גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוחות טאואר ועד למלחמת הסחר: מה צפוי השבוע בשווקים?

"זה עשוי להיות אחד השבעות הקריטיים במירוץ לסיום מלחמת הסחר", כותבים באלומות ● עונת הדוחות נמשכת - טאואר תפרסם בשלישי ● בגוש האירו יפורסמו ביום שישי נתוני האינפלציה ● מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ובגרמניה יפורסם בחמישי ● תחזית השווקים השבועית של "גלובס"

יו"ר הפד פאואל  ודונלד טראמפ./ צילום: רויטרס Carlos Barria
יו"ר הפד פאואל ודונלד טראמפ./ צילום: רויטרס Carlos Barria

המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בהמשך לעליות שנרשמו בסוף השבוע האחרון בוול סטריט נוכח האופטימיות שיושגו הבנות בין ארה"ב וסין בנושא הסחר. מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום הנשיאים. 

ביום שישי בוול סטריט המדדים רשמו עליות חדות על רקע האופטימיות סביב שיחות הסחר בין ארה"ב לסין, ושוקי המניות עלו זה השבוע השמיני ברציפות. מדד דאו ג'ונס זינק ב-1.7%, ומדד S&P 500 טיפס ב-1.1%. בתוך כך, מדד הפחד (VIX) נפל ב-8%. באירופה, הדאקס זינק 1.9% ומדד הקאק ב-1.8%.

אלו האירועים שיירכזו עניין בשבוע הקרוב:

1. מלחמת הסחר - "אחד השבועות הקריטיים"

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תמשיך לעמוד במוקד המסחר לקראת הדד ליין הצפוי ב-1 במארס, ולאחר האופטימיות שנרשמה בשבוע שעבר כאשר הנשיא טראמפ הביע הצהרות חיוביות לגבי המשא ומתן עם הסינים. "זה עשוי להיות אחד השבעות הקריטיים במירוץ לסיום מלחמת הסחר ארה"ב-סין", אמר יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אלומות. "אחרי הבעת אופטימיות זהירה בתקשורת הסינית בסופ"ש האחרון, והצהירו על התקדמות חשובה, השיחות חוזרות השבוע לוושינגטון. גם במידה ולא יגיעו להסכם בזמן הקצר שנותר, ההערכות הן כי שני הצדדים ידווחו על התקדמות משמעותית ויאריכו את השיחות בעוד 45 יום".

2. מאקרו - המשך האטה?

בגרמניה יפורסם ביום שני מדד הסנטימנט הכללי של ZEW, המבקש להעריך את מצב הכלכלה במדינה לששת החודשים הקרובים. זאת לאחר שהכלכלה הגרמנית רשמה צמיחה מזערית של 0.2% ברבעון הרביעי של 2018 לאחר התכווצות של 0.2% ברבעון השלישי של 2018. לפי התחזיות, מדד הסנטימנט של ZEW לחודש בפברואר צפוי להראות ירידה של 14.1 נקודות, בהמשך לירידה של 15 נקודות בחודש ינואר האחרון. ביום שישי יפורסמו נתוני הצמיחה הסופיים של הכלכלה הגרמנית ברבעון הרביעי של 2018.

ביום חמישי יפורסם מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בגרמניה לחודש פברואר. לפי התחזיות המדד צפוי להצביע על ירידה ל-52.8 נקודות, לעומת קריאה של 53 נקודות בחודש ינואר. באותו היום, יפורסם מדד מנהלי הרכש של בענף הייצור לחודש פברואר בגוש האירו. התחזיות בשוק הן לירידה קלה מ-50.5 נקודות בינואר ל-50.3 נקודות. נזכיר כי קריאה של מעל ל-50 נקודות מצביעה על התרחבות הפעילות הכלכלית.

בארה"ב יפורסמו נתוני הזמנות של מוצרי בני קיימא (צפי לעלייה של 0.2% בדצמבר לעומת ירידה של 0.4% נובמבר); מכירות של בתים קיימים (צפי לעלייה של 2.2% בינואר לעומת ירידה של 6.4% בדצמבר); ומדד הייצור של פילדלפיה לחודש פברואר (צפי לירידה ל-15.6 נקודות לעומת 17 נקודות בינואר).

ביום שישי יפורסמו בגוש האירו נתוני האינפלציה ונגיד הבנק המרכזי יישא נאום מאוחר יותר. 

3. עונת הדוחות - טאואר במוקד

עונת הדוחות בוול סטריט תמשיך לרכז עניין. עד כה 79% מהחברות בקרב ה-S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן הכספיות, כאשר 70% היכו את תחזית הרווח ב-3.5% בממוצע אך 62% היכו את תחזית ההכנסות - מעל לממוצע ב-5 שנים.

חברת השבבים טאואר הישראלית צפויה לפרסם דוחות ביום שלישי הקרוב. לפי ממוצע התחזיות של האנליסטים, הרווח למניה יסתכם ב-42 סנט, וההכנסות ב-336.4 מיליון דולר, וזאת לאחר שטאואר הנמיכה תחזיות במעמד פרסום הדוחות לרבעון השלישי. לשנת 2018 כולה ממוצע התחזיות של האנליסטים הרווח למניה יסתכם ב-1.52 דולרים, וההכנסות ב-1.3 מיליארד דולר. נזכיר כי ברבעון השלישי טאואר פספסה את התחזיות המוקדמות של השוק, וסיפקה צפי מאכזב לרבעון הרביעי לפיו ההכנסות יסתכמו ב-340 מיליון דולר.

חברת WIX הישראלית צפויה לפרסם דוחות ביום רביעי הקרוב. 

4. פרוטוקול הפד - המאזן לאן? 

ביום רביעי בארה"ב יפורסם פרוטוקול ועדת השוק הפתוח של הפד, ומעניין יהיה לראות התייחסות של חברי ועדת השוק הפתוח לגבי צמצום אפשרי של המאזן המסחרי של הפד. לדברי אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי של אקסלנס, "הספקולציות בשוק מדברות על כך שעוד קודם הדיבורים על חזרה להפחתות ריבית בארה"ב, הפד יעדיף קודם לעצור את הקטנת המאזן. מבחינת המשקיעים עצירת הקטנת המאזן בהחלט תהיה צעד משמעותי לקראת חזרה גם להורדת ריבית, אך בינתיים אין לנו מספיק אינדיקציות שזה מה שהוא מתכוון לעשות. מה שכן יש לנו זה אזכור של הפד מהחלטת הריבית בינואר שהוא יהיה 'גמיש' בנוגע לגודל המאזן. עצירת הקטנת המאזן ככל הנראה לגמרי על השולחן".

כהנוביץ מציין בנוסף את סקר האשראי בבנקים בארה"ב, ולמרות ההאטה רק חלק קטן (6.9%) מהבנקים האמריקאים מקשיח את תנאי האשראי למרות הנפילות של חודש דצמבר בשווקים. "שינוי תנאי האשראי של הבנקים דומה בעיכוב קל לשינוי תנאי האשראי בשוק האג"ח. ולכן הירידה חזרה מאז תחילת חודש ינואר במרווחי האשראי צפויה להתבטא בסקר הבא גם באשראי הבנקאי, שכאמור, בין כה וכה היה קל יחסית. נזכיר גם כי ממצאים היסטוריים וכן סקר קציני הפד הקודם לימדו שגורם קריטי להידוק תנאי האשראי הבנקאי הוא היפוך שיפוע עקום התשואות הממשלתי, מצב שכידוע לא התקיים עדיין. נראה שגם הפד מבין שהתהפכות עקום התשואות איננו רק אינדיקציה למשבר מתקרב אלא גם אחד הגורמים לו ולכן סביר מאד שכל ירידת תשואות ארוכות תגרור אותו להפחית את הריבית הקצרה כדי למנוע התהפכות כזאת".

5. בשוק המקומי - ירידה משמעותית בקצב הצמיחה

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את האומדן הראשוני לנתוני הצמיחה של המשק במחצית השנייה של 2018, לפיהם התוצר המקומי הגולמי עלה ב-2.2% בלבד. מדובר בירידה משמעותית לאחר עלייה של 3.4% במחצית הראשונה של השנה, ועלייה של 4.3% במחצית השנייה של 2017. הצמיחה ברבעון האחרון של 2018 עמדה על 3.1% בשיעור שנתי (על פי האומדן הראשוני), קצב מהיר יותר בהשוואה ל-2 הרבעונים הקודמים (2.3% רבעון שלישי ו-0.9% רבעון שני). בעקבות זאת הצמיחה השנתית ב-2018 עודכנה קלות כלפי מעלה ל-3.3 אחוזים.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "בעקבות הפרסום התחזית שלנו לצמיחה בשנת 2019 נותרה ללא שינוי על 3.2%, בהובלת הצריכה הפרטית (אך בשיעור מתון יותר) לצד גידול ביצוא השירותים וגידול מתון יותר ביבוא. בנוסף, ביום שישי, מדד ינואר היה גבוה מהצפי אך סביבת האינפלציה נשארת נמוכה ובנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית בקרוב. מדד המחירים לחודש ינואר 2019 ירד ב-0.1% והיה גבוה מהצפי (למינוס 0.3%). ירידה עונתית במחירי הלבשה וההנעלה (מינוס 7%), הדיור (מינוס 0.4%) ובדלק קוזזו כנגד עלייה במחירי החשמל והמים, ועלייה גבוהה מהצפי בסעיפי הפירות והירקות (2.7%) והמזון (0.4%). האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה ל-1.2%".

לדברי קליין, על פי האומדנים הראשוניים שלנו מדד פברואר צפוי לרדת ב-0.2% בשל ירידה עונתית במחירי ההלבשה והדיור (סוף החורף) וייסוף השקל שלא בא לביטוי במדד ינואר. מדד מרץ צפוי להתחיל את רצף המדדים החיוביים עונתית (מרץ עד מאי) ויעלה ב-0.4% בשל עלייה בסעיפי הדיור, ההלבשה והדלק. ב-12 החודשים הקרובים אנו צופים אינפלציה של 1.1%, כאשר סוף 2019 תסתיים באינפלציה מעט גבוהה יותר".

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים