גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוהבים ופלה לימון? זה לא במקרה. ישראל היא מעצמת ופלות ולימונים

מתברר שישראלים אוהבים לימון באופן יוצא דופן, יותר מעמים אחרים - באוכל, בקינוחים ואפילו בוופלים ● אם החיים נותנים לך לימונים, אז תעשה מהם טארט לימון. או לימון כבוש ● או לימונצ’לו, או הכול ביחד

לימון כבוש בסגנון מרוקאי / צילום:, Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
לימון כבוש בסגנון מרוקאי / צילום:, Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בין יתר הדברים המוזרים שניתן לומר על המדינה שלנו, מתברר שישראל היא שיאנית העולם בצריכת ופלים בטעם לימון - ובכלל, מתברר, יש סיפור אהבה בין ישראלים לבין הטעם הלימוני. מהלימון הכבוש שמככב בשלל מאכלים ועד לטארט לימון שהפך קינוח חובה ברוב מסעדות ישראל - מקומו של הפרי הצהוב בולט מתמיד.

"לכל עם יש את המאכלים הלימוניים שלו - מהיוזו היפני והלמון גראס התאילנדי ועד לקרם הלימון האנגלי והליים המקסיקני. ועדיין - ישראלים אוהבים לימון באופן יוצא דופן, באוכל ולא פחות גם בקינוחים", אומר הקונדיטור מיקי שמו. "עוגה בחושה ולימוניות ועוגיות לימון הן מוצרים שנמכרים בישראל הרבה יותר מבפריז למשל. אולי זו מורשת של שפע פירות ההדר שיש לנו בארץ. בעיניי, זה לא קשור לחמיצות שלו, אלא לרעננות שהוא מעניק למנות, אלמנט שמאוד אוהבים כאן באוכל.

עוגת לימון בחושה / צילום:, Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

"מה שכן - הטעם הלימוני בישראל מתוק יחסית. גם בפריז, כמו בישראל, יש אינספור טארטים של לימון בפטיסריות. אבל שם טארט הלימון הרבה פחות מתוק משלנו והרבה יותר חמוץ. גם לוקחים אותו למקומות גבוהים יותר כל הזמן, עם שילובי טעם של יוזו וליים ודרגות חמיצות, משהו שאני מקווה שגם יגיע אלינו".

"בכל מסעדה יש ביקוש אדיר לחביצות לימון בלב של איזשהו קינוח", אומרת הקונדיטורית המוערכת של הבאסטה התל אביבית, מיכל בוטון. "זה יכול להיות מוס לימון, טארט לימון עם או בלי מרנג, קרם לימון ולימונצ’לו למיניהם - לימון בפרט והדרים בכלל. אצלנו מוגש טארט לימון ‘מפורק’, שאני רוצה להפריש אותו לפנסיה מאז שהצטרפתי לכאן. אבל בכל פעם שאני מחסירה אותו מהתפריט, הלקוחות ממש תובעים אותו בחזרה. בכלל, בבאסטה הלימון חזק מאוד גם באוכל. בסלט הזעתר למשל יש ממש פילטים של לימון, ולימון כבוש הוא מרכיב קבוע באוכל. בקיצור: חגיגה של לימון".

קיצור תולדות הלימון

הלימון הראשון נולד ככל הנראה באזור אסאם שבהודו, כהכלאה, לא פחות - בין חושחש לבין אתרוג. בתחילת המילניום הראשון, קצת אחרי לידת ישו, הגיעו הלימונים לאימפריה הרומאית - אבל כמו במכורתם, לא זכו לפופולריות יותר מדי מרשימה. הפרסים היו הראשונים שעשו בהם שימוש קולינרי נרחב, החל מהמאה השמינית לספירה. משם הגיעו למטבח הערבי של הלבאנט, בחזרה לאיטליה דרך ציי הסוחר של גנואה וונציה - והשאר היסטוריה.

פאי לימון/ צילום:,איתיאל סימון

או שאוהבים או שלא

מה מכל הנתונים הללו הביא לכך ש-2000 שנה אחרי שבוית, ישראל תהיה שיאנית העולם בצריכת ופלים בטעם לימון? כנראה ששום דבר. ופל הלימון, כמו קרמבו המוקה - הוא אנומליה מקומית, טעם ייחודי לישראל, שהיא, מתברר, שיאנית הצריכה שלו לאדם. איך זה קרה לדעתך, אני שואל את בוטון. "אולי כי ישראלים לא קוראים את האותיות הקטנות, וחושבים שהם קונים ופל וניל כשזה בעצם לימון". אני מבין שאת לא אוהבת ופלים בטעם לימון, אני אומר. "אתה מבין נכון", היא עונה.

"טעם הלימון זה באמת קטע. לתפיסתי, או שאוהבים אותו או שלא. אין באמצע", אומר אבי פקר, מנכ"ל יצרנית הוופלים הוותיקה מן. "יש בדיחה שכשאתה רוצה לסלק מישהו בבית - אתה מגיש לו ופלים בטעם לימון. יש סביב זה ברשת שלל ממים, גיפים וכל מיני שטויות, ולא פעם גם מתייגים את מן. אנחנו רואים את האנטי מחד ומצד שני - במציאות זה הטעם המוביל, מיד אחרי שוקולד, כששאר הטעמים משתרכים מאחור ולא ניתן למצוא אותם. טעם שהפך במרוצת השנים לישראלי מאוד וייחודי לנו, קצת כמו במבה - כי בכל מקום אחר בעולם, הטעם המוביל אחרי שוקולד בוופלים הוא וניל.

"ופלים בכלל נפוצים מאוד בקרב ישראלים. אנחנו אומה שאוהבת ואוכלת ופלים בכמויות, בניגוד לשאר העולם. לדעתי, המקור לפופולריות של טעם הלימון אצלנו הוא בטעמים שהגיעו עם העלייה ממרכז וממזרח אירופה - רוסיה, ופולין בפרט". חברים רוסים מאשרים שיש קשר חזק בין הרוסים ללימונים. לא רק התה בלימון הקלאסי; מתברר שבברית המועצות היה נהוג להגיש פלחי לימון דקיקים גם לצד קפה (!) וקוניאק.

מיקי שמו, אגב, לא מסכים. "גם אצלנו בבית, כטורקים מהבלקן - הלימון מאוד דומיננטי. בקינוחים אני לא יכול לנכס את הלימון למזרח אירופה. ממש לא", הוא פוסק.

את הוופלים החל לייצר סבו של פקר, לפני 65 שנים. "הוא עלה כנער מווינה, עם הוריו שהייתה להם שם קונדיטוריה. בארץ הם הקימו את מחלקת הוופלים של ליבר שהפכה במרוצת השנים לעלית. שם הכיר את סבתא שעבדה בייצור. אחרי שאביו נפטר, סבא שלי החליט שהוא רוצה להיות עצמאי והקים את מן ב-1954. את הלימון סבא יצר בהשראת הטעמים היקיים מהבית", מספר פקר.

מה עם טעמים נוספים שניסו לייצר במרוצת השנים, אני שואל. "מי שניסה טעמים אחרים של פירות, כשל. קפה, אגוזים וחלבה - טעם שבעיניי לא מימש עדיין את הפוטנציאל - הם היחידים שהצליחו מלבד שילוש הלימון-שוקולד-וניל". 

לימון כבוש קצת חריף

המרכיבים לצנצנת מעוקרת עם פייה רחבה (או קופסת פלסטיק גדולה ועמוקה) בנפח של 2 ליטר:
5 לימונים גדולים, פרוסים לחצאי טבעות דקיקות (בעובי 3-2 מ"מ) מנוקות מגרעינים
1/3 כוס מלח גס
8-6 שיני שום, קצוצות דק או פרוסות לרוחב
1 פלפל ירוק חריף, פרוס דק מאוד, ללא הגרעינים - לא חובה
3 כפות מחוקות פתיתי צ’ילי חריף
1/2 כוס שמן זית או חמניות
הכנה: מסדרים שכבה של פרוסות לימון בצנצנת. דוחסים היטב עד שיגירו קצת נוזלים ומסדרים שכבה נוספת. מכסים בשכבת מלח בעובי 1/2 ס"מ (כף גדושה אם מדובר בצנצנת גבוהה). דוחסים. כעת מסדרים 3 שכבות נוספות של לימון, שמעליהן מפזרים פרוסות מ-2 שיני שום קצוצות, כף גדושה מלח גס, כפית מחוקה פתיתי צ’ילי ו-4-3 טבעות צ’ילי ירוק. דוחסים ומסדרים שכבה נוספת של לימון. ממשיכים כך עד כמעט למילוי הצנצנת: 2 שכבות פרוסות לימון, מלח, 3 שכבות לימון נוספות, שכבת חריפים, מלח ושום - וחוזר חלילה.
דוחסים היטב כך שנשארת שכבה של 1 ס"מ בין הלימונים לפייה. יוצקים שמן זית, סוגרים היטב ומעבירים למקום שמשי.
מניחים ללימונים להיכבש כשבוע. מדי יומיים הופכים את הצנצנת לרגע, להטמיע טעמים בלימון. שומרים במקרר ומשתמשים לתיבול מתכונים או בפריקסה. אפשר ורצוי לטחון לממרח.

קרם לימונצ’לו עם פירורי עוגיות קרמל וקצפת

מרכיבים (ל-8-6 מנות):
200 גרם חמאה חתוכה לקוביות
4 ביצים
שליש כוס סוכר (70 גרם)
מיץ מ-3 לימונים בינוניים (120 גרם)
קליפה מגוררת מלימון שלם
50 מ"ל לימונצ’לו - לא חובה, אם מוותרים, מוסיפים במקומו 2 כפות מחוקות סוכר
להגשה:
1 מכל שמנת מתוקה (250 מ"ל)
4-3 כפות אבקת סוכר (אפשר יותר או פחות לפי הטעם)
8 עוגיות קרמל (של לוטוס או של כל מותג אחר), מפוררות לפירורים
גרידת לימון מהלימונים ששימשו למיץ (לא חובה)
הכנה:
יוצקים לסיר גדול מים עד חצי הגובה ומביאים לרתיחה עדינה.
יוצקים את מיץ הלימונים והלימונצ’לו לקערת ערבוב ומוסיפים את שאר מרכיבי הקרם. ממקמים את הקערה בסיר, מעל המים (באן מארי) וטורפים היטב, מבלי להניח לתערובת ובעזרת מטרפה, במשך כעשר דקות או עד שמתקבל קרם במרקם צמיגי ועשיר. מורידים מהלהבה ומערבבים דקה נוספת במטרפה. מניחים לתערובת להצטנן בטמפרטורת החדר צינון מלא. מעבירים לקערת הגשה נאה או לכוסיות אישיות. מכסים בניילון נצמד ומעבירים לקירור ל-3 שעות לפחות (אפשר עד יומיים מראש).
הגשה:
יוצקים שמנת קרה מאוד לקערת ערבוב. מוסיפים אבקת סוכר ומקציפים עד לקבלת קצפת יציבה מאוד. מסדרים שכבה נאה של קצפת על הקרם ומפזרים מעל פירורי עוגיות קרמל ומעט גרידת לימון טרייה.

מתכונים של רועי ירושלמי

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר