גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפריימריז במרצ: 23 מועמדים יתמודדו על 4-5 מקומות ריאליים

כ-20 אלף מתפקדים יצביעו היום ב-131 אתרי הצבעה ברחבי הארץ בפריימריז הראשונים בתולדות מרצ, ולכל המועמדים רועד הפופיק בגלל חוסר הוודאות שבפריימריז בהיקף כזה

עיסאווי פריג' (מרצ) / צילום: לואיז גרין
עיסאווי פריג' (מרצ) / צילום: לואיז גרין

מעט יותר מ-20 אלף מתפקדים יצביעו היום (ה') בלא פחות מ-131 אתרי הצבעה ברחבי הארץ, בפריימריז הראשונים בתולדות מרצ, ולכל המועמדים רועד הפופיק בגלל חוסר הוודאות שבפריימריז בהיקף כזה. 23 מועמדים על ארבעה-גג חמישה מקומות ריאליים, אחרי יושבת-ראש תמר זנדברג שנבחרה לפני שנה.

תקנון מרצ מבטיח ייצוג מגדרי של 40% בכל חמישייה, כלומר שתי נשים לא כולל זנדברג עצמה. כן קובע התקנון "דם חדש" בחמישייה הראשונה, כלומר מועמד שלא כיהן כחבר כנסת. מכיוון שבין המועמדים יש 4 חברי כנסת מכהנים - מוסי רז, עיסאווי פריג', מיכל רוזין ואילן גילאון, כולם חברי כנסת מוערכים - המסקנה הפרשנית המתבקשת היא שהמאבק יהיה בין יתר המועמדים, א' על המקום לאישה ו-ב' על המקום למועמד חדש.

מבין 20 אלף המתפקדים יש כמה גושים או קבוצות גדולות, גם אם לא בהכרח הומוגניות. בין קבוצות המתפקדים הבולטות: "הקיבוצניקים" - המתפקדים בקיבוצים שאינם קבוצה הומוגנית לחלוטין ונחשבים בגדול תומכי אילן גילאון; ה"אדומים", שהם הסמן השמאלי לפחות כלכלית של המפלגה ומרכזים לא מעט צעירים עירוניים; מתפקדי עיסאווי פריג', שהם הקבוצה ההומוגנית ביותר ובעלת שיעורי ההצבעה הצפויים הגבוהים ביותר; מתפקדי אבי בוסקילה, קבוצה מעורבת של להט"בים, מזרחיים ובעלי הקו היותר ליברלי של המפלגה, ועוד כמה קבוצות מתפקדים קטנות יותר כמו של ענת ניר, אבי דבוש ואחרים. אבל כל אלה לא מכסים הרבה יותר ממחצית המתפקדים, כלומר מי שיכריע את הבחירות הם מה שמכונה הבוחרים העצמאיים או החופשיים, חוכמת ההמונים.

זה לא מונע כמובן את היווצרותם של דילים פוליטיים. השבועות האחרונים וההתדיינות בין המועמדים הביאה ליצירת שני מחנות עיקריים. האחד של גילאון הנתמך על-ידי "האדומים" וזוכה לאהדה בקרב ה"קיבוצניקים" מזכ"ל המפלגה תומר רזניק בא ממחנה זה, והפעילים בו מפיצים דיל הכולל מלבד גילאון עצמו את יניב שגיא, יו"ר הנהלת מרצ, מנכ"ל גבעת חביבה, קיבוצניק מעין השופט ואישיות פעילה במיוחד ביוזמות יהודים-ערבים. עוד בדיל מהרטה ברוך-רון, שהייתה סגנית ראש עיריית תל-אביב ונציגה בולטת של המגזר האתיופי. וכן עלי סלאלחה, איש חינוך מוערך מהיישוב הדרוזי בית ג'אן בצפון. סלאלחה מביא עמו כ-700 מתפקדים, אף שביישובו הצביעו למרצ רק כ-200 איש, מי אמר ש"חדשים" יש רק ליכודניקים?

גילאון אגב כמעט ולא מעורב במהלכי העסקנים, הוא סומך על המצביעים שיזכרו את פעילותו הפרלמנטרית והמאבקים שההניג ובראשם מאבק הנכים. "קהלים חדשים אני הראשון שמביא", הוא אומר, "למרצ יצביעו בזכותי בגבעת עמל שלחמתי עבור תושביה נכים, ובני העדה האתיופית שהייתי שם עבורם".

המחנה הגדול השני כולל בתוכו את חבר הכנסת עיסאווי פריג', על קבוצת המתפקדים הגדולה שלו; חברת הכנסת מיכל רוזין, שקצרה הישגים בכנסת בסוגיות זכויות נשים, להט"בים וכן עולי אתיופיה; אבי בוסקילה, שהתמודד בשנה שעברה נגד תמר זנדברג ונחשב מי שמבקש להביא לשינוי בחשיבה הממסדית של מרצ, והכתבה על כך ב"גלובס" בשבוע שעבר עשתה רעש רב בקרב הפעילים ומרצ, גם אם תדמיתה נקייה יחסית לא חופשיה מהדילים וגם מההכפשות והקמפיינים השלילייים והפצת ידיעות כזב פייק ניוז. כך למשל טוענים במחנה גילאון כי מתנגדיו הפיצו שהוא יסיר מועמדות בשל מחלה. גילאון כמובן לא עשה כן, ומצבו הבריאותי תקין. מנגד מוכפשים בוסקילה כ"בריון" ופריג' כ"קפיטליסט" - על רקע היותו יזם עסקי ורואה חשבון, הוא הקים בין השאר את המרכז היהודי ערבי ליזמות עסקית.

פריג' היה זה שדרש לבטל את השריון לערבים ברשימת המפלגה, ומאז 2013 הוא מכהן בכנסת. ב-2017 הוא אף מונה לחבר בוועדת החוץ והביטחון. הוא מבני החברה הערבית הדוגלים בישום מעשי של דו-קיום והשתלבות בחיי הכלכלה של המדינה. הוא מקדם גם רפורמות בחברה הערבית וכך למשל הביא למינויה של קאדית (שופטת דת לענייני אישות) מוסלמית ראשונה.

למה במרץ ולא במשותפת? כי במרצ אתה חלק מהמשחק, אתה על המגרש, ואילו המפלגות הערביות הן על הספסל, מסתכלות ולא משתתפות. הוא נעזר בקמפיין במכתב המלצה מהאייקון של השמאל, הסופר עמוס עוז, "שנתן לי את המכתב אחרי שעתיים של ראיון נוקב". וגם בסרטון תמיכה של חבר הכנסת לשעבר זוהיר בהלול. זוהיר ניסה להיות ערבי זקוף במפלגת העבודה אבל אבי גבאי רצה שיהיה ערבי מחמד, ולכן הוא עזב, מסביר פריג'. הוא מאמין שהפעם יביא למרצ בין מנדט לשניים, מהמצביעים הערבים.

לשאלה במי הוא תומך עוד בפריימריז, הוא עונה - בכל מי שנאבק בזכויות האדם ולוחם לשוויון, כמו למשל, מוסי רז, אבי בוסקילה, מיכל רוזין, יריב אופנהיימר וגבי לסקי.

על המשבצת המדינית מתחרים חבר הכנסת מוסי רז ויריב אופנהיימר, שניהם מזכ"לי "שלום עכשיו" בעברם, ועם הרבה קרדיט על פעילותם בתחום אבל ללא מחנות גדולים מאחוריהם, הם ייאלצו להסתמך על אותם מצביעים עצמאיים. רז נכנס להתמודדות אחרי מאבק בשל סעיף בתקנון האוסר על מי שהיה מזכ"ל המפלגה להתמודד. הוא מעריך כי מי שהתנגד לאפשר לו להתמודד לא יצביע בעדו גם כעת, אבל מקווה כי היותו הקול המדיני הבולט של מרצ יסייע לו לשמור על מקומו.

רז שואף לשבור את מה שמכונה במרצ "קללת מוסי", לאחר שב-3 מערכות בחירות קודמות המפלגה קיבלה את מספר המנדטים עד למקום שבו הוא הוצב, ולכן הוא נשאר בחוץ. אופנהיימר שניסה לרוץ ב 2013 במפלגת העבודה, בונה גם הוא על הקולות העצמאיים, ועל כך שהוא בעל הבולטות הציבורית הגדולה ביותר מקרב המועמדים, לפחות מחוץ לכנסת. כלומר, הוא ישאף להגיע למקום המיועד למועמד החדש בחמישייה.

שני מועמדים בולטים אחרים הם אבי דבוש משדרות, ראש מטה הפריפריה של מרצ ומי שהיה מיוזמי הפריימריז הפתוחים. דבוש הוא פעיל חברתי עתיר הישגים ויוזמות, גדל במשפחה ימנית דתית ומאמין גדול בחיבורה של מרצ לפריפריה. הוא התמודד נגד תמר זנדברג על ראשות המפלגה, אך הסיר את המועמדות לאחר שהובטח לו כי יעמוד בראש מטה הפריפריה. הוא מאמין כי הרקע השונה שלו, מגוריו בשדרות והפעילות בקרב הקהלים שאינם טבעיים של מרצ, יביאו למפלגה קולות חדשים.

עוד מועמדת מעניינת היא ענת ניר לוחמת מוכרת לזכויות נשים והלהט"בים, ומארגנת מפגני המחאה בעקבות גל רצח הנשים. ניר מעדיפה להפסיק את קמפיין האנטי-ביבי השולט בשיח ובמקום זה באמצעות חילופי דורות במפלגה להביא קהלים חדשים ולהפסיק להתבכיין.

עורכת הדין גבי לסקי רצה חזק על משבצת האישה השנייה בחמישייה הראשונה. היא פעילה ותיקה בתנועה ומתמחה בזכויות אדם וחופש הביטוי. גם היא הייתה מזכ"לית שלום עכשיו, כן כיהנה במועצת עיריית תל-אביב והייתה מיזמי החלטה של מועצת הבטחון של האום לשילוב נשים במוקדי החלטות. פעילותה רבת השנים במרצ מסייעת לה לקבל תמיכה של החברים הותיקים בתנועה ובעיקר בתל-אביב.

רוב המועמדים לא מתלהבים מחיבור עם מפלגת העבודה, ואומרים שאם כן רק כחיבור שלצרכי בחירות בלבד. גילאון מוכן לכך רק אם יוכח שהשלם גדול מסכום חלקיו ובזה הוא בהחלט לא משוכנע בשלב הזה. פריג' אומר כי עם גבאי לא תהיה שותפות וכי מוטב שכמה מחברי הכנסת של העבודה יעזבו ויצטרפו למרצ.

הרשימה שתוצג ביום חמישי בערב תצטרך להוכיח את בידולה לעומת מפלגת העבודה, ועיקר המבחן הוא של תמר זנדברג העומדת בראש, יהיה לקבל לפחות את אותו מספר מנדטים של הכנסת היוצאת, חמישה במספר. 

יו"ר מרצ תמר זנדברג דירבנה את מתפקדי המפלגה להצביע למה שהגדירה "רשימה של מועמדים מצוינים מכל רחבי הארץ. גברים ונשים, יהודים וערבים, אשכנזים ומזרחים כשהדבר המשותף לכולם הוא שכולם אנשי שמאל אקטיביסטים. אני קוראת לכל חברי מרצ לצאת להצביע ולעצב את השמאל הישראלי בכנסת הבאה. הבחירות האלו הן בחירות גורליות עבור עתיד המדינה והשמאל חשוב בהן מאי פעם. צאו להצביע".

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו