גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך תשפיע ההאטה הכלכלית בעולם על אמזון?

לשינויים מאקרו-כלכליים ולירידה ביכולת הצריכה של הצרכן האמריקאי יש השפעה מכרעת על פעילות אמזון

ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון / צילום: רויטרס Rex Curry
ג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון / צילום: רויטרס Rex Curry

המוני האמריקאים שפוקדים את החנויות והקניונים בתקופת החגים האמריקאית הם עדות חזקה לכך שמנוע הצמיחה העיקרי מאחורי הכלכלה האמריקאית הוא צריכה פרטית חזקה. לאורך השנים הצרכן האמריקאי מתחזק, בעלייה מתמדת, את צמיחת התוצר, כך שכיום כ-69% מהתוצר האמריקאי מגיעים מהצריכה הפרטית. רבים יזקפו נתון מצוין זה לזכות התרבות הצרכנית הענפה בקרב האמריקאים, אך יש לזכור כי ההכנסה הפנויה בארה"ב נמצאת במצבה הטוב בעיקר הודות לנתונים החזקים של המחזור הכלכלי הנוכחי.

גם הפחתת המס של דונלד טראמפ, שהכריז לא פעם על מטרתו לשפר את מצבו של משק הבית האמריקאי, הוסיפה לא מעט לחגיגה והאיצה את הפעילות הכלכלית. המצב הנוכחי מאפשר לטראמפ, בצדק או לא, לזקוף לזכותו נתונים פונדמנטליים טובים כמו אבטלה בשפל, הוצאה צרכנית שצומחת בצורה חזקה ונטל חוב משקי בית נמוך שובר שיאים. אולם הרבה מהכוחות שעמדו מאחורי הצריכה החזקה ב-2018 ובשנים שקדמו לה, לא ימשיכו במגמתם ב-2019, בעיקר בשל העלאת הריבית שכבר נותנת את אותותיה.

הריבית בארהב עולה

איתותים מענף הנדל"ן

ישנם כמה סימנים לכך שהשפעתה המקררת של הריבית כבר עושה את דרכה לכלכלה הריאלית. למשל, שוקי ההון שסיימו את 2018 בירידה לעומת תחילת השנה. בנוסף, ניתן להבחין בחולשה ניכרת בשוק הנדל"ן שמאותת כי העלייה בריבית גובה ממנו מחיר באמצעות הירידה במכירות ובאישורי הבנייה. לאחרונה מדד אמון הקבלנים ירד בחדות, אם כי הוא עדיין נותר ברמות גבוהות. לפי מדד נגישות הדיור, (ככל שהמדד גבוה יותר, כך היכולת לקחת משכנתה גבוהה יותר) נגישות משקי הבית לדיור הולכת ופוחתת.

בשנים האחרונות הסיבה העיקרית לכך הייתה עליית מחירי הדירות בקצב מהיר יותר מהשכר. אולם בשנה האחרונה חלה ירידה משמעותית בנגישות לדיור בעיקר על רקע העלייה הדרמטית בריבית על המשכנתאות. לפי המדד, יכולתו של הצרכן האמריקאי להרשות לעצמו דיור תצטמצם בהדרגה ב-2019, ומשמעותית ב-2020, בשל השפעת עליות הריבית ועל אף הגידול בשכר.

עד כה, הצרכנים בשוק הנדל"ן ובכלל נהנו מסביבת הריבית הנמוכה עד כדי כך שנטל החוב ביחס להכנסה הפנויה הגיע בסוף 2018 ל-99%, הרמה הנמוכה מאז שנת 2001. עם זאת, לאחר שנתיים של העלאות ריבית, וההעלאות שייתכן ועוד יהיו ב-2019, נטל החוב של הצרכנים צפוי לגדול, להכביד על ההכנסה הפנויה ולפגוע ביכולת משקי הבית לנטול אשראי בכלל ומשכנתאות בפרט.

מכאן הדרך להאטה בשוק הנדל"ן האמריקאי לא ארוכה. למעשה, נתוני מכירות הבתים נמצאים במגמה שלילית כבר מסוף 2017, כאשר נתוני החודשים האחרונים היו שליליים במיוחד.

במקביל, העלייה בסביבת הריבית צפויה לבוא לידי ביטוי במהלך השנים הקרובות גם בהיבטים נוספים של הצריכה, במיוחד בצריכת מוצרי בני קיימא. העלייה בעלויות המימון צפויה לתרום לגידול מסוים בנטל החוב של משקי הבית שנמצא בירידה מתמדת מאז המשבר הפיננסי העולמי.

השכר עולה, גם כמות המשרות

במישור אחר, נתוני מפתח כמו ההוצאה וההכנסה של משקי הבית ממשיכים לאותת על קצב גידול בריא של הצריכה הפרטית. לפחות עד כה, נתוני שוק העבודה ממשיכים לתמוך בהמשך מגמה זו. לדוגמה, דוח התעסוקה האחרון היה אחד הטובים של השנים האחרונות ובכלל. תוספת המשרות הממוצעת בחודש בשנת 2018 עמדה על 220 אלף משרות, שיפור חד לעומת 182 אלף משרות בממוצע בשנת 2017, שגם היא הייתה שנה חזקה.

בנוסף, ניכר כי מגמת העלייה בשכר נמשכת כאשר מנתונים כמו "עזיבות מרצון" או "משרות פנויות" עולה כי קצב הגידול בשכר עוד צפוי להאיץ בחודשים הקרובים. עם זאת, כדאי לזכור שנתוני התעסוקה מגיבים בדרך כלל לפעילות הכלכלית בפיגור ניכר ולא מקדימים אותה. לכן במבט קדימה אנו ממשיכים להעריך כי קצב הגידול בשכר עוד יגדל, אך לאור ההאטה הצפויה בפעילות הכלכלית, סביר להניח שגם שוק העבודה ייפגע. בשלב הראשון אנו מצפים לירידה הדרגתית בקצב גיוס המשרות ב-2019 שתחריף לקראת 2020, בה אנו מצפים ששיעור האבטלה כבר יתחיל לטפס.

אמזון מאיימת על כולם

אחת החברות המזוהות ביותר עם הצריכה האמריקאית של העידן החדש היא, מי אם לא, ענקית קמעונאות האונליין, אמזון, ששווי השוק שלה הספיק לגעת בטריליון דולר בספטמבר האחרון. מאז היא איבדה מעט גובה, נוכח החשש משינויים בנתוני הרקע של הכלכלה האמריקאית. למרות זאת, החברה עדיין נסחרת לפי שווי של 830 מיליון דולר.

אמזון נתפסת כחברה גלובלית והיא אכן כזו. החברה חרטה על דגלה לכבוש ולהיכנס לכמה שיותר שווקים בעולם, אך עדיין היקף המכירות העיקרי שלה מתבצע בצפון אמריקה (כ-60% בשנת 2017). לכן, לשינויים מאקרו-כלכליים ולירידה ביכולת הצריכה של הצרכן האמריקאי השפעה מכרעת על הפעילות שלה. גם למלחמת הסחר בין ארה"ב לסין השפעה על פעילות אמזון. אלו הובילו כמובן לעלייה ברמת הסיכון בהשקעה במניה בתקופה האחרונה בטווח הקצר, בין היתר גם נוכח התמחור שלה, שלא היה מבייש אף חברה טכנולוגית. ואכן ולא מפתיע, אמזון היא יותר חברת טכנולוגית מאשר חברת קמעונאות. מבלבל? לא ממש.

השינויים הטכנולוגיים נכנסו לכל רובד בחיינו והם צפויים להתרחב בעתיד ולהעמיק את האחיזה שלהם ביומיום שלנו. אמזון לא רק זיהתה בזמן את המגמות הללו, היא גם זו שאחראית באופן אקטיבי על שינוי הרגלי הצריכה שלנו ובכלל על שינויו של ה-DNA הצרכני.

החברה שהחלה את פעילותה באמצע שנות ה-90, צברה מיילים רבים של ידע וניסיון והתפתחה יד ביד עם הקידמה הטכנולוגית שמלווה את חיינו במאה ה-21. ההתפתחות הטכנולוגית תמכה בקצב צמיחה דו ספרתי במחזור המכירות שלה מידי שנה בשני העשורים האחרונים, והיא צפויה להמשיך ולתמוך בקצבי צמיחה חזקים ודו ספרתיים גם בשנים הבאות.

אמזון שצפויה לסיים את 2018 עם קצב מכירות של כ- 230 מיליון דולר, מפנה כ-12% ממחזור המכירות שלה (כ-23 מיליארד דולר ב-2017 וצפי של כ-28 מיליארד דולר ב-2018) למחקר ופיתוח. כלומר 35% מהוצאות התפעול של החברה הן לטובת מו"פ ושיפורים טכנולוגים. הרווח התפעולי של אמזון צפוי להסתכם ב-2018 בלמעלה מ-12 מיליארד דולר. בנוסף להוצאות המו"פ, החברה מפנה לפחות חצי מהתזרים שלה מפעילות שוטפת (בעקרון כמעט כל הרווח התפעולי שלה) להשקעה בפיתוח הפעילות באמצעות השקעות הוניות.

אלו מציבים אותה בחוד החנית של הטכנולוגיה. לא סתם אמזון מדורגת בראש רשימת ההשקעות במו"פ גם ביחס לחברות הטכנולוגיה ולחברות התרופות הגדולות ביותר בארה"ב. שילוב של השקעה רחבה בפיתוחים טכנולוגים וגודלה של החברה זורעים בהלה בקרב הקמעונאיות בשוק האמריקאי ומחוצה לו. בהלה זו בהחלט מובנת נוכח העובדה שאמזון ממשיכה להגדיל את הפער שנוצר בינה לבין מתחרותיה ב"אוויר וביבשה". הפער נובע בעיקר מתפיסה שונה שבונה אסטרטגיה שנשענת על פיתוחים טכנולוגים ויצירת יתרונות בעולם החדש.

החברה שצמחה מהאינטרנט והפכה מחנות קטנה שמוכרת ספרים באונליין לפירמת ענק שמאיימת בכניסה שלה לשווקים בכל העולם, עשתה זאת באמצעות חשיבה חדשה על כל נושא הקמעונאות והדרך בה אנו צורכים. החברה הצליחה לשנות את העולם הקמעונאי ובעיקר הצליחה לשנות את ה-DNA הצרכני. אמזון תמשיך לעשות זאת גם בעתיד.

האינטרנט ובעיקר פלטפורמות דוגמת אמזון, eBay ועליבאבא הובילו לשינוי בסביבת המחייה שלנו. האינטרנט הרחיב והגמיש את גבולות ומרחב הצריכה שלנו, שהובילו להרחבת והגמשת גבולות המחייה שלנו. אלו יכולים לקבל משנה תוקף אצל הצרכן בתקופה של התכווצות כלכלית ופגיעה בתחושת העושר. בנוסף, המשך ההתרחבות הגלובלית תמשיך ותפחית את התלות של אמזון במשק האמריקאי. 

הכותבים הם מנהל מחלקת מאקרו, מערך המחקר והאסטרטגיה בפסגות ומנהל מחלקת מחקר חו"ל. אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול דעתו של הקורא ואינו מהווה הצעה לרכישת ניירות ערך. 

עוד כתבות

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע עתק לישראל. מה תכלול החבילה?

בית הנבחרים האמריקאי אישר סיוע בסך כולל של 95 מיליארד דולר לשורה של מדינות ובהן ישראל ● חבילת הסיוע כוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל, כולל 4 מיליארד דולר למילוי מלאי טילי טמי"ר של כיפת ברזל; 60.8 מיליארד דולר סיוע לאוקראינה, בדגש על השלמת אמל"ח; וכן, 8.1 מיליארד דולר עבור טייוואן

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, Daniel Fung

מגמה מעורבת באסיה; מחירי הזהב יורדים בכ-1%

המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

טסלה 3 / צילום: יח''צ

טסלה מורידה את מחירי הדגמים בישראל. כמה הם יעלו?

כחלק ממהלך גלובלי של החברה, שהחל בסוף השבוע בארצות הברית, טסלה מוזילה את המחירים של דגמי טסלה 3 וטסלה S ● במקביל, סימנים ראשונים לכך שהקיצוץ הגלובלי בכוח האדם עליו הכריזה טסלה החודש, מגיע גם לישראל

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

בחברות הטק מנסים להילחם בהונאות משקיעים. אלה הכלים החדשים שלהם

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה