גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שנה לאחר אקזיט הענק של קייט פארמה התרופה לסרטן מוחקת 820 מיליון דולר

ענקית התרופות הבינלאומית גיליאד שרכשה את קייט פארמה תמורת 12 מיליארד דולר הודיעה השבוע על ביטול מוצר ● בוול סטריט ג'ורנל תהו: האם מדובר בסופה של הטכנולוגיה שפיתחה החברה ● מייסד קייט פארמה: "מוצרי החברה הם הצלחה, אך גיליאד צריכה מנועי צמיחה נוספים"

חברת התרופות הבינלאומית גיליאד הודיעה כי תספוג מחיקה בהיקף של 820 מיליון דולר, עקב ביטול אחת מתוכניות הפיתוח של חברת קייט פארמה אותה רכשה ב-2017. בדוחות החברה לרבעון הרביעי של השנה צוין כי החברה תוותר על תוכנית פיתוח אחת מיני רבות של החברה, אך לפי גובה המחיקה נראה כי מדובר בתוכנית שיוחס לה בעבר ערך רב.

לפי הודעת החברה, ההחלטה על הפסקת התוכנית לא התקבלה בעקבות בעיות במוצר, אלא בעקבות התחרות העזה בקטגוריה שבה פועל המוצר, והעובדה שביצועי המוצר לא היו יוצאי דופן בהשוואה למתחרים. 

גיליאד רכשה את קייט פארמה לפני כשנה וחצי בסכום חסר תקדים עבור חברה לפני השקת מוצר - 12 מיליארד דולר. כעת שואלים גורמים בשוק האם הסכום היה מופקע, ומה תהיה ההשפעה של המחיקה על המשך הפיתוח של טכנולוגיית ה-CAR-T לריפוי סרטן. ב"וול סטריט ג'ורנל" תהו האם התקווה החדשה לריפוי מחלת הסרטן מתפוגגת.

הטיפול בטכנולוגיית CAR-T לטיפול בסרטן, כרוך בנטילת תאי חיסון מן החולה עצמו, ביצוע הנדסה גנטית של התאים הללו כך שיתקפו מטרות מסוימות על פני הגידול הסרטני, והזרקתם בחזרה לחולה. הרכיב המהונדס גנטית מזהה את המטרה, ואז תאי החיסון העוצמתיים מחסלים אותה.

עקרונית, ניתן לפתח מגוון גדול של סוגי CAR-T למגוון רחב של גידולים סרטניים - הכל תלוי איזו מטרה מהנדסים אותם לתקוף. המוצר Yescarta של קייט פארמה לדוגמה, הוביל את התחום כולו ומוביל חזק את אחת הקטגוריות. אולם, עבור כל מטרה שונה על גבי התא הסרטני, נפתחת התחרות מחדש.

בתחום של תקיפת מטרה בשם BCMA, קייט פארמה פיתחה מוצר אך איחרה להגיע איתו לשוק. לעומת זאת במטרות אחרות התחרות פתוחה והיא עשויה שוב להקדים. כיום מעסיקה גיליאד תחת קייט פארמה כ-1,500 עובדים שעסוקים בייזום, פיתוח וקידום מוצרים חדשים.

CAR-T טילים מונחים לתאים הסרטניים

ציפו לפריצה מהירה יותר לשוק

הדאגה המשמעותית ביותר של גיליאד בהקשר של קייט פארמה, היא סביב הביצועים הפיננסיים של המוצר המוביל. ההכנסות מ-Yescarta עמדו על 264 מיליון דולר ב-2018. זהו קצב חדירה לא רע לטכנולוגיה שדורשת חינוך שוק משמעותי - שיטת הפקת המוצר מתאי החולה עצמו היא תהליך מורכב שלא היה קיים קודם בשוק - אולם ממוצר שנרכש בסכומים כאלה, מצפים בדרך כלל לפריצה מהירה יותר.

האנליסטים של גיליאד היו מוטרדים מכך שבין הרבעון השלישי לרביעי, צמחו ההכנסות מן המוצר ב-6 מיליון דולר בלבד. מנכ"ל גיליאד אמר עם פרסום דוחות הרבעון האחרון, כי הוא צופה שבשנה הבאה ניתן יהיה להוסיף עוד 200 מיליון דולר לשורת ההכנסות מן המוצר. זה עדיין לא רב המכר כובש השוק שהעולם ציפה לו לאור תג המחיר של החברה, ולכן מוצרים נוספים מן הצנרת של קייט יהיו חייבים להצדיק את ההשקעה, ובמהירות, כדי שלא יאבד השוק אמון בגיליאד. בסיכומו של דבר קייט פארמה תצטרך להניב הכנסות של לפחות שני מיליארד דולר כדי להצדיק את המחיר שלה, וזאת ללא השקעה מסיבית נוספת במחקר ופיתוח או ברכישות תומכות.

אריה בלדגרין שהקים את קייט פארמה אמר ל"גלובס" כי "המוצר של החברה הוא הצלחה, ויהיו מוצרים נוספים בהמשך, אך השוק אומר שזה לא מספיק לחברת ענק כמו גיליאד. מדובר בחברה בגודל של 100 מיליארד דולר עם מוצרים בסוף חיי הפטנט שלהם לטיפול בצהבת וב-HIV , וקייט פארמה לבדה לא תהווה תחליף למוצרים הללו. החברה תצטרך לעשות עוד משהו בנוסף לרכישת קייט פארמה, אך יש מקום לאופטימיות כי יש להם 34 מיליארד דולר בקופה".

גיליאד החליפה ביולי האחרון את המנכ"ל והיו"ר הוותיקים שלה. השניים היו אלה שביצעו את רכישת קייט פארמה על רקע לחץ מן השוק להשתמש הכספים שנצברו בקופות החברה להבטחת העתיד של החברה.

המנכ"ל והיו"ר החדש, דניאל או'דיי, שהגיע מתפקיד בכיר בחברת רוש המתמקדת בתחום הסרטן - ולא בתחומי המחלות הזיהומיות בהם התמחתה החברה בעבר - עדיין לא ממש החל את תפקידו. מנהלים חדשים נוטים לבצע מחיקות גדולות עם כניסתם לתפקידם, כדי להטיל את הכישלון על קודמיהם ולהתחיל מעמדה נוחה יותר לצמיחה.

מאחורי הקלעים: אולוג'ן מחכה להזדמנות 

אל מול אמירות כי המוצר של קייט פארמה אינו התקווה הגדולה בתחום הסרטן לה קיווה השוק, התמונה היא מורכבת יותר. טכנולוגיית CAR-T בהחלט זוכה להצלחה, וגם המוצר עצמו יחסית מצליח: הוא קיבל שיפוי ביטוחי בבריטניה - לאחר דחייה ראשונית ומשא ומתן - והחלטה כזו מהווה איתות חיובי לגורמים משפים אחרים.

בדצמבר פורסמו תוצאות הטיפול במוצר לאחר שנתיים. בתחילת הדרך, 83% מן המטופלים הגיבו בחיוב למוצר, מהם 53% הגיבו ב"תגובה מלאה", כלומר לאחר הטיפול לא היה להם סרטן. לאחר תקופה של שנתיים, 39% מן החולים עדיין היו במצב טוב יותר מאשר בתחילת הטיפול. לאחר שנתיים, מחצית החולים עדיין בחיים.

כיום קיימות מעל 100 חברות בתחום ה-CAR-T, עדות לאמונה של התעשייה והמדע בגישה שקייט פארמה הייתה החלוצה שלה. האם החברה תצליח לשמור על מעמדה כחלוצת התחום? זו בעצם השאלה הגדולה, לצד השאלה האם הגישה הזו תעשה מהפיכה גם בתחום הסרטנים של מצב מוצק.

אחת הנושפות בעורפה של קייט פארמה היא אולוג'ן, שהוקמה על ידי לא אחר ממייסד ומנכ"ל קייט פארמה אשר מכר את החברה לגיליאד - פרופ' אריה בלדגרין. אולוג'ן מפתחת מוצר CAR-T שאינו מופק מן התאים של החולה אלא הינו מוצר מדף המופק מתאים בריאים של תורמים, שבוצע בהם תהליך כך שלא יעוררו את מערכת החיסון של המטופל. טיפול כזה אמור להיות זמין יותר וגם זול יותר, אם באמת ניתן יהיה לבצעו מבלי לגרום ליותר תופעות לוואי.

אולוג'ן נסחרת היום לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר ובתשואה של 66% על מחיר מנייתה בהנפקה שנערכה באוקטובר האחרון. יצוין כי גיליאד עצמה השקיעה באולוג'ן ונראה שהחברה רוצה לגדר סיכונים בתחום. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט