גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת הרכישה של ביג ומגה אור לאפריקה נכסים: עוד חברת ענק בדרך להתנהל ללא בעל שליטה?

לפי פרטי ההצעה ירכשו השתיים, בחלקים שווים, 26% ממניות אפריקה נכסים, תמורת 637 מיליון שקל ● יתרת המניות (25% או 30%) יתחלקו ביד חברות הביטוח כלל, הראל והפניקס, פסגות, מיטב דש ומור, וכן קרנות הגידור נוקד וכלירמרק

שתי חברות הנדל"ן המניב הציבוריות ביג ומגה אור, בשיתוף קבוצה של משקיעים מוסדיים וקרנות גידור, הגישו בסוף השבוע לחברת אפריקה ישראל ולמחזיקי איגרות החוב שלה, הצעה מחייבת לרכישת השליטה בחברה הבת, אפריקה נכסים. אם תתקבל ההצעה, יחזיקו ביג ומגה אור ב-26% ממניות אפריקה נכסים. אלא שלפי ההצעה, לא קיימים הסכמי הצבעה בין המציעים, מה שיהפוך את אפריקה נכסים לחברה גדולה נוספת המתנהלת שלא תחת גרעין שליטה, ועם ייצוג מסוים של בעלי המניות השונים בדירקטוריון שלה.

במסגרת ההצעה התחייבה הקבוצה כולה לרכוש את מלוא ההחזקה (55.93%) של אפריקה ישראל באפריקה נכסים, תמורת 1.371 מיליארד שקל במזומן. מדובר על מחיר של 86 שקל למניה, המשקף הנחה של כ-8% על מחיר הסגירה בבורסה ביום חמישי. לחלופין, מציעה הקבוצה לרכוש רק את המניות המשועבדות לטובת סדרות אג"ח כ"ו-כ"ז (50.94%), תמורת 1.248 מיליארד שקל במזומן.

לפי פרטי ההצעה, ירכשו ביג ומגה אור 13% כל אחת ממניות אפריקה נכסים תמורת 318.6 מיליון שקל במזומן (יחד 26% תמורת 637 מיליון שקל). יתרת המניות (25% או 30%) יתחלקו ביד חברות הביטוח כלל, הראל והפניקס, בתי ההשקעות פסגות, מיטב דש ומור, וכן קרנות הגידור נוקד וכלירמרק. את ההשקעה הגדולה ביותר מקרב המוסדיים, בסך של 199 מיליון שקל, תבצע הפניקס, ולאחריה ברשימה נמצאים כלל ביטוח (121 מיליון שקל), מיטב דש (100 מיליון שקל) וקרן נוקד של רועי ורמוס (95 מיליון שקל).

שינוי סעיף העילה לפירעון מיידי

לדברי המציעים, התמורה לא תשונה בכל מקרה, כולל במצב שבו יירד שווי מניותיה של אפריקה נכסים בבורסה. ההצעה תעמוד בתוקפה עד 3 במארס, והיא מותנית באישורם של אפריקה ישראל ומחזיקי האג"ח שלה, וכן בהתקיימותם של מספר תנאים מתלים, שעיקרם קבלת אישור בית המשפט המחוזי בתל אביב, אי-ביצוע פעולות הוניות על-ידי אפריקה נכסים (כגון, חלוקת דיבידנד, גיוס הון או חוב) החל ממועד ההצעה; וקבלת אישורן של אסיפות מחזיקי איגרות החוב של אפריקה נכסים לשינוי סעיף העילה להעמדה לפירעון מיידי, הכלול בשטרי הנאמנות של אפריקה נכסים, בקשר עם שינוי שליטה באפריקה נכסים.

ההצבעה גובשה באמצעות חברת החיתום פועלים אי.בי.אי, לקראת הדיון שיתקיים מחר בנושא הסדר החוב של אפריקה ישראל אצל נשיא בית המשפט המחוזי בת"א, השופט איתן אורנשטיין. במסגרת הסדר החוב של אפריקה ישראל היא הייתה אמורה למכור את מניות השליטה באפריקה נכסים לידי אלון רבוע כחול של מוטי בן משה, תמורת 1.29 מיליארד שקל במזומן, ובתוספת אופציות לתשלום נוסף של עד 300 מיליון שקל.

עם זאת, הסדר החוב לא הושלם במועדו, ובעקבות זאת נפתח מאבק בין בן משה למחזיקי האג"ח, סביב כספי הפיקדון על סך של 100 מיליון שקל שהפקידו חברות מקבוצת בן משה לטובת הבטחת ביצועו של ההסדר. כך, הדיון מחר יעסוק גם בעתיד ההסדר, בעתיד כספי הפיקדון וכן באלטרנטיבות להסדר, שכוללות כאמור את ההצעה החדשה של קבוצת המשקיעים. נוסף על כך, עשוי בן משה להפתיע עם הצעה חלקית חדשה, למשל רכישה של דניה סיבוס ואפריקה מגורים בלבד.

לאפריקה ישראל חוב של כ-3.26 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח שלה, ונכסים בשווי של 2.1-2.5 מיליארד שקל. רשימת נכסים אלו כוללת כאמור את מניות השליטה באפריקה נכסים וקופת מזומנים של כ-230 מיליון שקל (או 180 מיליון שקל נטו בניכוי תשלום צפוי למס הכנסה). נכסים מהותיים נוספים הם מניות השליטה (74%) ביזמית הבנייה למגורים אפריקה מגורים, בשווי נטו של כ-400 מיליון שקל, הבעלות המלאה על חברת הקבלנות דניה סיבוס, וכן 35.5% מקבוצת החברות המפעילות את כביש 6 ואת מנהרות הכרמל (חברות המפעיל) שאותן רוצה שיכון ובינוי לרכוש, בשווי של כ-180 מיליון שקל.

הפעילות באירופה מושכת את ביג

ביג עוסקת בייזום ובהפעלה של מרכזים מסחריים בישראל, ארה"ב וסרביה, בעוד שמגה אור פועלת רק בישראל בייזום והשכרה של מרכזים מסחריים ולוגיסטיים. שתי החברות יכולות למצוא עניין בפעילות הישראלית של אפריקה נכסים, שכוללת בעיקר משרדים להשכרה, בעוד שפעילות הנדל"ן שלה במזרח אירופה (שמבוצעת בידי החברה הבת אפי אירופה) מושכת כנראה בעיקר את ביג, שכבר פועלת כאמור בסרביה.

מגה אור, שבשליטת (45.44%) צחי נחמיאס, מחזיקה ב-37 נכסים מניבים בשטח כולל של כ-405 אלף מ"ר, ובהם שבעה מרכזים מסחריים המוחזקים בשותפות עם ביג. את תשעת החודשים הראשונים של 2018 סיימה מגה אור עם צמיחה של 21% ב-NOI (רווח מפעילות השכרה לפני פחת והפחתות) ל-99 מיליון שקל, ועם צמיחה של 30% ב-FFO (תזרים שוטף מפעילות) הריאלי ל-58 מיליון שקל. הרווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ירד בתקופה המדוברת בכ-0.5% ל-97.5 מיליון שקל, אולם ההון העצמי המיוחס לבעלי המניות צמח בתוך שנה ב-28%, והסתכם בסוף ספטמבר ב-884 מיליון שקל.

ביג, שנשלטת בידי האחים יהודה ורוני נפתלי (62.5%), היא חברה גדולה בהרבה, שמציגה הון עצמי המיוחס לבעלי מניותיה של 3.3 מיליארד שקל. את תשעת החודשים הראשונים של 2018 היא סיימה עם עלייה של 11.6% ל-480 מיליון שקל, אולם גם עם נפילה של 66% ברווח הנקי המיוחס לבעלי המניות ל-106 מיליון שקל, וזאת עקב מחיקות בשווי הנדל"ן שבבעלותה (לעומת עליית שווי נדל"ן בתקופה המקבילה ב-2017). 

עוד כתבות

בדיקות מעבדה / אילוסטרציה: Shutterstock

הכשל בבדיקת ה-BRCA: לא נמצאו נבדקות נוספות שקיבלו תוצאה שלילית כוזבת

לפני כשבועיים הודיע משרד הבריאות על חשד לתקלה בבדיקת הסקר לאיתור מוטציות בגן ה-BRCA לסרטן השד ● כעת מודיע המשרד כי אין צורך שהנשים שנבדקו בזמן הרלוונטי ייבדקו שוב ● המשרד גם ישנה את הרגולציה לבדיקות המפותחות באופן ייעודי לאוכלוסייה בישראל, כמו בדיקת ה-BRCA

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; הבנקים עלו ב-1.5%, פרטנר וסלקום זינקו

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.4% ● מדד הבנקים עולה בכ-1.3%, מדד הביטוח נופל ● וול סטריט ננעלה אמש בעליות חדות, בעקבות התקדמות לקראת סיום ההשבתה הארוכה בהיסטוריה של הממשל האמריקאי ● השקל נסחר בשיא של שלוש שנים וחצי מול הדולר ● וגם: האסטרטג הוותיק בוול סטריט שמסמן את הטעות הגדולה ביותר של משקיעים השנה

צילום: כפיר זיו

אחרי 20 שנה: דובר צה"ל בערבית אל"מ אביחי אדרעי פורש

אל"מ אביחי אדרעי, שהפך את ישראל לשחקנית גדולה בזירה ההסברתית, פורש אחרי 20 שנה ● קנצלרית גרמניה לשעבר אנגלה מרקל קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד ממכון ויצמן למדע ● בנמל תל אביב מנסים לרענן את ההיצע ולחדש עם חנויות פופ-אפ לצד חנויות דגל ● וגם: המנכ"ל החדש של חברת האנרגיה הסולארית GreenDays ● אירועים ומינויים

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

בזק מסכמת רבעון שלישי חיובי, בתמיכת קפיצה בשווי yes

הקבוצה דיווחה על גידול של כ-14% ב-EBITDA המתואם ליותר ממיליארד שקל, בתמיכת שיערוך ב-yes, שהוביל לביטול ירידת הערך, מה שהשפיע לטובה על הנתון ● פלאפון רשמה שיא של עשור בהכנסות משירותים ו-yes דיווחה על צמיחה במספר המנויים ● תחזית בזק לשנת 2025 נותרה ללא שינוי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

"לא אכתוב עוד את הדוח השנתי": באפט נפרד מהמשקיעים עם הרהורים על מזל וזיקנה

בגיל 95, לאחר שישה עשורים בראש ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי, וורן באפט נפרד מתפקיד המנכ"ל ומעביר את הניהול לגרג אייבל ● גלובס מציג את עיקרי מכתב הפרידה, בו באפט חושף כיצד יחלק את הונו העצום, מהרהר בעתיד החברה ובערך המניה, ומותיר למשקיעים שיעור אחרון בצניעות, אחריות ואופטימיות

11 מיליון כדורי קפטגון שהוברחו מלבנון ונתפסו בחודש שעבר בסוריה / צילום: Reuters, Abobaker Alsaka / Anadolu

לבנון סוגרת את ברז הקפטגון, וחיזבאללה מאבד מקור הכנסה מרכזי

המאבק המחודש של כוחות הביטחון הלבנוניים נגד קפטגון, הסם הפופולרי בעולם הערבי, מצמצם את אחד ממקורות ההכנסות המשמעותיים של ארגון הטרור הפגוע ● במדינות המפרץ מביעים שביעות רצון מהמגמה ● ואיך אמריקה הלטינית נכנסת לתמונה?

איתמר בן מאיר / צילום: קלמי נתיב

מכרזי המטרו מתחילים, ומנכ"ל נת"ע מבטיח: "עבודות בהיקף שעוד לא ראינו"

חברת נת"ע יצאה במכרזים לביצוע השלב הראשון של המטרו ● בראיון לגלובס מספר המנכ"ל, איתמר בן מאיר, איך מושכים חברות מהעולם לפרויקט, ומתייחס למתיחות ביחסים מול חברות מסין: "אין הגבלות לגבי השחקנים שמשתתפים" ● ומה עם לוח הזמנים?

הדיון בבג''ץ על חקירת ההדלפות משדה תימן / צילום: צילום מסך

האולטימטום של בג"ץ ללוין ולפרקליטות: הסכמות על זהות המפקח לחקירת הפצ"רית עד חמישי – או פסק דין

שופטי העליון דן בעתירה נגד החלטת לוין למנות את נציב תלונות הציבור לשופטים, שאותו מינה לתפקיד, לממונה על חקירת הפרשה ● הדיון עסק בעתירה נוספת, היוצאת דווקא נגד פיקוח הפרקליטות על החקירה ● היועמ"שית על מינוי קולה: "אין תקדים להתערבות פוליטית כזו"

אוטובוס בתחנה בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

250 מיליון שקל התכווצו ל־50: לאן נעלם שיפור השירות באוטובוסים

עיכובים בהגשת התוכנית, קיצוצים רוחביים ומחלוקת בין משרדי האוצר והתחבורה מותירים בצד את רוב התוספות שהקצה האוצר לשיפור השירות באוטובוסים ● מה נותר מההבטחה הגדולה?

חיילי מילואים בצפון הארץ / צילום: דובר צה''ל

הפשרה שמקדמת את נקודות הזיכוי ממס ללוחמי המילואים

יו"ר ועדת הכספים דרש לכלול בחבילת ההטבות גם משרתים ששכרם נמוך מכדי ליהנות מנקודות זיכוי ממס, והגיע להבנות עם האוצר על הרחבת החוק ● בין ההסכמות: קיבוע התשלום המינימלי של 321 שקל ליום מילואים, אשר היה נהוג במהלך המלחמה ● העלות הצפויה: כחצי מיליארד שקל בשנה

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: אלכס קולומויסקי/ידיעות אחרונות

מבקר המדינה מטיל אחריות על נתניהו: "כשל רב שנים"

דוח המבקר, השביעי בסדרת "חרבות ברזל", מצביע על כשל מבני בכל הקשור לתפיסת הביטחון הלאומי הרשמית של ישראל ● "נתניהו לא מימש את אחריותו בנושא ותפיסתו נותרה ללא יכולת לממשה כהלכה וללא תוקף מחייב", נכתב ● המבקר ציין כי גם ראשי המל"ל לא מימשו את תפקידם, והזהיר מפני תוצאות טרגיות נוספות

צילום: Shutterstock, Pavel Kubarkov

אין שר בריאות, ועדת סל התרופות משותקת: איך ניתן לתקן את המצב?

סל התרופות אמור להתעדכן בינואר, אבל בהיעדר שר בריאות הוועדה שדנה בו טרם התכנסה וחולים רבים בחוסר ודאות ● יוזמה חדשה מבקשת להסדיר את פעילות הוועדה ולהגדיר תוספת תקציב קבועה ● גורמי בריאות בכירים תומכים אבל מזהירים מזעזוע גדול מדי

מייקל ברי ואלכס קארפ / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

ראש בראש - המשקיע שחזה את משבר 2008 מול המנכ"ל של החברה הכי לוהטת בוול סטריט

מייקל ברי הימר נגד מניות אנבידיה ופלנטיר ● אלכס קארפ, מנכ"ל פלנטיר כינה את המהלך של בארי - "מטורף לחלוטין" ● בארי לא נשאר חייב

אילן סיגל, מנכ''ל פלאפון ו-yes / צילום: רמי זרנגר

פלאפון מעלה את הצעת הרכישה של הוט מובייל, ומציבה למוכרת דדליין

פלאפון מעדכנת את ההצעה שלה כלפי מעלה ב-100 מיליון שקל, לאחר שאתמול דווח כי קבוצה של גופים מוסדיים בראשותה עומד יו"ר בזק לשעבר, גיל שרון, בוחנת השתלטות על חברת הוט מובייל לפי שווי של 1.4 מיליארד שקל ● החברה מציעה לרכוש את הוט מובייל בסכום של עד 2.1 מיליארד שקל, ומציבה לאלטיס דדליין של חמישה ימים

ריבית על העו''ש. חודש ספטמבר רשם עליות קליות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סוגרים את הכסף בפיקדון לשנה? זה מה שהבנקים מציעים

לפי נתוני בנק ישראל, הציבור שהפקיד את כספו בספטמבר האחרון לתקופה של שנה-שנתיים בריבית קבועה רשם ריבית ממוצעת של 3.88% ● מדובר בשיפור קל ביחס לחודש הקודם, אך רמה נמוכה משמעותית מזו שנרשמה בשנה שעברה ● בינתיים, הציבור ממשיך להיות מאוהב בחשבון העו"ש שלו

שר האוצר בצלאל סמוטריץ'  קלמן ליברמן, כאן ב', 05.11.25 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' מכחיש, אבל הוא בהחלט זכה להערה שלילית בדוח המבקר

מבקר המדינה הקדיש עיסוק מיוחד להקצאת הכספים הקואליציוניים במלחמה • מקומו של סמוטריץ' לא נפקד מהדוח, והוא לא זכה למחמאות ● המשרוקית של גלובס

ראשת ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני ושניים משרי הממשלה בהצגת חוק התקציב / צילום: Reuters, oberto Monaldo/LaPresse/ABACA

המולטי־מיליונרים באירופה נהרו ל"דיל הטוב ביבשת", עכשיו הם עלולים לספוג מס חדש

אחרי שהפכה למוקד לנהירת מיליונרים זרים בזכות פטור מהכנסות בחו"ל, איטליה מתכוונת להגדיל את המס האחיד עליהם מ־200 ל־300 אלף אירו בשנה ● האופוזיציה דורשת למסות את עשירי המדינה, העיתונים קובעים: "אנחנו עדיין העסקה הכי טובה באירופה"

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר

השכירות ארוכת הטווח תדעך? ההצעה שתשנה את הכללים בענף

חוק ההסדרים קובע כי כל תוכנית שכוללת דיור להשכרה ארוכת טווח, תעבור בחינה אצל השמאי הממשלתי ● המשמעות: ביטול כמעט מוחלט של מסלול "דירה להשכיר" ● ומי עשוי להרוויח

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

במכתב מיוחד לבעלי המניות: באפט נפרד מתפקידו כמנכ"ל ברקשייר הת'אוויי

במכתב שהוציא באפט בן ה-95, משקיע־העל ומנכ"ל חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי, "האורקל מאומהה" התייחס למצבה של החברה, להעברת השרביט למנכ"ל הנכנס גרג אייבל, ואף מסר עדכון נדיר באשר לבריאותו ● "על אף שאני נע באיטיות ומתקשה בקריאה, אני במשרד חמישה ימים בשבוע ועובד עם אנשים נפלאים", כתב באפט

תומר ראב''ד, יו''ר קבוצת בזק / צילום: אוראל כהן

האישור הסופי הגיע: בזק בדרך להפוך לחברה ללא גרעין שליטה

קרן סרצ'לייט תוכל למכור את כל החזקותיה, בזק תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה ● יו"ר דירקטוריון בזק תומר ראב"ד יוכל להמשיך ולהישאר בתפקידו אך שאר הדירקטורים מטעם סרצ'לייט יעזבו את הדירקטוריון