גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האקטיביזם עובד? ההשקעה במלאנוקס הניבה לסטארבורד רווח של פי 2; ההשקעה של קרן אליוט בבזק איבדה עשרות אחוזים משוויה

ברוב המקרים, קרן אקטיביסטית לא מגיעה להשקעה לטווח ארוך, ומטרתה להשיא לעצמה ערך ולצאת מההשקעה ברווח בזמן מוגבל ● במקרה של מלאנוקס, נראה שהקרן פעלה "לפי הספר" והצליחה להשיג את יעדיה. במקרים אחרים, לעומת זאת, התוצאות פחות חיוביות

איל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס / צילום: באדיבות מלאנוקס
איל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס / צילום: באדיבות מלאנוקס

התוצאות הפיננסיות הטובות שהציגה חברת הטכנולוגיה הישראלית מלאנוקס, אבל בעיקר הציפיות בשוק שלפיהן החברה עשויה להימכר בפרמיה גבוהה, הקפיצו את מניית החברה בשבוע שעבר אל מעל 100 דולר לראשונה מאז שנת 2012.

מי שניצלה את העלייה במחיר המניה הייתה קרן ההשקעות האקטיביסטית סטארבורד, שבמהלך השבועיים האחרונים מכרה מניות מלאנוקס שבהן החזיקה בתמורה ל-116 מיליון דולר, במחירי מניה שנעו בין 86-101 דולר. הקרן ירדה להחזקה של 5.9% במלאנוקס , בשווי נוכחי של 318 מיליון דולר.

אם וכאשר תימכר מלאנוקס בפרמיה על מחיר השוק, הרי שהחזקת סטארבורד תהיה שווה עוד יותר. אבל גם היום אפשר לקבוע שהקרן יכולה להיות מרוצה מאוד מההשקעה שלה במניות מלאנוקס. הקרן האמריקאית נכנסה להשקעה במלאנוקס באוקטובר-נובמבר 2017, כשרכשה קרוב ל-11% ממניות החברה מיוקנעם במחירים שנעו בין 44-51 דולר למניה ובהשקעה של כרבע מיליארד דולר.

האקטיביזם עובד?

בחודשים שלאחר מכן, הקרן ניהלה מאבק נגד הנהלת ודירקטוריון מלאנוקס בטענה שהחברה מוערכת בחסר בשל רווחיות תפעולית נמוכה, ודרשה להחליף את כל חברי הדירקטוריון. ביוני האחרון הגיעו הצדדים להסכם שכלל מינוי והחלפה של חלק מחברי הדירקטוריון וקביעת יעדי רווחיות עתידיים. כעבור זמן קצר מכרה הקרן חלק קטן מההחזקה שלה במלאנוקס, כשהמניה נסחרה סביב 85 דולר, בתמורה כוללת של כ-37 מיליון דולר. כעת היא כאמור מממשת עוד חלק מההחזקה במחירים גבוהים יותר.

מניית בזק ירדה ב-34%

להשיא ערך ולצאת מההשקעה ברווח בזמן מוגבל 

סטארבורד מניו יורק היא כאמור קרן אקטיביסטית. קרנות אקטיביסטיות הן קרנות השקעה שמבקשות להשפיע על ניהול החברות שבהן השקיעו, במטרה לייצר ערך ולהביא לבסוף למימוש ההשקעה בחברה ברווח מכובד. הקרן לרוב רוכשת מניות בשוק הפתוח וכשהיא מגיעה לרף מסוים, היא מודיעה על ההחזקה בה. בשלב זה היא מציבה דרישות, אשר יכולות לכלול כמעט כל דבר - החל מדרישה לחלק דיבידנד, מכירת נכסים, ניסיון למכור את החברה, התנגדות למהלכים מסוימים שההנהלה מקדמת ועוד.

מניית מלאנוקס עלתה ב-64%

לעתים הקרנות מסמנות באופן פרסונלי את הנהלת החברה, או דירקטורים, ודורשות את עזיבתם. השקעה של קרן אקטיביסטית מובילה לעיתים למלחמת פרוקסי ובמקרים רבים די במאבקים אלה כדי ליצור ערך ולהביא לעליית מחיר המניה, משום שבעלי המניות מעריכים שבקרן זיהו פוטנציאל מסוים, או סבורים שהנהלת החברה תנקוט צעדי מנע ותבצע מהלכים שיציפו ערך. ברוב המקרים, קרן אקטיביסטית לא מגיעה להשקעה לטווח ארוך, ומטרתה היא להשיא לעצמה ערך ולצאת מההשקעה ברווח בזמן מוגבל.

במקרה של מלאנוקס, נראה שהקרן פעלה "לפי הספר" והצליחה להשיג את יעדיה. במקרה אחר, לעומת זאת, התוצאות פחות חיוביות. עוד לפני ההשקעה במלאנוקס השקיעה סטארבורד במניות חברת התרופות הדואלית פריגו, כשרכשה בספטמבר 2016 כ-4.6% ממניות החברה ומאוחר יותר הגדילה את החזקתה, כאשר נכון לסוף שנת 2018 היא מחזיקה בכ-10 מיליון מניות פריגו שמהוות קצת מעל 7% מהון המניות של החברה, ושוויין הנוכחי הוא כ-492 מיליון דולר.

בסוף 2017 אמר מנכ"ל סטארבורד ומנהל ההשקעות הראשי שלה, ג'פרי סמית', כי פריגו הייתה "רעיון ההשקעה הטוב ביותר שלו", אך תמונת המצב כנראה מעט יותר מורכבת. מצד אחד, סטארבורד הצליחה להביא לשינוי בדירקטוריון החברה וב-2017 מונו שלושה נציגים של הקרן לדירקטוריון ועוד שניים עליהם המליצה - מתוך 11 חברי דירקטוריון, וזאת אף שהקרן החזיקה רק בשיעור חד-ספרתי של המניות. נוסף על כך, כפי שהקרן דרשה עוד בתחילת הדרך, פריגו החליטה לצאת מתחום תרופות המרשם, והודיעה לפני מספר חודשים על כוונתה לפצל את התחום לחברה נפרדת או למכור אותו; עם זאת, עד כה לא דווח על עסקה.

מצד שני, סטארבורד רכשה את מניות פריגו במחירים גבוהים בהרבה מרמות המחיר של המניה כיום: 77-96 דולר, ובתמורה כוללת גבוהה יותר משווי המניות נכון להיום. מניית פריגו נפלה בסוף 2018 לרמות שפל של מתחת ל-40 דולר, על רקע שומת מס שקיבלה מרשויות אירלנד, שרק הוסיפה לסנטימנט השלילי במניה על רקע חוסר היציבות בהנהלתה בשנים האחרונות והחולשה בתוצאות הפיננסיות. ייתכן שפריגו תצליח להתאושש ולהציף ערך וסטארבורד תיהנה מכך, אך לפחות בשלב זה היא מפסידה "על הנייר" מהשקעתה זו.

אליוט: הצליחה באימפרבה, פחות בבזק

קרן אקטיביסטית נוספת מניו יורק שלא יכולה להיות מאוד מרוצה מאחת ההשקעות שלה היא Elliott Associates של פול סינגר. הקרן חשפה לפני קצת יותר משנה שהיא מחזיקה ב-4.8% ממניות קבוצת התקשורת בזק, ודרשה לבצע שינוי בדירקטוריון החברה, כולל התפטרותם המיידית של כל הדירקטורים שנחקרו בחקירות רשות ניירות ערך או שהיו קשורים ליורוקום - בעלת השליטה בחברה בימי שאול אלוביץ'.

בהקשר זה הקרן יכולה לסמן "וי" על דרישותיה, משום שכיום אף אחד מאותם דירקטורים שסימנה אינו מכהן כחבר דירקטוריון בזק . עם זאת, הקרן קראה כעבור מספר חודשים לבזק לבצע רכישה עצמית של מניותיה, דרישה שלא נענתה. במקביל, מניית בזק צנחה בתקופה האחרונה על רקע ירידות ערך צפויות בחברות הבנות ובשל העובדה שהדיבידנד צפוי לקטון משמעותית ואולי אף להתאפס. נכון להיום, שווי החזקות קרן אליוט בבזק עומד על כ-420 מיליון שקל, לעומת שווי של כ-670 מיליון שקל כשהודיעה לראשונה על כך שהיא בעלת מניות בחברה הישראלית, כך שהיא איבדה "על הנייר" כשליש משווי ההשקעה שלה.

לעומת זאת, בחברת הסייבר הישראלית-אמריקאית אימפרבה (שנוסדה על-ידי שלמה קרמר), אליוט נהנתה מאקזיט מוצלח. אליוט רכשה לראשונה מניות של אימפרבה ביוני 2016 בתמורה לכ-79 מיליון דולר ובמחיר מניה ממוצע של כ-35.7 דולר. הקרן דרשה להציף ערך לבעלי המניות על-ידי מכירת החברה. אמנם חלפו מעל שנתיים מאז הדרישה ועד שהיא הוגשמה, אך לאחרונה הושלמה מכירת אימפרבה לקרן הפרייבט אקוויטי Thoma Bravo תמורת 2.1 מיליארד דולר ולפי מחיר של 54.5 דולר למניה. בעת המכירה החזיקה אליוט ב-4.8% ממניות אימפרבה, לאחר שמימשה עוד קודם חלק כמחצית מההחזקה שלה במחירי מניה של 42.5-46 דולר. 

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?