גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מבקר המדינה בודק: האם נתוני הגירעון "שופצו" לטובת האינטרס של כחלון?

בחודש שעבר הודיע השר משה כחלון כי הגירעון ב-2018 עמד על 2.95% מהתוצר ● האם הגירעון המתוכנן ל-2019 הוגדל כדי לא לחרוג מהיעד? ● ברקע: מאבק פנימי ומתמשך באוצר בין החשב הכללי לאגף התקציבי

משה כחלון/ צילום: שלומי יוסף
משה כחלון/ צילום: שלומי יוסף

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, החל לבדוק את ההתנהלות במשרד האוצר בכל הנוגע לפרסום נתוני הגירעון לשנת 2018 - כך נודע ל"גלובס". הבדיקה באה על רקע טענות שעלו בתקופה האחרונה במערכת הכלכלית, ולפיהם הנתונים עוותו כדי לשרת את האינטרס הפוליטי של שר האוצר משה כחלון. לפי שעה לא ידוע אם הבדיקה במשרד המבקר נפתחה בעקבות פנייה יזומה, ומי פנה בבקשה לבחון את הנושא - כאשר אגף התקציבים באוצר ואגף החשב הכללי מאשימים אלה את אלה בפנייה.

לאחרונה התברר כי אגף התקציבים באוצר לא עודכן מראש על נתוני הגירעון, ובאגף שמעו עליהם לראשונה מהשר כחלון בנאום שנשא ב-6 בינואר, בכנס עובדים מצטיינים במשרד. על פי החוק הנתונים אמורים להיות מוצגים לפני פרסומם לדרג המקצועי באוצר - אך במקרה זה הטענה היא שהחשב הכללי באוצר רוני חזקיהו, דיווח עליהם קודם לכחלון, שמיהר לעשות בנתונים שימוש למטרות פוליטיות. ישיבת הדרג המקצועי להצגת הנתונים התקיימה רק לאחר מכן.

נתונים מעודכנים שמפרסם הערב האוצר על הגירעון השוטף מחזקים את הסברה כי החשב הכללי, האחראי על ביצוע התקציב, אכן דחה הוצאות בהיקף משמעותי מ-2018 ל-2019 כדי לסיים את השנה שעברה בגירעון נמוך, על חשבון השנה הוכחית. על פי העדכון החודשי של ביצוע התקציב, זינק הגירעון ב-12 החודשים האחרונים ל-3.3% תוצר. מאחורי הגידול בגירעון עומד זינוק של כ-30% בהוצאות המשרדים האזרחיים (לעומת 6% בתכנון) וזינוק של 13% בהוצאות מערכת הביטחון (לעומת 1.9% בתכנון). גורמים באוצר טענו בתגובה כי ההוצאות בינואר השנה היו גבוהות משום שבשנים קודמות הוקדמו הוצאות מחודש ינואר לחודש דצמבר, על מנת להגדיל את הגירעון היות ובשנים הקודמות הגירעון היה נמוך מהיעד. 

עוד לפני פרסום הנתונים הערב, החשד כי נתוני הגירעון ל-2018 שופצו התבסס על מספר גורמים. ראשית, מעצם העובדה שהגירעון עמד בדיוק ביעד שנקבע לו: 2.95% מהתוצר. וזאת על אף שתחזיות פנימיות שהוצגו באוצר חודשיים קודם לכן היו שהגירעון ינוע בטווח שבין 3.2% ל-3.4%.

שנית, אנליסטים בבתי השקעות העוקבים אחר ביצועי התקציב העריכו כי האוצר אכן שיפץ את נתוני הגירעון - ובהיקף משמעותי. הכלכלן יונתן כץ מלידר, איש אגף התקציבים בעברו, העריך כי החשב הכללי באוצר הגדיל את הגירעון המתוכנן ל-2019 ב-0.3% תוצר (כ-4 עד 5 מיליארד שקל) על חשבון הגירעון ב-2018. אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות פסגות, ביצע ניתוח של הוצאות הממשלה על-פני 2018, שהעלה כי האוצר "סגר את הברז" בחודשים נובמבר-דצמבר על-מנת להקטין את הגירעון על הנייר. גרינפלד ציין גם כי השינוי החשבונאי השנוי במחלוקת, שהנהיג חזקיהו ברישום ההכנסות ממכירת קרקעות שפונו על-ידי צה"ל, תרם עשירית נקודת האחוז להקטנת הגירעון ב-2018.

השר כחלון דחה במספר הזדמנויות את הטענה כי משרדו שיפץ בדרך כלשהי את נתוני הגירעון ב-2018, ואמר בהן כי לא ניתן לשחק במספרי הגירעון משום שהם "נמצאים תחת פיקוח של סוכנויות דירוג האשראי וגופים בינלאומיים".

רוני חזקיהו / צילום: תמר מצפי

המשנה ליועמ"ש סירב להתערב בעימות

הבדיקה שבה פתח המבקר באה על רקע אווירה עכורה בין אגפים ואישים במשרד האוצר, ותחושה כללית של התפרקות וסיום קדנציה. פורום ההנהלה המצומצם של האוצר לא התכנס זה כחודש לישיבות שוטפות, ובכירי המשרד נפגשים למעשה רק לישיבות המחויבות לפי חוק, כמו ישיבות המעקב אחר ביצוע התקציב.

על רקע מצב עניינים זה, הוחלט לגנוז את יוזמת מנכ"ל המשרד שי באב"ד לתכנית אסטרטגית לאוצר. באב"ד, ששכר לצורך הכנת התכנית את חברת הייעוץ טאסק, נאלץ לסגת בו לאחר שהתברר שאנשי טאסק לא זוכים לשיתוף פעולה מצד האגפים המקצועיים במשרד. גם קודמתו בתפקיד של באב"ד, יעל אנדורן, יזמה מהלך של תכנית אסטרטגית למשרד האוצר, שלא יצא לפועל בגלל הקדמת הבחירות ב-2015.

הקדמת הבחירות עוררה גם עימות בין באב"ד ליועץ המשפטי של האוצר עו"ד אסי מסינג. לאחר שמסינג הפיץ הנחיות שנועדו למנוע שימוש לרעה בתוצרי עבודת האוצר למטרות פוליטיות, ערער באב"ד על חוות דעתו המקצועית של מסינג בפני היועץ המשפטי לממשלה. באב"ד טעו כי ההנחיות שפרסם מסינג מחמירות מדי ופוגעות בעבודה השוטפת באוצר. המחלוקת בין המנכ"ל ליועץ המשפטי הועברה להכרעתו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז ניזרי.

ואולם המוקד העיקרי למתיחויות במשרד הוא כיום בין אגף החשב הכללי לאגף התקציבים. בכל אגף מאשימים את משנהו בהגשת התלונה למבקר המדינה על הגירעון. אף על פי שלכאורה לאגף התקציבים היה אינטרס להתלונן, מציינים באוצר כי המבקר העלה בשאלות ששלח למשרד נושאים הקשורים לאחריות אגף התקציבים, כמו למשל ההתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי. בנוסף מציינים באוצר כי אגף התקציבים יוצא בדרך כלל וידו על התחתונה כשהמבקר מתערב במחלוקות פנימיות במשרד, דוגמת פרשת הסכם הביטחון כחלון-יעלון.

הטענה הנשמעת בסביבת אגף התקציבים כלפי החשב הכללי חזקיהו היא כי הוא אינו ממלא את תפקידו כשומר סף, ונכנע לרצונותיו של כחלון. הטענה הנשמעת מנגד כלפי הממונה על התקציבים שאול מרידור מכיוון החשב הכללי היא כי אינו משתף פעולה עם השר, ואף פועל בדרכים שונות להקשות על ביצוע בקשותיו. כך, בעוד שבאגף התקציבים חושדים כי חזקיהו דחה הוצאות מתוכננות מ-2018 ל-2019, מאשימים באגף החשב הכללי כי אגף התקציבים פעל לדחות הכנסות מ-2018 ל-2019. עוד נטען כי אגף התקציבים התעקש לדווח כבר כעת לממשלה כי הגירעון בשנת 2019 צפוי לעמוד על 3.6% מהתוצר. כפי שנחשף ב"גלובס", הנהלת האוצר פנתה למשנה ליועץ המשפטי לממשלה מאיר לוין וביקשה למנוע מאגף התקציבים לפרסם את התחזית - אך לוין סירב להתערב.

תגובות: "דיווחנו לשר ולדרג המקצועי בו זמנית"

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה לפניית "גלובס": "החטיבה לביקורת משרדים כלכליים ותשתיות לאומיות במשרד החלה בבדיקה ראשונית בנושא תהליכי קבלת ההחלטות על ביצוע תקציב לשנת 2018 ותחזית הכנסות לשנת 2019".

ממשרד החשב הכללי באוצר נמסר: "לחשב הכללי אין בשלב זה תחזית לגירעון הצפוי בשנת 2019. החשב הכללי דיווח לדרג המקצועי במשרד על נתוני הגירעון לשנת 2018 מיד עם השלמת העבודה עליהם. דיווח לשר האוצר הועבר בו זמנית".

■ לקראת הבחירות: סימנים של שיתוק במשרד האוצר

1. בוטל יישומה של התוכנית האסטרטגית למשרד, שהוביל המנכ"ל שי באב"ד
2. פורום ההנהלה המצומצם של האוצר לא התכנס לישיבות בחודש האחרון
3. אגף החשב הכללי מסרב להציג נתונים מראש לאגף התקציבים
4. הנהלת האוצר ניסתה למנוע מאגף התקציבים את פרסום תחזית הגירעון ל-2019

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; ענקית מוצרי היוקרה הצרפתית קרינג צוללת ב-10%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל