גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת קרן הגידור אינטגרל: בנק המזרחי ששימש נאמן יפצה את המשקיעים בכ-38 מיליון שקל

לפני כעשור שימש הבנק נאמן על כספי משקיעים בקרן הגידור אינטגרל של אדריאן דוידסקו • בשלב מסוים, מבלי לדווח למשקיעים, העביר הבנק את האחריות לכספים לקרן עלומה באיי קיימן, ותוך זמן קצר אינטגרל קרסה • ביהמ"ש: על הבנק היה לסרב לדרישת אינטגרל להעביר את הכספים

השופטת דניה קרת-מאיר / צילום: איל יצהר
השופטת דניה קרת-מאיר / צילום: איל יצהר

לפני למעלה מעשור שימש בנק מזרחי נאמן על כספי משקיעים בקרן הגידור "אינטגרל שוקי הון" שבבעלות אדריאן דוידסקו. אולם בשלב מסוים העביר הבנק את האחריות על הכספים מידיו ל"נאמן חלופי" - קרן עלומה באיי קיימן בשם "טי.אס". זאת, מבלי שמשקיעי אינטגרל ידעו כך. ב-2006 קרסה קרן אינטגרל, ומאות משקיעים איבדו את המיליונים שהשקיעו. אז גם התברר כי בנק מזרחי העביר את כספיהם לקרן באיי קיימן, שהוקמה רק יום לפני שהכספים הועברו אליה, וכי קרן זו כלל לא הייתה יכולה לשמש נאמן לכספים. כן נודע לאחר הקריסה כי במהלך השנים שינתה קרן הגידור אינטגרל את פניה לחלוטין, הבעלות בה הועברה וזכויות המשקיעים בה שונו מהקצה אל הקצה.

על כל הדברים הללו לא דיווח בנק מזרחי למשקיעים, והוא התחמק מאחריותו על כספם. למעשה, הבנק סבר כי אין לו כלל אחריות על כספי המשקיעים מרגע שהתנער מהם, ואף הצהיר כי מבחינתו הוא יכול היה להעביר את כספי המשקיעים גם ל"חתול רחוב" או למורשה חתימה (נאמן) אחר לצורך רכישת "פרארי".

בפסק דין שניתן השבוע על-ידי המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, מחה השופטת דניה קרת-מאיר ביקורת חריפה על התנהלות בנק מזרחי בפרשה, וחייבה אותו לשלם לחלק מהמשקיעים שאיבדו את כספם פיצוי בסך מוערך של כ-38 מיליון שקל (יחד עם אחרים). זאת, לאחר שנקבע כי הבנק הפר את חובותיו כנאמן על כספי המשקיעים, התרשל והפר את החוזה מול המשקיעים.

השופטת דניה קרת-מאיר קבעה כי "בצומת המשמעותית של העברת הכספים (מהבנק לקרן טי.אס, א' ל"ו) הפרה נאמנות-מזרחי את חובת הזהירות שלה והתרשלה. היה עליה לוודא כי 'טופס אישור הצטרפות' (הטופס שהועבר למשקיעים בעת החלפת הנאמן, א' ל"ו) ינוסח באופן ברור, וכי יכלול פרטים מהותיים שנעדרו ממנו, כגון: הודעה על סגירת הקרן הישנה ופתיחת הקרן החדשה ושינוי מעמד המשקיעים; לוודא כי בשלב המעבר ניתן למשקיעים גילוי נאות ומלא וכי ההסכמה שניתנה על-ידם לא תתייחס לניסוח מעורפל של 'שינוי מבני'; לדרוש מהקרן מסמכים המאמתים את היותה של TS, אליה הועברו הכספים, חברת נאמנות ואת היותו של חשבון הבנק שלה ב"קרדיט סוויס" חשבון נאמנות. אולם, כאמור, נאמנות מזרחי סברה כי לא מוטלת עליה חובה כלשהי וכי ניתן להעביר את הכספים ל' פרארי' או ל 'חתול ברחוב'".

בני משפחה ומכרים

פסק הדין מביא לסיומה של סאגה משפטית המתנהלת מזה כ-13 שנים במחוזי בתל-אביב, לאחר שב-2006 הגישו 115 משקיעים תביעת ענק, בהיקף 33 מיליון שקל, נגד בנק מזרחי, קרן אינטגרל ושורת נתבעים נוספים (20 נתבעים בסך-הכול). וזאת, בטענה לאחריותם להפסדים שנגרמו להם בעקבות קריסת הקרן. במסגרת כ-100 עמודי פסק הדין, משרטטת השופטת קרת-מאיר את גבולות אחריותם של בעלי קרנות גידור והנאמנים המלווים את הקרן, תוך שהיא מבהירה: כספי המשקיעים אינם הפקר. יש לכם אחריות עליהם.

קרן אינטגרל שייסד דוידסקו ושבה הוא שימש כמנהל השקעות, שווקה ונוהלה עד לשנת 2005 תחת השם "אינטגרל" והתיימרה להשקיע בנגזרים באמצעות אלגוריתם מתמטי ("שיטת האוכף"), ובנאמנות של חברת הנאמנות של "אינווסטק בנק".

במסגרת התביעה נטען כי למעלה מ-100 משקיעים בקרן אינטגרל נפלו קורבן למעשי נוכלות ומרמה, שהביאו להפסד של 73% מכספי השקעתם. התובעים, שהיו חלק מקבוצה של 400 איש, הם אנשים מהיישוב, שכירים וגמלאים, שהשקיעו כספי חסכונות ופנסיה, כספי פיצויי פיטורין, כספי מכר דירה וכו' בסכומים של בין עשרות אלפים למאות אלפי דולרים. חלק מהתובעים היו מכרים של מייסד הקרן ומנהל ההשקעות מתקופת שירותם הצבאי המשותף בחיל האוויר; שאר התובעים הצטרפו לקרן בהמלצת המשקיעים הראשונים (בני משפחותיהם, מכריהם ומכרים של מכריהם), מפה לאוזן וכן הודות לפעולות שיווק של עובדים בקרן ושל משקיעים שגויסו כאנשי שיווק.

בראשית דרכה של הקרן, שימש "אינווסטק בנק" כבנקאי של הקרן, אך במאי 2002 החליפו בנק מזרחי שנכנס לנעלי הבנק המלווה. ב-2003 הפכה נאמנות-מזרחי, לטענת התובעים, להיות הנאמן של הקרן.

שינוי במדיניות ההשקעה

למעלה מחמש שנים פעלה הקרן בישראל ובאיי קיימן והשיאה למשקיעים תשואות גבוהות מהממוצע בשוק. ואז חל המהפך שהוביל לתביעת המשקיעים. בדצמבר 2004 הודיעה חברת הניהול של הקרן למשקיעים כי במסגרת תהליך שדרוג ושיפור הקרן "הנאמנות והאדמיניסטרציה של קרן אינטגרל עוברים מבנק המזרחי לידי בנק 'קרדיט סוויס'".

לטענת התובעים, בראשית 2005, בחסות אותו מהלך תמים לכאורה של החלפת הנאמן, "הבריחו" מזרחי ודוידסקו את כספי המשקיעים לקרן חדשה בשם "טי.אס" הרשומה באיי קיימן, תוך שהם מטעים את המשקיעים הוותיקים להאמין שהכול כאתמול שלשום. לטענתם, רק לאחר קריסת קרן אינטגרל התברר כי בנק מזרחי העביר את כספי המשקיעים לקרן "טי.אס". עוד נטען בתביעה כי קיומה של חברת TS, כנאמן כביכול, היה ידוע לנאמנות-מזרחי, אך לא למשקיעים; כי TS הוקמה על-ידי נציגי קרן אינטגרל באי דומיניקה 24 שעות לפני העברת הכספים אליה; וכי לפי מסמכי ההתאגדות שלה אסור לה להיות נאמן לכספים וגם לא צינור להעברת כספים.

לפי התביעה, לאחר הברחת הכספים לאיי קיימן, פעלה קרן אינטגרל בהתעלמות מהמשקיעים הישראלים. עוד התברר כי ביולי 2005 שונתה בהיחבא מדיניות ההשקעה של הקרן למדיניות השקעה מסוכנת ביותר במניות "זבל", ותוך זמן קצר הפסידה הקרן כ-73% מערכה, ומיד לאחר מכן קרסה.

ביניים

מנגד טענו הקרן ודוידסקו כי יש לדחות את התביעה נגדם מאחר שמדובר בתביעה קנטרנית וחסרת תום לב. לדבריהם, המשקיעים היו מודעים היטב ואף הסכימו במפורש לסיכונים הגבוהים שהם מנת-חלקה של כל קרן גידור. עוד טענו הנתבעים כי כל עוד הקרן הרוויחה, לא "התעוררו" התובעים לטעון שמדיניות הקרן השתנתה והפכה להיות מסוכנת - ורק כשנוצרו הפסדים הועלתה טענה זו.

נאמנות-מזרחי גם טענה כי יש לדחות את התביעה נגדה. לדבריה, המשקיעים מנסים לסווג אותה כקרן נאמנות בכוח, על-מנת להחיל עליה חובות לפי חוק. אולם לטענתה, אין לכך בסיס. בנוסף נטען כי על נאמנות-מזרחי לא הייתה מוטלת כל אחריות או חובה לבצע עבור התובעים הליך של "דיו דיליג'אנס" לפני שהשקיעו בקרן הגידור החדשה.

בכדי לחזק את טענת הבנק, שלפיה על-פי הסכם הנאמנות חברת הניהול של הקרן הייתה רשאית להפסיק בכל עת את הסכם הנאמנות ולהורות לנאמנות-מזרחי להעביר את כל הכספים לנאמן אחר, העידה עורכת הדין של נאמנות-מזרחי בבית המשפט כי "מבחינתי, אם יביאו לי אישור מאינטגרל שחתום שאינטגרל שוקי הון, שהוא השותף הכללי שנותן לי הוראות בקרן ואומר - 'אני ממנה את החתול ברחוב להיות מורשה החתימה (הנאמן, א' ל"ו)' - אז זה מה שאני אעשה ". לדבריה, "אני פודה את הקרן, אני מעבירה לאן שהוא רוצה (דוידסקו, א' ל"ו). הוא רוצה להעביר לסוכנות הנסיעות שלו? אני אעביר אליה. הוא רוצה להעביר לפרארי? אני אעביר לפרארי".

התנ"ך של בנק מזרחי

השופטת קרת-מאיר לא אהבה את ההתנערות הזאת מאחריות ומתחה ביקורת חריפה על אופן העברת הכספים של המשקיעים לקרן החדשה באיי קיימן. במסגרת פסק הדין ביקרה את הגישה של נאמנות-מזרחי, ובין היתר קבעה כי היה על הנאמנות לסרב לדרישת הקרן להעביר את הכספים לחשבון TS עד לקבלת פרטיו של נאמן חילופי.

השופטת ציינה בפסק הדין כי יש לראות בקרן גידור כהסדר שחל עליו חוק השקעות משותפות אלא אם מתקיים באופן מלא החריג לחוק, אשר מחריג מתחולת החוק הסדר השקעות של יחידים שמספרם אינו עולה על 50 שנעשה ללא פנייה לציבור. "הרציונל של הגנה על משקיעים בהסדר שמטרתו השקעה משותפת בני"ע - חל באותה מידה על קרן נאמנות ועל השקעת משקיעים בקרנות גידור", כתבה השופטת.

עוד צוין בפסק הדין כי למרות קביעתה שלפיה חוק השקעות משותפות חל על קרנות גידור, רצוי שיותקנו תקנות ספציפיות שיסדירו את דרך פעילותן של קרנות גידור. לדברי השופטת, "הסדר מעין זה נדרש לאור העלייה במספר קרנות הגידור בארץ וכן לאור העובדה כי קרנות גידור נמנעות מהחלת החובות הקבועות בחוק השקעות משותפות באמצעות שמירה על מספר משקיעים נמוך מ-50. זאת, למרות שבפועל קיימת סבירות גדולה כי נעשית על-ידן 'הצעה לציבור'".

באשר לטענת הבנק כי מבחינתו יכול היה להעביר את הכסף ל"חתול רחוב" או לצורך רכישת פרארי, כתבה השופטת כי "לטענה זו אין כל בסיס".

בעניין תפקידו של מזרחי כנאמן בקרן נקבע כי אין לקבל את עדותו של עו"ד אליעזר צוויג שכיהן כמנכ"ל נאמנות-מזרחי עד נובמבר 2003, שלפיה נאמנות-מזרחי לא הייתה נאמן, שכן היא הייתה מחויבת רק לנוסח כתב ההוראות, שאותו כינה "התנ"ך". "אני לא קשור להסכמים עם המשקיעים, התנ"ך שלי פה הוא כתב הוראות לנאמן", העיד. השופטת ציינה כי מהעדויות עולה כי נאמנות-מזרחי פתחה חשבונות נאמנות לקרן, מבלי שביצעה בדיקות בסיסיות לגבי מהות הקרן ושאלת החוק החל עליה. 

"נפלו טעויות מהותיות בפסק הדין"

עו"ד רונן שחר, המייצג את קרן אינטגרל ואת אדריאן דוידסקו: "בימים אלה משלימים הנתבעים את למידת פסק הדין. הנתבעים מתכוונים להגיש בקרוב ערעור על פסק הדין עקב טעויות מהותיות שנפלו בו. די לציין כי תביעה דומה של משקיעים אחרים באותה קרן גידור ובאותו עניין ממש - נדחתה לפני מספר שנים וגם ערעור שהוגש לבית המשפט העליון בעניין פסק הדין שניתן בתביעה המקבילה נמחק לאור המלצת בית המשפט העליון. הדבר כלל לא מצא את ביטויו בפסק הדין של כבוד השופטת קרת.

"כך למשל, בפסק הדין שניתן לפני מספר שנים ואושר בבית המשפט העליון בתביעה המקבילה, נקבע כי מנהל ההשקעות של הקרן פעל כדין. מדובר באותן נסיבות ולגבי אותן פעולות ממש נקבע כיום שהן בניגוד לדין, ודי בכך כדי להביא לטעמם של הנתבעים לביטולו, זאת מעבר לטענות רבות נוספות שיובאו בפני ערכאת הערעור".

ממזרחי טפחות לא נמסרה תגובה. מקורבים לחברת הנאמנות של בנק מזרחי טפחות הסבירו כי בכוונת הנאמנות לערער על פסק הדין, באמצעות עו"ד זאב שרף. בסביבת הבנק סבורים כי מדובר בפסק דין שגוי מיסודו.

עו"ד יצחק אבירם, שייצג את התובעים בתיק, סבור כי מדובר באחד מפסקי הדין החשובים ביותר בתחום ניהול ההשקעות. לדבריו, "פסק הדין הוא מגדלור ביחסי בנק לקוח ובניהול השקעות. במיוחד בתקופה בה גופים פרטיים מנסים לנהל השקעות של אחרים בלא פיקוח ותוך התעלמות מרגולציה וגורמים נזקי עתק לציבור תמים".

עוד כתבות

''חוברת ההתגוננות האזרחית'' שפורסמה בשבדיה בשנה שעברה כהכנה לציבור למקרה של משבר או מלחמה / צילום: ap, Mimmi Montgomery

בסקנדינביה לוקחים צעד אחורה מהשאיפה ל"חברה ללא מזומנים"

מדינות צפון אירופה, שהובילו את מהפכת התשלומים הדיגיטליים, משנות כיוון בזהירות ● הביטחון הכלכלי והחשש ממתקפות סייבר ומתרחיש של מלחמה אזורית - מחזירים את המזומן למרכז השיח ● במקביל, האיחוד האירופי מגביר רגולציה על עסקאות במזומן לצמצום הון שחור

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

דיווח: באפל נערכים לפרישתו של טים קוק כבר בשנה הבאה

 לאחר יותר מ-14 שנה בתפקיד, באפל מגבירים את ההכנות לעידן שאחרי טים קוק, וייתכן שכבר בתחילת השנה תכריז החברה על זהות המנכ"ל הבא, לפי דיווח של פייננשל טיימס ● ג'ון טרנוס, ראש תחום הנדסת החומרה, נחשב למועמד המוביל

זאב הבלהות / צילום: Shutterstock

תחזיקו חזק: מה יקרה כשזאב הבלהות יחזור ליער

השבת זאב הבלהות או ציפור הדודו האייקונית לחיים אומנם מסעירה את הדמיון, אבל מהלך כזה משנה את כל התמונה ביחס לטורפים ולתחרות על משאבים ● איך עושים את זה בצורה שלא תפגע בטבע, והאם ההישג הזה רצוי בכלל?

ישראל איבדה יתרון במרוץ הקוונטי. האם הביטחון בסכנה? / צילום: Shutterstock

האם השקעה לאומית של 340 מיליון דולר ירדה לטמיון? הטכנולוגיה הישראלית שבסכנה

השקעה לאומית של 340 מיליון דולר בתחילת העשור והירתמות של התעשייה המקומית הביאו את ישראל להתברג בין עשר המדינות המובילות בקוונטום ● אלא שכעת התקציב הזה עומד להיגמר, והתלות של טכנולוגיות ביטחוניות בתחום רק מתהדקת - מפיצוח שיטות הצפנה ועד יכולות יירוט

מאיה שוורץ, מנכ''לית איגוד ההייטק בהתאחדות התעשיינים / צילום: באדיבות איגוד ההייטק

הבחירות להתאחדות התעשיינים: מדוע נפסלה מנכ"לית איגוד ההייטק?

מועמדותה של מאיה שוורץ נפסלה מההתמודדות לנשיאות התאחדות התעשיינים בשל טענות לחוסר ניסיון מספק - מה שהשאיר מועמד אחד בלבד: אברהם נובוגרוצקי ● שוורץ, מצידה, מכנה את המהלך "לא דמוקרטי" והודיעה כי תערער עליו לבית המשפט

אוניות בתעלת סואץ / צילום: שלטונות נמל סואץ

אחרי הכרזת החות'ים על "פתיחת הים האדום": בענף הרכב נערכים לחזרת ההובלה הישירה מהמזרח

בימים האחרונים מתבצעת בדיקה מול יצרניות רכב גדולות מהמזרח על חידוש קווי ההובלה דרך תעלת סואץ, צעד אשר צפוי לחסוך עלויות הובלה של כ־1,000 דולר לרכב ● הערכה: אימוץ תקינת האמירויות יכול לחסוך עד עשרות אלפי שקלים למכונית ● וגם: טסלה מרחיבה נוכחות בישראל, דגם הפרימיום הסיני שבדרך והיונדאי המפוארת שתתחרה במכוניות שרד גרמניות • השבוע בענף הרכב 

חיילי צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

ארון החטוף החלל הועבר לישראל

ישראל רוצה לגבש הסכם סיוע ביטחוני חדש וארוך טווח עם ארה"ב ● זעזוע בעולם מאלימות המתנחלים - והביקורת החריפה על אוזלת-היד של הרשויות ● דיווחים פלסטיניים: תקיפות מהאוויר בעיר עזה, כוחות צה"ל פתחו באש בח'אן יונס ● דיווח מלבנון: מטוסי חיל האוויר של צה"ל הפציצו בעיירה עייתרון ● עדכונים שוטפים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שיירדו מחר, הדוחות שכולם מצפים להם וההשקעה החדשה של באפט

על רקע נתוני האינפלציה ביום שישי, מתגברת ההערכה שהורדת הריבית בישראל בעוד שבוע מתקרבת ● בינתיים, במהלך השבוע הקרוב, ידווחו הבנקים הגדולים ומניות רבות נוספות ● בוול סטריט, תדווח החברה הגדולה בעולם – אנבידיה ● וגם: המניה החדשה של וורן באפט, והאם אפל מתכוננת לפרישה של המנכ"ל טים קוק?

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה? / צילום: Shutterstock

איזה אצטדיון כדורגל בארץ הוא היחיד הקרוי על שם אישה?

כיצד נוהגים האופוסומים להתגונן מטורפים, באיזה שיר של אהוד בנאי מוזכרות כבשים ובמטבח המולקולרי, איך נקראת השיטה להכנת כדורים קטנים ממיצים? ● הטריוויה השבועית

שלוש עצות מיתולוגיות למנהלים / צילום: Shutterstock

טוב, רע, טוב: מה הדרך המיטבית לתת משוב לעובדים ולמה מנהלים נמנעים ממנה?

למה חופש לעובדים הוא לא תמיד טוב ● איך זה שאנחנו מעדיפים משוב שלילי על חיובי ומדוע מנהלים נמנעים מלתת כזה ● וכיצד ג'ף בזוס מציע לפעול כשלא מצליחים לרתום את הצוות למשימה? המלצות למנהלים לעובדים ● פופקורן

בודקים את המיתוס. פגיעת ברק / צילום: Maxime Raynal

ברק לא מכה באותו מקום פעמיים? חוקי הפיזיקה קובעים אחרת


אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והשבוע: למרות הביטוי המוכר, בפועל חוקי הטבע והפיזיקה עובדים באופן הפוך לחלוטין

דירת 3 חדרים בשכונת נאות אפקה בת''א / צילום: גלי וינרב

עם שומר וחדר כושר: בכמה הושכרה דירת 3 חדרים בנאות אפקה בת"א?

דירת 3 חדרים ברחוב פנחס רוזן בתל אביב הושכרה ב-9,000 שקל לחודש ● לדירה יש חניה ומחסן ובבניין יש שומר ומכון כושר ● דמי הניהול החודשיים עומדים על 1,330 שקל ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

קצב האינפלציה השנתי באוקטובר ללא שינוי - 2.5%; מחירי הדירות יורדים חודש שביעי ברציפות

מדד המחירים לצרכן עלה באוקטובר ב-0.5%, כאשר עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפי ירקות ופירות והלבשה והנעלה ● מחירי הדירות ירדו באוגוסט-ספטמבר ב-0.3% בהובלת מחוזות חיפה ומרכז ● יוני פנינג, מזרחי טפחות: "הסתברות של 90% להורדת ריבית על ידי בנק ישראל" ● הדולר מתחזק מול השקל

חדלות פירעון / אילוסטרציה: Shutterstock

האם קיימת זכות "למכר עצמי" של דירה ממושכנת בהליך חדלות פירעון?

פסק דין שניתן לאחרונה מדגיש כי חייבים ונושים צריכים להבין שהליך חדלות פירעון משנה את מסגרת הזכויות והשליטה בנכסים

בובות פאנקו / צילום: Shutterstock

בובות הפופ קרסו כי למעריצים נמאס לקבל עוד מאותו הדבר

פאנקו, יצרנית בובות הפופ שהפכה לסמל הנוסטלגיה של הוליווד, מזהירה מקריסה בעקבות הפסדים כבדים וחוב תופח ● מעבר למשבר העסקי, נפילתה חושפת את העייפות מתרבות השכפולים ומראה כי אי אפשר לתעש רגשות בלי שבסוף גם הם יהפכו למלאי עודף

סבסוד משכנתאות הוא ''הנזק לתדמיתנו ומעמדנו'' / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מגיב בחריפות על ההצעה לסבסוד משכנתאות: "הנזק לתדמיתנו ומעמדנו – עצום"

הערב מעלה יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון, הצעה לסבסד את תשלומי המשכנתאות לציבור ולממן את המהלך שעלותו כ-3 מיליארד שקלים באמצעות היטל על רווחי הבנקים ● בנק ישראל: "ההצעה נטולת כל הגיון כלכלי"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

וורן באפט חושף את ההשקעה החדשה שלו

ברקשייר האת'ווי חשפה השקעה חדשה במניות אלפאבית בשווי 4.3 מיליארד דולר ● ההשקעה בחברת האם של גוגל מפתיעה לאור התנגדותיו של באפט בעבר להשקיע במניות צמיחה בתחום הטכנולוגיה ● במקביל, האורקל מאומהה ממשיך לצמצם את ההחזקה במניית אפל

יעל אבירם רוזנפלד / צילום: כפיר זיו

המנהלת שמחליטה מי יקבל משרה באנבידיה: "אני תמיד אומרת - תעזו"

יעל אבירם רוזנפלד, שמובילה את תחום הגיוס של ענקית השבבים בישראל, מגלה מה החברה מחפשת דווקא במועמדים צעירים - ומדוע סקרנות, גמישות ויכולת למידה חשובות יותר מניסיון ● בראיון לגלובס היא מדברת על האיזון בין טכנולוגיה לאנושיות, ועל החוסן שנדרש כדי להחזיק מעמד בעולם שמשתנה כל הזמן

פרנץ' טוסט בגוטל'ה / צילום: מיכל אורדן

כך הפך יישוב קטן וחינני בישראל לעיירה תוססת עם סודות מקומיים

ארוחות בוקר שמשתרך אליהן תור ארוך, קוראת בקלפים, 3,000 זוגות נעליים מיניאטוריות מכל העולם וחנות קונספט לכלים נדירים ● ביקור באבן יהודה ● חגית אברון תופרת יום

מהפכת הדירות הקטנות כבר כאן / צילום: Shutterstock

חושבים בקטן: המדינה שוקלת לאשר לראשונה דירות של 25 מ"ר

הורגלנו לחשוב ש"בית אמיתי" חייב להיות גדול, אבל לכוחות השוק יש בכך יד ● עכשיו סוף סוף מתחילים לשבור את המיתוס: ב-2024 התחלות הבנייה של דירות 2 חדרים היו בשיא של כל הזמנים