גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחליף של ניסנקורן בהסתדרות: "אני איש מפלגת העבודה כל החיים, אבל עכשיו מחפש בית פוליטי חדש"

בהתייחסות ראשונה אחרי שאבי ניסנקורן הכריז על יורשו בהסתדרות, מצהיר ארנון בר-דוד כי הוא "יחתור לשנות את ההסתדרות" עם כניסתו לתפקיד • הכול בתנאי שניסנקורן יתברג לתפקיד כלכלי בכיר בממשלה הבאה

ארנון בר-דוד \ צילום: תמר מצפי
ארנון בר-דוד \ צילום: תמר מצפי

רק לפני פחות משנתיים נבחר אבי ניסנקורן לקדנציה נוספת בראשות ההסתדרות, כשגבר על ח"כ שלי יחימוביץ' ממפלגת העבודה ברוב גדול. כעת, לאחר שהוכרז רשמית שהוא מצטרף לבני גנץ בחוסן לישראל, ניסנקורן כבר הצביע על היורש: ארנון בר-דוד, יו"ר הסתדרות המעו"ף. דמות שאולי נחשבת לאנונימית בקרב הציבור הישראלי, אך הוא חולש על ארגון העובדים הגדול ביותר בהסתדרות. "אני נמצא כל החיים שלי בארגוני עובדים מקצועיים. החיידק נמצא בתוכי, לטפל בעובדים, לטפל באנשים, לצמצם פערים. זה מה שעשיתי ברוב שנותיי הבוגרות. בתפקיד הבא, כיו"ר ההסתדרות, אני אוכל גם לחתור לשנות את ההסתדרות", אמר היום ל"גלובס" בהתייחסות ראשונה מאז שהוכרז כיו"ר ההסתדרות הבא - זאת בתנאי שניסנקורן אכן יקבל תפקיד בכיר בממשלה הבאה.

"צריך לעזור לאבי": כחלון ראה בניסנקורן הרבה יותר מבן-ברית | עמירם ברקת

בר-דוד, 61, נשוי להילה, אב ל-6 שמתגורר בקריית אונו, עשה את הקריירה שלו בתחום של ארגוני עובדים מקצועיים מאז שנת 1993. עד 2006 היה בר-דוד יו"ר ארגון עובדי עיריית תל אביב, ארגון העובדים המוניציפלי הגדול במדינה. הוא הגיע לתפקידו מתפקיד מנהל מחלקה במינהל החינוך העירוני. קודם לכן היה בר-דוד איש תנועות הנוער, צמח בפעילות בצופים ושירת בצה"ל עד לדרגת רס"ן בשריון.

ב-2006 עבר מהעירייה להסתדרות, על רקע המשבר הגדול ברשויות המקומיות, כשיותר מ- 100 רשויות במדינה התדרדרו לחוסר איזון תקציבי, ושכרם של אלפי עובדים ברשויות הולן במשך חודשים ארוכים. המשבר הזה טלטל את המדינה והביא לחוסר תפקוד מוניציפלי החמור ביותר מאז קום המדינה.

רמז להתנהלות ההסתדרות בעתיד אפשר לראות בהתייחסות של בר-דוד לשינויים שהארגון העובדים הגדול במדינה, שיש החושבים כי הוא התנוון מזמן, חייב לעבור כבר בתקופה הקרובה. "ההסתדרות צריכה להיות יצירתית יותר", אומר בר-דוד, "בעיקר בתחום של חתימה על הסכמי שכר ובאופן שבו אנחנו מטפלים בעובדים. זה ארגון שצריך לשנות את תדמיתו ולהפוך לחדשני יותר. לפעול לחזק את העובדים מלמטה, כמו שעשיתי בעבר בשנת 2006, עם עובדי העיריות".

בר-דוד משווה בין הסתדרות המעו"ף, שמאגדת כ-300 אלף עובדים, והוא עומד בראשה למעלה מעשר שנים לבין מערכת הסתדרות הגדולה. לדבריו, "המעו"ף, כיום הוא איגוד מקצועי ברמה הגבוהה ביותר והמטרה היא קידום של עובדים וכאמור, הסכמי עבודה יצירתיים, שיתוף פעולה עם עמותות וקרנות השתלמות שמקדמות את העובדים. אמנם עובדי העיריות הם על בסיס תקציבים ציבוריים, אבל העובדה שיש להם עשור של שקט אינה מובנית מאליה אם נזכרים בהלנות השכר של חודשים ובמשבר העצום של העיריות".

בהסתדרות ייערכו בשבועות הקרובים להצבעת הגוף הבוחר לגבי מחליפו של ניסנקורן. בינ"ה, בית נבחרי ההסתדרות (מעין ‘כנסת קטנה' של ההסתדרות) גוף המורכב מסיעות, כאשר סיעתם של ניסנקורן ובר-דוד, "עוגנים", מחזיקה את הרוב בגוף עם 67% מחברי בינ"ה. וכך, אם לא תהיינה הפתעות, יו"ר ההסתדרות הבא הוא יו"ר הסתדרות המעו"ף, בר-דוד.

הסתדרות המעו"ף, הגוף בראשו עומד בר-דוד מאז 2006, הוא ארגון העובדים הגדול ביותר תחת ההסתדרות. מאוגדים שם 300 אלף עובדים המורכבים מארגון עובדי עיריות, עובדי מועצות מקומיות ודתיות, עובדי בנקים, מוסדות לאומיים ובשנים האחרונות גם עובדי חברות ביטוח, וחברות כרטיסי האשראי. 

בשיחה ראשונה עם "גלובס", מאז יצאה ההודעה על מעברו של ניסנקורן לפוליטיקה הארצית, אומר היום בר-דוד שבינ"ה תכונס לבחירות יו"ר ההסתדרות הבא, רק אחרי שהכנסת תושבע. "יו"ר ההסתדרות הודיע שהוא עובר לחיים הפוליטיים. התהליך בבינ"ה יתקיים רק אחרי הבחירות הכלליות. אני ממלא את תפקיד יו"ר מעו"ף מאז 2006 ואנחנו בעלי תפקיד מרכזי בהסתדרות, וגם היינו משמעותיים בבחירתו של ניסנקורן ליו"ר ההסתדרות".

איפה אתה ממוקם מבחינה פוליטית?
"אני איש מפלגת העבודה כל חיים", אומר לנו בר-דוד "בשנה-שנתיים האחרונות, אני מרגיש שזה כבר לא הבית שלי. אני עדיין מתפקד במפלגה, אך כמו הרבה מחבריי, אני מחפש בית חדש, דרך פוליטית אחרת. אני לא פעיל במפלגה, אבל עדיין חבר מפלגה והלכתי להצביע לפני כמה ימים בפריימריז".

מדוע אינך מרגיש שם בבית יותר?
"מפלגת העבודה היתה מפלגת הבית של ההסתדרות, אך היא כבר לא המפלגה שלנו".

במפלגת העבודה מודעים לגודל המשבר שבין המפלגה לבין ההסתדרות. ניסנקורן הוביל קו של קירבה פוליטית ומקצועית לשר האוצר ומפלגת כולנו בשנים האחרונות. גבאי התקבל במוסדות ההסתדרות בעין חשדנית וכחלון מנגד שיתף פעולה עם ניסנקורן במספר "סיבובים" של משברים ואיומי שביתה, האחרון בהם האיום בהשבתת המשק למענם של עובדים בענף הבניה. כל המשברים הסתיימו בפתרון מוסכם עם שר האוצר ובמערכת האוצר והתעסוקה במשק רווחה ההנחה שכחלון וניסנקורן מתאמים ביניהם, משברים ופתרונות ומשלבים ידיים בכל הסוגיות.

את הסיבה להתרחקות של בכירים בהסתדרות ממפלגת העבודה אפשר לתלות גם במערכת הבחירות לראשות ההסתדרות, במאי 2017 היתה סמוכה מאוד למערכת הבחירות לראשות מפלגת העבודה, ביולי 2017. גבאי צפה מן הצד, כיצד כל ראשי המפלגה, החל מיו"ר מפלגה דאז יצחק הרצוג וגם חברי הכנסת עמיר פרץ, מיכל בירן ואיציק שמולי מתייצבים לצידו של ניסנקורן והחליט אז לתמוך במועמדותה של ח"כ שלי יחימוביץ' ביחד עם ח"כ איתן כבל.

אחרי שניסנקורן ניצח, גמל ניסנקורן להרצוג ופרץ וניסה לסייע להם בקמפיין שלהם מול אבי גבאי, אך גבאי סחף אחריו את כל המתפקדים החופשיים של המפלגה והביס את הותיקים והמאורגנים. מיד אחרי אותה מערכת בחירות נפגשו גבאי וניסנקורן ליישור הדורים ובחינת שיתופי פעולה, אך הקשר לא העמיק. מנגד, כאמור, התקרב ניסנקורן עד מאוד לשר האוצר ומפלגתו כולנו ואף שקף לפני מספר חודשים להצטרף לרשימתו לכנסת.

איך היחסים שלך עם שר האוצר משה כחלון?
"היחסים שלנו מצוינים ויישארו מצוינים גם אחרי הבחירות. אני מאוד מעריך אותו, וחושב שהוא שר אוצר מצוין". בר-דוד מודע לכך שניסנקורן מעוניין לקבל את תפקיד שר האוצר הבא, בממשלתו של גנץ, אך מבין שהדרך לשם עדיין רחוקה ואם כחלון יצליח במסע הבחירות שלו, הוא עשוי להיות שר האוצר הבא, גם עם ישיג רק 5-6 מנדטים.

השפה המשותפת של גנץ וניסנקורן

ההודעה במוצאי שבת ותמונתם המשותפת של בני גנץ ואבי ניסנקורן סיפקה תחושה חמוצה קצת. הנה, הפוליטיקה הארגונית, המוסדית, נכנסה לחדר. לא מן החלון אלא מהדלת הראשית. עד היום חיבר אליו גנץ דמויות חדשות, אולי פחות מוכרות בפוליטיקה הארצית. אך ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות שנבחר לתפקיד ברוב קולות לפני פחות משנתיים, איש פוליטי ומי שהיה מעורב עמוקות במפלגת העבודה וגם מקורב לשר האוצר משה כחלון, "הותיר אבק" למפלגות האחרות עמן היה בקשר והצטרף לחוסן ישראל.

הדרך פנימה מעוררת סקרנות רבה, שכן לבני גנץ לא ניתן לייחס קירבה כלשהי לאנשי אגף התקציבים, כלכלנים או תעשיינים במשק הישראלי. בקרב האנשים הסובבים אותו לא נמצאות דמויות מרקע של ארגוני עובדים, פעילות הסתדרותית או קשרים בארגונים העוסקים בזכויות עובדים.

איזה שפה משותפת מצאו השניים וכיצד נוצר הקשר? קשר היועצים עשוי לספק הסבר ראשוני, אך לא מלא. גנץ וניסנקורן חולקים שניים מן היועצים הבכירים. רונן צור, הוא יועץ התקשורת של ההסתדרות בשנים האחרונות ואיתי בן חורין, ממשרד בן-חורין-אלכסנדרוביץ, שימש כיועץ התקשורת האישי של ניסנקורן, סביב מערכת הבחירות לראשות ההסתדרות (וגם לאחריה). השניים הם בכירים בייעוץ התקשורתי והאסטרטגי של גנץ בבחירות 2019.

ניסנקורן, כך נודע ל"גלובס", התרשם עמוקות מגנץ במהלך פגישותיהם. אין זה סוד שניסנקורן היה איש מפלגת העבודה כל חייו, אך בשנתיים האחרונות הוא ואחרים בהסתדרות מחפשים בית חדש. כך גם ארנון בר-דוד, יו"ר מעו"ף המיועד להחליף את ניסנקורן בתפקיד יו"ר ההסתדרות. ניסנקורן ובר-דוד, שניהם היו חברי מפלגת העבודה. בר-דוד ממשיך להיות חבר במפלגה, ואף השתתף בפריימריז לפני כמה ימים והצביע לדירוג רשימת המועמדים של המפלגה לכנסת.

מקורביו אמרו ל"גלובס" שניסנקורן לא הולך לכנסת בשביל לחזור לאחור. ברגע שהוא יושבע כח"כ, לא תהיה דרך חזרה. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד