גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קפקא בירושלים: מה קורה כשבקשה לחשיפת מידע נתקלת בבקשה לדיון חסוי

הנה תסבוכת קשה להתרה - התנועה לחופש המידע ביקשה לברר על קרקעות עמותת אלע"ד, שמצידה ביקשה דיון סגור ● אף אחד לא טרח ליידע את התנועה לחופש המידע בעניין או לתת לה את מספר התיק ● מקרי או יד מכוונת?

חפירות בעיר דוד שמנוהלות ע"י אלע"ד / צילום: רויטרס, Ammar Awad
חפירות בעיר דוד שמנוהלות ע"י אלע"ד / צילום: רויטרס, Ammar Awad

בזמן שבספרייה הלאומית בירושלים עמלים על שימור והצגת כתביו של הסופר היהודי הצ'כי פרנץ קפקא, הקפקאיות רחוקה מלהיעלם מהעולם. בעצם הימים האלה מתרחשת תקלה משפטית קפקאית בבית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים, שמהותה - מניעת אפשרות מהתנועה לחופש המידע לבקש להצטרף כמשיבה לעתירה מינהלית העוסקת בבקשת חופש מידע שהתנועה עצמה הגישה.

מוזר ככל שזה נשמע, פרקליטות מחוז ירושלים מסרבת למסור לתנועה לחופש המידע את מספרו של ההליך המשפטי (העתירה), שעוסק בעניינה של התנועה, למרות שמדובר במידע הדרוש לתנועה כדי לפנות לבית המשפט ולבקש את אישורו להביע עמדה בעתירה. הנימוק לסירוב (התמוה) הוא שתלויה ועומדת בו בקשה לנהל אותו בדלתיים סגורות. המוזרות גדלה לאור העובדה שהפרקליטות בכלל תומכת בבקשה התנועה לקבל את המידע המבוקש.

תחילת הפרשה המוזרה במאי 2018, אז פנתה התנועה לחופש המידע לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בבקשות לקבלת מידע ומסמכים הנוגעים לקרקעות שהמדינה החכירה לעמותת אלע"ד בשנים האחרונות. אלע"ד ("אל עיר דוד"), נסביר, היא עמותה "הפועלת לחיזוק הקשר היהודי אל ירושלים". בין היתר עוסקת העמותה ברכישת בתים מתושבי סילוואן והעברתם לידיים יהודיות.

אלע"ד התנגדה למסירת המידע לתנועה לחופש המידע, אך התנגדותה נדחתה על-ידי רמ"י, שהחליטה ב-13 בספטמבר 2018 על מסירת המידע והמסמכים לתנועה לחופש המידע. ואולם אלע"ד לא השלימה עם ההחלטה ועתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים בדרישה שלא להעביר לתנועה לחופש המידע את המידע המבוקש, ובהליך חריג מאוד גם ביקשה שהתיק כולו יתנהל בדלתיים סגורות.

משום מה - או שלא משום מה - אלע"ד לא צירפה את התנועה לחופש המידע כצד להליך. ובמלים אחרות - לבית המשפט הוגשה עתירה נגד קבלת בקשה של עמותה, מבלי ליידע כלל את העמותה בדבר. מוזר? קפקאי? חכו, זאת היא רק ההתחלה:

השבועות והחודשים חלפו, ולאחר שמידע המבוקש על-ידי התנועה לחופש המידע לא הגיע אליה, פנתה התנועה שוב לרמ"י, ורק אז נודע על דבר קיומה של העתירה נגד העברת המידע אליה. זו שהיא לא צורפה כצד לה. המשך הבירור העלה כי הוגשה בקשה לנהל את הדיון בעתירה בדלתיים סגורות, אך בית המשפט טרם החליט אם לסגור את התיק.

בינתיים, רמ"י (באמצעות הפרקליטות) ביקשה את צירופה של התנועה כמשיבה לעתירה, בתור צד שלישי שזכותו למידע שנתבקש עלולה להיפגע אם תתקבל העתירה. אלע"ד התנגדה לצירוף, ובית משפט בינתיים נמנע מקבלת החלטה, על אף עמדת הפרקליטות שיש לצרף את התנועה כצד להליך ולא לאפשר לקיים תיק מהסוג הזה בדלתיים סגורות.

בעקבות המצב המוזר והעובדה שבית המשפט נמנע בינתיים מקבלת החלטה, התנועה לחופש המידע ביקשה מהפרקליטות את מספר ההליך שתחתיו מתנהלת העתירה. זאת, כדי שתינתן לה האפשרות לפנות בכוחות עצמה לבית המשפט ולבקש להצטרף כמשיבה להליך שתכליתו לשלול ממנה את האפשרות לקבל את המידע שביקשה.

למרבה הפליאה, הפרקליטה המטפלת סירבה לבקשת התנועה לחופש המידע לקבל את מספר ההליך, בטענה כי אינה יכולה לעשות כן בהליך שבו תלויה ועומדת בקשה לנהלו בדלתיים סגורות.

וכך נוצר "קֶשֶר גּוֹרְדִי": ללא אפשרות לקבל את מספר ההליך המשפטי, התנועה לחופש המידע לא יכלה לבקש להצטרף להליך שכאמור עוסק בבקשה שהיא עצמה הגישה. וכך, עד היום בית המשפט בירושלים דן בעניינה של התנועה לחופש המידע מבלי לשמוע את עמדתה ואפילו מבלי לאפשר לה לבקש להשמיע את עמדתה.

מצב דברים זה הוביל לפגיעה בכללי הצדק הבסיסיים, בזכות הטיעון, בגישה לערכאות וההליך ההוגן של התנועה לחופש המידע וכמובן - לפגיעה ביעילות ובשלמות הדיון המתנהל. גם לא היה ברור מדוע או מהו מקור הסמכות לכך שהפרקליטות מסרבת להעביר לידי התנועה את מספר ההליך כדי לאפשר לה לפנות לבית המשפט בבקשה להביע עמדה בדיון שנוגע ישירות אליה.

גם העובדה שבית המשפט קשר בין הבקשה לנהל את ההליך בדלתיים סגורות לבין הזכות של התנועה לחופש המידע להשתתף בתיק, היא לכל הפחות מוזרה. ההיגיון אומר שבית המשפט צריך היה לאפשר לתנועה לטעון ביחס לסוגיית ניהול ההליך בדלתיים הסגורות - ואז לקבל החלטה האם לסגור את הדיון.

ואם לסכם: בבית המשפט בירושלים התנהל הליך משפטי שעוסק בבקשת חופש מידע שהגישה התנועה לחופש המידע, שלא בנוכחות התנועה ומבלי שאפילו ניתנת לה האפשרות לקבל את מספר ההליך בעניינה, כדי שיתאפשר לה לבקש מבית המשפט להצטרף להליך. קפקא לא היה ממציא את זה יותר טוב.

עדכון של הרגע האחרון: בצר לו, ניגש ביום רביעי עו"ד אוריה ירקוני, המייצג את התנועה לחופש המידע, למזכירות בית המשפט בירושלים ודרש לבדוק פיזית את כל התיקים שנפתחו בתקופה הרלוונטית. אחרי שעות רבות הצליח ירקוני בעצמו להגיע אל התיק החסוי ולשלוף משם את מספר ההליך. וכך, ביום רביעי נסללה סוף-סוף הדרך שמאפשרת לתנועה לחופש המידע לבקש מבית המשפט אישור להביע עמדה בדיון בעתירה נגד העברת מידע לתנועה. מבולבלים? גם אנחנו.

מהפרקליטות נמסר בתגובה: "הפרקליטות סברה מלכתחילה כי התנועה לחופש המידע היא צד רלוונטי להליך, ואף פנתה בשמה לבית המשפט על-מנת לצרפה. הפרקליטות גם ביקשה מבית המשפט להתיר להעביר את מספר ההליך לתנועה. הפרקליטות פועלת בהתאם להנחיות בית המשפט".

מדוברות הנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "מדובר בתיק תלוי ועומד המתנהל בדלתיים סגורות. בתיק אכן קיים צו בדבר סגירת דלתיים, בקשה לביטולו תלויה ועומדת. בקשה של התנועה לחופש המידע להצטרף כמשיבה להליך הוגשה שלשום והועברה לתגובה".

מעמותת אלע"ד נמסר בתגובה: "ההליך מתנהל בדלתיים סגורות, ועל כן מוטל צו איסור פרסום על פרטי ההליך, כולל שלביו הדיוניים". 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות