גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבעלים שבאו ל-NBA בשביל הכיף - ונשארו בגלל הכסף

שווי קבוצה ממוצע בליגת הכדורסל האמריקאית המריא ב-13% בתוך שנה ונאמד לפי "פורבס" ב-1.86 מיליארד דולר ● אבל הרבה יותר חשוב – כל הקבוצות מלבד אחת (קליבלנד) רשמו רווח תפעולי, כולל 6 קבוצות עם רווח של מעל 100 מיליון דולר בעונה

גמר NBA / צילום: רויטרס
גמר NBA / צילום: רויטרס

העיניים של חובבי הספורט האמריקאים נשואות בשבוע הראשון של פברואר רק לדבר אחד: הסופרבול. אבל השנה קרה דבר מוזר. "במקום זה, השיח ששלט במדיה החברתית בין חובבי הספורט בארצות-הברית היה הדיבורים על הטרייד של אנתוני דייויס (ניו-אורלינס) וקריסטפס פורזינגיס (ניו-יורק ניקס)", נכתב ב"פורבס". איך קשורה ליגת ה-NBA לשיח התקשורתי בשבוע שכל כולו סופרבול? "ה-NBA היא הליגה החמה ביותר בארצות-הברית עכשיו", מסכמים ב"פורבס".

אמירה לא מנותקת בכלל מהמציאות בכל הקשור לכלכלה של הספורט האמריקאי. אם יש מקום שבעל הון יכול לראות בו אופציה מצוינת להשקעה - הרי שזו ליגת הכדורסל האמריקאית. בדירוג שווי הקבוצות השנתי של הליגה שמפרסם "פורבס" השבוע מתברר כי השווי הממוצע של קבוצת NBA עומד על 1.86 מיליארד דולר - עלייה של 13% בתוך שנה אחת, ושווי גבוה פי שלושה מזה שנרשם בליגה לפני חמש שנים. ומתברר שלא צריך להצליח כדי להחזיק במותג יוקרתי: ניו-יורק ניקס, דוגמה לכישלון ספורטיבי ארוך שנים, ללא הופעה בפלייאוף כבר חמש שנים, מחזיקה בשווי הגבוה ביותר בליגה - 4 מיליארד דולר, שנייה בין כל קבוצות הספורט בארה"ב (במקום הראשון קבוצת ה-NFL דאלאס קאובויז עם שווי של 5 מיליארד דולר). 

NBA במיליוני דולרים - אתר

רק לפני חמש שנים כמעט מחצית מקבוצות ה-NBA רשמו הפסדים תפעוליים עבור הבעלים, אבל היום המצב שונה לחלוטין: לפי נתוני עונת 2017/18 שמפרסם "פורבס" 29 מ-30 הקבוצות בליגה רשמו רווח תפעולי - שיא כל הזמנים בליגה. הקבוצה היחידה שרשמה הפסדים היא קליבלנד קאבלירס, בעיקר בגלל הרכבת קבוצה יקרה מאוד סביב לברון ג'יימס בניסיון לזכות באליפות.

6 קבוצות רשמו רווחים תפעוליים של מעל 100 מיליון דולר, מעל כולן ניו-יורק ניקס עם 155 מיליון דולר לפני לוס אנגלס לייקרס (147 מיליון דולר) ושיקגו בולס (114 מיליון דולר). שיעור רווח כזה ואפילו קרוב אליו לא היה קיים לפני חמש שנים. לא סתם אלה הקבוצות המרוויחות ביותר - הן מייצגות של שלושת השווקים הכלכליים הגדולים בארה"ב - ניו-יורק, לוס אנג'לס ושיקגו - מה שמאפשר להן ליהנות מפער משמעותי על יתר הקבוצות בליגה בזכות ספונסרים שמשלמים יותר, ובעיקר מחוזי טלוויזיה מקומיים גדולים יותר. אבל להבדיל מכדורגל אירופי למשל, בזכות שיטת האיזונים ב-NBA הפער הכלכלי לא מתורגם בהכרח להצלחה במגרש ולזכייה בתארים.

הרווח התפעולי הממוצע לקבוצת NBA מסתכם ב-60.5 מיליון דולר, מתוך הכנסה ממוצעת של 266 מיליון דולר בלבד - נתון פנומנלי שמשקף רווח תפעולי של 22% מהמחזור. הנתון הזה שווה לשיעור הרווח שמעמידה ה-NFL , הליגה הכלכלית החזקה ביותר בארה"ב ובעולם כולו. אצל כמה מהקבוצות עומד שיעור הרווח התפעולי על נתונים שלא מאפיינים את עולם הספורט המקצועני - למשל שיקגו בולס (רווח תפעולי של 39% מהמחזור), ניו-יורק ניקס ובוסטון סלטיקס (רווח תפעולי של 34% מהמחזור).

הסיבה לחגיגה: הפשרת רגולציה

מה הסיבה שהבעלים חוגגים רווחים כאלה? שילוב בין רגולציה שכוללת תקרת שכר להסכם קיבוצי שנחתם בין הבעלים לשחקנים בדצמבר 2011. אם צריך לבחור מה משמעותי יותר הרי שבהתחשב בכך שחלק לא מבוטל מהקבוצות מעדיפות לשלם את הקנסות בגין מעבר של התקרה, הרי שזהו בעיקר ההסכם הקיבוצי בין השחקנים לקבוצות ששיפר את מצבם של הבעלים. ב-2012 בעקבות המשבר הגדול שחוותה הליגה נחתם הסכם קיבוצי חדש שמחלק את ההכנסות בין הבעלים לבין השחקנים 50%-50%. שיפור עצום לבעלים בהשוואה להסכם הקודם שעמד על 57%-43% לרעתם. אם לוקחים את ההכנסה הנוכחית של הליגה בעונת 2017/18 שעומדת על כ-8 מיליארד דולר, הרי שרק משינוי ההסכם עברו בעונה הנוכחית כחצי מיליארד דולר מהכיס של השחקנים לבעלים. ובמלים אחרות, בכל קבוצה כמעט 20 מיליון דולר הולכים השנה לכיס של הבעלים במקום לזה של השחקנים.

ויש עוד סיבות: הסכמי הטלוויזיה שחותמות הקבוצות בשווקים המקומיים, שמאפשר לתושבים המקומיים לצפות בכל משחקי הקבוצה ולא רק באלה המשודרים מחוץ לחוף. ההסכמים הללו, שמצטרפים להסכם הגלובלי המשופר בסך 24 מיליארד דולר שחתמה הליגה ומחולק שווה בשווה בין הקבוצות, הפכו לבוננזה הגדולה של הקבוצות. למשל - הניקס והלייקרס נהנות מהסכמי טלוויזיה מקומיים של מעל 100 מיליון דולר בעונה. ההסכם של הלייקרס ירוץ עד שנת 2033.

סיבה נוספת קשורה להפחתת רגולציה בכל הקשור לפרסום. מאז התירה ה-NBA "לזהם" את חולצת המשחק עם לוגו קטנטן על חזית החולצה (2.5X2.5 אינץ'), הצליחו הקבוצות לחתום עם חברות מסחריות בהיקפים של מיליוני דולרים בעונה. המהלך הוא גורף - בדצמבר האחרון חתמה אינדיאנה פייסרס על הסכם חסות חולצה עם חברת מוטורולה שמוערךב-4-5 מיליון דולר בעונה, ובכך הפכה לקבוצה ה-29 מתוך 30 בליגה שחתמה על הסכמים כאלה, כשהיא מותירה נכון להיום רק את אוקלהומה סיטי כקבוצה היחידה שלביגה שטרם מצאה לעצמה סידור מסחרי לחולצת המשחק.

ומכאן לשם, איתור גורמי הכנסה חדשים הוביל את הליגה לשיא הכנסות בכל הזמנים - 8 מיליארד דולר, עלייה של 8.5% בתוך שנה אחת.

ומה לגבי העתיד הקרוב? הליגה לפני בום נוסף שישתקף כבר בפרסום השנתי הבא בזכות הפשרת הרגולציה בארה"ב בכל הקשור להימורים. התרת ההימורים על ספורט שקיבלה תוקף משפטי בבית המשפט הפדרלי בניו-ג'רזי במאי 2018 פתחה את הדרך להסכמים של ליגות וקבוצות ספורט עם חברות בתחום ההימורים. שמונה מדינות בארה"ב בינתיים קיבלו את החלטת בית המשפט והותירו הימורים על ספורט בשטחן. ה-NBA הייתה הליגה שלא המתינה אפילו רגע אחד והובילה שורה של חתימה על הסכמים מסחריים, הראשון שבהם עם רשת מלונות הקזינו MGM עבור 25 מיליון דולר, ובעקבותיו קבוצות נוספות שחתמו על הסכמים עם חברות הימורים. והנה עוד מקור הכנסה חדש ומשמעותי מאוד נולד.

בועה ממונפת? 5.7 מיליארד דולר חובות

ואלה לא רק ההכנסות והרווחים התפעוליים. רוב הקבוצות מחזיקות בהיקף חוב נמוך מאוד ביחד לשווי של הקבוצה. אצל ניו-יורק ניקס, למשל, החוב של המועדון עומד על 1% בלבד מהשווי - כלומר, 40 מיליון דולר. לןס אנג'לס קליפרס ודנבר נאגטס נקיות לחלוטין מחוב. ובסך הכל 16 קבוצות בליגה מעמידות חוב שמוגדר "זניח" - שיעור חוב של פחות מ-10% משווי המועדון.

הקבוצות שמחזיקות בחובות גבוהים יחסית הן אלה שהלכו למהלך של בניית אולם חדש, שיוביל באופן מיידי גם לשיפור בהכנסות וברווח. סקרמנטו קינגס עם חוב של 34% משווי הקבוצה, מילווקי באקס עם 31% חוב, והאלופה גולדן סטייט ווריורס עם חוב של 23% שמשקף חובות של 800 מיליון דולר - כמעט כולו בגין בניית הארינה החדשה בעלות של מיליארד דולר אליה תיכנס הקבוצה בתחילת העונה הבאה. בסך הכל מסתכם החוב של קבוצות ה-NBA ב-5.76 מיליארד דולר, המשקף 11% בלבד משווי הקבוצות.

עוד כתבות

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית