גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכה של קבוצות הכדורגל - "ימי מחלה" במאות מיליוני אירו

קבאני וניימאר לא עלו לדשא באולד טראפורד בגלל פציעות, וגם יונייטד איבדה שני שחקנים בשלב מוקדם של המשחק מול סן ז'רמן ● הנתונים מראים כי הפציעות הופכות לצרה המרכזית של המועדונים: קבוצות הפרמיירליג שילמה בעונה שעברה 277 מיליון ליש"ט בשכר לשחקנים שלא שיחקו בגלל פציעות

אדיסון קבאני, כוכב פריז סן ז'רמן./  / צילום: רויטרס Gonzalo Fuentes ,
אדיסון קבאני, כוכב פריז סן ז'רמן./ / צילום: רויטרס Gonzalo Fuentes ,

בשיחות הכדורגל בפינת הקפה המשפט שעלה בחודש האחרון היה ש"אם יש לפריז שכל הם ישמרו את ניימאר, קבאני ואמבפה בצמר גפן". כלומר יתנו להם כמה שפחות לשחק כדי שהקבוצה תגיע למשחק הקריטי בשמינית גמר האלופות מול יונייטד עם סגל מלא. זה כמובן לא קרה. ביום רביעי עלתה פריז סן ז'רמן לדשא במנצ'סטר בלי ניימאר ואדיסון קבאני הפצועים. במהלך המשחק עבר המזל הרע למנצ'סטר יונייטד שאיבדה תוך כמה דקות במחצית הראשונה את החלוצים ג'סי לינגארד ואנטוני מרסיאל שנפצעו. מהסגל של טוטנהאם ששיחקה ביום חמישי בשמינית גמר ליגת האלופות נעדרו חמישה שחקנים מההרכב הפותח בגלל פציעות.

קבוצות כדורגל מחזיקות מעבדות רפואיות, רוכשות ציוד מיוחד ויקר להתאוששות ועובדות עם מומחים לניטור עומסים - אבל בסופו של דבר הנתונים מראים כי מספר "ימי העבודה" של שחקנים שנזרקים לפח בגלל פציעות הולך ועולה.

דוח של ברוקר הביטוח JLT שבחן את הפציעות של שחקנים בפרמיירליג בעונת 2017/18 מצא שבסך הכל נרשמו 663 פציעות. פציעה אחת, חשוב לומר, נחשבת גם כזאת שההיעדרות ממנה נמשכת חצי שנה. ארסנל לבדה סבלה מ-54 פציעות של שחקנים במהלך העונה. מנצ'סטר סיטי שזכתה באליפות ספגה 24 פציעות בלבד - הנתון השני הכי נמוך בליגה, ורמז לכך שקבוצות שירוצו לאליפות יהיו גם אלו שיצליחו לחמוק כמה שיותר מפציעות.

האפקט הכלכלי הוא עצום. במהלך עונת 2017/18 זרקו קבוצות הפרמיירליג לפח שכר שחקנים בשווי כולל של 277 מיליון ליש"ט בשל "היעדרות מהעבודה" בגין אי כשירות פיזית - כלומר שחקנים שלא עמדו לרשות המאמן בגלל פציעות.

מדוע קבוצות כמו פריז סן ז'רמן או יובנטוס שמובילות את הליגה בפער עצום לא מושיבות כוכבים על הספסל כדי לשמור אותם למשחקים הגדולים? קודם כל כי אף קבוצה לא רוכשת שחקן ב-222 מיליון אירו (ניימאר), 188 מיליון (אמפבה) או 105 מיליון (רונאלדו) כדי להושיב אותו על הספסל. הכסף שמשולם חייב להיות על המגרש - עבור הספונסרים, עבור האוהדים, אפילו עבור בעלי המניות של קבוצות שנסחרות בבורסה. וזה נמשך גם בנבחרות: ההתאחדות הארגנטינית למשל מקבלת בונוס שמן כאשר ליונל מסי על המגרש ולא על הספסל במשחק ידידות לא חשוב, אז איך תושיב אותו על הספסל גם במחיר של פציעה.

עומסים ופציעות

1,200 ימי מחלה בעונה

הבעיה העיקרית עם פציעות הוא זמן ההתאוששות. לפי המחקר של JLT בעונת 2017/18 הזמן הממוצע של שחקן שנפצע עד שחזר למגרש עמד על 35.2 ימים. עבור קבוצה שמשחקת במפעלים אירופיים, בעונת השיא זה אומר 6-7 משחקים בחוץ. בסך הכל הפסידו קבוצות הפרמיירליג קצת למעלה מ-23 אלף "ימי עבודה" של שחקנים בעונה - ממוצע של כמעט 1,200 ימי עבודה בעונה לקבוצה בגלל פציעות.

עכשיו קחו לרגע חברה שמעסיקה כ-30 עובדים. כמה ימי עבודה הולכים אצלה בשנה על ימי מחלה - 150? 200 גג? 

רק שלהבדיל מחברות מסחריות שאנחנו מכירים, בשל השכר הגבוה המשולם לשחקני כדורגל המשמעות הכלכלית של כל היעדרות כזאת היא עצומה - כל פציעה של שחקן עולה למועדון 323 אלף ליש"ט בממוצע. למועדון עצמו, לא לביטוח לאומי שמשלם את השכר המופסד במקרה של חברה "רגילה".

חלק מהקבוצות משתמשות בשירותים של חברות ביטוח כדי למנוע אובדן כספי של שכר במקרה של פציעות. אבל הפרמיות הן די גבוהות לאור העובדה שאין כמעט אף שחקן בסגל שמסיים עונה ללא פציעה כזאת או אחרת. ובכל מקרה, ברוב המקרים הביטוח כולל פציעות קשות של היעדרות ארוכה מאוד מפעילות.

ניתוח נתוני הפציעות מבחין בין 8 סוגי פציעות של שחקני כדורגל - ברך, גב, רגל, קרסול, שריר ירך אחורי (המסטרינג), ירך קדמי, מפשעה, שוק, ומחלה של שחקן. הפציעה היקרה ביותר היא פציעת ברך. לפי המחקר של JLT פציעה כזאת שווה לקבוצת פרמיירליג אובדן שכר (תשלום שכר לשחקן שלא משחק) בסך 613 אלף ליש"ט, בעיקר בגלל הזמן הארוך שדורשת החלמה מפציעה כזאת - כ-70 ימים. הבעיה השנייה עם פציעות ברך היא גם השכיחות שלה: כ-15% מכלל הפציעות של שחקנים הפרמיירליג הן פציעות ברך.

הפציעות השכיחות ביותר הן פציעות בשריר הירך האחורי (המסטרינג) שמשקפות לרוב פציעות בגין עומס, ומהוות כ-18% מכלל הפציעות של שחקני בפרמיירליג, וגם ההתאוששות מהן היא יחסית ארוכה ונמשכת בממוצע 32 ימים.

הנתון הזה לא מיוחד רק לפרמיירליג. במחקר מקיף שנערך בשתי הליגות הבכירות בספרד נמצא כי שחקנים מחמיצים 16% מהעונה בגלל פציעות. במלים אחרות, הקבוצה מתנהלת באופן קבע ב-84% כשירות של הסגל. במקרים מסוימים שבהן קבוצות נקלעות למכת פציעות בשיא העונה, בגלל עומס וחוסר יכולת לחלק עומסים בין השחקנים, המצב מידרדר במהירות. סנדרלנד רשמה בעונת 2016/17 את הנתון הגרוע ביותר מבין הקבוצות בפרמיירליג: בכל רגע נתון היה למאמן הקבוצה 7.37 שחקנים לא כשירים בגלל פציעות. במקרה או שלא במקרה, הקבוצה גם סיימה את העונה במקום האחרון בליגה ונשרה לליגת המשנה.

שיחקת במונדיאל בקיץ? תתכונן לפציעה בחורף

שאלת מיליון האירו היא, כמובן, האם ניתן לדעת מתי עומדת להתרחש פציעה. מחקר מקיף בנושא נערך בשיתוף המחלקות למדעי הרפואה ומדעי המחשב באוניברסיטאות של מילאנו ופיזה ובשיתוף מערך הרפואה של קבוצתה כדורגל ברצלונה. הממצא המרכזי: 42% מהפציעות ללא-מגע (פציעות שלא כתוצאה ממפגש בין שני שחקנים) מתרחשות אצל שחקנים שחזרו מפציעות לאימונים רגילים - כלומר, שחקנים שחזרו, בין היתר בלחץ המועדון, לפעילות מוקדמת מדי כשהם עדיין לא לגמרי כשירים לפעילות.

העונה הנוכחית אם נדמה לכם ששיעור הפציעות עולה על שנים קודמות - זו לא טעות. הסיבה המרכזית לעלייה מוסברת במונדיאל ששוחק בקיץ האחרון ברוסיה וגרר שחקנים לפגרה קצרה מאוד, לעתים של כמה ימים בלבד.

נתוני אמצע העונה (עד 22 בינואר) מראים כי שחקני פרמיירליג ששיחקו במונדיאל בקיץ האחרון נפצעו עד כה 112 פעמים, עלייה של 44% בפציעות של אותם שחקנים לעומת עונת 2017/18 שבה לא התקיים מונדיאל. מנצ'סטר סיטי ששלחה 16 שחקנים למונדיאל (יותר מכל מועדון אחר) גם שילמה את המחיר הגבוה ביותר - 27 פציעות בינתיים שהובילו בסך הכל ל-617 ימים מחוץ למגרש של שחקנים שהופיעו במונדיאל. ליברפול שרצה בצמרת עושה זאת בעיקר בזכות העובדה שהצליחה עד עכשיו ליהנות מסגל כמעט מלא - רק 12 פציעות של שחקנים ששיחקו במונדיאל ספגה הקבוצה עד לקו אמצע העונה, ובסך הכל היעדרות של 128 ימי עבודה של השחקנים האלו בגלל פציעות העונה. אבל אם לוקחים את העומס המצטבר, אפשר להניח בעניין הזה שהרע עוד לפניה. 

עוד כתבות

מאחורי המבצעים / צילום: מתוך אתר החברה

מאחורי המבצעים בדיור: כמה שווה באמת ההנחה של רוטשטיין?

חברת רוטשטיין מציעה מבצע סוף שנה שמאפשר לרוכשים לשים מקדמה של 15% בלבד, ולקבל הלוואה ללא ריבית לחמש שנים ● המבצע מעניק לרוכשים הטבה של כ־15% על דירה במחיר של 2 מיליון שקל

כלי רכב בנמל אילת / צילום: Shutterstock

במדינה טוענים כי נמל אילת לא עמד בתנאי הסף להארכת הזיכיון, בהנהלת הנמל משיבים אש

לטענת הנהלת נמל אילת, המדינה מתעלמת ממשבר השיט העולמי בים האדום ומגורמים שאינם תלויים בחברה ● "המדינה השקיעה מיליארדים בנמלי הים התיכון והזניחה את נמל אילת"

צילום: המשרוקית מסבירה. פרס ישראל

פרס ישראל: למי נותנים, ומה החידושים?

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ התבשר שהוא יקבל את הפרס היוקרתי, למרות שאינו אזרח מדינת ישראל. כיצד זה אפשרי? ● המשרוקית של גלובס

תחנת הכוח דליה / צילום: מצגת החברה

ב-4.5 מיליארד שקל: תחנת הכוח של דליה סוגרת פיננסית ויוצאת לדרך

חברת האנרגיה דליה חתמה על סגירה פיננסית עם בנק לאומי ובנק דיסקונט בסך מיליארד אירו כדי להקים את תחנת הכוח "דליה 2" ● בנוסף, דליה עצמה הזרימה 780 מיליון שקל כהון עצמי להקמת התחנה ● הדבר מבטיח את מקומה של דליה בין ארבע תחנות הכוח שצפויות לקום ביוזמה פרטית עד שנת 2030

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הדרישה של סמוטריץ' שהביאה לדיון סוער בוועדת הכספים

ביום האחרון לשנת התקציב התלהטו הרוחות בוועדת הכספים לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' החליט להתנות את מענקי האיזון השנתיים בהעברה של כספיים קואליציוניים ליהודה ושומרון ● ההליך, שבימים כתיקונם אמור לקחת לפחות 48 שעות, התקצר לאחר שהייעוץ המשפטי איפשר לחרוג מהנוהל הקיים

ח''כ משה גפני / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת

"הכרזת מלחמה": מיליארד שקלים הוקפאו, בקואליציה תקפו את בג"ץ בחריפות

בית המשפט העליון ביושבו כבג"ץ החליט על הקפאת סכום של כמיליארד שקלים למוסדות חינוך חרדיים שלא בפיקוח • יו"ר דגל התורה חה"כ גפני זעם: "בית המשפט הכריז מלחמה על הציבור החרדי ועל המוסדות התורניים" • יו"ר ועדת הכספים חה"כ מילביצקי קרא לא לכבד את פסיקותיו: "זה לא יפסיק עד שלא נתקומם"

חלקות ניסוי לדו שימוש בקרקע חקלאית - אבוקדו / צילום: הדמיות דוראל

ב-4.5 מיליארד שקל: שלוש עסקאות הענק של חברות האנרגיה המתחדשת

שלוש חברות אנרגיה מתחדשת הודיעו היום על עסקאות גדולות ● נופר קונה פרויקטים סולאריים בארה"ב מחברה פושטת רגל ● דוראל תזרים כסף לחברה האמריקאית שלה לפרויקטים נוספים, ואנלייט תספק חשמל לנכסי מבנה נדל"ן בישראל

דמי ניהול בקרנות נאמנות יעלו. איך אפשר להיערך? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קרנות הנאמנות לא מסתפקות ברווחים שזינקו ושוב מעלות את דמי הניהול

בכ-200 קרנות נאמנות הודיעו על העלאת דמי הניהול, כולל קרנות כספיות שבהן כל פרומיל מהווה שיקול חשוב בהשקעה ● הסיטואציה הופכת את הלקוחות לשבויים: העברת הכסף לקרן זולה יותר כרוכה ב"אירוע מס", שלעתים הופך את המהלך ללא כדאי

שליחים של וולט / צילום: פביו טרופה

סיכום שנה בוולט: כמה ישראלים מזמינים אוכל על בסיס קבוע?

לפי סקר שערכה וולט על הרגלי צריכת האונליין של הישראלים, 30% מזמינים אוכל על בסיס קבוע ● 72% בודקים חוות-דעת לפני כל רכישה, 56% משווים מחירים באתרים נוספים ● ומה אנחנו מזמינים הכי הרבה?

אילוסטרציה: Shutterstock

מועצת מקרקעי ישראל אישרה קיצור זמנים משמעותי בהליכי ההשגה על שומות מקרקעין

השינוי, שבוצע ביוזמה משותפת של השמאי הממשלתי ורמ"י, אושר היום ע"י מועצת מקרקעי ישראל, ויישומו יחל בתוך שישה חודשים ● המהלך נועד לייעל ולקצר את ההליך המייגע של השגה על שומות מקרקעין, שיכול להגיע לשלוש שנים

עורכי דין / איור: גיל ג'יבלי

כל עורך דין שלישי "שותף": מה מתכננים במשרדים הגדולים ל־2026?

הפירמות הגדולות בשוק עריכת הדין מודיעות בתקופה זו של השנה על מספר שותפים חדשים ● הפעם את הרשימה מוביל הרצוג עם 19 שותפים ● בש. הורוביץ רוב המינויים הם של נשים ● בשוק מסבירים: "המינויים משמשים לשימור עובדים, מיתוג וכעתודה הניהולית של המשרד"

מייסדי AI21, אורי גושן, פרופ' אמנון שעשוע, פרופ' יואב שוהם / צילום: איל יצהר

היו לה 200 טאלנטים ומודל שפה חדשני. אז למה AI21 מחפשת אקזיט?

סטארט־אפ הבינה המלאכותית מכוון למחיר של לפחות 2 מיליארד דולר, למרות הכנסות צנועות וקושי בחדירה לשוק הארגוני ● ברקע: המייסד פרופ' אמנון שעשוע מקים בנפרד את חברת AAI

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון / צילום: עופר עמרם

ענקית הביטוח הבינלאומית יוצאת מישראל. מה ההשלכות ומי צפוי להיפגע?

סוויס רה, מבטחת המשנה הגדולה בתחום הבריאות והנכות, מצמצמת משמעותית את הפעילות בארץ. הסיבה: רשות שוק ההון לא מאשרת להעלות מחירים ולייקר את הפרמיות לציבור במיליארדי שקלים בשנה ● החשש בענף: פגיעה בחברות הקטנות והעלאת מחירים לציבור, ואולי אפילו פגיעה בביטוחי התרופות שמחוץ לסל

רחוב ביאליק בת''א, חלק מהתוכנית / צילום: Shutterstock

בניגוד לרצון העירייה: תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א תופקד אצל הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה

ועדת המישנה להתחדשות עירונית החליטה על המשך קידום תוכנית רובעים 5 ו-6 בת"א במסגרת הוועדה המחוזית ● הדבר נעשה בניגוד לרצונה המקורי של העירייה שהתוכנית תופקד בידי הוועדה המקומית ● כעת, ע"פ גורמים בתחום, התוכנית שמטרתה לקבוע הוראות לבנייה חדשה ולשמור על אופי המרקם הקיים, נכנסת לתקופה קריטית במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: איל יצהר

במסגרת המאבק בחשבוניות הפיקטיביות: הרף לאישור עסקאות בזמן אמת יורד ל-10,000 שקל

החל מ-1 בינואר 2026 עסקאות שסכומן עולה על 10,000 שקל יחייבו דיווח בזמן אמת לרשות המסים וקבלת אישור לעסקה ● עסקה שלא תאושר, לא תאפשר לעסק לקזז את המע"מ ששילם עבור הרכישות לצורכי העסק

ח''כ גלית דיסטל אטבריאן יו''ר ועדת התקשורת, נועה בירן דדון מנהלת הוועדה, ואלעד מקדסי מנכ''ל משרד התקשורת / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

כאוס, פגמים ודהירה קדימה: תמונת מצב מוועדת התקשורת החדשה

שבע פעמים התכנסה ועדת חוק השידורים שיצאה החודש לדרך, והבעיות נערמות: פגמים מהותיים בתהליך, מתקפה על פקידים, מטרות לא ברורות לחוק, והיעדר החלטות מהותיות

עוגיות של המותג הפרטי של רמי לוי לצד עוגיות של ספקיות מזון חיצוניות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המותג הפרטי אולי מוזיל את הסל – אבל מייקר את המותגים

מחקר חדש של רשות התחרות מגלה: בעוד שהמחיר הממוצע לצרכן של סל המוצרים אכן נוטה לרדת עם כניסת מותג פרטי - מחירי המוצרים הממותגים עצמם דווקא עולים ● למה זה קורה?

SpaceX ו-OpenAI בדרך לבורסה / עיצוב: אלישע נדב

האם 2026 תהיה שנת ההנפקות הגדולה בהיסטוריה?

SpaceX בדרך לבורסה עם שווי שעשוי להגיע ל-1.5 טריליון דולר, ו-OpenAI צפויה להיות חברת ה-AI הראשונה שתונפק לפי טריליון דולר ● אילוצי תשתית וטכנולוגיה ולחץ משקיעים מובילים ענקיות פרטיות לבדוק מחדש את היחסים עם השוק הציבורי - והקיבולת של וול סטריט נבחנת ● מי תהיה הבאה בתור? ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

ענקיות הפיננסים העולמיות / עיצוב: אלישע נדב

בגולדמן זאקס מעריכים: אלו השווקים שיצמחו הכי הרבה

בבלקרוק מעריכים כי השקעת ההון האדירה בתשתיות AI ב־2026 תשפיע על הכלכלה כולה ● בגולדמן זאקס צופים האצה בצמיחה העולמית אך מזהירים מסיכונים מכיוון שוק התעסוקה האמריקאי ● ובבנק אוף אמריקה מסמנים פוטנציאל במגזרי האנרגיה והביטחון ● התחזיות של ענקיות הפיננסים ל־2026, פרויקט מיוחד 

עו''ד שלומי הייזלר וינקי קוינט / איור: גיל ג'יבלי

מסתמן: ינקי קוינט ומנכ"ל האוצר לשעבר הייזלר יקימו קרן השקעות חדשה

מנכ"ל רמ"י היוצא, ינקי קוינט, בוחן הקמת קרן בתחום הנדל"ן שתשקיע בנכסים במטרה להשביחם - כך סיפר בראיון לפודקאסט "הצוללת" של גלובס ● לדבריו, שותף אפשרי לדרך זו הוא מנכ"ל משרד האוצר לשעבר עו"ד שלומי הייזלר, בכפוף לתקופת הצינון