גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שונאים אותנו בחו"ל? מדינות העולם התחילו להילחם על התייר הישראלי

הישראלי נחשב לתייר נחשק לא רק כי הוא מוציא יותר כסף, אלא כי בשונה מהתייר האירופאי למשל, הוא טס לאורך כל השנה ולא רק בחופשת החורף או הקיץ ● איך זה שפתאום כולם רוצים את התייר הישראלי?

תיירות, חופשה / צילום אילוסטרציה: Shutterstock
תיירות, חופשה / צילום אילוסטרציה: Shutterstock

תערוכת התיירות הבינלאומית השנתית IMTM שנערכה כאן השבוע קיבצה למעלה מ-50 מדינות ו-20 שרי תיירות שסימנו את התייר הישראלי ככזה ששווה להילחם עליו. גם הביתנים של המדינות גדלו, ולפי המציגים הם אף התייקרו ב-20% לעומת השנה הקודמת.

רשימת המדינות שהציגה השנה הייתה מגוונת ומעניינת: החל מיפן שהגדילה משמעותית את הביתן שלה, עבור בטייוואן, אזרבייג'ן, אוזבקיסטן, הודו (כולל ביתן נפרד למדינת קרלה), סרי לנקה, רואנדה וגוואטמלה. זאת, במקביל לחברות תעופה דוגמת קוואנטס האוסטרלית שכלל לא מפעילה טיסות ישירות לישראל; לצד LATAM מדרום אמריקה שהחלה להפעיל לאחרונה קו ישיר מתל-אביב לברזיל ולצ'ילה.

המשותף לכל המציגים: כולם רוצים את התייר הישראלי. וכנראה שהם לא טועים. 8.5 מיליון ישראלים טסו בשנה שעברה - גידול של 12% לעומת השנה הקודמת. לפי נתוני הלמ"ס, 2.3 מיליון מתוכם טסו בחודשי הקיץ וכ-2 מיליון טסו לפחות פעם אחת לאורך השנה, כאשר 40% מהטסים שהו ביעד בין 5 ל-9 ימים.

הישראלי נחשב לתייר נחשק לא רק כי הוא מוציא יותר כסף, אלא כי בשונה מהתייר האירופאי למשל, הוא טס לאורך כל השנה ולא רק בחופשת החורף או הקיץ. כך שהוא ממלא את המלונות גם בחודשים החלשים יותר בשנה.

"באים עם מזוודה ריקה ומעמיסים בחנויות"

"אתם פשוט קונים בטירוף", אמרה לי אחת הנציגות בביתן הגדול של פולין. "היקף ההוצאה של התייר הישראלי גבוהה בעשרות אחוזים מזו של תייר ממדינות אירופה. הישראלים באים עם מזוודה ריקה ומעמיסים בחנויות, מציפים את הקניונים, וזה משתלם לא רק למי שעוסק בענף התיירות. פולין היא יעד מושלם עבורכם".

בביתן של אזרבייג'ן, שהיה גדול ומושקע, הסביר לנו הנציג האזרי בעיניים בוהקות כי "מונית משדה התעופה לעיר עולה 5 אירו, ואילו מונית בתוך העיר תעלה 2 אירו". הישראלים, כך הבינו גם האזרים, מחפשים אחד יעד זול. "היקף הישראלים שביקר אצלנו גדל ב-160% לעומת השנה הקודמת. יש אצלנו מלונות של כל המותגים הגדולים, אנחנו עם מאוד שירותי וחם", סיפר.

יש להניח כי מרבית הישראלים נחתו בבאקו אחרי דיל זול במיוחד שהם מצאו, או בעקבות שיווק מפה לאוזן כששמעו על היעד הזול והיפה. באקו בפרט ואזרבייג'ן בכלל, היא יעד טרי יחסית לתיירים. המדינה שמונה 10 מיליון תושבים, ושיש בה נופים מגוונים מהרים מושלגים ועד לרצועות חופי ים, הצליחה להביא ב-2018 רק 2.8 מיליון תיירים - רובם מרוסיה וממדינות המפרץ. עכשיו היא רוצה את הישראלים ומציעה להם "דיל" שהוא בבחינת 'Win-Win' - אנחנו נשלם רק 5 אירו על מונית, אבל נבוא עם הכיס העמוק שלנו, הרגל ידוע של התייר הישראלי, זה שבחו"ל לא עושה חשבון כמעט לכלום, באופן קיצוני יותר מאשר תיירים ממדינות אחרות. לא במקרה התייר הישראלי קיבל קשה את העובדה שעל מזוודה צריך לשלם, כי לטוס עם טרולי בלבד מבלי להעמיס קניות מרגיש כמו חופשה לא מושלמת.

"הסקרנות של הישראלים מצוינת לנו"

אבל לא רק מדינות שמציעות חופשה זולה פוזלות לכאן. גם בסרי לנקה או באיים המלדיביים זיהו את הפוטנציאל, ומארגני טיולים לשני היעדים האקזוטיים הללו סיפרו שהישראלים "נוהרים בהמוניהם".

"אנחנו רואים הזמנות ל-3-4 שבועות, לריזורטים שעולים לפחות 500 דולר ללילה. זו חופשה שעולה אלפי דולרים, ויש לזה ביקוש שרק הולך וגדל", הם מספרים לנו. "הישראלים מחפשים אחר יעדים חדשים, והסקרנות הזאת מצוינת לנו", אומרת מארגנת טיולים בטייוואן. "הפכנו לאחד היעדים המבוקשים, וכל שנה אנחנו רואים גידול במספר הישראלים שבאים. זה נהדר, אנחנו אוהבים אתכם".

המשותף לסרי לנקה, למלדיביים ולטייוואן הוא שמדובר ביעדים שאין אליהם טיסה ישירה מתל-אביב, מה שלא מונע מהן לשווק את עצמן במלוא הכוח. גם הביתן של יפן, יעד שגם אליו אין טיסות ישירות, גדל כאמור השנה. ברושורים, מפות ומדריכי טיול בעברית מחולקים לכל דורש עם חיוך וקידה. "למה אתם רוצים את הישראלים?", אנחנו שואלים, "המדינה שלכם, עם קוד הנימוס הכי מחמיר שיש, לא תעמוד בחוצפה הישראלית כשנציף אתכם".

הנציג שמולי מצחקק כמי שיודע על מה אני מדברת, הוא כבר ביקר כאן כמה פעמים. "הקהל שבא ליפן הוא שונה, זה לא יעד זול", הוא אומר ומסביר באותה נשימה שבתנועה ההפוכה המצב שונה: רק 20 אלף תיירים הגיעו לישראל מיפן ב-2018. הם פחות נמשכים לארץ הקודש, בוודאי מטעמי דת - הסיבה מספר אחת שבגללה מגיעים לכאן מרבית התיירים. "ביפן התפיסה הרווחת היא שישראל היא מדינה מסוכנת... יש הרבה עבודה לעשות, אבל אנחנו בכיוון", הוא נשמע אופטימי.

אז טיסות ישירות ליפן עדיין אין, אבל החל מספטמבר הקרוב יופעלו טיסות צ'רטר של סאן דור עבור "פליי איסט" מקבוצת אופקים מתל-אביב לטוקיו. ואם המודל יהיה מוצלח, הוא עשוי להתרחב. לתשומת-לב היפנים ובכלל.

אין ספק שזה נעים להיות מחוזרים, וודאי נחמד שרוצים אותנו במדינות המעניינות והמסקרנות הללו. אלא שחובת ההוכחה מוטלת עלינו: להראות שהתייר הישראלי יכול להיות גם שגריר שיכול לשנות את התדמית של מדינת ישראל ולהביא לכך שעל הטיסה בחזרה לתל-אביב יהיו גם יפנים וגם תיירים מאזרבייג'ן. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בזכות תוצאות חזקות, אופטימיות לעתיד ומהלך תקדימי: זו המנצחת הגדולה עד כה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ביקור שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, בישראל / צילום: אמיל סלמן-הארץ

דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על גדוד נצח יהודה

לפי ה-ABC, על היחידות ש"הפרו זכויות אדם" לא יוטלו סנקציות כמו אי העברת נשק אמריקני ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● כל העדכונים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק