גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביה"ד: מעסיק חייב לוודא שהעובד מבוטח בקרן הפנסיה המיטבית עבורו

מורה תבעה את המועצה האזורית בטענה כי גרמה לה נזק של מאות אלפי שקלים בכך שבוטחה ב"מבטחים החדשה" ולא ב"מבטחים הוותיקה" שבה הייתה עמיתה ● ביה"ד קבע כי גם אם העובד מתנהל בפסיביות ולא מוסר מידע רלוונטי, על המעסיק לפעול באופן אקטיבי כדי לבחון את תנאי העסקתו

פנסיה / צילום: שאטרסטוק
פנסיה / צילום: שאטרסטוק

כמה רחוק צריך ללכת מעסיק כדי להבטיח את זכויותיו הפנסיוניות של העובד שלו? לפחות לפי קביעתה של סגנית נשיאת בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב, השופטת הדס יהלום, התשובה היא - רחוק מאוד. מפסק הדין עולה כי האחריות לכך שהמעסיק יבטח את העובד בתוכנית הפנסיונית שנבחרה על-ידי העובד, היא אחריות משותפת של המעסיק ושל העובד, וכי על המעסיק מוטלת חובה לבדוק באופן אקטיבי את תנאי העסקת העובד ולבטחו בביטוח הפנסיוני הנכון. זאת, גם אם העובד פסיבי ולא מסר מידע.

במקרה הנדון מורה לספרות הגישה לבית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב תביעה נגד המועצה האזורית שבה הועסקה (לרוב, העסקתם של מורים בבתי ספר תיכונים אזוריים במועצות אזוריות ומקומיות מתבצעת ישירות על-ידי המועצה האזורית), בטענה שנגרם לה נזק. זאת לדבריה, מכיוון שהיא צורפה לקרן הפנסיה "מבטחים חדשה" במקום שכספי הפנסיה שלה יופקדו לקרן "מבטחים הוותיקה", אליה הופקדו כספי הפנסיה שלה בעת שעבדה אצל מעסיקים קודמים. בעקבות שיוכה ל"מבטחים החדשה" ולא לקרן הפנסיה הוותיקה שבה צברה את זכויותיה לאורך השנים, הפסידה המורה מאות אלפי שקלים.

"אין לי מושג, אני לא מתעסקת בניירת", אמרה המורה באחד הדיונים בתיק, כשנשאלה מדוע נזכרה רק אחרי כ-5 שנים מתחילת עבודתה לטעון נגד העובדה שלא בוטחה ב"מבטחים הוותיקה". במסגרת הליך ההוכחות הוצגו בפני בית הדין מסמכים המעידים כי המורה קיבלה שתי התראות על הפסקת ביטוחה ב"מבטחים הוותיקה", אך אלה לא גרמו לה לפעול להסדרת המשך ביטוחה בקרן הוותיקה. זאת ועוד, המורה קיבלה גם דוחות רבעוניים ושנתיים מהקרן, ועדיין לא פעלה על-מנת לשנות את הקרן בה בוטחה.

גם פנייתה של המורה למועצה האזורית כעבור 5 שנים לא גרמה לה לפעול יותר מדי, שכן למעט מכתב ששלחה למנהלת בית הספר לא עשתה דבר מה נוסף בעניין. רק כעבור שנתיים נוספות - כשתביעתה עומדת ממש על סף התיישנותה - שלחה המורה פנייה נוספת בעניין למועצה האזורית. המורה ניסתה להסביר את בבית הדין השיהוי הניכר שדבק בפעולותיה. "הייתי בשבתון... הייתי בטוחה שבגלל הרצון הטוב והאווירה הטובה, זה כנראה ייפתר", אמרה.

חובה בסיסית

בית הדין לעבודה קבע כי "בידי המורה, לאורך כל התקופה הרלוונטית, היו נתונים הנוגעים לביטוח הפנסיוני שלה. מידע זה הופיע מדי חודש בתלוש השכר שנמסר לתובעת וכן הופיע בדוחות העיתיים שנשלחו ממבטחים הישנה וממבטחים החדשה".

עוד קבע בית הדין כי מחומר הראיות עולה שהמורה ידעה היטב שקיימים הבדלים בין הקרנות, וכי היא כבר התנסתה בעבר במעבר למקום עבודה חדש, ואז היא דווקא הקפידה לשייך עצמה לקרן הפנסיה העדיפה מבחינתה. "לאור ניסיון העבר, היה על המורה לצפות אפשרות שתתרחש טעות בשיוכה לקרן הפנסיה, בעת המעבר למקום החדש", נקבע. בנוסף, בית הדין הדגיש כי המועצה האזורית לא פעלה בזדון וכי שיוכה של המורה לקרן הפנסיה שתנאיה טובים פחות - "מקורו בטעות".

עם זאת, ולמרות כל אלה - בית הדין קבע כי המועצה האזורית לא עמדה בחובותיה הבסיסיות לברר בתחילת העסקתה של המורה אם קיימת לה קרן פנסיה קודמת. "כמעסיק, הייתה אחראית לברר המועצה האזורית עם המורה, במועד תחילת עבודתה, באיזה קרן פנסיה היא בוחרת. זאת במיוחד לאור האפשרות הסבירה כי כבר היה למורה חשבון פעיל בקופה קיימת, בהיותה בעלת ותק קודם בהוראה", נקבע בהחלטה.

בית הדין קבע כי בשל כך "המועצה האזורית לא פעלה כנדרש ובכך התרשלה כלפי המורה", ולפיכך על המועצה האזורית לפצות את המורה בגין הנזקים שנגרמו לה עקב התנהלותה.

אשם תורם

לאור העובדה שבית הדין מצא כי למורה "אשם תורם" בהגעה למצב, החליט בית הדין לחלק את האחריות לנזק בין הצדדים, כך שהמורה תשא ב-40% מהנזק הנטען, ואילו המועצה תיאלץ לפצותה ביתרת הזנק, המגיע לסכום של כ-165 אלף שקל.

בית הדין פירט את שיקוליו בעניין חלוקת האחריות בין המורה למועצה. "מחד - מחדלה של המועצה אשר לא פעלה בזהירות הנדרשת ממנה, לא פנתה אל המורה ולא ביררה עמה אם היא בעלת חשבון פעיל בקרן פנסיה ומהי בחירתה, והעובדה שאין מדובר במחדל שנעשה במכוון על-מנת לגרום נזק אלא בטעות.", קבע בית הדין. "מאידך - המורה עצמה התרשלה כאשר לא יידעה את המועצה במועד על אודות הטעות. המורה נהגה בעצימת עיניים, אף שכל הנתונים היו מונחים בפניה ויכולה הייתה לאתר את הטעות בקלות מבעוד מועד ולמנוע את גרימת הנזק". 

עו"ד נעמה בביש / צילום: אייל פרידמן

חובה קטגורית

עו"ד נעמה בביש, שותפה במחלקת דיני עבודה במשרד עמית-פולק-מטלון ושות', מסרה כי קביעת בית הדין האזורי לעבודה בתל-אביב בעניין המורה מבהירה כי "האחריות לכך שהמעסיק יבטח את העובד בתוכנית הפנסיות שנבחרה על-ידי העובד, היא אחריות משותפת של המעסיק ושל העובד. 

"עם זאת, חלוקת האחריות שנעשתה בפסק הדין, ולפיה המעסיק יישא ב-60% מהנזק שנגרם לעובדת, והעובדת, כמי שהיה לה אשם תורם, תהיה אחראית ל-40% מהנזק, מתאימה לנסיבות המקרה שהובא בפני בית הדין. יש להניח כי לו היה מגיע לבית הדין מקרה שבו הנזק שנגרם לעובד כתוצאה מהטעות היה גדול יותר, הייתה משתנה חלוקת האחריות, באופן שבו המעסיק הוא זה שיישא במרבית האחריות לנזק.

"על המעסיקים להקפיד ולבחון כי הם מבטחים את העובדים בהסדר הפנסיוני שנבחר על-ידי העובדים, ולנהוג משנה זהירות כאשר מדובר בעובד שנקלט למקום העבודה יחד עם תוכנית ביטוחית פעילה". 

עו"ד נטע שפירא / צילום: עמי ארליך- ePhoto

גם עו"ד נטע שפירא ממשרד ארנה לין ושות' ציינה כי לפי פסק הדין ופסקי דין דומים עולה כי על  מעסיק אחריות וחובה לבדוק באופן אקטיבי פרטים בקשר לתנאי העסקת העובד. "מצד אחד יש על המעסיק חבות לבטח בביטוח הפנסיוני הנכון, גם אם העובד פסיבי ולא מסר מידע. חובה זו היא קטגורית, גם אם העובד יכול היה לצמצם את הנזק, וגם אם מוטלות על העובד חובות משל עצמו. 

"מצד אחר, על העובד להיות ערני לדיוור שנשלח אליו, לפרטים בתלוש המשכורת ולכל הנתונים הפרוסים בפניו. היעדר בחינה של המסמכים בזמן אמת בשל חוסר הבנה אמתית או חוסר עניין לא פוטרת את העובד מאחריות בעניין, והוא עלול למצוא את עצמו קירח מכאן ומכאן".

עוד כתבות

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

התגובה האגרסיבית של Wix לירידה במניה: תוכנית רכישה עצמית של מניות בסך עד 2 מיליארד דולר

במחיר הנוכחי של המניה, מדובר על רכישה של עד כ-40% מהון המניות של החברה ● מניית Wix איבדה מעל מחצית משוויה במהלך שנת 2025 ומתחילת השנה הנוכחית היא נחלשה בעוד 15.3%●  המניה מזנקת היום בוול סטריט

אור ליביס, סמנכ''ל כלכלה במשרד התחבורה ואורי סירקיס, מנכ''ל ישראייר / צילום: כדיה לוי

הזדמנות או תחרות לא הוגנת? בעד ונגד הקמת בסיס וויזאייר בנתב"ג

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, דנו בשאלה האם הקמת בסיס קבוע של וויזאייר בנתב"ג תוביל לתחרות אמיתית ולהוזלת מחירים, או שמא מדובר במהלך שיפגע בחברות התעופה הישראליות ויעמיק עיוותים רגולטוריים ● בדיון התעמתו אור ליביס, סמנכ״ל כלכלה במשרד התחבורה, ומנכ"ל ישראייר אורי סירקיס, על עתיד השמיים הפתוחים בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

200 מיליארד שקל בעשור: האם ישראל ערוכה למיזמי התשתית הגדולים בתולדותיה

פרויקט המטרו השאפתני, המסילות המהירות והמכרזים הביטחוניים החסויים מתנקזים כולם לעשור אחד קריטי ● בין חזון למציאות בשטח ניצבות בעיות קריטיות: מאין יגייסו 16 אלף עובדים, הנטל התקציבי על קופה, מחסור במהנדסים ועוד ● לקראת כנס התשתיות של גלובס: הצצה לפרויקטים שישנו את המדינה

הקהל בכנס / צילום: כפיר זיו

מניעים את הכלכלה: התמונות והרגעים מכנס תשתיות לעתיד

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, שנערך במרכז הכנסים של הבורסה בהשתתפות כ-200 אורחים, נידונו סוגיות תחבורה, תעשייה, אנרגיה והיבטי מדיניות ● מושב מיוחד ניתח לעומק את פרויקט הענק של הקמת המטרו בגוש דן ● באי הכנס נהנו מיין בוטיקי משפחתי ומגבינות המיוצרות ב"מחלבה הקטנה" ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט לקראת החלטת הריבית; אינטל מזנקת ב-11%, Wix ב-5%

ירידות באירופה ● ASML, חברת השבבים ההולנדית עקפה את הציפיות ומפיחה אופטימיות במניות השבבים ● אמזון הודיעה על סבב פיטורים נוסף - 16 אלף עובדים ● Wix הודיעה על רכישה עצמית של מניות בשווי 2 מיליארד דולר ● הדולר מתאושש לאחר דברי שר האוצר בסנט: "מעוניינים בדולר חזק" ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות היום ● ב-21:00, הפדרל ריזרב יודיע על החלטת הריבית

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאנג'ו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

40 מניות בת''א בתשואה דו־ספרתית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בפחות מחודש: 40 מניות בת"א בתשואה דו־ספרתית

מדד ת"א 125 עקף מתחילת השנה את הרף הסמלי של 4,000 נקודות ● בין מניות המדד יש כיום יותר מ־40 שהניבו ב-2026 תשואות בשיעור דו־ספרתי ● הבולטות: ארית תעשיות, גילת ומגה אור

אילוסטרציה: Shutterstock

"סערה מושלמת זה אנדר-סטייטמנט": הגורמים מאחורי צניחת הדולר

מדד הדולר האמריקאי, המשקף את כוחו מול סל המטבעות, הגיע לשפל של ארבע שנים בעידודו של הנשיא דונלד טראמפ ● היתרונות מבחינתו: שחיקה של החוב הגבוה, עידוד התעשייה המקומית ותמיכה בשורת הרווח של החברות הרב–לאומיות ● מי המפסידים הגדולים, ואיך זה קשור לנעשה ביפן וסין?

מיקי רביב, מנכ''ל כאף ישראל / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל כאף ישראל: "יש גורמים שיהיו מעוניינים לממן את הפרויקט לחיבור המסילה במפרץ עם ישראל"

מיקי רביב, מנכ"ל כאף ישראל, סיפר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי החברה פועלת בסעודיה ובאמירויות והיא בהחלט רואה היתכנות להשלמת רשת הרכבות המפרצית ● "רק 200 קילומטר בירדן מפרידים בינינו לרשת הרכבות המפרצית"

יוסי אלמלם, מנכ''ל קבוצת רימון / צילום: דוד מוסקוביץ

האקזיט של הקיבוצניקים והמייסד: קבוצת גרנות ויוסי אלמלם מכרו מניות רימון ב-190 מיליון שקל

בעלת השליטה בחברת התשתיות והמנכ"ל הוותיק יוסי אלמלם ניצלו זינוק של 130% כדי למכור 5% ממניותיהם; בצד הרוכש, שורה של גופים מוסדיים שנהנו מדיסקאונט של 8% על מחיר המניה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ מציג את מועצת השלום בדאבוס / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ מאיים על איראן: "המתקפה הבאה תהיה קשה בהרבה!"

טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

יוני חנציס, מנכ''ל קבוצת דוראל אנרגיה, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל דוראל: "חברות האנרגיה בנקודת שינוי היסטורית"

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל, דיבר בכנס תשתיות לעתיד של גלובס על החסמים לייצור חשמל סולארי בישראל, על הפוטנציאל של חברות האנרגיה המתחדשת וגם על התוכניות להנפקה

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

מבוכה באמזון: מייל פנימי שנשלח בטעות חשף את גל הפיטורים הקרוב

אמזון חשפה בטעות את הקיצוצים המתוכננים בחטיבת הענן במייל שנשלח הלילה לעובדי החברה ● גל הפיטורים הנוכחי, שצפוי לכלול כ-14,000 עד 16,000 עובדים, אכן מתחיל השבוע, אולם המייל הקדים את ההודעות האישיות שהיו אמורות להמסר לעובדים שיושפעו מהמלך

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע הכפילה תוך שנה את סכום הקנסות בשוק ההון

רשות ניירות ערך מדווחת על עלייה חדה בקנסות ב-2025: הוטלו 29 עיצומים בסכום מצטבר של יותר מ-6 מיליון שקל, לעומת 23 עיצומים בכ-3 מיליון שקל ב-2024 ● רוב הקנסות נגעו להפרות דיווח ולגילוי חסר למשקיעים

ח''כ עופר כסיף, חד''ש־תע''ל. כיכר הכנסת, ערוץ כנסת, 15.01.26 / צילום: דוברות הכנסת

מה חלקם של הסייענים בפשיעה בחברה הערבית?

מה הביא את האלימות בחברה הערבית לממדים כאלה? עופר כסיף נתן הסבר לא שגרתי, אבל מתברר שהוא ניצב על יסודות רעועים • המשרוקית של גלובס

מימין: נוחיק סמל, מנכ''ל סוני סמיקונדקטור ישראל, דדי ילין, מנהל מרכז הפיתוח בישראל של ARM / צילומים: מארק נומדר, יח''צ

50 עובדים בבת אחת: ענקית השבבים שניצלה את סגירת סוני בישראל

לגלובס נודע כי חלק מעובדי סוני בישראל נקלטו בחברת ארם שבשליטת סופטבנק, המגבירה את מאמצי הגיוס שלה בארץ ● זאת לאחר שהראשונה החלה בנסיגה מפעילות המו"פ שלה בישראל

תכנית המתאר לצפון מערב העיר ת''א / 3700 - אבן גבירול / הדמיה: יח''צ

בשורת התשתיות מחלחלת גם לנדל"ן: תוכניות הענק שמתקדמות לאישור סופי

הקפיצה הצפויה בשימוש בתחבורה ציבורית, בעקבות מהפכת המטרו והרכבות הקלות, צפויה לקדם גם פיתוח נדל"ני מואץ במתחמי ענק חדשים בלב גוש דן ● לקראת כנס התשתיות, בדקנו אילו תוכניות נמצאות בשלבי תכנון מתקדמים, מה הן מציעות, ואיך הן ישנו את סביבתן?

מיכל הלפרין, הממונה על התחרות לשעבר; זוהר גולן, יו״ר התאגדות נהגי המוניות בפורום העצמאיים / צילום: כדיה לוי

להוזיל את מחיר הנסיעה או להגן על נהגי המוניות? בעד ונגד כניסת אובר לישראל

בכנס תשתיות לעתיד של גלובס דנו בשאלה האם יש להתיר את כניסתה של אובר לישראל, או לא לאפשר זאת על מנת להגן על נהגי המוניות ● בדיון הציגו את עמדותיהם עו"ד מיכל הלפרין הממונה על התחרות לשעבר שתמכה במהלך, וזוהר גולן, יו"ר ההתאגדות נהגי במוניות בפורום העצמאיים שהתנגד לו

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם