גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוחות טאואר ועד למלחמת הסחר: מה צפוי השבוע בשווקים?

"זה עשוי להיות אחד השבעות הקריטיים במירוץ לסיום מלחמת הסחר", כותבים באלומות ● עונת הדוחות נמשכת - טאואר תפרסם בשלישי ● בגוש האירו יפורסמו ביום שישי נתוני האינפלציה ● מדד מנהלי הרכש בגוש האירו ובגרמניה יפורסם בחמישי ● תחזית השווקים השבועית של "גלובס"

יו"ר הפד פאואל  ודונלד טראמפ./ צילום: רויטרס Carlos Barria
יו"ר הפד פאואל ודונלד טראמפ./ צילום: רויטרס Carlos Barria

המסחר בבורסות העולם צפוי להיפתח מחר (ב') בהמשך לעליות שנרשמו בסוף השבוע האחרון בוול סטריט נוכח האופטימיות שיושגו הבנות בין ארה"ב וסין בנושא הסחר. מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט בשל יום הנשיאים. 

ביום שישי בוול סטריט המדדים רשמו עליות חדות על רקע האופטימיות סביב שיחות הסחר בין ארה"ב לסין, ושוקי המניות עלו זה השבוע השמיני ברציפות. מדד דאו ג'ונס זינק ב-1.7%, ומדד S&P 500 טיפס ב-1.1%. בתוך כך, מדד הפחד (VIX) נפל ב-8%. באירופה, הדאקס זינק 1.9% ומדד הקאק ב-1.8%.

אלו האירועים שיירכזו עניין בשבוע הקרוב:

1. מלחמת הסחר - "אחד השבועות הקריטיים"

מלחמת הסחר בין ארה"ב לסין תמשיך לעמוד במוקד המסחר לקראת הדד ליין הצפוי ב-1 במארס, ולאחר האופטימיות שנרשמה בשבוע שעבר כאשר הנשיא טראמפ הביע הצהרות חיוביות לגבי המשא ומתן עם הסינים. "זה עשוי להיות אחד השבעות הקריטיים במירוץ לסיום מלחמת הסחר ארה"ב-סין", אמר יניב חברון, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות אלומות. "אחרי הבעת אופטימיות זהירה בתקשורת הסינית בסופ"ש האחרון, והצהירו על התקדמות חשובה, השיחות חוזרות השבוע לוושינגטון. גם במידה ולא יגיעו להסכם בזמן הקצר שנותר, ההערכות הן כי שני הצדדים ידווחו על התקדמות משמעותית ויאריכו את השיחות בעוד 45 יום".

2. מאקרו - המשך האטה?

בגרמניה יפורסם ביום שני מדד הסנטימנט הכללי של ZEW, המבקש להעריך את מצב הכלכלה במדינה לששת החודשים הקרובים. זאת לאחר שהכלכלה הגרמנית רשמה צמיחה מזערית של 0.2% ברבעון הרביעי של 2018 לאחר התכווצות של 0.2% ברבעון השלישי של 2018. לפי התחזיות, מדד הסנטימנט של ZEW לחודש בפברואר צפוי להראות ירידה של 14.1 נקודות, בהמשך לירידה של 15 נקודות בחודש ינואר האחרון. ביום שישי יפורסמו נתוני הצמיחה הסופיים של הכלכלה הגרמנית ברבעון הרביעי של 2018.

ביום חמישי יפורסם מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים בגרמניה לחודש פברואר. לפי התחזיות המדד צפוי להצביע על ירידה ל-52.8 נקודות, לעומת קריאה של 53 נקודות בחודש ינואר. באותו היום, יפורסם מדד מנהלי הרכש של בענף הייצור לחודש פברואר בגוש האירו. התחזיות בשוק הן לירידה קלה מ-50.5 נקודות בינואר ל-50.3 נקודות. נזכיר כי קריאה של מעל ל-50 נקודות מצביעה על התרחבות הפעילות הכלכלית.

בארה"ב יפורסמו נתוני הזמנות של מוצרי בני קיימא (צפי לעלייה של 0.2% בדצמבר לעומת ירידה של 0.4% נובמבר); מכירות של בתים קיימים (צפי לעלייה של 2.2% בינואר לעומת ירידה של 6.4% בדצמבר); ומדד הייצור של פילדלפיה לחודש פברואר (צפי לירידה ל-15.6 נקודות לעומת 17 נקודות בינואר).

ביום שישי יפורסמו בגוש האירו נתוני האינפלציה ונגיד הבנק המרכזי יישא נאום מאוחר יותר. 

3. עונת הדוחות - טאואר במוקד

עונת הדוחות בוול סטריט תמשיך לרכז עניין. עד כה 79% מהחברות בקרב ה-S&P 500 דיווחו על תוצאותיהן הכספיות, כאשר 70% היכו את תחזית הרווח ב-3.5% בממוצע אך 62% היכו את תחזית ההכנסות - מעל לממוצע ב-5 שנים.

חברת השבבים טאואר הישראלית צפויה לפרסם דוחות ביום שלישי הקרוב. לפי ממוצע התחזיות של האנליסטים, הרווח למניה יסתכם ב-42 סנט, וההכנסות ב-336.4 מיליון דולר, וזאת לאחר שטאואר הנמיכה תחזיות במעמד פרסום הדוחות לרבעון השלישי. לשנת 2018 כולה ממוצע התחזיות של האנליסטים הרווח למניה יסתכם ב-1.52 דולרים, וההכנסות ב-1.3 מיליארד דולר. נזכיר כי ברבעון השלישי טאואר פספסה את התחזיות המוקדמות של השוק, וסיפקה צפי מאכזב לרבעון הרביעי לפיו ההכנסות יסתכמו ב-340 מיליון דולר.

חברת WIX הישראלית צפויה לפרסם דוחות ביום רביעי הקרוב. 

4. פרוטוקול הפד - המאזן לאן? 

ביום רביעי בארה"ב יפורסם פרוטוקול ועדת השוק הפתוח של הפד, ומעניין יהיה לראות התייחסות של חברי ועדת השוק הפתוח לגבי צמצום אפשרי של המאזן המסחרי של הפד. לדברי אמיר כהנוביץ, הכלכלן הראשי של אקסלנס, "הספקולציות בשוק מדברות על כך שעוד קודם הדיבורים על חזרה להפחתות ריבית בארה"ב, הפד יעדיף קודם לעצור את הקטנת המאזן. מבחינת המשקיעים עצירת הקטנת המאזן בהחלט תהיה צעד משמעותי לקראת חזרה גם להורדת ריבית, אך בינתיים אין לנו מספיק אינדיקציות שזה מה שהוא מתכוון לעשות. מה שכן יש לנו זה אזכור של הפד מהחלטת הריבית בינואר שהוא יהיה 'גמיש' בנוגע לגודל המאזן. עצירת הקטנת המאזן ככל הנראה לגמרי על השולחן".

כהנוביץ מציין בנוסף את סקר האשראי בבנקים בארה"ב, ולמרות ההאטה רק חלק קטן (6.9%) מהבנקים האמריקאים מקשיח את תנאי האשראי למרות הנפילות של חודש דצמבר בשווקים. "שינוי תנאי האשראי של הבנקים דומה בעיכוב קל לשינוי תנאי האשראי בשוק האג"ח. ולכן הירידה חזרה מאז תחילת חודש ינואר במרווחי האשראי צפויה להתבטא בסקר הבא גם באשראי הבנקאי, שכאמור, בין כה וכה היה קל יחסית. נזכיר גם כי ממצאים היסטוריים וכן סקר קציני הפד הקודם לימדו שגורם קריטי להידוק תנאי האשראי הבנקאי הוא היפוך שיפוע עקום התשואות הממשלתי, מצב שכידוע לא התקיים עדיין. נראה שגם הפד מבין שהתהפכות עקום התשואות איננו רק אינדיקציה למשבר מתקרב אלא גם אחד הגורמים לו ולכן סביר מאד שכל ירידת תשואות ארוכות תגרור אותו להפחית את הריבית הקצרה כדי למנוע התהפכות כזאת".

5. בשוק המקומי - ירידה משמעותית בקצב הצמיחה

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את האומדן הראשוני לנתוני הצמיחה של המשק במחצית השנייה של 2018, לפיהם התוצר המקומי הגולמי עלה ב-2.2% בלבד. מדובר בירידה משמעותית לאחר עלייה של 3.4% במחצית הראשונה של השנה, ועלייה של 4.3% במחצית השנייה של 2017. הצמיחה ברבעון האחרון של 2018 עמדה על 3.1% בשיעור שנתי (על פי האומדן הראשוני), קצב מהיר יותר בהשוואה ל-2 הרבעונים הקודמים (2.3% רבעון שלישי ו-0.9% רבעון שני). בעקבות זאת הצמיחה השנתית ב-2018 עודכנה קלות כלפי מעלה ל-3.3 אחוזים.

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בקבוצת הראל ביטוח ופיננסים: "בעקבות הפרסום התחזית שלנו לצמיחה בשנת 2019 נותרה ללא שינוי על 3.2%, בהובלת הצריכה הפרטית (אך בשיעור מתון יותר) לצד גידול ביצוא השירותים וגידול מתון יותר ביבוא. בנוסף, ביום שישי, מדד ינואר היה גבוה מהצפי אך סביבת האינפלציה נשארת נמוכה ובנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית בקרוב. מדד המחירים לחודש ינואר 2019 ירד ב-0.1% והיה גבוה מהצפי (למינוס 0.3%). ירידה עונתית במחירי הלבשה וההנעלה (מינוס 7%), הדיור (מינוס 0.4%) ובדלק קוזזו כנגד עלייה במחירי החשמל והמים, ועלייה גבוהה מהצפי בסעיפי הפירות והירקות (2.7%) והמזון (0.4%). האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עלתה ל-1.2%".

לדברי קליין, על פי האומדנים הראשוניים שלנו מדד פברואר צפוי לרדת ב-0.2% בשל ירידה עונתית במחירי ההלבשה והדיור (סוף החורף) וייסוף השקל שלא בא לביטוי במדד ינואר. מדד מרץ צפוי להתחיל את רצף המדדים החיוביים עונתית (מרץ עד מאי) ויעלה ב-0.4% בשל עלייה בסעיפי הדיור, ההלבשה והדלק. ב-12 החודשים הקרובים אנו צופים אינפלציה של 1.1%, כאשר סוף 2019 תסתיים באינפלציה מעט גבוהה יותר".

עוד כתבות

הקרנות הכספיות גייסו הכי הרבה כסף גם השנה / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות המנוהלות בדרך לסגור שנה עם יותר גיוסים מהתעשייה הפאסיבית

ב-11 החודשים הראשונים של השנה גייסו הקרנות המסורתיות, המנוהלות על ידי בתי השקעות סכום של 23 מיליארד שקל ● זוהי הפעם הראשונה מאז 2021 שהן יעקפו את הקרנות המחקות וקרנות הסל, שגייסו באותה תקופת זמן כ-18.6 מיליארד שקל

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל Open AI / צילום: ap, Markus Schreiber

"רגע קריטי": סם אלטמן בהודעה חריגה לעובדי OpenAI

על רקע התחזקות התחרות מצד גוגל, מנכ"ל OpenAI סם אלטמן הכריז על "קוד אדום" והגדיר את התקופה הנוכחית כקריטית עבור ChatGPT ● כעת ירכזו עובדי החברה משאבים ושכבות ניהול סביב שיפור מיידי של הצ'אטבוט, במהלך שידחוק הצידה פרויקטים אחרים

הכוח בשוק הרכב עבר לקונים: הצפת דגמים, ירידות מחירים והסערה הצפויה ב-2026

שוק הרכב צפוי להמשיך לעמוד ב-2026 בסימן המעבר מ"שוק של מוכרים" ל"שוק של קונים" ● על הפרק: ירידת המחירים צפויה להמשיך בשל המלחמות השיווקיות בין היצרנים הסינים והיבואנים שלהם, קטגוריות חדשות ידרסו קיימות, והסביבה התחרותית תהפוך קשה עוד יותר

שדה התעופה רמון / צילום: Shutterstock

דוח המבקר: מערכות התחבורה לא מוכנות כראוי לשעת חירום

כשלים במענה רפואי, היעדר מסגרות עבודה סדורות ותיאום לקוי: דוח מבקר המדינה שפורסם היום מצביע על פערים מרכזיים במוכנות מערכות התחבורה המרכזיות בישראל להתמודדות עם תרחישי חירום ● מה יקרה בשדה התעופה רמון במקרה של אירוע רב־נפגעים, ולמה ירדה כשירות המאבטחים בקו האדום?

בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ

ה־OECD בצפי אופטימי: הצמיחה החזקה בישראל לאחר המלחמה לא תסתכם בריבאונד חד פעמי

תחזית הארגון לצמיחה בשנה הקרובה נמצאת באמצע בין צפי בנק ישראל למשרד האוצר ועומדת על 4.9% ● בניגוד להערכת האוצר כי צפויה שנת ריבאונד חד פעמי, ב-OECD צופים שקצב הצמיחה החזק יימשך גם ב־2027 לצד ירידה באינפלציה, הורדות ריבית ופריחה ביצוא ● עוד צוין כי "הפסקת האש אמורה להסיר מקור של היסוס לעשות עסקים עם ישראל"

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה (ארכיון)

חמאס: העברנו לישראל את אחד משני החללים החטופים שנותרו

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

חיים גליק ודדי שמחי / צילום: בר לביא, איל יצהר, צילום מסך

דדי שמחי וחיים גליק רוצים לחבר את אצולת אזרבייג'ן למכרזי הענק של המטרו

על רקע מכרזי המטרו הגדולים בתולדות המדינה, צמד המתווכים פועלים להביא לישראל שחקנים זרים חדשים ● בין המתעניינות: אקורד האזרית, שכבר החלה במהלך לרישום כקבלן ישראלי - בזמן שחברות אירופיות ותיקות דווקא נסוגות מהשוק ● מי עומד מאחורי החברה?

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

התקדמות משמעותית במגעים על עסקת היצוא בין משרד האנרגיה לחברות הגז

לגלובס נודע על התקדמות משמעותית במגעים לגבי עסקת הגז הענקית עם מצרים בהיקף של 35 מיליארד דולר ● לפי המתווה, חברות הגז יתחייבו לספק גז למשק המקומי במחיר נמוך יותר, שיוצמדו למה שנקבע במתווה

סניף הקפה של פקטורי 54 בביג פאשן גלילות / צילום: מושי ניטליס

רשת פקטורי 54 פותחת בית קפה בביג פאשן גלילות

בהשראת מותגי היוקרה בעולם, רשת פקטורי 54 פותחת השבוע בית קפה בסמוך לחנות שלה בביג פאשן גלילות, שיתפרס על פני כ-60 מ"ר ● וגם: 20 שנה לאחר ההנפקה בנאסד"ק - האחים אייל, ניר וגיל שרצקי, בעלי איתוראן, צלצלו בפעמון פתיחת המסחר של הבורסה ● אירועים ומינויים

סם אלטמן / צילום: ap, Kevin Wolf

לסם אלטמן חסרים מעל 200 מיליארד דולר. מאיפה הוא יביא אותם?

דוח חדש של בנק HSBC מציף סימני שאלה סביב המודל הכלכלי של OpenAI ● איך החברה מתכוונת לכסות על חובות הענק שטיפחה, ואיך היא משפיעה על השוק כולו?

2025 צפויה להיות שנה חזקה לפנסיה של החוסכים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

"השאלות החשובות השתנו": החוסכים זכו לשנה היסטורית, אבל איך תיראה 2026?

ביצועי הגמל והפנסיה בשנה הנוכחית בדרך לעקוף את שנת 2021 ולהפוך לטובים ביותר מזה עשור וחצי, הרבה בזכות הפריחה בבורסה המקומית ● במסלולי המניות התשואה מתחילת השנה כבר מתקרבת ל־23% ● ובכל זאת יש מי שמציע למשקיעים לעבור לאסטרטגיה זהירה

חברת סלברייט / צילום: איל יצהר

סלברייט רוכשת חברה ב-170 מיליון דולר, מפטרת 20 עובדים בישראל

מהלך הפיטורים של סלברייט מגיע בתקופה שבה מניית החברה מציגה ביצועים חזקים יחסית לשוק ● בתוך כך, החברה הודיעה היום על השלמת רכישת חברת קורליום תמורת כ־170 מיליון דולר

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

אחרי הזינוק בבורסה: מיטב מכרה 5% מהמניות בחצי מיליארד שקל

לאחר שמניית מיטב זינקה בתוך שנה וחצי ב-650% והפכה לאחת מ-40 החברות הגדולות בבורסה עם שווי שוק של 9.5 מיליארד שקל, החברה מגייסת 500 מיליון שקל ממשקיעים בארץ ובחו"ל ● את הגיוס הוביל בנק ההשקעות ג'פריס

"הנכס הכי מתקדם שלה": המדינה שרכשה מערכת הגנה ישראלית

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: תאילנד רכשה את מערכת BARAK MX של התעשייה האווירית, בקשת החנינה של נתניהו מזכירה מהליכים של נשיא ארה"ב טראמפ, וסקר חדש מצא כי האוונגליסטים הצעירים בארה"ב פונים נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מבצעי בלאק פריידיי / צילום: ap, David Zalubowski

המרוויחים הגדולים מהבלאק פריידיי: ענף מוצרי החשמל וענף המחשבים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף האופנה הוא מהנפגעים הגדולים בנובמבר, בשל תחרות בינלאומית חזקה

מייסדי Moonshot - מימין: פרד סימון, הילה חדד חמלניק, שחר בהירי. / צילום: Moonshot

הסטארט-אפ של מנכ"לית משרד המדע לשעבר: "מעליות" לחלל

משגר חלליות אלקטרו-מגנטי הבנוי בתצורה של מסילת רכבת המזדקרת לשמיים: זהו המוצר אותו מפתחת חברת הסטארט-אפ הישראלית Moonshot שהקימה הילה חדד-חמלניק, בעברה מנכ"לית משרד המדע, יחד עם פרד סימון, ממייסדי ג'ייפרוג, ושחר בהירי

הפגנה בירושלים נגד גיוס חרדים לצה''ל / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

"השלכות כלכליות הרסניות": אגף התקציבים באוצר נגד מתווה חוק הגיוס

טיוטת החוק לפטור מגיוס, שהוגשה בשבוע שעבר, מעוררת התנגדות גם באגף התקציבים: "מתווה זה לא יביא להגדלת היקף המתגייסים" ● לפי האוצר, החוק יביא להפסד של עשרות מיליארדי שקלים למשק ולהכבדת הנטל על משרתי המילואים

בנייה בתל אביב / צילום: Shutterstock

בדקנו את הדוחות של 9 חברות נדל"ן: בכמה נמכרה דירה ממוצעת בשדה דב, והאם המחירים יורדים?

ירידה של 24% במספר הדירות שנמכרו ושל 9% במחיר הממוצע: דוחות תשע חברות נדל"ן בולטות חושפים מה באמת קורה בשוק הדיור בישראל ● וגם: מדוע סיום המלחמה לא הביא לזינוק במכירות, ומי מכרה מאות דירות במחיר ממוצע של 6.6 מיליון שקל?

מאיה ורטהיימר בקמפיין יד2 / צילום: יחצ

עסקת ענק: קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 בכמיליארד דולר

קרן אייפקס רוכשת את אתר יד2 מידי קרן KKR בכ-950 מיליון דולר, לאחר שניצחה במכרז וגברה על קרנות ההשקעה הפרטיות בלקסטון ו-CVC

פערים במחירי הדירות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אותו בניין בתל אביב, שתי דירות שונות. למה יש פער משמעותי במחיר?

רובעים 3 ו־4, שעברו גל של התחדשות עירונית ומזוהים עם "תל אביב של פעם", נחשבים למבוקשים במיוחד בשוק הנדל"ן ● אך בעוד שמחירי דירות מסוימות נשארים גבוהים, דירות בקומות נמוכות ועורפיות רושמות ירידות משמעותיות ויוצרות פערים גדולים בין דירות סמוכות