גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהניו דיל של רוזוולט לארה"ב של טראמפ: הדיון בתוכניות להבטחת עבודה חוזר

חוסר הנחת מימין ומשמאל מהשיטה הכלכלית הקיימת מצית בארה"ב דיונים סוערים ברעיונות חדשים-ישנים לשוק עבודה הוגן ● אחת התוכניות שנמצאות כעת בקדמת הבמה היא הבטחת עבודה לכל דורש, בעלות ממשלתית של מאות מיליארדי דולרים ● האם הממשלה תוכל למצוא משרות למיליוני עובדים, ועד כמה הצליחו תוכניות דומות במקומות אחרים בעולם ● הרעיונות שמשנים את שוק העבודה

נשים מפגינות בעד משרות ציבוריות, ניו-יורק, 1933 / צילום:  Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
נשים מפגינות בעד משרות ציבוריות, ניו-יורק, 1933 / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

"במשך דורות ראו רפובליקנים את הפיכת העולם בטוח לבנקאות כחובתם... אמריקאים נשלטים על ידי שכירי חרב שאינם חשים מחויבות ארוכת טווח לעם שבו הם שולטים ואפילו לא טורחים להבין את הבעיות שלנו... קפיטליזם הוא לא דת. כל מערכת כלכלית שמחלישה והורסת משפחות לא שווה להחזיק בה. מערכת כזו היא אויב של חברה בריאה".

הציטוט הזה, שנראה כמו ראשי פרקים בספר של כל סוציאליסט מתחיל בארה"ב, הגיע לאחרונה דווקא מפיו של טאקר קלרסון, מגיש שמרן, ותיק ומוערך, בערוץ החדשות פוקס, חביב הנשיא דונלד טראמפ.

קלרסון פתח את הסכר לדיון סוער וציבורי בין שמרנים על הדרך שבה צועדת כלכלת ארה"ב. הוא ואחרים מוכנים לנער מעל כלכלת השוק האורתודוקסית את "תפיסת האלוהות" שנקשרה בה, מתוך הבנה שחלוקת העושר במדינה הגיעה לרגע שבו היא כבר אינה בת-קיימא.

לקראת סוף 2018 פרסם סטיב פרלסטין, זוכה פרס פוליצר ובעל טור ב"וושינגטון פוסט", ספר שנקרא "Can American Capitalism Be Saved", המשרטט את השבר האידיאולוגי-כלכלי בארה"ב. אם לפני עשור קפיטליזם היה מובן מאליו ו-80% מהאמריקאים הסכימו שכלכלת שוק חופשי היא השיטה הטובה ביותר, כותב פרלסטין, היום שיעורם ירד ל-60% ובקרב בני דור המילניום, הרוב אמרו שהם מעדיפים לחיות במדינה סוציאליסטית מאשר קפיטליסטית. התרחבות האי-שוויון והחשש מאוטומציה ואובדן מקומות עבודה הם חלק מהמרכיבים המניעים את השבר הזה, לא רק בארה"ב, ומספקים קרקע פורייה לעלייתם של רעיונות חדשים-ישנים כמו הכנסה בסיסית אוניברסלית, שעסקנו בה כאן לפני כחודש, והבטחת עבודה (Job Guarantee).

היום כבר מזמזמים זמזומי הבטחת עבודה הסנאטורים הדומיננטיים במפלגה הדמוקרטית קאמלה האריס, אליזבת וורן, ברני סנדרס, קורי בוקר וקריסטין גיליברנד. חלקם אף הגישו הצעות חוק ותוכניות פדרליות מפורטות, וכמעט כולם עשו זאת בו בזמן שהכריזו על התמודדותם למרוץ לנשיאות ארה"ב ב-2020. כאילו הייתה זו מעין הבטחת בחירות.

שני סקרים שונים שבוצעו לאחרונה בארה"ב מצאו שיותר מ-52% מהאמריקאים תומכים בתוכנית מסוג זה, ורק 29% מתנגדים לה. "אם רפובליקאים יכולים לתת 1.5 טריליון דולר בקיצוצי מס לתאגידים ובעלי ההון, למה אנחנו לא יכולים להשקיע סכום דומה בהבטחת עבודה לאמריקאים רגילים מובטלים, שרוצים לעבוד ולשפר את הקהילה שבה הם חיים?" צייצה גיליברנד. "האנשים העובדים ישרתו את הקהילות שלהם ואת ארצם, יאחדו אותנו תחת מטרה אחת - לבנות מחדש את המרקם החברתי של האומה שלנו", כתב סנדרס בטיוטת הצעת החוק.

תוצאות מעוררות מחלוקת בארגנטינה

הרעיון שעומד מאחורי הבטחת עבודה הוא פשוט מאוד: המדינה תבטיח, לכל מי שרוצה, עבודה פדרלית עם משכורת שתספיק לשכר דירה, מזון ותחבורה, נוסף על ביטוח בריאות ואפילו פנסיה. זאת אומרת שכל אחד שירצה בכך, יוכל להיכנס למשרד ממשלתי, לדרוש ולקבל עבודה בלי לעמוד בקריטריונים מסוימים, אפילו בתקופות מיתון (אם כי כל תוכנית תהיה גמישה ודינמית, בהתאם למצב השוק). חלוקת העבודה אמורה להתבצע במימון פדרלי אך ברמה המקומית. המטרה היא להתאים עבודות לעובדים, ולא לשבץ אותם במשרות המנותקות מכישוריהם הקיימים.

ההצעות שעלו בנושא הזה מניחות שרוב עלויות התוכנית יקוזזו עם העלייה מהכנסות ממסים בעקבות כניסה מסיבית של אנשים לשוק העבודה. כמו כן, השיפור במצבם הכלכלי של מיליוני אנשים צפוי להביא להפחתת פשיעה, צמצום משמעותי בהוצאות על תוכניות רווחה ויציבות חברתית וכלכלית שיתרמו בכללותן לכלכלה הלאומית.

לא מדובר בהמצאה חדשה. המקור שלה הוא בתקופה הקיינסיאנית ובחוק התעסוקה של הנשיא רוזוולט מ-1944, שקובע כי לממשלה הפדרלית אחריות להשתמש "בכל האמצעיים המעשיים" כדי להבטיח שיהיו מקומות עבודה לכל מי שמוכן לעבוד. מאוחר יותר, המחוקק האמריקאי אף חידד את הכוונה בתקנות האמפרי-הוקינס מ-1978, שקבעו כי הממשלה תיצור מאגר ציבורי של משרות.

מאז ועד היום אפשר למצוא מעט דוגמאות רחבות היקף למימוש הרעיון ברחבי העולם. אולי המוכרת ביותר היא הניו דיל, ששיקמה את ארה"ב בתקופת השפל הגדול, בשנות ה-30 של המאה הקודמת. במסגרת התוכנית העסיקה המדינה 8.5 מיליון איש בעבודות ציבוריות שונות. תוכניות אחרות היו ה-Plan Jefes, שהושקה בארגנטינה ב-2001 ומבוססת על מודל אמריקאי של "מעסיק מוצא אחרון" (ELR), ותוכנית MGNREGA act שהושקה בהודו ב-2005 ומעניקה 100 ימי עבודה מובטחים בשנה ל-600 מיליון עובדים ממשקי בית כפריים בעונות יבשות. בשיאה, ב-2009, העניקה התוכנית 2.8 מיליארד ימי עבודה ל-54 מיליון משקי בית בעלות שהסתכמה ב-0.8% מתמ"ג המדינה. כל הפרויקטים הללו, בשונה מהתוכניות המוצעות היום בארה"ב, כוללות מתן הכשרה בסיסית לעובדים או ציוד רב.

תוצאות התוכנית בארגנטינה מעוררות מחלוקת עד היום, אך יש קונצנזוס יחסי על כך שהייתה לה השפעה מכרעת בשיפור מצבם של המגזרים המדוכאים במיוחד בחברה הארגנטינאית, כפי שהראה החיתוך החד בשיעור המובטלים בשנים שלאחר השקתה. הבנק העולמי מעריך ששיעור האבטלה ירד ב-2.5 נקודות והתוכנית הצילה 10% מהמשתתפים בה מחרפת רעב. לפי מכון לוי לכלכלה באוניברסיטת ברוד, ארה"ב, השכר הממוצע זינק ב-50% מתחילת התוכנית עד 2006. אחת התובנות העיקריות שעלו מהתוכנית היא שיש צורך בגיוון תעסוקתי ושכדי שתוכנית כזאת תצליח, הגופים הממשלתיים צריכים לגלות גמישות ביחס למצב השוק, האינפלציה ויכולות מימוניות, ולפתח כלים לתיאום בין גופים והערכה מתמדת.

התוכנית בהודו, שממשיכה לפעול עד היום, נחשבת על ידי הבנק העולמי הצלחה עוד יותר מסחררת. בדוח שפרסם ב-2014, נכתב כי "התוכנית ממחישה כיצד ממשל טוב וניוד חברתי הולכים יד ביד... לא רק שהרעיון מציע רשת ביטחון שימושית, אלא הוא אף מסייע בהפצת המודעות לזכויות ומקדם כבוד". הבנק העולמי הכתיר את התוכנית בתואר "תוכנית התעסוקה היעילה ביותר אי פעם". התוכנית אף חיברה מיליוני משפחות כפריות למערכת הבנקאות במדינה, שכן התשלום לא בוצע במזומן. יתרונות התוכנית חלחלו לכלל המשק: במכון CBPP מעריכים שההכנסה של הבתים בעלי ההכנסה הנמוכה ביותר עלתה ב-13.3% בעקבות התוכנית. הרוב המכריע (90% מבתי האב) היו בכלל של עובדים מהמגזר הפרטי.

17 מיליון מיואשים ו-5 תוכניות

בנאום מצב האומה שנשא טראמפ בשבוע שעבר, הוא אמר, "אנחנו לעולם לא נהיה מדינה סוציאליסטית. נולדנו חופשיים ונישאר חופשיים", בתגובה לתנועה מתגברת וקולנית של נבחרים דמוקרטים הדוחפים לרפורמות סוציאליות, בהמשך לרפורמת ביטוח הבריאות הידועה כאובמה-קר. אבל, כך עולה מהמונולוג של טאקר קרלסון, הקול הזה עולה גם מקרב שמרנים. זה אולי רגע מיוחד שבו שני הצדדים מוכנים להתעלות על המחלוקות המסורתיות ביניהם כדי לרסן את הקפיטליזם ולהביא למה שקרלסון קורא "ארץ הוגנת".

הבטחת עבודה, כך מאמינים התומכים בתוכנית, תסייע בראש ובראשונה לאזרחים שהאי-שוויון הפך אינהרנטי ביחס אליהם (לדוגמה, שיעור האבטלה בקרב השחורים בארה"ב עומד על 6.9% לעומת כ-4% בממוצע ארצי). היא תעניק הזדמנות לצאת ממעגל האבטלה וגם תחושה של חיים בכבוד, בהתאם לאתוס הפרוטסטנטי הטבוע בהיסטוריה האמריקאית, הרואה בעבודה חובה מוסרית ובשגשוג כלכלי תוצר בלתי נמנע.

תומכי התוכנית טוענים גם שהיא תיצור סטנדרט העסקה ראוי לעסקים פרטיים, שיידרשו להשוות את התנאים הסוציאליים והכלכליים, הנמצאים בקיפאון עמוק מבחינת רוב כוח העבודה במגזר הפרטי. בהודו כבר יש לכך הוכחות. 

זו אולי נראית תוכנית "תמוהה" או "מוזרה", כפי שכינו אותה כמה פרשנים וכלכלנים, בגלל העיתוי שלה: ארה"ב נהנית כיום משיעורי האבטלה הנמוכים במדינה מאז שנת 2000. אפילו הפדרל ריזרב טוען שמדובר בשיעורים נמוכים. מנגד, אומרים התומכים, אותם כלכלנים מתעלמים מצבירת ההון הבעייתית אצל האחוזון העליון והבעייתיות האינהרנטית במדידת האבטלה.

באופן כזה או אחר, התוכנית אמורה להמריץ את שוק העבודה ולסייע כך למיואשי אבטלה (כ-17 מיליון עובדים), לעובדים במשרה חלקית שלא מצליחים למצוא משרה מלאה (כ-5 מיליון עובדים) ולרבים אחרים שמשתכרים מעט מדי ולא מצליחים לגמור את החודש (41 מיליון העובדים האמריקאים שמרוויחים פחות מ-11.83 דולרים בשעה, מה שנחשב לקו העוני למשפחה במדינה).

מקדמי התוכנית אומרים שלהבטחת עבודה תהיה השפעה כפולה: על העובד ועל הקהילה שבה הוא חי, במיוחד בקהילות מדוכאות, שייהנו כך מתוספת הכרחית של כוח עבודה שיוקדש לצורכיהן - משיקום פארקים, דרך הוראה, ועד עזרה לקשישים וטיפול בילדים.

כיום מונחות על השולחן כמה הצעות קונקרטיות להבטחת עבודה. תוכנית של מכון לוי מציעה תוכנית חומש בעלות של 378 מיליארד דולר בשנה, שתתייקר ל-415 מיליארד דולר בחומש השני - קצת יותר מ-2% מהתמ"ג האמריקאי. לצדה מונחת תוכנית של מכון מחקר באוניברסיטת דיוק (בהזמנה של צוות חשיבה לענייני תקצוב ה-CBPP), המעריכה שהעלות למדינה תהיה 543 מיליארד דולר, שהם 2.7% מהתמ"ג. המרכז לקדמה אמריקאית הציע תוכנית מוגבלת יותר, לאנשים ללא תואר אקדמי בלבד (4.4 מיליון אמריקאים לעומת 11 מיליון אמריקאים בתוכניות המקיפות יותר) ובעלות של 158 מיליארד דולר (פחות מאחוז מהתמ"ג). נוסף על השלוש הללו, סנדרס עומל כעת על הצעת חוק עם תוכנית מפורטת, וקורי בוקר כבר הגיש בקשה לבצע שלושה פיילוטים.

איפה ימצאו עבודות לכולם

הרעיון של הבטחת עבודה נוגע בשאלה אידיאולוגית עמוקה שבבסיסה שאלת מעורבות הממשלה. אבל ההיסטוריה מלמדת שאין אידיאולוגיות חסינות בפני מהפכות, והשיח הנוכחי בין שמרנים לדמוקרטים, והתמיכה הציבורית הגוברת, מצביעים לכל הפחות על כך שחלקים נרחבים בחברה האמריקאית מחפשים שינוי. חלקם רוצים לראות שינוי רדיקלי, חלקם רוצים שינוי מתון.

אך גם אם מניחים בצד את השאלה האידיאולוגית ואפילו המימונית, להבטחת עבודה יש בעיות אחרות. אולי הבוערת מכולן היא ההנחה הבסיסית שהמדינה יכולה לאתר עבודות מתאימות למיליוני אנשים. נניח, רק נניח, שהמדינה איישה מיליוני תפקידים בהצלחה. הפרויקט עלול להפוך את העובדים הללו לתלויים בכספי המדינה ולהוביל דה פקטו למעין הלאמה של נתח משמעותי משוק העבודה.

שאלה נוספת היא אם הממשלה יכולה לנהל כוח אדם מגוון ועצום זה באופן מתמשך, בלי שהדבר יהפוך לנטל ולמופת של חוסר יעילות ממשלתית ("סבסוד עצלות"). שלא לדבר על ההזדמנויות המצטברות לשחיתות פקידותית ופוליטית בפרויקט עתיר מזומנים כזה. 

ומה אם העסקים לא ימהרו להשוות תנאים או לא יצליחו לעשות זאת במהירות מספקת, במיוחד בענפי הקמעונאות ובאזורי הפריפריה? לפי הערכות שונות, תנאים סוציאליים ושכר שעתי משופר (15 דולר) יכולים למשוך לא פחות מ-30 מיליון עובדים ולנפח את עלות התוכנית בלי כוונה לטריליון דולר בשנה. אם המגזר הפרטי כן ישווה תנאים, סביר שהוא יעלה מחירים וימכור פחות. הבטחת עבודה במובן הזה תוריד תמריצים לעבוד במגזר הפרטי ותלכוד מיליונים במשרות ללא כל עתיד, שייצרו ערך מומצא בחלקו. כך תדבק בהם הסטיגמה של עבודה ציבורית מיותרת או שתפחת תפוקת המדינה.

ייתכן שהדיונים האחרונים על הבטחת עבודה והכנסה אוניברסלית בסיסית מסמלים כיוון פרוגרסיבי קיצוני מדי לטעם האמריקאי לעת עתה. אבל הוויכוח כשלעצמו מעיד על צורך בחלופות כלכליות למצב הקיים ועשוי להוביל לשיפורים מתונים יותר, כמו רגולציה מוגברת על שוק העבודה הפרטי - העלאת שכר המינימום, העלאת מס לעשירים ושיפור התנאים הסוציאליים שהמעסיק מחויב לתת (ימי חופשה, ימי מחלה וחופשת לידה, לדוגמה), בעלות נמוכה בהרבה מזו של תוכנית להבטחת עבודה.

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים