גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המירוץ להחלפת אפי נוה מתחמם: "מכללה שלא יהיו בה 50% מעבר בבחינות הלשכה צריכה להיסגר"

עו"ד אילן בומבך, שמילא בעברו תפקידי מפתח בלשכה, התנתק ממנה בשנים האחרונות "בשל התככים" ● אך המהלומה שספגה תדמית הלשכה בשל פרשת נוה גרמה לו לשוב לפעילות ציבורית: "אין לנו הלוקסוס להתעלם מכך שהלשכה נמצאת במשבר הגדול ביותר בתולדותיה" ● בומבך מבטיח שקיפות מלאה אם ייבחר, ומבהיר כי תחת הנהגתו השופטים ייבחרו לפי כישוריהם ולא לפי מידת שמרנותם

עו"ד אילן בומבך / צילום: שלומי יוסף
עו"ד אילן בומבך / צילום: שלומי יוסף

"כשאני אבחר לראש לשכת עורכי הדין העיתונאית הדס שטייף לא תצטרך לפרוץ לי את הנייד. אני אתן לה אותו, והיא תראה שאין לי שלדים בארון, ואין לי מה להסתיר. אף אחד לא צריך לפרוץ לי לנייד. אני דוגל בשקיפות מלאה, בניקיון כפיים מוחלט. אני מוכן לחשוף הכל מול כולם, מלבד התכתובות של עורך דין-לקוח שיש לי בנייד".

עו"ד אילן בומבך, מבכירי עורכי הדין בארץ, שהודיע לאחרונה על התמודדותו במרוץ לראשות הלשכה, סולד מניגודי עניינים, מפעילות במחשכים ומאחורי הקלעים ומבקש להעביר לעורכי הדין מסר שיש אלטרנטיבה שקופה ונקייה יותר. "שקיפות היא ערך עליון בעיניי", הוא אומר.

הדברים נאמרים על רקע החקירה המתנהלת בימים אלה נגד עו"ד אפי נוה, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, שפרש לאחרונה מתפקידו על רקע החשדות כי קידם מועמדים לשפיטה בשל מניעים זרים. הפרשה, המכונה "פרשת המין תמורת מינוי", נולדה לאחר שהוצאו חומרים מהטלפון הנייד הפרטי של נוה - תחילה על-ידי כתבת גלי צה"ל, הדס שטייף, ובהמשך על-ידי המשטרה, לאחר שהתקבל צו בית המשפט המאשר לפרוץ לנייד.

לא מטריד אותך שבכזאת קלות ניתן לפרוץ לטלפון פרטי של עורך דין ולחטט בו, שלא לדבר על טלפון של ראש הלשכה - ואז להשתמש בחומר לחקירה נגדו?

"מאוד מטריד אותי שנפרץ טלפון נייד של עורך דין. כעיקרון זה מטריד אותי וצריך להטריד את כולם. הכלל הוא שאסור לאפשר פריצה לנייד פרטי, בטח לא של עורך דין, אבל יש לכלל הזה חריגים שבגללם ניתן במקרים נדירים לעשות זאת. ייתכן שהמקרה הזה בדיוק נופל על החריגים-הנדירים.

"מה היה קורה, למשל, אם היינו יודעים שעומד להתרחש פיגוע חבלני? היינו מתירים פריצה לנייד של עורכי דין? אין ספק שהתשובה לכך חיובית. ומה אם עומד להיות פיגוע חבלני במערכת המשפט? ואם יש חשש למינוי שופטים ללא כישורים רלוונטיים או משקולים זרים? אז ברור שזאת דילמה אמתית, והסוגיה מאוד מורכבת. ברור שהכול צריך להיות בתיאום מול רשויות החוק ובית המשפט, אבל אי-אפשר לענות בשלילה מוחלטת לשאלה אם מותר להוציא חומרים מטלפון נייד של עורך דין".

לשכה של קשרים אישיים

בומבך (52), מבכירי עורכי הדין בארץ ובעל משרד עורכי דין פרטי שמדורג כאחד המובילים בתחומי התמחותו - בהם משפט ציבורי, מינהלי, ליטיגציה, לשון הרע וייצוג נבחרי ציבור - צבר רקורד משמעותי בלשכה. הוא הגיע אל הלשכה בראשית שנות ה-30 לחייו וב-1999 נבחר לראש ועדת האתיקה הצעיר ביותר של הלשכה, כשהוא בן 33 בלבד, ובהמשך, ב-2003 נבחר ליו"ר ועד מחוז תל-אביב הצעיר ביותר (37). ב-2007 הפסיד בהתמודדות על ראשות הלשכה, ומאז הפחית את מעורבותו הציבורית בה. רבים ביקשו ממנו להישאר פעיל בלשכה, אך בשנים האחרונות הוא בחר להתנתק ממנה באופן מוחלט. "ראיתי לאן הלשכה הולכת, ולא ראיתי את עצמי חלק מזה. ראיתי שהלשכה נכנסה לאינטריגות ותככים. זה לא אני", הוא אומר.

הפרשה שבמסגרתה חשוד נוה בביצוע עבירות מתחום טוהר המידות בנוגע לבחירת שופטים (כשאחד מכיווני החקירה הוא שוחד מיני), האירה בזרקור חזק, ומאוד לא מחמיא, את הלשכה. פתאום צצו מכל עבר טענות על כך שהלשכה נוהלה על-ידי ראשה ביד רמה, שהוא עשה בה כבשלו, תוך קידום אינטרסים אישיים וקידום מקורבים. "צפיתי מרחוק בלשכה בשנים האחרונות, ואנשים כל הזמן באו ואמרו לי שהלשכה היא לא מה שהייתה פעם, שהיא הפכה לשכה של קשרים אישיים", אומר בומבך. "בשנים האלה דאגו לקרובים, הזמינו להרצות בפאנלים ובכנסים רק 'אנשי שלומנו' ואנשים שהם בעלי ברית של ראש הלשכה. עורכי הדין 'הרגילים' חשו ניכור כלפי הלשכה, ואת זה צריך לשנות".

בשנים הללו גם "התהדק" הקשר בין שופטים לראשי הלשכה, ובמיוחד לנוה. בין היתר, הוזמנו השופטים, על-חשבון הלשכה, לכנסים המפוארים שערכה מדי שנה - כנסים שהפכו בעיניי רבים למפגן של עוצמה וכוח של הלשכה והעומד בראשה. בניגוד לאלה המבקרים את התופעה וקוראים לחדול מהחגיגות ולהפריד בין השופטים המכהנים לעורכי הדין, בומבך סבור כי הקשר הזה הוא טוב ומפרה, וכי נוה לא טעה כאשר טיפח אותו. לדבריו, "אני חושב שזה ששופטים מוזמנים לאירועים ולהשתלמויות של הלשכה זה דבר מבורך כשלעצמו, ובלבד שלא עוברים את הגבול. אין שום בעיה עם זה ששופטים פוגשים את עורכי הדין באירועים מקצועיים, חושפים את השקפות עולמם וגישתם השיפוטית ונותנים עצות לעורכי הדין כיצד להתנהל. זה מבורך".

בהקשר הזה, בומבך בוחר גם לפרגן לנוה. "אני חושב שנוה עשה הרבה דברים טובים, ובין היתר בכך שהעצים את הקשר בין שופטים לעורכי הדין וחיזק את מעמד הלשכה בכנסת ובמקומות נוספים. אין ספק שאפי נוה עשה הרבה מאוד דברים טובים בקדנציה שלו, ופעל למען עורכי הדין, ואי אפשר לקחת את זה ממנו".

אבל.

בומבך: "בהחלט יש אבל. נוה חיזק את הלשכה מאוד, רק שהחיזוק הזה נוצל לרעה בהרבה מובנים. היה שימוש לרעה בכוח, ואסור היה שזה יקרה. אני מעוניין שהלשכה תהיה ביתר שאת גוף חזק ורלוונטי, שיתחשבו בדעותיה והיא תבטא את עמדותיה כגוף מקצועי, אבל צריך להשתמש בכוח בצורה נכונה".

שיקולים זרים במינוי שופטים

הטענה שנעשה שימוש לרעה בכוחה של הלשכה והעומד בראשה, עומדת בלב החשדות נגד נוה והיא שהובילה להתפטרותו מתפקידו; אך היא לא פגעה רק בנוה ובמעמדו. גלי ההדף של החקירה (שלא ניתן עדיין לדעת איך היא תסתיים וייתכן שתסתיים בלא כלום), מורגשים בעוצמה במערכת המשפט. "הפרשה האחרונה גרמה לריסוק ולקריסה של אמון הציבור במערכת המשפט. אנחנו חייבים לשקם אותו, וזו המשימה הראשונה שתהיה מוטלת לפתחי מיד כשאבחר", אומר בומבך.

אחד הנזקים הדרמטיים ביותר שנגרמו בעקבות החקירה האחרונה היה למעמדה של הוועדה למינוי שופטים, שנחשפה ככר נח לכאורה לשחיתות במינויים המשמעותיים ביותר במערכת המשפט והמשפיעים ביותר על הציבור.

נציגי הלשכה בוועדה סופגים כמובן את הביקורת החריפה ביותר, על רקע הברית שנכרתה בין נוה לשרת המשפטים, איילת שקד, שבמסגרתה הסכים נוה למנות כל מועמד לעליון שתקדם שקד והיא מצידה נתנה לו את קולה במינויים לערכאות האחרות. "היום חברי הוועדה למינוי שופטים מטעם הלשכה - אין להם שום פרמטר חוץ מרצון להתיישר עם שרת המשפטים. צריך לשנות זאת. הלשכה צריכה לבוא עם אג'נדה מאוד ברורה. השיקול העיקרי צריך להיות התאמתו לתפקיד מבחינת כישוריו המשפטיים. זה לפני כל השאלה אם למנות שופט שמרני או לא. הוא חייב קודם כל להיות ענק משפטי. היום רוב השותפים הם טובים, אבל צריך לדאוג שלא ייכנסו שיקולים זרים לבחירתו של שופט כי הנזק שעלול להיגרם הוא דרמטי".

האם רצון שרת המשפטים למנות שופטים שמרניים יותר לעליון נחשב לשיקולים זרים?

"שיקולים זרים הם - מה מידת קרבתו של המועמד לשפיטה לאיש פוליטי כזה או אחר, מה עמדותיו פוליטיות וכו'. זה לא מעניין. בראש ובראשונה צריך שהוא יהיה 'תותח-על' מבחינה משפטית. הרצון למנות שופטים שמרניים זה בסדר, אבל זה לא יכול להיות הקריטריון היחיד. צריך למנות שופטים מעולים - ושעניין השמרנות לא יהיה השיקול הדומיננטי".

על רקע החקירה של נוה, יש היום קריאות להשוות את מצבנו למדינות שבהם השופטים אחראים לבדם על מינוי שופטים אחרים, וכך לא נכנסים שיקולים פוליטיים למינוי.

"אני לא חושב שצריך לשנות את השיטה. זו השיטה הפחות גרועה מבין השיטות הקיימות. כמו שאומרים על הדמוקרטיה. יש איזון נכון בין נציגי הוועדה - השופטים, נבחרי הציבור, השרים ונציגי הלשכה - וצריך רק לדאוג שבראש ובראשונה יעמוד מולם הצורך למנות שופטים מקצועיים".

השיטה הקיימת מעודדת בריתות כמו זו שנכרתה בין נוה לשרת המשפטים.

"אין פסול בבריתות, ובלבד שהן מבוצעות בצורה עניינית ונקייה. כאשר המטרה למנות שופטים מתאימים אין פסול בברית, וכך מצופה מחברי הוועדה לנהוג. הבעיה מתחילה כשיש שיקולים זרים שחודרים למשוואה. זה מה שמעוור את המערכת".

"חשוב שלא נתבייש במקצוע"

הבחירות ללשכה עתידות להיערך ביוני השנה, ובמרוץ הזה יתמודד בומבך מול עו"ד ציון אמיר, מהסנגורים הבולטים והמובילים בארץ; עו"ד אביחי ורדי, מוותיקי עורכי הדין בתחום חדלות הפירעון בארץ; ומול עו"ד אורי קינן, המשמש כיום כראש הלשכה בפועל, מאז התפטרותו של נוה.

למה אתה מתמודד?

"המקצוע חשוב לי. הלשכה חשובה לי. עורכי הדין חשובים לי. הגעתי ללשכה בגיל צעיר מאוד והתרחקתי ממנה כי חשבתי שמה שקורה שם לא מתאים לי, אבל הגיעה העת לחזור כדי לטפל במשבר העמוק שקורה בה ובמקצוע.

"כשפנו אלי עורכי דין שחלקם משמשים בתפקידם משמעותיים בלשכה וביקשו שאתמודד על ראשות הלשכה, אני נעתרתי, כי האמנתי שזו עת לעשות זאת. הלשכה נמצאת במשבר הגדול ביותר בתולדותיה. אין לנו את הלוקסוס להתעלם מהנסיבות. זה המקצוע שבחרתי, וחשוב לי שלא נתבייש להיות עורכי דין אלא נתגאה בכך". 

"מכללה שלא יהיו בה לפחות 50% עוברים במבחני הלשכה - צריכה להיסגר"

עו"ד אילן בומבך אמנם לא היה פעיל בלשכת עורכי הדין בשנים האחרונות, אך הוא לא היה מנותק מהאירועים שהתרחשו סביבה - ובעיקר בכל הקשור לזעקת המתמחים במשפטים על מבחני ההסמכה למקצוע. בומבך ייצג לאחרונה מאות מתמחים שניגשו למבחני הלשכה בנובמבר 2017 במאבק ממושך שניהלו לביטול חלקים נכבדים מהמבחן - מאבק שהסתיים בניצחון חלקי, אך משמעותי, עם ביטולן של כמה שאלות על-ידי בית המשפט העליון.

המאבק של המתמחים שמתעורר מחדש בכל מועד בחינה בשנים האחרונות, וביתר שאת, הוא אחת השריפות שיצטרך ראש הלשכה הנבחר לכבות מיד עם כניסתו לתפקיד. במאבק הזה בומבך מתייצב לצד המתמחים. "לא רוצה שנגיע למצב שמכשילים אנשים בכוונה. הבחינות של הלשכה הן פשוט שערורייה. כשאני מוציא מכתב או מסמך מהמשרד, אני עובר עליו 10 פעמים שלא תהיה בעיה של טעות או הגהה. איך יכול להיות שבשנים האחרונות אין שום בחינה שיוצאת שאין בה בעיות רבות של ניסוח, של כשל תשובות נכונות, של שאלות איזוטריות".

לדבריו, "צריך שהבחינה תהיה רלוונטית וקשה, אבל הוגנת. המתמחים כבר על סף כניסה למקצוע, ולא צריך להתייחס אליהם בעוינות. הלשכה לא יכולה להרשות לעצמה להתנהל בחוסר הגינות ובמגמה להכשיל בכוונה. אנחנו בני-אדם קודם כל וצריך להתנהל באופן ערכי והוגן".

רמת הבחינה עלתה, בין היתר, על רקע הצפת המקצוע. אתה תפרוץ את הסכר מחדש?

"אפעל למניעת הצפת המקצוע בדרכים יצירתיות, אבל לא בחוסר צדק ובהכשלה מכוונת. אי-אפשר להתעלם מהתופעה המצערת שלעורכי הדין הצעירים כיום יש קושי להתפרנס, ומכך שהשוק מוצף וצצים 'משרדי בתי קפה' של עורכי דין צעירים שלא יכולים לממן עלויות של משרד, אז עובדים מכל מיני מקומות מזדמנים.

"עורך דין צריך לעבוד במשרדו ולקבל לקוחות בצורה מכובדת, והוא בעיקר צריך להיות מסוגל להתפרנס לאחר שנות הלימודים וההשקעה שהשקיע. תפקיד הלשכה לסייע לעורכי הדין, בעיקר החדשים, להתפרנס. הלשכה לא יודעת לאמץ ולחבק עורכי דין חדשים ולסייע להם להשתלב בשוק העבודה. אני רוצה לדאוג לפרנסתם של עורכי הדין".

כשבוחנים את אחוזי הנכשלים במבחן עולה כי בוגרי המכללות למשפטים מהווים את אחוז הנכשלים הגבוה בבחינות. בוגרי המכללות פחות טובים מבוגרי האוניברסיטאות?

"אין ספק שהאוניברסיטאות מובילות על המכללות באחוזי המעבר במבחנים, אבל זה לא אומר שבוגרי המכללות לא יהיו עורכי דין מעולים. בוגרי האוניברסיטאות הם כאלה שהצליחו לעבור את הפסיכומטרי בציון גבוה ולכן התקבלו ללימודים, וזו בדיוק הבעיה במבחני הלשכה - הם הפכו למבחן פסיכמוטרי, ללא כל הצדקה.

"תלמידי המכללות לא פחות חכמים או פחות מתאימים להיות עורכי דין, אך הבחינה לא רלוונטית כלל למקצוע. האם כדי להיות עורך דין אתה צריך להיות טוב מבחינה פסיכומטרית? ממש לא. מסגרת הזמן במבחן ההסמכה היום היא בלתי אפשרית. שופטי עליון בעצמם אמרו שהם לא היו עוברים את המבחן, ואפילו השופט יצחק עמית אמר את זה, למרות שאני לא מאמין לו והוא היה עובר כל בחינה".

למרות המחמאות לבוגרי המכללות, בומבך מעביר מסר הפוך בנוגע לנחיצות של כל המכללות שנפתחו. "הלשכה צריכה לצמצם את מספר המכללות. אין סיבה שיהיו כ"כ הרבה", הוא מצהיר. אם במכללה לא יהיו לפחות 50% עוברים בבחינות ההסמכה - היא גם צריכה להיסגר".

בעוד עו"ד ציון אמיר, המתמודד אף הוא לתפקיד ראש הלשכה, אמר בראיון ל"גלובס" בשבוע שעבר שצריך להיות שוק חופשי ואין שום בעיה עם ריבוי המכללות, בומבך סבור שזו בדיוק הבעיה של המקצוע, ב-ה' הידיעה. "בנוסף לצורך בצמצום מספר המכללות, צריך לעשות בחינת התאמה לסטודנטים במכללות כבר אחרי שנה ראשונה של לימוד במכללה, ולבדוק שהסטודנט אכן מתאים לסטנדרטים שנדרשים כדי להיות עורך דין. חשוב לקבל אינדיקציה כבר בשנה א'. אי-אפשר שהמכללות יהיו מסחטות כפסים בלי לתת שירות. צריך ביקורת קפדנית על מה שקורה במכללות כדי שלא יוליכו שולל את מי שלומדים שם".

עוד כתבות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי