גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם יהיה פיצוץ בשיחות בין ארה"ב לסין, אנחנו יכולים להיות שוב בתסריט של ירידות חדות בשווקים"

אורן מונטל, סמנכ"ל השקעות בפסגות קרנות נאמנות, מדבר בשיחה עם "גלובס" על המצב בשווקים השונים בעולם ("אנחנו פחות אופטימיים בנוגע לאירופה") ואיפה כדאי להשקיע: "נוצרו הזדמנויות גדולות בעיקר בחברות שנקלעו לעין הסערה שלא באשמתן. כלומר, חברות ישראליות עם אג"ח מדורגות"

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הסיני שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNST
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הסיני שי ג'ינפינג / צילום: רויטרס, JONATHAN ERNST

לאחר "דצמבר המר" בשוקי העולם הגיע "אפקט ינואר", והביא עמו עליות חדות למדי במדדי המניות בארץ ובעולם, וגם במרבית מדדי איגרות חוב הממשלתיות והקונצרניות, שתיקנו במהלך החודש החולף חלק ניכר מהנפילות של הרבעון האחרון של 2018. עם זאת, גם היום מזהירים מנהלי השקעות ואנליסטים רבים כי בשנת 2019 התנודתיות בשווקים תהיה גבוהה, ובהחלט ייתכן שגל נוסף של ירידות יגיע בחודשים הקרובים. אז לאן השווקים הולכים מכאן?

"בחודש דצמבר הייתה בשווקים מה שאפשר לכנות 'סערה מושלמת', שכללה העלאת ריבית מפתיעה בישראל וכן אובדן אמון בחברות הנדל"ן האמריקאיות שהנפיקו בארץ, שבעקבותיו 'נדבקו' גם הרבה סדרות אג"ח אחרות עקב גל פדיונות בקרנות הנאמנות", אומר אורן מונטל, סמנכ"ל השקעות בפסגות קרנות נאמנות, בשיחה עם "גלובס".

אורן מונטל / צילום: רמי זרנגר

"כמובן שהירידות החדות בוול סטריט והבריחה מנכסי סיכון בכל העולם תרמו לסערה המושלמת. התוצאה הייתה פתיחה של המרווחים מול האג"ח הממשלתיות, אירוע שקורה פעם ב-3-5 שנים. אגב, זה קרה גם בחברות הטובות, לא רק בפחות טובות", הוא מוסיף.

אז נוצרו הזדמנויות בינואר?

מונטל: "בהחלט. נוצרו הזדמנויות גדולות בעיקר בחברות שנקלעו לעין הסערה שלא באשמתן. כלומר, חברות ישראליות עם אג"ח מדורג. בעיקר בדירוגים הגבוהים יותר".

ומה לגבי אג"ח לא מדורגות, בעיקר של חברות אמריקאיות שנסחרות בתשואה גבוהה מ-10%? מונטל מעריך כי הן "לא יוכלו למחזר אג"ח והן תלויות במימושי נכסים או למחזר את החוב במקום אחר כמו הלוואות בנקאיות. כך שההסתברות לעלייה בחדלות הפירעון עלתה בצורה דרמטית, אבל זה רק עבור פלח מאוד מסוים של השוק. אם אתה מסתכל קצת יותר מלמעלה על כל המגזר הזה של חברות אמריקאיות, רואים שההנפקה בתל-אביב הייתה חלק ממהלך עסקים מאוד לא רגיל ולא ברור שלהן ולכן המצב היום מהווה סיבה מאוד גדולה לדאגה. האתגר שלהן זה להצליח לגייס כספים ממקורות מימון חדשים, כי בארץ הן לא יצליחו לגייס כסף בעתיד הנראה לעין. חלקן, אגב, הן חברות אמיתיות ולא כאלה שנוצרו רק לצורך הנפקה בתל-אביב".

מדד S&P 500 חזר לרמתו מסוף אוקטובר

"הפד הפך להיות קשוב יותר"

מתחילת ינואר אנחנו רואים שינוי מגמה ועליות במניות וגם בחלק ממדדי האג"ח הקונצרניים - מדדי התל בונד 20, 40, 60 רשמו עליות של 3%-4% בחודש וחצי האחרונים, ולמעשה חזרו לרמתם מחודש נובמבר.

מהם להערכתך הגורמים שיתמכו בהמשך עליות במחירים ובירידת תשואות?

"יש תהליך של חזרה לנכסי סיכון בארץ ובעולם, בהובלת ארה"ב. אם זה יימשך, אז יש סיכוי טוב שגם התשואות ימשיכו לרדת. חלק מהחברות יצטרכו גם לעשות צעדים בוני אמון כדי שהפעילים בשוק ההון יחזרו להשקיע בניירות שלהן כי כרגע יש משבר אמון מאוד חמור מול חברות מסוימות, ורואים את זה כמובן בתשואות המאוד גבוהות של האג"חים שלהן. עם זאת, מדובר בתהליך לטווח ארוך ואם הוא לא יקרה, אז הגופים המוסדיים לא יחזרו להשקיע בחברות האלה".

  מה לגבי מניות בעולם?

"כאן הסיפור קצת יותר מורכב. בשבועות האחרונים רואים שכל מיני סוגיות שהפריעו לשוק מתחילים להסתדר, כמו מדיניות הפד שהפך להיות קשוב יותר לנעשה בשווקים. רואים גם שארה"ב וסין מבינות שמלחמת הסחר גורמת נזקים לשני הצדדים והן שואפות להגיע לעסקה".

  מה אתם חושבים על אירופה? נראה שהמניות שם מאוד זולות.

"אנחנו פחות אופטימיים בנוגע לאירופה. מלבד מלחמת הסחר יש שם הרבה בעיות גיאו-פוליטיות כמו למשל האירועים האחרונים באיטליה וצרפת, וכמובן הסיפור הבלתי נגמר של הברקזיט. עד סוף חודש אוקטובר ההנחה הייתה שאירופה וסין בהאטה כלכלית אבל ארה"ב לא נפגעת מזה, אבל מסוף אוקטובר ההנחה הזאת התערערה והחלו לצוץ סימני שאלה לגבי הצמיחה בארה"ב, בין השאר על רקע השתטחות עקום התשואות ונתוני מאקרו כמו מדד מנהלי הרכש. לאחרונה יש הורדת תחזיות צמיחה גורפת בכל אירופה וגם בסין. אפשר להוסיף לזה צמצום מהותי בנזילות, שעכשיו גם אירופה מצטרפת אליו. בדומה לאג"ח הקונצרניות, גם פה נוצרות הזדמנויות לרכוש מניות של חברות טובות שאין סיכון במצב העסקי שלהן, שלא נמצאות בעין הסערה".

  איזה חברות למשל?

"העלאות הריבית פוגעות בחברות שתלויות במחזור הכלכלי, כמו חברות הרכב או נדל"ן למגורים. צריך לעבור להשקעות בחברות שפחות תלויות במחזורי הכלכלה".

  מאיזה מגזרים? מזון ותרופות, תשתיות ומוצרי צריכה בסיסיים למשל?

"כן. חברות פחות סיקליקליות. השנה תהיה תנודתית ולכן חשוב להתמקד בחברות חזקות. אנחנו עדיין חושבים שהמחזור הכלכלי נמצא בשלבים האחרונים שלו. הצמיחה בארה"ב עדיין בריאה, אולם גם שם תחול האטה בחצי השני של 2019. הייתי נזהר גם מחברות פיננסים ובעיקר בנקים בארה"ב בגלל שהעקום השתטח. בישראל מנגד העקום מאוד תלוי כך שמניות הבנקים אצלנו עדיין מעניינות".

"השוק לא מגלם כישלון בשיחות ארה"ב-סין"

אחד הגורמים שתדלקו את העליות בשוקי המניות מתחילת 2019 הוא הערכה כי הפדרל ריזרב לא יעלה יותר את הריבית וכנראה גם יפסיק במהלך לצמצום המאזן שלו בקרוב. גם הבנק המרכזי של גוש האירו, ה-ECB, ייאלץ להמתין זמן רב לפני שהוא מתחיל בתהליך של העלאת ריבית, אם בכלל.

  מה אתם חושבים על מדיניות הבנקים המרכזיים? יכול להיות שבהמשך השנה המהלכים של העלאות ריבית וצמצום נזילות ישנו כיוון?

"בהחלט. אם הנגידים והיו"רים בבנקים יראו שהמדיניות שלהם מביאה לפגיעה בפעילות הפיננסית ואף גולשת גם לכלכלה הריאלית, כמו למשל פתיחת המרווחים שפוגעת בחברות רבות מכיוון שהן נכנסות לקשיי מימון, הם עשויים לעשות התאמות. הפד למשל יכול לעצור את העלאות הריבית, או למתן מאוד את צמצום המאזן שלו, או לבצע את שני הצעדים במקביל. באירופה ה-ECB ימתין עם העלאות ריבית מכיוון שהכלכלה שם נחלשה משמעותית בחודשים האחרונים".

השוק העולמי מתקרב במהירות לשני אירועים גדולים, סבב נוסף של מכסים על סחורות סיניות המיובאות לארה"ב בתחילת חודש מרץ אם שני הצדדים לא יגיעו להבנות, וברקזיט ללא הסכם. השחקנים בשווקים, כך זה נראה, לא מתרגשים במיוחד מאפשרות של התממשות תסריטים שליליים גם בארה"ב ובסין וגם בגוש האירו ובבריטניה שעלולים להשפיע כמובן גם על כל העולם.

  האם כל החדשות הרעות כבר מגולמות במחירי המניות, או שבחודש הבא שוב תהיה טלטלה בשווקים? 

"לא. זה לא מגולם. השוק מניח שיהיה איזשהו הסכם ושסין תמצמץ בסוף ותתרכך. בנושא הברקזיט אני מניח שתהיה הארכה. האיתותים של ממשל טראמפ לשוק הם חיוביים בסך הכל, למרות חלק מההצהרות האחרונות של בכירים בארה"ב שהגעה להסכם עם סין עדיין רחוקה מאוד. יש אינטרס לשני הצדדים להגיע להסכם, זה ברור. אבל אם יהיה פיצוץ בשיחות בין ארה"ב לסין, אנחנו יכולים להיות שוב בתסריט של ירידות חדות בשווקים. השוק לא מגלם אפשרות כזו כיום. אגב, סין נפגעת הרבה יותר מארה"ב מהמצב הנוכחי, כך שיש לה אינטרס הרבה יותר גדול להגיע להסכם". 

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן