גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעלים שבאו ל-NBA בשביל הכיף - ונשארו בגלל הכסף

שווי קבוצה ממוצע בליגת הכדורסל האמריקאית המריא ב-13% בתוך שנה ונאמד לפי "פורבס" ב-1.86 מיליארד דולר ● אבל הרבה יותר חשוב – כל הקבוצות מלבד אחת (קליבלנד) רשמו רווח תפעולי, כולל 6 קבוצות עם רווח של מעל 100 מיליון דולר בעונה

גמר NBA / צילום: רויטרס
גמר NBA / צילום: רויטרס

העיניים של חובבי הספורט האמריקאים נשואות בשבוע הראשון של פברואר רק לדבר אחד: הסופרבול. אבל השנה קרה דבר מוזר. "במקום זה, השיח ששלט במדיה החברתית בין חובבי הספורט בארצות-הברית היה הדיבורים על הטרייד של אנתוני דייויס (ניו-אורלינס) וקריסטפס פורזינגיס (ניו-יורק ניקס)", נכתב ב"פורבס". איך קשורה ליגת ה-NBA לשיח התקשורתי בשבוע שכל כולו סופרבול? "ה-NBA היא הליגה החמה ביותר בארצות-הברית עכשיו", מסכמים ב"פורבס".

אמירה לא מנותקת בכלל מהמציאות בכל הקשור לכלכלה של הספורט האמריקאי. אם יש מקום שבעל הון יכול לראות בו אופציה מצוינת להשקעה - הרי שזו ליגת הכדורסל האמריקאית. בדירוג שווי הקבוצות השנתי של הליגה שמפרסם "פורבס" השבוע מתברר כי השווי הממוצע של קבוצת NBA עומד על 1.86 מיליארד דולר - עלייה של 13% בתוך שנה אחת, ושווי גבוה פי שלושה מזה שנרשם בליגה לפני חמש שנים. ומתברר שלא צריך להצליח כדי להחזיק במותג יוקרתי: ניו-יורק ניקס, דוגמה לכישלון ספורטיבי ארוך שנים, ללא הופעה בפלייאוף כבר חמש שנים, מחזיקה בשווי הגבוה ביותר בליגה - 4 מיליארד דולר, שנייה בין כל קבוצות הספורט בארה"ב (במקום הראשון קבוצת ה-NFL דאלאס קאובויז עם שווי של 5 מיליארד דולר). 

NBA במיליוני דולרים - אתר

רק לפני חמש שנים כמעט מחצית מקבוצות ה-NBA רשמו הפסדים תפעוליים עבור הבעלים, אבל היום המצב שונה לחלוטין: לפי נתוני עונת 2017/18 שמפרסם "פורבס" 29 מ-30 הקבוצות בליגה רשמו רווח תפעולי - שיא כל הזמנים בליגה. הקבוצה היחידה שרשמה הפסדים היא קליבלנד קאבלירס, בעיקר בגלל הרכבת קבוצה יקרה מאוד סביב לברון ג'יימס בניסיון לזכות באליפות.

6 קבוצות רשמו רווחים תפעוליים של מעל 100 מיליון דולר, מעל כולן ניו-יורק ניקס עם 155 מיליון דולר לפני לוס אנגלס לייקרס (147 מיליון דולר) ושיקגו בולס (114 מיליון דולר). שיעור רווח כזה ואפילו קרוב אליו לא היה קיים לפני חמש שנים. לא סתם אלה הקבוצות המרוויחות ביותר - הן מייצגות של שלושת השווקים הכלכליים הגדולים בארה"ב - ניו-יורק, לוס אנג'לס ושיקגו - מה שמאפשר להן ליהנות מפער משמעותי על יתר הקבוצות בליגה בזכות ספונסרים שמשלמים יותר, ובעיקר מחוזי טלוויזיה מקומיים גדולים יותר. אבל להבדיל מכדורגל אירופי למשל, בזכות שיטת האיזונים ב-NBA הפער הכלכלי לא מתורגם בהכרח להצלחה במגרש ולזכייה בתארים.

הרווח התפעולי הממוצע לקבוצת NBA מסתכם ב-60.5 מיליון דולר, מתוך הכנסה ממוצעת של 266 מיליון דולר בלבד - נתון פנומנלי שמשקף רווח תפעולי של 22% מהמחזור. הנתון הזה שווה לשיעור הרווח שמעמידה ה-NFL , הליגה הכלכלית החזקה ביותר בארה"ב ובעולם כולו. אצל כמה מהקבוצות עומד שיעור הרווח התפעולי על נתונים שלא מאפיינים את עולם הספורט המקצועני - למשל שיקגו בולס (רווח תפעולי של 39% מהמחזור), ניו-יורק ניקס ובוסטון סלטיקס (רווח תפעולי של 34% מהמחזור).

הסיבה לחגיגה: הפשרת רגולציה

מה הסיבה שהבעלים חוגגים רווחים כאלה? שילוב בין רגולציה שכוללת תקרת שכר להסכם קיבוצי שנחתם בין הבעלים לשחקנים בדצמבר 2011. אם צריך לבחור מה משמעותי יותר הרי שבהתחשב בכך שחלק לא מבוטל מהקבוצות מעדיפות לשלם את הקנסות בגין מעבר של התקרה, הרי שזהו בעיקר ההסכם הקיבוצי בין השחקנים לקבוצות ששיפר את מצבם של הבעלים. ב-2012 בעקבות המשבר הגדול שחוותה הליגה נחתם הסכם קיבוצי חדש שמחלק את ההכנסות בין הבעלים לבין השחקנים 50%-50%. שיפור עצום לבעלים בהשוואה להסכם הקודם שעמד על 57%-43% לרעתם. אם לוקחים את ההכנסה הנוכחית של הליגה בעונת 2017/18 שעומדת על כ-8 מיליארד דולר, הרי שרק משינוי ההסכם עברו בעונה הנוכחית כחצי מיליארד דולר מהכיס של השחקנים לבעלים. ובמלים אחרות, בכל קבוצה כמעט 20 מיליון דולר הולכים השנה לכיס של הבעלים במקום לזה של השחקנים.

ויש עוד סיבות: הסכמי הטלוויזיה שחותמות הקבוצות בשווקים המקומיים, שמאפשר לתושבים המקומיים לצפות בכל משחקי הקבוצה ולא רק באלה המשודרים מחוץ לחוף. ההסכמים הללו, שמצטרפים להסכם הגלובלי המשופר בסך 24 מיליארד דולר שחתמה הליגה ומחולק שווה בשווה בין הקבוצות, הפכו לבוננזה הגדולה של הקבוצות. למשל - הניקס והלייקרס נהנות מהסכמי טלוויזיה מקומיים של מעל 100 מיליון דולר בעונה. ההסכם של הלייקרס ירוץ עד שנת 2033.

סיבה נוספת קשורה להפחתת רגולציה בכל הקשור לפרסום. מאז התירה ה-NBA "לזהם" את חולצת המשחק עם לוגו קטנטן על חזית החולצה (2.5X2.5 אינץ'), הצליחו הקבוצות לחתום עם חברות מסחריות בהיקפים של מיליוני דולרים בעונה. המהלך הוא גורף - בדצמבר האחרון חתמה אינדיאנה פייסרס על הסכם חסות חולצה עם חברת מוטורולה שמוערךב-4-5 מיליון דולר בעונה, ובכך הפכה לקבוצה ה-29 מתוך 30 בליגה שחתמה על הסכמים כאלה, כשהיא מותירה נכון להיום רק את אוקלהומה סיטי כקבוצה היחידה שלביגה שטרם מצאה לעצמה סידור מסחרי לחולצת המשחק.

ומכאן לשם, איתור גורמי הכנסה חדשים הוביל את הליגה לשיא הכנסות בכל הזמנים - 8 מיליארד דולר, עלייה של 8.5% בתוך שנה אחת.

ומה לגבי העתיד הקרוב? הליגה לפני בום נוסף שישתקף כבר בפרסום השנתי הבא בזכות הפשרת הרגולציה בארה"ב בכל הקשור להימורים. התרת ההימורים על ספורט שקיבלה תוקף משפטי בבית המשפט הפדרלי בניו-ג'רזי במאי 2018 פתחה את הדרך להסכמים של ליגות וקבוצות ספורט עם חברות בתחום ההימורים. שמונה מדינות בארה"ב בינתיים קיבלו את החלטת בית המשפט והותירו הימורים על ספורט בשטחן. ה-NBA הייתה הליגה שלא המתינה אפילו רגע אחד והובילה שורה של חתימה על הסכמים מסחריים, הראשון שבהם עם רשת מלונות הקזינו MGM עבור 25 מיליון דולר, ובעקבותיו קבוצות נוספות שחתמו על הסכמים עם חברות הימורים. והנה עוד מקור הכנסה חדש ומשמעותי מאוד נולד.

בועה ממונפת? 5.7 מיליארד דולר חובות

ואלה לא רק ההכנסות והרווחים התפעוליים. רוב הקבוצות מחזיקות בהיקף חוב נמוך מאוד ביחד לשווי של הקבוצה. אצל ניו-יורק ניקס, למשל, החוב של המועדון עומד על 1% בלבד מהשווי - כלומר, 40 מיליון דולר. לןס אנג'לס קליפרס ודנבר נאגטס נקיות לחלוטין מחוב. ובסך הכל 16 קבוצות בליגה מעמידות חוב שמוגדר "זניח" - שיעור חוב של פחות מ-10% משווי המועדון.

הקבוצות שמחזיקות בחובות גבוהים יחסית הן אלה שהלכו למהלך של בניית אולם חדש, שיוביל באופן מיידי גם לשיפור בהכנסות וברווח. סקרמנטו קינגס עם חוב של 34% משווי הקבוצה, מילווקי באקס עם 31% חוב, והאלופה גולדן סטייט ווריורס עם חוב של 23% שמשקף חובות של 800 מיליון דולר - כמעט כולו בגין בניית הארינה החדשה בעלות של מיליארד דולר אליה תיכנס הקבוצה בתחילת העונה הבאה. בסך הכל מסתכם החוב של קבוצות ה-NBA ב-5.76 מיליארד דולר, המשקף 11% בלבד משווי הקבוצות.

עוד כתבות

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק