גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם לעצור וגם לסחור: איפה ייקבע הגבול במלחמת הסחר?

פומפיאו בבודפשט מזהיר את מרכז אירופה מפני התוצאות של חדירת הטכנולוגיה הסינית ● מנושין בבייג'ין מזכיר לסינים עוד פעם אחת מה יקרה בעוד שבועיים אם לא יקרה שום דבר עכשיו במשא ומתן על הסכם סחר חדש ● אי-אפשר עם הסינים האלה, ואי-אפשר גם בלעדיהם

מזכיר המדינה מייק פומפיאו עם שר החוץ ההונגרי פטר שיירטו / צילום: רויטרס
מזכיר המדינה מייק פומפיאו עם שר החוץ ההונגרי פטר שיירטו / צילום: רויטרס

האם אפשר ללחום בהתפשטות השפעתה של סין ובאותה השעה לשפר את יחסי המסחר איתה?

זו השאלה המבדילה את המלחמה הקרה הנוכחית מקודמתה. בקודמת הייתה תחרות פוליטית וצבאית בין מערב למזרח, אבל לא הייתה שותפות כלכלית. אז, הסיבה העיקרית שלא להיקלע למלחמה חמה הייתה הצורך להישאר בחיים. עכשיו, על הצורך הזה נוסף גם הצורך למלא את המדפים בבתי הכולבו וליצור מקומות עבודה.

הנה כי כן, באותו היום עצמו השבוע שניים מן החברים הבכירים ביותר בקבינט של הנשיא טראמפ שמו את פעמיהם לשני יעדים, שהם לא רק רחוקים גיאוגרפית זה מזה, אלא הם מייצגים את שני ההפכים של מערכת היחסים הבינלאומית המורכבת ביותר בזמננו.

מזכיר המדינה מייק פומפיאו יצא לבודפשט, ולשתי בירות מרכז-אירופיות נוספות, בין השאר כדי לשכנע את ממשלותיהן למנוע חדירה של חברות טכנולוגיה סיניות אל שוקיהן. שר האוצר סטיב מנושין יצא לבייג׳ין בניסיון של כמעט-הרגע-האחרון למנוע מלחמת סחר.

טראמפ רוקע בהחלט

דינמיקות מעניינות: פומפיאו הגיע למרכז אירופה, כדי להזהיר את ממשלותיהן הפוסט-קומוניסטיות מלחזור ולהיקשר בטבורן אל המזרח. קונקרטית, ארה״ב מודאגת מן החדירה המסיבית של וואוויי, ספינת הדגל של הטכנולוגיה הסינית, המנסה להפוך למעצמת העל של דור הטלקומוניקציה הבא, ה-5G.

מנושין הגיע לבייג׳ין, כדי להטעים את המכשול הגדול ביותר בדרכו של הסכם סחר חדש: זכויות יוצרים. המכשול הזה שייך לאותה משפחת דאגות, שבשמה נסע פומפיאו להונגריה: החשש מפני תוצאות ההתקדמות הטכנולוגית של סין.

ארה״ב יודעת זה שנים, שסין ניזונה מסודות הטכנולוגיה של חברות אמריקאיות. היא מאלצת אותן להתחלק בסודות האלה כתנאי כניסה לשוק הסיני. לא תמיד ברור מדוע קודמיו של טראמפ בבית הלבן נמנעו מלרקוע ברגליהם במידה גדולה יותר של תוקף, כדי לשים קץ להרגלי הגניבה הסיניים.

טראמפ רוקע בהחלט. הוא הטיל מכסי עונשין על 250 מיליארד דולר של יבוא סיני. ב-1 במארס הוא עומד להטיל מכסים על 200 מיליארד דולר נוספים. הסינים גומלים, אבל לא עין תחת עין. הם פשוט מייצאים כל-כך הרבה יותר אל ארה״ב, וממילא יש להם יותר מה להפסיד.

הדלתות הפחות-מוגנות

הסינים מתלוננים, שהאמריקאים מתנהגים באופן לא-ספורטיבי: הם רוצים להכשיל מתחרה, וזו הסיבה שהם מתאנים לוואוויי, ומעודדים אחרים להתאנות לה. אמצעים משפטיים ננקטים נגד עובדי וואוויי על אדמת ארה״ב, בקנדה ובפולין. קנדה עצרה את בתו של מייסד וואוויי בסוף השנה שעברה, והסינים חורקים שיניים. היא נעצרה על פי בקשת ארה״ב, ואפשר שתוסגר.

בדצמבר, המודיעין הצ׳כי הזהיר רשמית, שוואוויי מאיימת על ביטחונה הלאומי של המדינה. בינואר נעצרו עובדים במשרד וואוויי בוורשה בצעד שחיזק את החששות הגרועים ביותר: שוואוויי משרתת את הביון הסיני, ומנסה לחדור אל מערכות המחשבים של מערב אירופה. היא מתדפקת על הדלתות הפחות-מוגנות, אלה של הגוש הסובייטי לשעבר, אשר הצטרפו אל האיחוד האירופי ואל נאט״ו רק מסוף שנות ה-90 ואילך.

מחירה של לחיצת היד

המרכז-אירופיות הקטנות אינן חברות מאושרות בברית המערבית. לאי-השקט שלהן יש סיבות פנימיות וחיצוניות. פולין, הונגריה, סלובקיה ובמידת מה גם צ׳כיה היו יכולות להסתדר עם קצת פחות פלורליזם וליברליזם. היחס לרוסיה הוא מקור של אי הסכמה ביניהן, ובין אחדות מהן לדמוקרטיות המערביות הוותיקות.

אף כי הונגריה מטעימה את נאמנותה לנאט״ו, ומציעה אפילו להגדיל את השתתפותה בפרויקטים של הברית, היא מנהלת פלירט גלוי ורב-שנים עם רוסיה ובזמן האחרון גם עם סין. וואוויי טוענת ששני שלישים של אוכלוסיית הונגריה משתמשים בשירותיה. רוסיה מעניקה אשראי של 12 מיליארד אירו (13.6 מיליארד דולר) להונגריה, ובונה בשבילה כור גרעיני.

שגריר סין בהונגריה הכריז בסוף השנה שעברה, כי היחסים בין שתי הארצות הם עכשיו הטובים ביותר מאז ומעולם. לבודפשט יש קשר רכבות ישיר עם שלוש ערים בסין. פרויקט התשתיות הסיני חובק-העולם, זה המכונה ״חגורה ודרך״ (BRI), כולל 336 ק״מ של מסילת ברזל בין בודפשט לבלגרד. אשראי סיני יממן 85% מעלותו של החלק ההונגרי.

לפרויקט הזה התכוון, בין השאר, מזכיר המדינה פומפיאו ,כאשר הכריז במסיבת עיתונאים בבודפשט השבוע: ״לחיצת היד של סין באה לא פעם עם תנאים, והתנאים האלה ישאירו את הונגריה שקועה בחובות, הן פוליטית והן כלכלית״. ההונגרים מושכים בכתפיהם. בעיניהם, ״סין מייצגת הזדמנות, לא איום״. הם מסרבים ללמוד לקח מן התוצאות של אשראי סיני נדיב בשורה של ארצות באסיה ובאפריקה.

בלי סנטימנטים

אי הצלחתה של ארה״ב להנחיל חשד בריא כלפי סין לבעלות ברית אירופיות היא ביטוי של ירידת השפעתה. הוא גם ביטוי של חוסר בהירות בכוונותיה. הנשיא טראמפ מפורסם באדישותו כלפי אירופה. את משטר הביטחון הקולקטיבי באירופה הוא חושב ל״מיושן״. הוא מתקשה להגיד מלה טובה אחת על נאט״ו, ודורש ללא הרף שהאירופים ישלמו יותר בשביל הגנתם.

אחד הדברים הראשונים שממשלו עשה בהונגריה היה לבטל מענקים של ימי אובמה לשם חיזוק עיתונות עצמאית מקומית. שגריר ארה״ב בבודפשט הכריז שממשלתו אינה מוצאת עוד כל דופי בדמוקרטיה ההונגרית. כמעט כל מדינה אחרת בנאט״ו ובאיחוד האירופי מוצאת גם מוצאת.

נאמן להרגליו מעולם העסקים, טראמפ אינו מבזבז זמן על סנטימנטים. הכול הוא שאלה של עיסקה ושל טובת הנאה מסחרית. הנשיא אינו מוטרד מגורל הדמוקרטיה בשום מקום, אלא במידה שדאגה כזאת מתיישבת עם אינטרסים כלכליים. כיוצא בזה, חדירת סין ורוסיה אינה נתפסת כסכנה לאורח החיים המערבי, אלא, אם בכלל, ליתרונות מסחריים של ארה״ב ולסודות עסקיים. הנשיא אינו חרד לגורל התהליך הדמוקרטי, אבל הוא חרד שאירופה תקנה גז טבעי מרוסיה במקום מאמריקה.

הבעיה היא שהאירופים התרגלו לקשר בין הפרגמטי לסנטימנטלי. לפנים, הם חשבו שארה״ב תובעת עמדת בכורה מפני שהיא רוצה להגן על הדמוקרטיה. הם בטוחים בזה עכשיו הרבה פחות. בגרמניה התחיל השבוע מהלך במפלגה הסוציאליסטית, שותפת בקואליציה השלטת, לסיים את פריסתו של הנשק הגרעיני האמריקאי על אדמת גרמניה. הסוציאליסטים גם מתנגדים לרכישת 45 מטוסי אף-18 מארה״ב, שעמדו לשמש לנשיאת הנשק הזה.

התרופפות הקשר בין אירופה לארה״ב אולי הייתה מתרחשת ממילא, אבל נשיאות טראמפ מחישה אותה. פומפיאו מתח ביקורת בבודפשט על חוסר התעניינותו של ממשל אובמה במרכז אירופה. הוא צודק. בתקופת כהונתו השנייה של אובמה אמנם לא דרכה רגלו של מזכיר המדינה על אדמת הונגריה, צ׳כיה וסלובקיה. אבל על הנשיא טראמפ אפשר להגיד שהוא מתעניין ביבשת אירופה אולי פחות מכל נשיא אמריקאי אחר במאה השנה האחרונות. 

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון