גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בישראל: גם בארה"ב ובאירופה ענקיות המזון הכריזו על עליית מחירים

האם החלום על אירופה או אמריקה רלוונטי גם לשוק המזון, והאם המחירים שם נוחים יותר, בזמן שיוקר המחיה בישראל רק עולה ועולה?

סניף של רשת הסופרמרקטים הצרפתית קארפור / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב
סניף של רשת הסופרמרקטים הצרפתית קארפור / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קריאייטיב

חודשים האחרונים קשה לחמוק מהדיון הסוער על רקע גל עליות המחירים בשוק מוצרי המזון והצריכה. חברות מזון רבות הכריזו כי חומרי הגלם שלהן התייקרו, וכי כעת - 7 שנים אחרי המחאה החברתית של קיץ 2011 - הגיעה העת להעלות מחירים.

רובן גם ביצעו זאת: תנובה, החברה המרכזית (ב-3 עליות מחיר נפרדות באמצעות טרה, קוקה-קולה וחטיבת האלכוהול), סוגת, סנו, קימברלי קלארק, ויסוצקי ועוד.

ביקשנו לברר האם החלום על אירופה או אמריקה רלוונטי גם לשוק המזון, והאם המחירים שם נוחים יותר, בזמן שיוקר המחיה בישראל רק עולה ועולה.

רגישים יותר למחיר בישראל?

ראשית, צריך לומר כי לפי הנתונים שפרסם משרד הכלכלה ב-2018, מחירי המזון בישראל גבוהים ב-19% מהממוצע במדינות ה-OECD. אבל התייקרויות היו גם מחוץ לישראל. ייתכן שהאירועים הבאים אפילו יישמעו לכם מוכרים: פרוקטר אנד גמבל, ענקית מוצרי צריכה רב-לאומית שעומדת מאחורי מותגים חזקים כמו אבקת הכביסה אריאל או הד אנד שולדרס, הודיעה כי תייקר את מוצריה בארצות-הברית ב-5%-10%.

ההתייקרות כללה חלק רחב מהפורטפוליו של פרוקטר: מוצרי טיפוח, מוצרים לבית ומשחות ומברשות שיניים, והיא הייתה רק המשך לעליית מחירים מוקדמת יותר בקיץ האחרון של מוצרים כמו חיתולים, נייר טואלט ומטליות מטבח ב-4%-5%. עליית המחירים הזאת התבצעה לא רק בארה"ב אלא במדינות נוספות, בהן רוסיה, טורקיה וארגנטינה.  

המחירים של מוצרי פרוקטר אנד גמבל עלו-והמניה דווקא מטפסת

גם המתחרות נסטלה ויוניליוור הודיעו באוקטובר האחרון כי הן יעלו את המחירים במגוון שווקים כדי להתמודד עם התייקרות התשומות, תוך פעילות שנועדה להעביר את הצרכנים לרכישת מוצרים יקרים יותר בקטגוריות פרימיום.
יוניליוור, היצרנית של סבון דאב והמיונז של הלמנ’ס, הודיעה כי תעלה את המחירים בכ-1.4%; ואילו נסטלה, יצרנית שוקולד קיט קט וקפה טייסטר’ס צ’ויס, העלתה מחירים בכמעט 1%. 

ליצרניות המזון והטואלטיקה הצטרפו גם חברות המשקאות: במהלך הקיץ האחרון ענקית המשקאות העולמית קוקה-קולה העלתה מחירים, על רקע עלייה בהוצאות ההובלה והתייקרות האלומיניום שממנו מיוצרות הפחיות.

עליות המחירים אינן פוסחות גם על שחקניות נוספות דוגמת הענקית הצרפתית דנונה, יצרנית יוגורט דנונה, אקטיביה והמים של אוויאן, ששותפה בישראל במחלבות שטראוס (20%). בחודשים האחרונים אמרה סמנכ"לית הכספים של דנונה, ססיל קבניס, באירוע למשקיעים שדווח ב"פייננשל טיימס" כי בכוונתה לבצע "עליות מחירים ממוקדות", וכי "האינפלציה צומחת והיא כאן כדי להישאר". גם בתאגיד קימברלי-קלארק, יצרנית חיתולי האגיס וממחטות קלינקס, הודיעו בקיץ האחרון על עליית מחירים בצפון אמריקה. 

אבל אם חשבתם שעליית המחירים המשמעותית כבר התרחשה, מתברר כי מנהלים בכירים בתעשיית המזון טוענים כי רוב עליות המחירים עדיין לא הגיעו למדפים. סמנכ"ל הכספים של פרוקטר אנד גמבל, ג’ון מולר, אמר לאחרונה ל"פייננשל טיימס" כי "עליות המחירים שאנחנו צריכים לבצע כדי לקזז את התייקרות הסחורות והעלייה במט"ח לא נמצאות עדיין בשוק". 

גם מנכ"ל נסטלה, הענקית השווייצרית והבעלים של קבוצת אסם הישראלית, צוטט ב"רויטרס" כשאמר: "זה רק עניין של זמן, במוקדם או במאוחר ספקים ויצרנים יצטרכו לגלגל הלאה את עליית מחירי התשומות". בהמשך אף דווח כי החברה תידרש לבצע העלאות מחירים נוספות ב-2019. 

מבחינת המשקיעים, נראה כי בחו"ל עליות המחירים מתקבלות בהתלהבות: המניה של פרוקטר אנד גמבל מטפסת מאז הדיווח על ההתייקרויות ופרסום התוצאות החיוביות של הקבוצה, וגם המניה של נסטלה הגיבה באופן דומה. התגובה החיובית של המשקיעים מתרחשת למרות ירידה בנאמנות הצרכנים למותגים ותיקים ועל אף החשש שהם יימנעו מרכישת מוצרים יקרים יותר.

מתמודדות עם התייקרות התשומות: מה קרה למחירים של יוניליוור ונסטלה

אלא שלעומת ההתלהבות מצד המשקיעים של חברות המזון הציבוריות בעולם, בישראל אפקט ההתלהבות משמעותי פחות, שכן יש מעט יצרניות מזון ציבוריות גדולות - שטראוס ונטו - ומולן קיים ריבוי של חברות פרטיות, הגדולות שבהן תנובה, אסם והחברה המרכזית. כך או כך, חלק מהחברות הפרטיות נמצאות בבעלות חברות בינלאומיות או פועלות בכפוף אליהן, וכשבחברה-האם דורשים עליית מחירים גם בשוק המקומי, מורכב להסביר לה למה לפעמים זה בלתי אפשרי. אין ספק כי גם בחו"ל עליות המחירים לא משמחות את הציבור, אבל נראה כי בישראל מאז המחאה החברתית יש רגישות יתר, במיוחד באווירת הבחירות הנוכחית. 

כך היה עם תנובה ובעלת השליטה הסינית ברייט פוד, שאחרי צעד של צמצום ההנחות לקמעונאים ביקשה לייקר את מוצרי החלב המפוקחים על רקע עליית מחיר החלב הגולמי; וכך היה גם עם אסם, שביקשה לייקר שליש ממוצריה על רקע התייקרות התשומות. בתנובה שמו את הדגש על סיפור אחד - החלב הגולמי והמחיר המפוקח. המאמצים האלה, לפי שעה, טרם הגיעו לכדי עליית מחיר בפועל בגלל התערבות של שר האוצר, משה כחלון, ותנובה נאלצה לעבור לתוכנית ב' ולייקר את מוצרי החלב הלא מפוקחים, בוודאי לשביעות רצון הסינים. 

אסם, יצרנית מוצרי המזון השלישית בגודלה, התקשתה עוד יותר. אחרי גל עליות המחירים לא היה שום סימן מקדים לכך שההודעה שלה כי היא מייקרת את מוצריה תצית מחאה נוספת. שעות לאחר שהכריזה על עליית מחירים, התפרסמו הודעות על התייקרות החשמל והמים. התזמון הזה הסיט את האש לכיוונה, והיא הפכה לשק האגרוף של המוחים, ושילמה גם את המחיר של חברות המזון שהעלו מחירים לפניה. אסם עלתה על המוקד, וכדי לברוח משם היא נאלצה לסגת מהכוונה להעלות את המחירים, לא לפני פגישה עם שר האוצר שאפשרה לו לגזור את הקרדיט על בלימת ההתייקרות.

עדיין לא נאמרה המילה האחרונה

אז הסערה הציבורית שככה, ובכל זאת, איך מסבירים לחברה הבינלאומית ששווייה עולה ומנייתה מזנקת כשהיא מודיעה על העלאות מחירים, שכאן זה לא אפשרי?

הפתרונות כנראה בידיו של אבי בן-אסאייג, שנכנס לתפקיד מנכ"ל אסם רגע לפני הסערה הזאת. אחד הנימוקים האפשריים הוא כוחה של הקבוצה, כמו גם זה של תנובה, לצד הריכוזיות בשוק הישראלי. בניגוד לשווקים אחרים בעולם שבהם פועלות שחקניות כמו נסטלה ומהוות חלק מהשוק בקטגוריות שונות, בישראל הכוח הרב במובני נתח שוק של שחקניות כמו אסם ותנובה יוצר רגישות רבה יותר לתנודות במחיר. כי כשתנובה מעלה מחירים מדובר ביותר מ-15% משוק המזון, וכשאסם עושה זאת מדובר על כ-10% - פגיעה רחבה יותר מבחינת הכיס של הצרכנים. 

במציאות של היום, ישראל היא חלק מכפר גלובלי וסביר להניח שעדיין לא נאמרה המילה האחרונה, ושגם בשוק המקומי צפויות עליות מחיר נוספות.

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון