גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיניים צרות

למה רכילות שלילית תמיד גוברת על החיובית, ומה עושים כדי למזער אותה בארגון?

רכילות בעבודה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
רכילות בעבודה / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

רכילות בעבודה היא תופעה בלתי נמנעת. היא מרבה להיווצר במצבים של תקשורת גרועה בארגון - למשל כשחילופי המידע מההנהגה ועד להנהלה ולעובדים אינם מספקים ומנוהלים כהלכה. במצבים כאלה העובדים חשים שחסר להם מידע, והם ממציאים מידע כדי למלא את החסר.

מידע זה הוא לעתים קרובות שקר, אבל זה לא מונע מאנשים להאמין בו ואפילו לקבל החלטות לפיו. "המנהלת הזאת לא אוהבת את הצוות שלנו ומנסה להתנכל לו", יכול להציג עובד אחד את תחושותיו כאילו היו עובדות, ולהשפיע באחת על מערכת יחסים של צוות שלם עם מנהלת מסוימת ועל תפקודו של הצוות. "אני יודע שמדברים בהנהלה על קיצוצים", יכול לומר עובד אחר, ולגרום לכולם להיכנס להיסטרית חיפוש עבודה מבלי לברר אם משרותיהם אכן נמצאות תחת איום.

למה זה קורה מהר כל-כך?

מחקר חדש ומרתק מלמד כי להבדיל ממידע חיובי, מידע שלילי מופץ ליותר אנשים, במהירות רבה יותר, לאורך תקופה ארוכה יותר, בלשון זדונית ובתופעת "הטלפון השבור": המידע השלילי עובר הטיה וסילוף משמעותיים לאורך מסלול ההפצה.

החוקרים, סאצי נאמן והורניק מאוניברסיטת תל-אביב, הגיעו למסקנה כי דווקא המידע השלילי מופץ מהר יותר בגלל תופעת השמחה לאיד: עובד פישל - כמה מענג יהיה לדבר על זה!

טכניקות שליליות למיגור שמועה

החוקרים סבורים כי לאחר שמידע שלילי מופץ, האדם שעליו מדובר חייב לבחור באסטרטגיה שתאפשר לו לשלוט בו ולנהלו כדי למזער נזקים.

בחלק מהטכניקות שהם מציעים איני תומכת, למשל - הכחשת המידע השלילי על-ידי שלילת אמיתותו, ויצירת פקפוק באמינות הגורם המפיץ. לשם כך על הקורבן לחבור לגורם שלישי מהארגון, הנתפס על-ידי האחרים כאמין, להוכיח לו את צדקתו ולבקשו להפיץ זאת לכלל.

או למשל טכניקת "ספין": הסטת המידע השלילי והפנייתו כלפי אדם אחר. למשל, אם השמועה עוסקת בפעולה לא תקינה שעשה העובד, הוא יכול להפיץ שמועה זהה על אדם אחר שידוע לו שפועל באופן לא תקין, וכך להסיט את תשומת-הלב ממנו אליו.

הדרך החיובית

עם הדרך החיובית שמציעים החוקרים, לעומת זאת, אני מאוד מסכימה: פרסום חיובי של קורבן הרכילות על עצמו, במטרה לייחס לו אסוציאציות חיוביות שיאפילו על המידע השלילי שהופץ. למשל, שיציג תוצרים מקצועיים טובים שיצר, שיפיץ רעיונות מעניינים, שיושיט עזרה ומשאבים שביכולתו לשתף.

יחד עם זאת, יש פה בעיה. מסקנה מפתיעה אחרת במחקר הייתה באשר למידע חיובי: מסתבר כי כרבע מהתגובות למידע חיובי הן גם שליליות - דבר המצביע על תופעת צרות-עין בהצלחת האחר. ואם זה אכן כך, לא בטוח שפרסום מידע חיובי יושיע.

ככל הנראה, צריכים להינקט צעדים נוספים. למשל, פרסום המידע החיובי על-ידי הקורבן תוך הדגשת התועלת שהדבר מביא לאחרים ("הצלחתי לתקן את מה שהיה תקול - וכעת כולכם יכולים להשתמש בו", "המצאתי דרך חדשה לבצע במהירות ובקלות את המשימה שכולנו מתעבים - ואוכל ללמד אתכם כיצד לעשות זאת גם").

זה לא ייעלם אם נתעלם

התעלמות הקורבן ממצבו לא תועיל לו. כשם שפרץ המידע השלילי מהיר וזדוני - כך צריכה להיות גם תגובתו: מהירה, ותוך העברת מידע מלא ומפורט. ככל שממעטים להתייחס לדברים ולהיחשף - כך גובר החשד שיש דברים נסתרים, והרכילויות תופסות תאוצה.

נוסף על כך, באחריות הארגון לפעול בפרו-אקטיביות ולצמצם מראש את פוטנציאל מקרי הרכילויות הזדוניות ושמועות-השווא.

מנהלים, צמצמו

  • מנו יחידה בארגון שתהיה אחראית על ניהול משברים, ביניהם משברי אמון, סכסוכים והפצת שמועות, פרסמו מדיניות אנטי-רכילות בכתב, ודברו על הערך הזה בהזדמנויות שונות בגלוי.

  • הימנעו מהשתתפות ברכילויות בעצמכם. כל עובד שינכח בעת שיחת רכילות שבה תשתפו פעולה, יהיה בטוח שאתם עושים זאת בשגרה ויאבד את האמון בכם.

  • התייחסו בכובד-ראש לכל מקרה של הפצת שמועות ורכילויות בצוות. פעלו כדי לאתר את המקור, ופנו אליו הן בנימה משמעתית והן בנימה אימונית המסייעת לו לשפר את דרכיו.

  • בעת התערבות במקרה של רכילות פוגענית, דאגו לסייע גם לקורבן הרכילות להסיר מעליו את הקללה. תוכלו לעשות זאת בגלוי, באמצעות שיחה על כך עם שאר חברי הצוות, ובעזרת האסטרטגיות השונות.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה