גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפך הוועד הכי חזק במדינה את שכר הרופאים לאחד הגבוהים בעולם

השביתה הקצרה והפראית בבית החולים הדסה היא עוד דוגמה לכוח המוגזם של ההסתדרות הרפואית ● בהסכם השכר הבא אסור למדינה להתכופף ● פרשנות

הפגנת עובדי בית חולים הדסה / צילום: דוברות בתי המשפט
הפגנת עובדי בית חולים הדסה / צילום: דוברות בתי המשפט

1. 22 ביולי, 1984, היה מועד החתימה של עוד אחד מאותם הסכמי השכר במגזר הציבורי שאת "פירות" ההפקרות שלהם ישלמו הדורות הבאים. הסכם קיבוצי מיוחד נחתם אז בין בית החולים הדסה להסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) וועדי מנהלי המחלקות והרופאים הראשיים הקבועים בבתי החולים של הדסה. ההסכם הגדיר בין השאר את תנאי העסקתם של רופאים עובדי הדסה שהם חברי סגל אקדמי, כלומר מנהלי מחלקה או יחידה, או רופאים ראשיים קבועים שבידיהם כתב מינוי אקדמי של האוניברסיטה במסלול הרגיל, המעניק תואר במסגרת בית הספר לרפואה. ההסכם הרעיף שפע של הטבות לאותם רופאים אקדמיים, שהיום מספרם עומד על כ-200. הנה התנאים העיקריים:

■ תוספת גמול תפקיד למנהלי מחלקות בשיעור של 20%. כלומר, רופאים אקדמיים מקבלים אוטומטית תוספת של 20% לשכר!

■ השתתפות בכנסים מדעיים בישראל או בחו"ל, לרבות ביקורים בבתי החולים הדרושים בתחום עיסוקו של המבקר, תהיה על חשבון ימי עבודה, עד למקסימום של 14 ימי עבודה בשנה, ובלבד שההשתתפות אושרה על ידי דיקן הפקולטה לרפואה, מנהל המחלקה בהדסה ומנכ"ל הדסה. לכולם ברור שמדובר בחותמות גומי. 

■ חברי הסגל האקדמי יהיו זכאים, כמו באוניברסיטה, לשבתון. פרק הזמן המינימלי לניצול חופשת שבתון הוא 30 יום בשנה (שימו לב, מדובר במינימום של חודש). מי שזכאי לשבתון יהיה זכאי לנצל את מלוא יתרת ימי השבתון הצבורה העומדת לזכותו, וזאת לפני פרישתו לגמלאות. 

■ תשלום שכר לימוד בגין בני משפחותיהם של חברי הסגל האקדמי הבכיר הלומדים במוסדות להשכלה גבוהה. 

■ קרן השתלמות לחברי הסגל האקדמי הנמצאים כבר בפנסיה. שימו לב לסכומים שהוסכמו כבר בשנת 77': פרופסור מן המניין - כ-2,500 דולר בשנה, פרופ' חבר כ-1,700 דולר בשנה ומרצה בכיר כ-1,300 דולר בשנה. הסכומים האלה התנפחו כמובן עם השנים (40 שנה) ועומדים היום, על פי הערכות, על עשרות אלפי שקלים בשנה. להזכירכם: מדובר בתשלום נוסף על הפנסיה, והוא משולם עד יום מותו של הרופא/ה. 

■ מגוון הטבות כמו החזר דמי החלמה ממחלה בבית הבראה עד 5 ימים, החזר הוצאות קבועות ומשתנות לרכב, החזר הוצאות טלפון, תוספת מעונות לאם בגין ילד מתחת לגיל 5, תוספות מחקר וגם הוצאות ביגוד.

צריך להבין: מדובר בחבורה של רופאים שבעים, שנוסף על שכר הבסיס הנדיב עובדים בשר"פ - אותו שירות רפואה פרטי שהדסה מאפשרת להם לתת במסגרת בית החולים ולפי דוחות הדסה מזכה אותם בשכר של עד מאות אלפי שקלים ברוטו בחודש. הדסה היא אמנם לא מוסד ממשלתי, אבל היא נתמכת בעקיפין על ידי תקציב המדינה, במיוחד לאחר פשיטת הרגל של בית החולים והזדקקותו להזרמות מהמדינה. והנה, זאב רוטשטיין, מנכ"ל הדסה, שיצא נגד ניפוח ההטבות ושכר הרופאים שעולה להדסה עשרות מיליוני שקלים מיותרים בשנה - ואף היה בדרך להסכם פשרה איתם, נתקל בהתנגדות מצד הר"י, אולי הוועד הכי חזק בישראל. ייתכן שהשביתה שפרצה השבוע בהדסה בעקבות הסכסוך על ההטבות המוגזמות (בעילה של קליטת 7 מתמחים כביכול) היא רק פרומו לקראת המאבק על הסכם השכר הבא של הרופאים. תוקף ההסכם הנוכחי יפוג בסוף השנה.

 

השביתה שהחלה ביום שלישי השבוע הושהתה שלשום, כנראה אחרי בהר"י הבינו שהגזימו (ההשהיה - "על מנת לאפשר דיון ברוח חיובית ולתת כל הזדמנות לפתרון המשבר", כפי שנאמר). רוטשטיין לא החמיץ את ההזדמנות לבקר בחריפות את הר"י במכתב לעובדי הדסה ("ביטלה בפועל את ההסכם עם הרופאים וההסכם קרס"). על הרופאים האקדמיים הוא כתב: "מדובר באליטה של הרופאים, אלה הרופאים הבכירים שנותנים לנו מחד את ההילה האקדמית הכל כך חשובה, אלה שבעצם מקדישים את מרב זמנם להוראה, מחקר ורפואה מעולה, ומאידך, רופאים אלה משתכרים בהדסה סכומים חריגים בהשוואה לעמיתיהם בבתי חולים אחרים, כולל שערי צדק, כאשר כל העלות, בניגוד לאוניברסיטאות אחרות, נופלת אך ורק על הדסה. עלות ההסכם ההיסטורי איתם משנת 1984 גורם להדסה גירעון של 45 מיליון שקל (!) בכל שנה, ואין לזה כל מקור תקציבי, ואף אחד, כולל האוניברסיטה, לא מוכן לממנו. ברור שקופות החולים לא תתנדבנה לממן הסכם זה, כמו גם ציבור משלמי המסים, ואנחנו חיים היום על כספי משלם המסים ולא על כספינו אנו".

זאת בדיוק כל ה"תורה" על רגל אחת: הסכמי השכר עם הסגל האקדמי בהדסה ממומנים לבסוף מכספי משלם המסים, כמו הסכמי שכר היסטוריים אחרים - הסכמים חריגים שנתפרו לפני עשרות שנים, בלי שום בקרה, עם שכר מנופח ופנסיות מנופחות.

2. בדוח השכר השנתי שפורסם השבוע הוקדש פרק מיוחד לשכר הרופאים. בעקבותיו באו הכותרות על כך שמדובר ב"יריית פתיחה" לקראת המאבק על הסכם השכר החדש. אם כבר עושים את החיבור למניע של האוצר לפרסום, כדאי להבין שאי-אפשר להעמיס בהסכם הבא עוד תוספות שכר, כי ההסכם הישן העלה את שכר הרופאים בישראל לרמה שהיא אחת הגבוהות בעולם. לקראת ההסכם החדש, גם אי-אפשר יהיה לגלות הבנה לשביתות פראיות של הר"י, אם יהיו, כי שכר הרופאים עלה בעשרות אחוזים בעשור האחרון. בכלל, כיצד קורה ששביתות רופאים מתקבלות בסלחנות כזאת בתקשורת הישראלית, אף שהן גורמות נזק וסבל רב לציבור של מאות ואלפי חולים? למען אותו ציבור, הנה כל הנתונים על תוצאות ההסכם שנחתם ב-2011, אחרי תקופה ארוכה של שביתה. חשוב להדגיש: מדובר בנתוני מערכת הבריאות הממשלתית, שאינם כוללים שכר המתקבל מחוץ למסגרת הציבורית, כלומר, במסגרת הרפואה הפרטית על כל גווניה.

 

■ שכר הרופאים הממוצע (ללא סטאז'רים) מגיע לכ-37 אלף שקל ברוטו בחודש. שכר האחים והאחיות עומד על כ-20 אלף שקל ברוטו בחודש בממוצע. העשירון העליון של הרופאים מרוויח יותר מ-75 אלף שקל ברוטו בחודש, ואילו העשירון התחתון מרוויח קרוב ל-16 אלף שקל ברוטו בחודש. 
בקצה התחתון של השכר נמצאים הסטאז'רים, עם כעשרת אלפים שקל ברוטו בחודש, אחריהם המתמחים עם כ-25 אלף שקל ברוטו, ובקצה העליון נמצאים המנהלים, עם כ-52 אלף שקל ברוטו (ראו גרף). 

■ בעשור האחרון עלה שכר הרופאים בשיעור של 59% נומינלית ו-41% במחירים ריאליים - העלייה הגבוהה ביותר בין שכר הדירוגים. הזינוק המשמעותי בשכר הרופאים הוא, בין היתר, תוצאה של ההסכם הקיבוצי של הרופאים משנת 2011, שנחתם לאחר שביתה של ארבעה חודשים וחצי וכלל עידוד פריפריה ומקצועות במצוקה באמצעות תוספות שכר ומענקים, תוספת של 1,000 תקני רופאים, הפחתת מספר תורניות המתמחים, הכנסת שעון נוכחות וקיצור שעות העבודה. כתוצאה מעידוד הפריפריה (בצדק רב), שכר הרופאים בפריפריה גבוה באלפי שקלים משכרם בבתי חולים במרכז. 

■ שכר הרופאים הוא בין הגבוהים בעולם: על פי היחס בין שכר רופאים מומחים לשכר הממוצע במשק, ישראל מדורגת שנייה בין מדינות ה-OECD. לוקסמבורג ראשונה. 

■ מספר המשרות במערכת הבריאות הממשלתית גדל בשנים האחרונות ב-3% בממוצע בשנה, מול גידול של 1.9% בממוצע בשנה באוכלוסייה בישראל. 

■ הרופאים, האחים והאחיות הם כ-50% מהעובדים בבתי החולים הממשלתיים. כ-87% מעובדי בתי החולים הממשלתיים מועסקים בהסכמים קיבוציים, והשאר מועסקים בחוזים מיוחדים.

3. רופאים צריכים להשתכר היטב, אין על כך ויכוח, אבל יש גם עניין של מידה. הסכם השכר של 2011 הקפיץ בצדק את שכר הרופאים, אבל המדינה לא יכולה להרשות לעצמה לגבש הסכם חדש שכולל עוד הבטחות לעליות שכר, יהיו איומי הר"י אשר יהיו. אסור להיכנע לשביתות פראיות ואסור גם להתייחס אליהן בסלחנות. אסור שהרופאים ייקחו את החולים כבני ערובה ויקוננו על מצבה של מערכת הבריאות. מספרי השכר מדברים בעד עצמם, לא ממש ניתן לשחק בהם, וזה עוד לפני שדיברנו על מה שקורה כשהם יוצאים מבתי החולים הממשלתיים לעיסוקיהם הפרטיים בקופות החולים או בקליניקות פרטיות.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם