גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

40 שנה אחרי המהפכה, שאיפות ההתפשטות של איראן מסוכנות יותר מהצנטריפוגות שלה

מהפכות שונאות את הערגה לנורמליות, הן זקוקות לדרמה בלתי פוסקת, אבל הפתיל המהפכני מתחיל להתקצר כשהתסביך המשיחי מתארך והולך, וההתפשטות האיראנית לסוריה עוד יכולה להיות ה"ווטרלו" של משטר האייטולות ● חבל רק שישראל הבחינה בכך באיחור

צילום: TIMELINE-Morteza Nikoubazl
צילום: TIMELINE-Morteza Nikoubazl

לנין נהג להגיד שהמהפכה היא מדע. הוא התכוון קודם כול לתיאוריה העומדת ביסודה. אבל הוא התכוון גם לביצוע. הוא ידע משהו על מהפכות, ולדימיר איליץ'. סוף-סוף, הוא חולל את המהפכה החשובה ביותר של המאה ה-20. במשך 70 שנה היה נדמה שהיא המהפכה החשובה ביותר של כל הזמנים, מפני שהיא יישבה את כל הספקות והשיבה על כל השאלות. אבל היא קרסה לפני שמלאו לה 75 שנה.

זה עניין הצריך הדגשה, מפני שרק לפני 30 שנה, הציפייה להתמוטטות המהפכה הבולשביקית הייתה נחלתם של תימהוניים. מעט מאוד אנשים שהגיעו אל פרקם העזו לצפות, או לקוות, או לחשוש, שהם יחזו במו עיניהם בנפילת המשטר הסובייטי.

מה הופך מהפכות לבנות-חלוף? קשה לענות על זה חד משמעית, אבל הניסיון מלמד שהן משלמות מחיר על הגזמה: הן מסתבכות לרגל הגזמת יכולתן והגזמת המנדט שלהן. אין עניין מסבך יותר מאשר תסביך משיחי. הפתיל מתחיל להתקצר כשהן מטילות על עצמן את המשימה להפיץ את הבשורה הרחק מגבולותיהן, ומוכנות אפילו לצאת למלחמה בשם התסביך.

השבוע מלאו ארבעים שנה למהפכה האיראנית והיא עדיין שם. היא אומנם השתנתה בכל מיני אופנים, אבל מוסדותיה עומדים על מכונם, ואין שום כוח מאורגן באיראן היכול לסכן אותה.

לובראני והטווס המתנדנד

כמובן, מוטב לזכור ששנה בלבד לפני נפילת השאה, כמעט איש לא חזה את הבאות. אפילו בקיץ שלפני החורף, כאשר כס-הטווס של שושלת פהלאווי כבר רעד, שגרירות ארה"ב בטהראן העבירה בביטול את נוסח אזהרתו של אורי לובראני - השגריר דה-פאקטו של ישראל באיראן - שלפיה, מהפכה עומדת להתחולל (חדות ראייתו של לובראני הייתה מוגבלת לנפילת השאה; שנה אחת אחר כך הוא חזה את נפילתו הממשמשת ובאה של חומייני).

בחוכמה שלאחר מעשה, כמעט כל מאורע נראה בלתי נמנע. אבל המהפכה ההיא לא הייתה מחויבת המציאות. היא הייתה תוצאה ישירה של שקיעה פיזית ומנטלית של השאה. אילו מת שנה וחצי לפניה, ולא שנה וחצי אחריה, אולי בנו ויורשו היה מיטיב ממנו; ואולי דיקטטורה צבאית הייתה מצליחה לחסל את המהפכה בעודה באיבה; ואולי ממשלה אזרחית ליברלית הייתה מייתרת את המהפכה, לפחות מנקודת המבט של מיליוני לא-קנאים-דתיים.

המהפכה עצמה הייתה קואליציה שבה משקלם של מרכיבים חילוניים, או חילוניים יחסית, היה כבד מאוד. די לראות את הממשלה הראשונה שהורכבה לאחר חזרת האייאטולה חומייני לאיראן, בפברואר 1979. היא הייתה טבועה בחותמה של "החזית הלאומית" החילונית מתחילת שנות ה-50. אנשי החזית היו בסך הכול פטריוטים איראניים שרצו עצמאות וריבונות. אלה לא היו דברים מובנים מאליהם באמצע המאה ה-20, כאשר מעצמות המערב חשבו שיש להן הזכות לכונן ממשלות ולהפיל אותן, בעיקר אם היו לממשלות ההן בארות נפט.

אילו השאה היה מניח לממשלה חילונית ליברלית לעלות לשלטון ב-1975 (למשל), אפשר שאיראן הייתה כיום מלוכה חוקתית עם דמוקרטיה פרלמנטרית פחות-או-יותר מתפקדת, עם חשש מתמיד מפני התחזקותן של מפלגות דתיות, עם צבא מקצועי וא-פוליטי, עם יחסי חוץ תקינים (לא עם ישראל, אבל דיפלומטים עדיין היו מחייכים בנימוס כשהיו נתקלים זה בזה במסדרונות של ועידות בינלאומיות).

לאיראן לא היה טנטאווי

אם הרבולוציה היא מדע, א-לה לנין, גם הקונטרה-רבולוציה היא מדע. בחודשי חייה האחרונים הקיסרות האיראנית ניסתה להשיב מלחמה. למשל, היא הרשתה טרור נגד מתנגדיה. קבוצה שנקראה "ועדת הנקמה" טמנה פצצות בכל מיני מקומות, כולל בתים פרטיים של פוליטיקאים דמוקרטיים. אבל מה היה קורה אילו המשטר היה משסה את הצבא ואת כוחות הביטחון במלוא כוחם נגד המפגינים, כפי שחזרה הרפובליקה האסלאמית ועשתה ב-20 השנה האחרונות?

המהפכה התחוללה במחזורים של ארבעים יום. כל הפגנה הסתיימה בקצת קורבנות. תקופת האבל עליהם נמשכה 40 יום, כמנהג המוסלמים, וביום ה-40 התקיימו הפגנות לזכר הנופלים. עוד יריות, עוד נופלים, עוד 40 יום - והמהפכה התגלגלה לאיטה אל הסתיו. בנובמבר 1978 היא כבר יצאה מכלל שליטה. מיליון בני אדם, אולי יותר, מילאו את רחובות טהראן. השאה הקים ממשלה צבאית והעמיד בראשה את הרמטכ"ל. אבל זה האחרון אמר לשגריר ארה"ב, שישה שבועות אחר כך, "מוטב שתודיע לממשלתך כי ארצנו אבודה, מפני שהשאה אינו מסוגל להחליט".

בפברואר 1979, המרכיב הנאמן האחרון של הצבא, המשמר הקיסרי, ניסה לפרוק מהפכנים אזרחיים מנשקם. הקרבות שפרצו שמו קץ לקיומו של צבא השאה. מה היה קורה אילו הצבא האיראני היה נוהג כמו הצבא המצרי בימי מהפכת תחריר ב-2011? שר ההגנה של מצרים, פילדמרשל טנטאווי, לא ניסה להציל את משטר מובארק. תחת זאת הוא הפגין אהדה גלויה למפגינים, חזר וביקר אצלם בכיכר, ועורר את הרושם שהוא נותן להם את חסותו. אקט יחסי הציבור של הפילדמרשל אולי הציל את מצרים ממלחמת אזרחים, ואולי הציל את קיומו של הצבא. לא ברור כלל מה היה קורה אילו חיילי הצבא היו מצטווים לפזר בכוח את מהפכני תחריר. אין זה מן הנמנע שחלקם או רובם היו מסרבים.

אילו צבא מצרים היה מתמוטט ב-2011, אפשר בהחלט להניח שהאחים המוסלמים היו עומדים עכשיו בעיצומה של השנה השביעית לשלטונם. טנטאווי הציל את הצבא - והעניק לו את ההזדמנות להישאר בקסרקטיניו ולחכות בסבלנות ליום פקודה. הייתכן שטנטאווי למד קונקרטית את לקחי איראן, או שהיו לו פשוט אינטואיציות בריאות? כך או כך, הוא מנע אסון פוליטי ואסטרטגי עצום ממדים, גם אם מעל באמונו של האיש שיצר אותו וקידם אותו.

אילו צבא השאה היה מוסיף להתקיים ככוח מאורגן, נאמן למראית עין למשטר החדש, אולי הוא היה מצליח לסכל את המיליטריזציה של המהפכה, בייחוד למנוע את הופעת המשמרות המהפכניים, או לפחות את התחזקותם. המשמרות האלה מזדקרים לעין כל אימת שאנחנו מנסים להעריך את כוח השיור של המהפכה. הם המכשול הגדול ביותר לשינוי בדרכי שלום.

באה מהרחוב ומפחדת ממנו

ערגתם של האיראנים לנורמליות אינה עניין לניחושים. את הערגה הזו אנחנו חוזרים ופוגשים בהפגנות רחוב, בהצבעות מחאה בבחירות, בלבוש, בצורות בילוי, בנוכחות במדיה החברתית. המהפכה לא הצליחה למחוק את הזיכרון ולשטוף את המוח, בוודאי לא במידה שיודעי איראן חששו לפני, נניח, 35 שנה, כאשר התחוור שיעור התרחקותה של המהפכה מן הדמוקרטיה שהבטיחה.

מהפכה שניצחה ברחוב מפחדת פחד מוות מפני הרחוב. אגב, הפחד הזה אינו מונופול איראני. הרחוב הפחיד גם משטרים קומוניסטים. הרחוב מהלך עכשיו אימים על הדיקטטורה בוונצואלה, אף כי היא נולדה בו.

הרפובליקה האסלאמית של איראן אימצה נוסחת שלטון מיוחדת במינה: היא מרשה לנשיא להיבחר בבחירות כלליות, אבל נוהגת בנשיא הזה כמו היה ראש ממשלה במשטר נשיאותי. הכוח הפוליטי באיראן נובע מן המנהיג העליון של המהפכה, שווה ערך של מלך רב-סמכויות; לא נפוליאון, אבל, נניח, אחיינו נפוליאון השלישי.

אוי לו לנשיא איראני המנסה להשתמש בסמכויותיו. ראשון נשיאי הרפובליקה ניסה, ונאלץ להימלט על נפשו, ולחיות מאז בגלות בצל הסכנה הקבועה של התנקשות בחייו. יורשיו נזהרו מאוד. הם ידעו שגילויי עצמאות מופרזים יעלו להם ביוקר. הנשיא השני, עלי חמינאי, נעשה לימים המנהיג העליון של המהפכה, והוא מוסיף למלוך על איראן עד עצם היום הזה. הוא הפך את הנשיאות לשסתום ביטחון. פעמיים הוא הרשה למועמדים רפורמיסטיים להיבחר ולחזור ולהיבחר. תומכיהם חגגו ברחובות בהתלהבות ניכרת, וזרים התענגו על ניצחונה של "המתינות".

לאחר שהמטוטלת הורשתה לנוע בכיוון רפורמיסטי, היא הונחתה לנוע בכיוון שמרני. זה היה רצונו של המנהיג העליון. משימתו היא להבטיח את המשך קיומו של המשטר, וקצת תיאטרון פוליטי לא הזיק לאיש.

חמינאי "אסיר תודה" לטראמפ

האייטולה חמינאי היה מוכן להרשות לדייר הנוכחי במשרד הנשיא, חסן רוהאני, לנהל דו-שיח עם ממשל אובמה, שכלל 15 דקות של שיחת טלפון בין השניים. ההסכם הגרעיני היה כמובן ניצחון דיפלומטי גדול לאיראן, וחמינאי סמך עליו את ידיו ללא חמדה. לא אכפת לו להעלות מס שפתיים לנרמול חייה של איראן, אבל אין לך אויבת גדולה יותר ללהט המהפכני מנורמליזציה.

ימים אחדים לאחר שדונלד טראמפ הושבע לנשיא, איראן עשתה לו פרובוקציה וניסתה את אחד מטיליה הבליסטיים. בתגובה, טראמפ הטיל עיצומים על איראן, הרבה לפני שהסתלק מהסכם הגרעין. העיצומים הוכרזו בדיוק לפני שנתיים, פברואר 2017, רק שבועיים לאחר כניסתו לבית הלבן. ניסוי הטילים העלה את טראמפ על מסלול בטוח לסנקציות מקיפות. האם אפשר לטעון ברצינות שהוא שירת את האינטרסים של איראן?

ובכן, זה תלוי איך מגדירים את האינטרסים, ומי המגדיר. הואיל והמגדיר הסופי של אינטרסים הוא חמינאי, לא הנשיא הנבחר, מוטב לחזור ולהיזכר בתגובתו.

בפגישה עם קציני צבא בכירים הוא הכריז למחרת הסנקציות שהוא "אסיר תודה" לטראמפ על זה שחזר וגילה את "פרצופה האמיתי" של אמריקה. לשון אחר, הסנקציות עניינו אותו באותה המידה שהעניקו לו תירוץ לחזור ולתבוע נאמנות כללית וציות מלא במאבק נגד אויבי המהפכה.

רוהאני עצמו הורשה לחזור ולהיבחר "ברוב גדול" שלושה חודשים וחצי אחר כך. בימים האחרונים של 2017 התחיל גל של הפגנות ושל מהומות רחוב על פני כל איראן במחאה על המצב הכלכלי ועל השחיתות. ערך המטבע האיראני הוסיף לרדת במהירות גדלה. בקיץ שעבר הוא נסחר כמעט ב-200 אלף ריאל לדולר, אם כי מאז עלה במקצת לסביבות שער של 120 אלף. השער ערב המהפכה היה 70 ריאל לדולר. כמובן, באמצע הייתה מלחמה של תשע שנים עם עיראק, אבל בכל זאת.

"אנחנו הגבר בזירה"

ביולי 2018, בעיצומו של גל מחאות נוסף, מפקד כוח אל קודס של משמרות המהפכה, מיודענו קאסם סולימאני, השמיע את התגובה האיראנית הרשמית לאיומי טוויטר של דונלד טראמפ. זה האחרון הזהיר את נשיא איראן כי אם הוא יוסיף לאיים על ארה"ב, הוא וארצו ישלמו מחיר שכמותו "היו מעטים מאוד בהיסטוריה". סולימאני השיב שרק "הבעלים של מועדון לילה" יכול לדבר כך. ארה"ב היא שתשלם את המחיר. "אנחנו סמוכים אליך במקום שאינך מעלה כלל על הדעת. אנחנו מוכנים. אנחנו הגבר בזירה הזו".

קשה להאמין שהדברים האלה היו יכולים להיאמר שלא על דעת המנהיג העליון. ואם אומנם נאמרו על דעתו, ברור שמצב הדעת שלו אינו שונה אף כמלוא הנימה מזה שהניב את הפרובוקציה הגדולה של נובמבר 1979: תפיסת השגרירות האמריקאית בטהראן וחטיפת כל אנשי הסגל שלה. המהפכה הזו לא תרשה נרמול. אם נרמול כזה יסתמן, היא תעשה כמיטב יכולתה להוריד אותו מן הפסים. אם הוא יירד מן הפסים, היא תשתדל למנוע אותו מלחזור ולהתקרב אליהם.

הגרעין או ההגמוניה האזורית?

הפרויקט הגרעיני של איראן לא היה האיום הגדול ביותר על שלום המזרח התיכון או שלומה של ישראל. האיום הגדול נבע משנאת הנורמליות של המהפכה המזדקנת.

מערכת בחירות היא זמן טוב להציג שאלות נוקבות על מדיניות ועל אסטרטגיה. מותר לקוות שיתנהל בשבועות הבאים דיון רציני על הדרך שבה ישראל בחרה לטפל באיום האיראני בשבע השנים האחרונות. אין שום דבר לא-פטריוטי בהצגת השאלה אם הדגש על הגרעין הועיל לאינטרסים של ישראל.

אני חושב שהוא היה שגוי. לא מפני שאין צורך להיאבק נגד הגרעין האיראני, מובן מאליו שיש צורך כזה. אבל מגמות ההגמוניה של איראן במזרח התיכון היו מלכתחילה מסוכנות הרבה יותר. שעשועי האיפכא מסתברא של קהילת המודיעין ושל קהילת הפרשנים (על חוסר הצורך לבחור בין כולרה לדבר במלחמת האזרחים של סוריה) טשטשו את כושר הראייה לטווח רחוק.

בין 2012 ל-2015 לא הוכרו במידה מספקת התוצאות של חדירת איראן לסוריה. כאשר ראש הממשלה משתבח בפעולות המנע של ישראל בשמי סוריה ועל אדמתה, הוא משתמט מלדון בשאלה מדוע חיכה כל-כך הרבה זמן לפני שהניח את סכנת החדירה האיראנית על שולחנה של הקהילה הבינלאומית.

ההתרכזות בגרעין יצרה דינמיקה שאפשרה לאיראן לוותר על משהו שעדיין לא היה לה מבלי לוותר על מה שהיא באמת רצתה להשיג: רצף טריטוריאלי בין הים הכספי לים התיכון. לא דגם קרטון של פצצה איראנית היה צריך ללוות את נאום בנימין נתניהו באו"ם בספטמבר 2012, אלא דגם של מפת המזרח התיכון. שאיפות ההתפשטות של איראן היו כבר אז מסוכנות יותר משאונן של הצנטריפוגות שלה.

לעת מערכת בחירות, כל מנהיג לאומי צריך להישפט על סמך יכולתו לדרג סכנות לפי חומרתן האמיתית. בהיעדר אבחנה מדויקת ובהיעדר הטעמה, ישראל לא יכלה להפנות את תשומת הלב הבינלאומית להתפשטות איראן, וממילא לא יכלה לגייס תמיכה במניעתה. וכך, לאחר שהשיג את ההסכם הגרעיני עם איראן, הנשיא אובמה השמיע את עצתו מוכת-העיוורון לערב הסעודית: "התחלקו-נא בשכונה עם איראן". איראן בהחלט נענתה להזמנה.

ההתפשטות בסוריה היא אם כן מנוף בשירות הא-נורמליות. אבל היא גם ביטוי של ההגזמה המהפכנית שבה דובר בראש הרשימה הזו: התסביך המשיחי המביא מהפכות להרפתקאות המקצרות את תוחלת החיים שלהן. מוטב שמחירה של ההרפתקה הזו יהיה כבד מאוד. את איראן כמובן אי אפשר להרוס, ואין צורך להרוס, אבל יש צורך ממשי מאוד להחליש את המהפכה.

בנימין נתניהו  / צילום: רויטרס Lucas Jackson

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות