גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"התרמית של עובד פסגות פגעה באמון הציבור המחזיק את כספו בבתי השקעות"

השופט חאלד כבוב הרשיע את עובד פסגות מאור וקסלר במסגרת פרשת התרמית בני"ע שבוצעה לפני מספר שנים "מתחת לרדאר" של בית ההשקעות ● לפי הודאתו, וקסלר ביצע כ-600 עסקאות עצמיות שהפיקו עבורו רווח של כ-700 אלף שקל, לטענתו בשל דוחק כלכלי אליו נקלע

מאור וקסלר / צילום: שלומי יוסף
מאור וקסלר / צילום: שלומי יוסף

"הנזק שנגרם לבית השקעות כמו פסגות, שהוא הגדול במדינה, כשפרשה כזאת מתגלה - הוא הדבר העיקרי. הנזק העצום בתיק שלפניי הוא זה הנגרם כתוצאה מהפגיעה במידת האמון שלנו, הציבור, כמי שכספם מוחזק בבית ההשקעות. הנזק הישיר, הכספי, שנגרם לבית ההשקעות הוא כאין וכאפס לעומת הנזק העקיף" - כך אמר השבוע סגן נשיא בית המשפט בתל-אביב, השופט חאלד כבוב, ביחס לפרשת התרמית בניירות ערך שבצע עובד בית ההשקעות פסגות, מאור וקסלר, במסגרתה הפיק רווח אסור בסך של כ-700 אלף שקל.

השבוע התייצבו פרקליטות המדינה (מיסוי וכלכלה) וסנגוריתו של וקסלר בבית המשפט המחוזי בתל-אביב על-מנת להציג בפני כבוב את עיקרי הסדר הטיעון בפרשה, במסגרתה הודה והורשע וקסלר בביצוע עבירות של תרמית בניירות ערך, גניבה בידי מורשה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. 

לפי כתב האישום, וקסלר ביצע כ-600 עסקאות עצמיות בין חשבונות של פסגות לבין חשבונות שבשליטתו, ובכך הפיק כאמור רווח של כ-700 אלף שקל . לאחר שוקסלר הודה במיוחס לו והעיד כי הוא עומד מאחורי הסדר הטיעון, הצדדים ביקשו מכבוב כי יגזור על וקסלר עונש מאסר בפועל של שנתיים וחצי ובנוסף קנס כספי בגובה 200 אלף שקל.

השופט חאלד כבוב / צילום: שלומי יוסף

"אני לוקח אחריות מלאה על כל מעשיי, ואני מתנצל עליהם. על אף התמשכות המקרה, זה אירוע מבחינתי שהוא חד-פעמי. אני אדם נורמטיבי לחלוטין, אב לילדים ובן לשני הורים חולים. כל חיי עשיתי את כל מה שצריך בצורה הטובה ביותר, כולל שירות צבאי. אני מבקש לאשר את ההסדר כדי שאוכל לחזור לחיי כמה שיותר מהר ולשקם אותם", אמר וקסלר כשהוא פונה לשופט כבוב.

עו"ד ניצן וולקן ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה אמרה כי "העבירות בוצעו תוך שוקסלר מנצל את מעמדו בחברה, לאחר תכנון ובאופן מתוחכם". עוד טענה הפרקליטה כי מעשיו של וקסלר בוצעו במסגרת עבודתו השוטפת בפסגות, "מתחת לרדאר של בית ההשקעות, ותוך ניצול הידע הייחודי של וקסלר ביחס למסחר בתעודות סל ובמסחר באופציות על הדולר". 

גם עו"ד וולקן התייחסה לנזק שנגרם לבית ההשקעות בעקבות מעשיו של וקסלר. "הנזק הישיר שנגרם לפסגות עומד על 700 אלף שקל, אך מעבר לזה יש גם נזק עקיף למוניטין, לתדמית ולאמון שרוחש הציבור ושחקנים אחרים בשוק לפסגות", ציינה.

לטענת הפרקליטות, מתחם הענישה בתיקים דומים עומד על בין 24 ל-48 חודשי מאסר בפועל, בעוד שבתיק זה הסכימו הצדדים, כאמור, כי תקופת המאסר של וקסלר תעמוד על 30 חודשים. לדברי וולקן, "העונש נמצא בתוך מתחם הענישה. מספרן הגדול של העסקאות התרמיתיות והרווח שהופק מהן מצדיקים את ההחמרה המסוימת בתיק הנוכחי לעומת תיקים אחרים".

לטענת הפרקליטות, יש לזקוף לזכותו של וקסלר את כך שהוא נעדר כל עבר פלילי, וכן את העובדה שהוא הודה בביצוען של חלק מהעסקאות התרמיתיות כבר בחקירתו הראשונה ונטל אחריות על מעשיו באופן מיידי. 

סנגורתו של וקסלר, עו"ד דניאל עינב ממשרדו של עו"ד איתן מעוז, טענה בדיון כי יש להביא בחשבון את מצבו האישי והמשפחתי המיוחד של וקסלר, וכי הוא היה המפרנס היחיד בבית שסבל ממצב כלכלי דחוק, וכי משפחתו של וקסלר נאלצה להתנהל מהלוואות. "וקסלר מבין את הפסול במעשיו ולא מחפש הצדקה, אבל עדיין חשוב להדגיש שהעבירות לא בוצעו מתוך בצע-כסף, אלא נועדו לאזן את החשבון המשפחתי, בעיקר מתוך לחץ ומצוקה", טענה עינב.

בנוסף הדגישה עו"ד עינב, במה שיכול להוות גם מענה לחששות שהביעו כבוב והפרקליטות ביחס לאמון הציבור בבית ההשקעות בו בוצעה המעילה, כי הכספים שהוציא וקסלר לא נלקחו מחשבונות עמיתים אלא מחשבונות הנוסטרו של החברה.

עוד ציינה עינב כי וקסלר נעדר נכסים כלשהם, וכי כבר עתה רובצות עליו מחויבויות אישיות ומשפחתיות לתשלומים חודשיים בסך של כ-8,200 שקל.

גזר דינו של וקסלר צפוי להינתן בהמשך החודש. 

מעלליו של וקסלר

לפי כתב האישום בו הודה ובעקבותיו הורשע, מאור וקסלר בצע 579 עסקאות עצמיות בין חשבונות "עושה השוק" של בית ההשקעות פסגות לבין חשבון בשליטתו, באמצעותן גרף רווח אסור בהיקף של 700 אלף שקל. 

לפי כתב האישום, בין השנים 2013-2016 עבד וקסלר במחלקת תעודות סל זרות בפסגות. בתקופה זו הגה והוציא וקסלר לפועל תוכנית מרמתית שבמסגרתה ביצע מאות עסקאות תרמיתיות בין חשבונות פסגות עליהם שלט לבין חשבונות פרטיים שהיו בשליטתו - כל זאת ללא ידיעתו של בית ההשקעות.

התוכנית מומשה על-ידי וקסלר, לרוב, בדפוס הבא: בשלב הראשון הזרים וקסלר הוראת קנייה של תעודת סל מחשבון שבו שלט בבנק לאומי. בסמוך אליה, הזרים הוראת מכירה נוגדת של אותה תעודת סל מחשבון עושה השוק בפסגות. ההוראות הנוגדות הוזרמו, לרוב, בהפרשי זמנים קצרים ובשערים שיצרו עסקאות עצמיות בין חשבונות עושה השוק של פסגות לחשבון בלאומי.

בשלב השני הזרים וקסלר הוראת מכירה של אותה תעודת סל מהחשבון בלאומי, וכנגדה הוראת קנייה נוגדת של אותה תעודת סל מחשבונות עושה השוק של פסגות שמולם בוצעה העסקה העצמית הראשונה. ההוראות הנוגדות הוזרמו בהפרשי זמנים קצרים ובשערים שיצרו עסקה עצמית בין חשבונות עושה השוק בפסגות לבין החשבון בלאומי.

שעריהן של העסקאות העצמיות בהן רכש וקלסר את תעודות הסל מחשבונות עושה השוק של פסגות היו, לרוב, נמוכים משעריהן של העסקאות העצמיות בהן מכר וקסלר את תעודות הסל לחשבונות עושה השוק של פסגות. מכירת תעודות הסל מחשבונות עושה השוק לחשבון בלאומי במחיר נמוך, והמכירה החוזרת שלהן מהחשבון בלאומי לחשבונות עושה השוק בפסגות במחיר גבוה יותר, יצרו עסקה סיבובית בין חשבונות עושה השוק בפסגות לחשבון בלאומי.

על-פי האישום, "בעסקה סיבובית זו הופק רווח מובטח לחשבון בלאומי והפסד כספי ודאי לחשבונות עושה השוק בפסגות".

בפברואר 2016 החליטה פסגות על הפסקת הפעילות של תעודת הסל בה ביצע וקסלר את מרבית העסקאות העצמיות המיוחסות לו. בעקבות זאת החל וקסלר לבצע פעילות תרמיתית באופציות על הדולר. עסקאות עצמיות אלה בוצעו, לרוב, בדפוס דומה למדי לזה שהנהיג וקסלר ביחס לתעודות הסל: בשלב הראשון הזרים וקסלר הוראות קנייה של אופציות על הדולר מהחשבון בלאומי, וכנגדן הזרים הוראות מכירה מחשבון עושה השוק של פסגות. בשלב השני הזרים וקסלר, לרוב, הוראת מכירה של האופציה מהחשבון בלאומי וביצע עסקאות מול השוק. עסקאות אלה בוצעו בשער גבוה מזה שבו רכש החשבון בלאומי את האופציות מחשבון עושה השוק של פסגות. 

ההיסטוריה של כבוב עם פסגות

זו לא הפעם הראשונה שעובדים של בית ההשקעות פסגות מורשעים בביצוע עבירות כלכליות חמורות. לפני כשנתיים הורשעו בכירים מפסגות, דוד אדרי ושי בן-דוד, בהרצת אג"ח. באותה פרשה, בניגוד לפרשה הנוכחית, גם נחקרו באזהרה הגורמים הבכירים ביותר בבית השקעות, כולל המנכ"ל דאז רועי ורמוס, שלא הועמד לדין פלילי בזכות הסדר שנערך בינו לבין הפרקליטות.

בזמן שביצעו את העבירות בהן הורשעו, כיהן אדרי כסמנכ"ל ברוקראז' בבית ההשקעות וכן ניהל את חשבון הנוסטרו של פסגות, ובן-דוד כיהן כמנהל חדר ברוקראז' בפסגות. השניים הורשעו כי פעלו במשותף כדי להשפיע על שערי איגרת חוב ממשלתית לקראת "מכרז החלף" שביצע משרד האוצר בספטמבר 2007. פעילויות אלה שיפרו את יחס ההמרה שלו זכו השניים במכרז, ואף השיאו לפסגות רווחים משמעותיים.

גם המקרה של אדרי ובן-דוד נידון בפני השופט חאלד כבוב, שגזר עליהם עונשים שנחשבו לחסרי תקדים ביחס לענישה שהייתה נהוגה עד אז - את אדרי שלח כבוב ל-4.5 שנות מאסר ואת בן-דוד - ל-2.5 שנות מאסר. בנוסף, השופט הטיל על השניים קנסות משמעותיים: על אדרי - קנס של 4.5 מיליון שקל, ועל בן-דוד - 1.75 מיליון שקל.

המילה האחרונה בפרשת אדרי ובן-דוד טרם נאמרה. ערעורם של השניים עדיין תלוי ועומד בפני בית המשפט העליון, שהסכים לעכב את ביצוע עונשם של השניים, שאף דחו הצעה למשוך את ערעורם ולקבל בתמורה הפחתה בעונשם. בפסק הדין שהורה על עיכוב העונש, ציין השופט (בדימוס) יורם דנציגר כי קיים סיכוי מסוים לערעורם. 

עוד כתבות

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

דריכות למתקפה: עוד משחתת אמריקאית נכנסת לאזור

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • דובר צה"ל אפי דפרין: "אנחנו עוקבים אחר ההתפתחויות האזוריות וערים לשיח הציבורי בנושא איראן" ● טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה