גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7 המילים שימנעו מילד מאופקים להשתלב בהייטק

איך תחושת מחסור משפיעה על מוביליות חברתית וכיצד משפיעים הבדלים בתפיסות עולם על התקדמות במעלה הפירמידה הכלכלית ● מחקר מקיף של חוקרים מאוניברסיטאות ייל וקליפורניה מצא גורמים פסיכולוגיים מכריעים שמשפיעים לרעה על יכולותיהם של בני המעמדות הנמוכים לשנות את מצבם ● ישראל 2048

אוניברסיטת תל-אביב / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קרייאיטיב
אוניברסיטת תל-אביב / צילום: Shutterstock, א.ס.א.פ קרייאיטיב

אתם פוגשים אדם ברחוב, שואלים אותו איך מגיעים לקופת החולים. אחרי כמה מילים שתחליפו ביניכם תוכלו לזהות מאיזה מעמד כלכלי הוא מגיע? בטח תחשבו שבלי שיחה של כמה דקות, שתכלול שאלות על השכלה ומקצוע, השכונה שבה גדל והשקפותיו - אין שום סיכוי לזהות. התשובה לשאלה הזו, שאליה הגיעו חוקרים מאוניברסיטאות ייל וקליפורניה, מפתיעה: שבע מילים - "צהוב", "לדמיין", "יפה", "מחשבות", ושלוש מילות חיבור נוספות - זה מה שאדם צריך כדי לזהות בהסתברות גבוהה את מעמדו הכלכלי של אדם כלשהו.

עכשיו דמיינו ראיון עבודה או את מקום עבודה עצמו - האם העובדה שאנשים מדברים באופן שונה, מגיעים ממעמדות חברתיים וכלכליים שונים וככל הנראה גם מוטרדים מבעיות שונות פוגעת בהשתלבות שלהם? התוצאות של מחקר בנושא זה מעוררות הרבה מחשבות - על סטיגמות וסטראוטיפים, על שוויון הזדמנויות בחינוך ובכלל, ועל היכולת לעלות בסולם הכלכלי-חברתי.

שני המחקרים הללו מוצגים במחקר רחב שנקרא "ניתוח פרדוקס אי-השוויון: "השורשים הפסיכולוגיים של אי-שוויון והקשר למעמד חברתי", שפורסם בחודשים האחרונים על ידי מייקל קראוס מאוניברסיטת ייל, ופול פיף ודאכר קלטנר מאוניברסיטת קליפורניה. המחקר, שסוקר שורה של מחקרים בנושא על פני עשרות עמודים, נועד להבין טוב יותר את התופעה של היווצרות אי-השוויון העולמי ואת הכישלון בהתמודדות עמו. החוקרים למעשה ניתחו שורה של מחקרים ובנו על גביהם השערות למחקרים עתידיים.

אי-השוויון העולמי הוא נושא שמטריד רבים. היכולת ליצור מדינה עם כלכלה חזקה וצומחת, עם אי-שוויון נמוך ומוביליות חברתית גבוהה היא אחד האתגרים הגדולים של העולם המערבי בעשרות השנים האחרונות. הנושא אף נמצא עמוק בתודעה - לפי כלי במנוע החיפוש של גוגל, שהוצג גם הוא במחקר, מספר האזכורים של "אי-שוויון כלכלי" ומונחים דומים בספרים מודפסים באנגלית זינק מאז אמצע המאה הקודמת (בנטרול הגידול החד במספר הספרים). למרות המודעות הגוברת והניסיון להבין את שורשי הבעיה ולהתמודד איתה - אי-השוויון עדיין קיים.

החוקרים מציינים כי קיים קשר בין הרקע של אדם לרמת החינוך שלו, לבריאותו ולתוחלת החיים שלו (הקשר קיים גם בישראל). עוד הם מציינים כי אנשים רוצים חברה שוויונית יותר ומאמינים בחלוקת משאבים מחדש, ובכל זאת אי-השוויון נמצא ברמה גבוהה מאוד מבחינה היסטורית. לפי נתונים שהוצגו באתר ייל, ב-1980 החזיק העשירון העליון בארה"ב ב-35% מההון, וב-2016 הוא כבר החזיק בקרוב למחצית ממנו.

העשיריון העליון בארה"ב רק מתחזק

לפי עקומת גסטבי הגדול, שהוצגה לראשונה ב-2012, יש קשר ישיר והפוך בין אי-שוויון ומוביליות חברתית - כלומר במדינות שבהן אי-השוויון גדול, המוביליות החברתית נמוכה. או במילים אחרות - העשירים מתעשרים יותר, והעניים מתקשים לשפר את מצבם.

מהתחתית קשה לעלות

בישראל הקשר הזה חלש יחסית. לפי מחקר שפירסמו צליל אלוני וזאב קריל מהכלכלן הראשי במשרד האוצר ב-2017, למרות אי-שוויון גבוה, המוביליות בישראל אינה נמוכה. ההשערה של החוקרים הייתה שישראל היא מדינת הגירה, ולילדים קל יותר להסתדר במדינה חדשה בהשוואה להוריהם. עם זאת, אי אפשר להתעלם משני נתונים במחקר של האוצר הסותרים את הנתונים על מוביליות גבוהה - ההסתברות של אדם מהחמישון העליון להישאר במצבו הכלכלי המצוין עומד על 33%, והסיכוי של אדם לעלות בסולם הסוציו-אקונומי מהחמישון הכי נמוך לחמישון הכי גבוה עומד על 10% בלבד.

המוביליות החברתית בשכר בישראל

תודעת מחסור משפיעה על הציונים במבחנים

אם נלך לשני ילדים, בהרצליה ובאופקים, ונשאל אותם מה הם היו רוצים לעשות בצבא או כשיהיו גדולים, לא מופרך שהילד מהרצליה ידבר על הרצון לשרת ביחידת 8200 ולעבוד בתעשיית ההייטק, ואילו הילד מאופקים כלל אינו נחשף לאפשרויות הללו. באוניברסיטאות, גם אחרי המהפכה בהשכלה הגבוהה ב-25 השנה האחרונות, עדיין יש ייצוג עודף לעשירונים הגבוהים, וכך גם בתעשיית ההייטק, שבה השכר הממוצע גבוה משמעותית מהשכר הממוצע במשק.

תמיד מתעסקים באלה שלא מגיעים למקומות האלה ובסיבות לכך, אבל מה התהליכים שמתרחשים אצל אלה מהעשירונים הנמוכים שכן מגיעים למוסדות העילית? למשל בנוגע למוסדות הלימוד היוקרתיים, החוקרים מציינים כי מרביתם מונהגים בידי אנשים משכילים ממעמד הביניים או המעמד הגבוה, וכי הסטודנטים מהעשירונים הנמוכים לא מרגישים שייכים לשם. הם ציינו כי אחד המחקרים העלה כי הסטודנטים חשו חרדה רבה יותר בגלל החשש שהרמה שלהם לא מתאימה למוסד ושהם מצדיקים את הסטראוטיפיים השליליים כלפי הקבוצה שהם משתייכים אליה, וכתוצאה מכך - הם הציגו ביצועים פחות טובים.

לפי החוקרים, הרמה של אנשים נפגעת גם מתודעת מחסור שבה הם נמצאים. בניסוי שנערך בעבר, המשתתפים היו צריכים לנחש מילים בפאזל והם באופן רנדומלי קיבלו 6 או 20 ניחושים. במבחן קוגניטיבי שנערך לאחר המשחק, אלו שקיבלו את האפשרות לנחש רק 6 פעמים ("העניים") הציגו תוצאות פחות טובות מהקבוצה השנייה. במחקר אחר, חקלאים שמגדלים קני סוכר הציגו תוצאות חלשות במבחן קוגניטיבי שנערך חודשיים לפני הקציר השנתי, כשהמשאבים שלהם היו מוגבלים, לעומת מבחן שנערך חודשיים לאחר הקציר, שאז היה להם משאבים בשפע, והם קיבלו ציון גבוה יותר.

במחקר נוסף נתנו שני תרחישים: תיקון חלק שבור באוטו ב-150 דולר או תיקון מקיף יותר ב-1,500 דולר - שתי אפשרויות שאינן מסובכות לתפעול. למרות זאת, בתיקון של ה-150 דולר לא היו הבדלים בין ההתמודדות של עניים ועשירים, אך לגבי התיקון של ה-1,500 דולר, העשירים התמודדו בצורה טובה יותר.

תחושת המחסור אינה מתפלגת באופן שווה על פני המעמדות השונים, אלא נמצאת ברמה גבוהה יותר אצל העשירונים הנמוכים. החוקרים מעריכים כי תודעת המחסור מגבילה את היכולת של בני המעמדות הנמוכים לנצל הזדמנויות מכיוון שהיא מצמצמת את היכולת שלהם לוותר על רווחים לטווח קצר, כדי להגשים מטרות ארוכות טווח. למשל, אנשים נוטלים הלוואות בריבית גבוהה כדי לענות על צרכים בטווח הקצר, מבלי להתחשב בעלויות ההלוואה. זאת דוגמה למצב שבו מחסור מוביל להתנהגות שתורמת לשמירה על אי-שוויון כלכלי.

המסעדות מלאות, אבל במי?

בכל פעם שמדברים על המצב הכלכלי בישראל - על הכלכלה החזקה, לצד אי-שוויון ושיעורי עוני גבוהים - עולה הטיעון כי "בתל-אביב כל המסעדות מלאות". הן אכן מלאות, אך האם יכול להיות שאותם אלו שאומרים את זה מגיעים מהמעמדות הגבוהים וזה גורם להטיה בתפיסה שלהם? לפי מחקרים שנערכו בארה"ב, ומצוטטים במחקר הנוכחי, קיימות תפיסות לא מדויקות לגבי המוביליות החברתית - אנשים סבורים שהיא גבוהה יותר ממה שהיא בפועל. החוקרים מזהירים כי "התפשטות של תפיסות כאלו לגבי התפלגות העושר ומוביליות חברתית יכולה להגדיל את הלגיטימציה לאי-שוויון כלכלי".

אי השוויון בישראל גבוה

החוקרים אף מזהירים מפני מצב בעייתי יותר: אנשים שנמצאים במעמד כלכלי גבוה יותר מייחסים את אי-השוויון למאפיינים אינדיבידואליים כמו עבודה קשה ופחות מייחסים זאת למבנים כלכליים-חברתיים, העברת עושר במשפחה או אפליה. כך למשל, במחקר שנערך ב-2015 המשתתפים קיבלו דירוג ביצועים אקראי - אלה שקיבלו דירוג גבוה הביעו התנגדות לחלוקת הכנסות, מכיוון שהם תפסו את המשחק ואת המערכת כהוגנים. אלה שקיבלו דירוג נמוך יותר תמכו יותר בחלוקת הכנסות. "במשחק, כמו גם בחיים, מעמד כלכלי גבוה עשוי להוביל את האנשים לאמץ אידאולוגיות שמעדיפות את הסטטוס קוו הכלכלי ומתנגדות למאמצים לשינויו", כתבו החוקרים.

לדבריהם, הדבר אף בעייתי מכיוון שלבני המעמדות הנמוכים אין המשאבים הדרושים (זמן וכסף) והקשרים כדי להשפיע על המשחק הפוליטי. זאת, בנוסף לכך שקיימת הטיה בתפיסה כלפי אי-שוויון מצד בני המעמדות הבינוניים והגבוהים. הדבר מוביל לכך שהמדיניות הכלכלית לגבי צמצום פערים היא כשלעצמה מוטית. כך יש פחות תמיכה בשירותי בריאות אוניברסליים, בסיוע לעניים, בהעלאת שכר המינימום ובמיסוי גבוה יותר על העשירים.

בהקשר דומה, מציינים החוקרים כי גם חמלה ואמפתיה מושפעים מהמעמד הכלכלי, מכיוון שבני המעמדות הנמוכים נעזרים יותר בסביבה תומכת ומחפשים יציבות. מחקרים הראו כי אנשים ממעמד נמוך מתבוננים יותר על אנשים, והיו יותר קשובים לבעיות שלהם. לפי החוקרים, גם ההבדלים בחמלה מחזקים את ההבחנות המעמדיות. הם מציינים כי לפי מחקרים, אנשים ממעמד גבוה שמים את האינטרס העצמי במוקד, ולעתים מוכנים לנקוט בפעולות לא-אתיות כדי להשיג אותו.

למעשה, קיימים הבדלים בין המעמדות בתפיסות הקשורות למוסר. למשל בנוגע לכוח והשפעה והניסיון להשיג אותם. בני המעמדות הנמוכים סבורים כי צבירת כוח והשפעה עוברת בהצבת האינטרס העצמי לפני האינטרס של האחרים, וכן באמצעות מניפולציה. לעומתם, בני המעמד העליון כלל לא רואים בקידום האינטרס האישי שלהם דבר שלילי ופחות שמים לב לאחר. תכונה זו כשלעצמה משפרת את מצבם הכלכלי. החוקרים גם מציינים כי ניתן להשתמש בפסיכולוגיה כדי לשנות את התנהגותם של העשירים - למשל, מחקרים העלו כי הם היו מוכנים לחלוקת משאבים צודקת יותר כדי לשפר את המוניטין שלהם.

לאחר שפירטו את כל ההבדלים בין המעמדות השונים, התייחסו החוקרים לנקודה נוספת: איך הממשק בין הקבוצות, שמודעות לשוני ביניהן, משפיע על בני המעמדות הנמוכים. החוקרים מציגים מחקרים שמעלים כי בקרב בני המעמדות הנמוכים, המודעים לשוני שלהם מבני המעמד הגבוה, מתעוררים רגשות של אי נוחות, מצוקה וחרדה, והם מנסים לשנות את התנהגותם. החרדה הזו פוגעת ביכולת שלהם ליצור קשרים בין אישיים. כמו כן, מחקרים מראים שתחושת הנחיתות שלהם גם משפיעה על ההתנהגות שלהם ומחריפה אותך. כך למשל, נוסע במחלקת תיירים שעובר בדרכו למושב במטוס דרך המחלקה הראשונה חש רמת תסכול וכעס גבוהה.

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?