גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ברני יחזור? המרוץ לראשות המפלגה הדמוקרטית בארה"ב נהיה יותר ויותר צפוף

עשרה דמוקרטים רצים לנשיאות, שנה וחצי ויותר לפני הבחירות, וכרגע נתוני הסקרים אינם יותר מ"תחרות יופי" ● בענייני תרומות, בעל היתרון המכריע הוא ברני סנדרס, שאמנם עדיין לא החליט אם יתמודד, אבל מיליוני תורמים מצטופפים אצלו בתור ● אצל הרפובליקאים אין כרגע כל ערעור על מועמדותו של טראמפ

ברני סנדרס/  צילום: רויטרס
ברני סנדרס/ צילום: רויטרס

אורח מן החלל החיצון היה מסיק ממבט חטוף בתקשורת האמריקאית שהבחירות לנשיאות מתקיימות בשבוע הבא, או לכל היותר בחודש הבא, לא בנובמבר 2020.

מסיבוב לסיבוב, מערכת הבחירות מתארכת והולכת. אני זוכר את עצמי רועד מקור בשדות התירס של אייווה, במערב התיכון של ארה"ב, בחודש ינואר; ובניו המפשייר, בחודש פברואר. אבל אלה היו ינואר ופברואר של שנת הבחירות. עכשיו, עיתונאים דולקים אחר טוענים לנשיאות בפברואר של השנה-שלפני-שנת-הבחירות.

מערכת הבחירות בארה"ב ארוכה ללא נשוא. הסיבוב הראשון של הבחירות המקדימות בשתי המפלגות ייערך רק בעוד שנה, פברואר 2020. במפלגה הרפובליקאית אין כנראה מקום לצפות להפתעות: הנשיא טראמפ יחזור וייבחר למועמד, ברוב גדול, או ברוב עצום. יש סיכוי מסוים שמישהו יתמודד נגדו, אבל הסיכוי אינו גדול, ולפי שעה אין כל סימנים שהוא עומד להתממש. זה יהיה אקט אבירי, מפני שהמתנגד כנראה ייפול על חרבו.

מובן שהעתיד אינו חקוק בסלע, איננו יודעים מה יקרה ומה ישתבש. אבל נראה שהאלמנט התחרותי של העונה הפוליטית הממשמשת ובאה יהיה במפלגה הדמוקרטית. עד כה הודיעו עשרה על רצונם להתמודד, עוד אחת עומדת להצטרף מחר (ב'). השדה עדיין יכול להתרחב עד עשרים טוענים לכתר.

אין צורך לומר, שחלק ניכר מן הטוענים אינם רציניים, או לפחות אינם רציניים מאוד. יתרונה היחיד של התארכות המערכה הוא הניפוי שהיא מאפשרת ומזרזת. ברור שחלק מן הטוענים לא יגיעו אפילו אל קו הזינוק הרשמי בפברואר, מפני שלא יצליחו לצבור תנופה, ומפני שקופותיהם יתרוקנו.

הבחירות המקדימות של הכסף

הפעם האחרונה שבה ניסו כל כך הרבה דמוקרטים את כוחם הייתה אם אינני טועה בבחירות של 1988. אז העיתונים (לא היה עדיין אינטרנט) הכניסו לשימוש את המושג "המקדימות של הכסף" (money primary). עוד לפני שלבוחר תהיה ההזדמנות להטיל אפילו פתק אחד, ההיררכיה של המתמודדים תתברר מתישהו בקיץ של השנה-שלפני, כאשר יחושבו תרומות הבחירות שלהם. הכסף לא יענה הכול, אבל הוא בהחלט יענה הרבה.

אז, באוגוסט 1987, המוביל החד-משמעי באיסוף כספים היה מושל מדינת מסצ'וסטס מייקל דוקאקיס. והוא אמנם נבחר למועמד המפלגה שנה אחת אחר כך - ונחל תבוסה ניצחת מידי ג'ורג' בוש האב.

הרבה יותר מדי מוקדם להסיק מסקנות ממצב הקופה. אבל אולי היא מספקת רמזים כלשהם. צוות ה"ניו יורק טיימס" מנתח היום (א') את יתרונותיהם היחסיים של הטוענים הדמוקרטיים בין "תורמים קטנים". הקטנים הם אלה שתרומתם נופלת מ-40 דולר. חוקי הבחירות מרשים לכל אזרח אמריקאי לתרום עד 2,700 דולר למועמד.

לפי העיתון, לברני סנדרס, שהיה יריבה של הילארי קלינטון במקדימות של 2016, יש יותר תורמים קטנים מאשר לכל יריביו גם יחד, 2.1 מיליון. פירושו של דבר שהוא יוכל לחזור ולפנות אליהם במרוצת המערכה, ולסמוך על זרימה שוטפת של כסף. למשל, בסוף דצמבר הוא שלח דואל לתורמיו הקטנים תחת הכותרת "והיה כי אחליט להתמודד". בתגובה הוא קיבל 299 אלף דולר מאחד-עשר אלף תורמים.

המספר הזה חשוב מפני שהוא מבטא לא רק פוטנציאל כספי, אלא גם פוטנציאל ארגוני. הקטנים מפוזרים על פני כל אמריקה, ומעניקים למועמד פוטנציאל ארגוני שלא יסולא בפז. הדעת גם נותנת ש-2.1 מיליון אמריקאים מפוזרים על פני כל התקשורת החברתית.

ג'ו ביידן/  צילום: רויטרס

הקשישים, הנשים והמערב-תיכוניים

סנדרס אגב אינו כלול ברשימת העשרה שכבר הודיעו. הוא וסגן הנשיא לשעבר ג'וזף ביידן, שני המועמדים רבי ההשפעה ביותר בשלב הפתיחה, עדיין ממתינים. הם אגב בני אותו הגיל, זה בן 77 וזה בן 76. שני סקרי דעת קהל באייווה, אחד בשבוע שעבר, שני באמצע דצמבר, העניקו לביידן יתרון דו-ספרתי על פני סנדרס. בסקר של השבוע שעבר הגיעה למקום השני קמאלה האריס, הסנאטורית השחורה מקליפורניה. אחריה באה הסנאטורית אליזבת' וורן ממסצ'וסטס. כל השאר הזדנבו הרחק מאחור.

הנתונים האלה שקולים כרגע כנגד תחרות יופי, או רמות זמניות של מה שמכנים "זיהוי שמות". מעלתן הגדולה של המקדימות במדינות הקטנות היא שקוטנן מאפשר מגע בלתי-אמצעי בין המועמדים לבין אחוז עצום של המצביעים. ממילא, חזקה על המספרים שהם ישתנו. מוטב לזכור שלפנינו שורה ארוכה של ויכוחי טלוויזיה.

בין עשרת המועמדים אנחנו מוצאים אלמונים כמעט גמורים לצד כוכבים של הזמן האחרון. הדמוגרפיה מעניינת מאוד: מן המועמדים שהכריזו על כוונותיהם, שתי נשים הן המובילות, אחת מהן שחורה (קמאלה האריס, שהיא בעצם חצי-הודית). השנייה (אליזבת' וורן) היא לפי שעה המועמדת הבולטת היחידה שהכריזה רשמית על מועמדותה, אתמול. הבולטים האחרים מסתפקים לפי שעה בהקמת "ועדות בדיקה", מה שמקנה להם זכויות מסוימות על פי החוק, ופוטר אותם ממספר הגבלות.

מחר (ב') עומדת להצטרף למרוץ הסנאטורית איימי קלובושאר (Klobuchar) ממדינת מינסוטה, ואולי כדאי להתרגל לשמה, מפני שיש לה סגולות הנחוצות מאוד למפלגתה: היא חזרה ונבחרה בנובמבר שעבר בהפרש של 24% במדינה חיונית במערב התיכון, שבה הילארי קלינטון ניצחה בהפרש של אחוז וחצי בלבד.

ניצחונות דחוקים מאוד בשלוש מדינות אחרות במערב התיכון הם שהנחילו את הנשיאות לטראמפ. ממילא, מנצחת אזורית עשויה להחזיק בידיה את המפתח לבית הלבן. הקריטריון הזה מעניק סיכוי פתיחה טוב גם לסנאטור שרוד (Sherrod) בראון ממדינת אוהיו, אך היא במערב התיכון.

קמאלה האריס / צילום: Reuters

נוטים שמאלה קצת יותר מדי?

המגמה הפוליטית במרוץ הדמוקרטי ברור למדי: שמאלה. ייתכן שהנטייה הזו תתיישב עם נטיות לבו של הבוחר - אבל גם ייתכן שהקצנה רעיונית אצל הדמוקרטים תגבה מהם מחיר אלקטורלי.

לפי בעלת טור ימנית ב"וול סטריט ג'ורנל", קימברלי סטראסל, השמאל הרדיקלי אצל הדמוקרטים יהיה "הנשק הסודי" של הרפובליקאים ב-2020, גם מפני שהוא מפיח "מלחמת אחים" בתוך המפלגה הדמוקרטית, גם מפני שהוא יקל על הרפובליקאים להזהיר את הבוחרים מפני התוצאות של מסירת השלטון לידי הדמוקרטים.

מנגד, משקיף ותיק מאוד על הפוליטיקה האמריקאית, רון ברונסטין, כותב ב"אטלנטיק", כי אסטרטגיית הבחירות של טראמפ "לסחוט יתרונות אלקטורליים ממגזרי אוכלוסייה מצטמקים - צווארון כחול, ימין דתי ולבנים באזורים לא-עירוניים -- מתנגשת עם מגמת ההתחזקות הניכרת של הדמוקרטים בין "בוגרים צעירים, מיעוטים, עצמאים ולבנים בעלי תואר ראשון, בייחוד נשים".

זה תיאור מדויק של מה שקרה בבחירות אמצע-הקדנציה לקונגרס בנובמבר. הדמוקרטים לא רק זכו ברוב גדול של מושבי בית הנבחרים, אלא רשמו יתרון ארצי מוחץ: כמעט עשרה מיליון קולות יותר מן הרפובליקאים. אם יצליחו לחזור על היתרון הזה בבחירות לנשיאות, בינואר 2021 יעזוב דונלד טראמפ את הבית הלבן. אבל הקצנה עלולה לדחות מיליוני מתונים ועצמאים.

השאלה היא אפוא אם הדמוקרטים ישכילו לבחור מועמד לנשיאות שיפזול בהצלחה אל המרכז מבלי לדחות מעליו את הרדיקלים. היסטורית, רדיקלים אינם מסוגלים לנצח לבדם. מאחר שבשיטה האמריקאית קואליציות מוקמות לפני הבחירות, לא אחריהן, רדיקלים-בלבד אינם מבטיחים ניצחון לשום מפלגה. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לקראת יום המסחר הטוב מפברואר: נמשכות העליות בוול סטריט

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?