גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לגדל גראס זה פשוט, אבל לגדל אותו ברמה מסחרית זה כבר מורכב מאוד"

אורן שוסטר, מנכ"ל ובעלי IMC, מחלוצות תחום הקנאביס, שהתחילו לפעול כשלמילה הזאת עוד הייתה תדמית שלילית והרבה לפני שנהפכה לשם נרדף להצלחה, מספר בראיון ל"גלובס" על הקשיים של תחילת הדרך, ועל המקרה המרגש שגרם לו להחליט שהוא בפנים למרות הכול

אורן שוסטר / צילום: איל יצהר
אורן שוסטר / צילום: איל יצהר

שמונה מגדלות הקנאביס החלוצות, שהחלו לפעול בשוק לפני כ-8-10 שנים, נהנות ממעמד מיתולוגי יחסית בשוק. הן החלו לעסוק בקנאביס רפואי וללמוד את התחום כאשר הוא עדיין היה בלתי חוקי ברוב מדינות העולם. היום יש להן היכרות אינטימית עם מטופלים, ניסיון בהדרכה לנטילת הצמח, מידע (מסודר יותר או פחות) לגבי ההרכבים הרלוונטיים לחולים ולמחלות מסוימות, תורה שבעל-פה לגבי שיטות גידול והרבה לקחים שנלמדו ולא צריך לחזור עליהם שנית.

כמה מהר יוכלו חברות חדשות בתחום להדביק את הפער? ראיון ראשון עם אורן שוסטר, מנכ"ל IMC, שהיא אחת החלוצות וגם אחת מהחברות המעטות בשוק שיש להן כבר אישור GAP המאפשר שיווק בישראל אחרי סוף מארס וכן יצוא, שופך מעט אור על הדרך שהחברות הללו עברו. IMC עומדת להתחיל להיסחר בקרוב בבורסה, אך לעומת החברות האחרות מסוגה היא בחרה לא לעבור בינתיים דרך שוק ההון בתל אביב, אלא להתמזג לשלד בורסאי בקנדה, מהלך שייצא לפועל ברגע שיוסרו כמה חסמים משפטיים. כיום לחברה פעילות מסחרית בישראל בלבד, אשר מניבה לה כרגע הכנסות המוערכות במעל 10 מיליון שקל, והיא רווחית.

IMC היא היום בבעלות ובניהול אורן שוסטר ורפי גבאי, שהם בעלים גם בקבוצת e-wave, קבוצת חברות בתחום פתרונות התוכנה לארגונים, בעיקר מתחומי השיווק והשירות, טכנולוגיות המידע, משאבי האנוש וגם הבריאות.

מה לחברת תוכנה ולחוות קנאביס? "הגעתי להשקעה דרך קשר אישי, ב-2010", אומר שוסטר. "לפני כן כל מי שעסק בתחום עשה זאת בהתנדבות. כאשר הגיע הזמן להפוך את הפעילות לעסק מסחרי, נדרשה השקעה, כי לפני כן הגידול היה בסדר גודל קטן מאוד. בתחילת הדרך זה נראה לי מוזר, כמו לכולם. אני לא מעשן ולא עישנתי. ניסיתי לעשות בדיקת נאותות לחברה, אבל זה היה בלתי אפשרי, כי לא היה שום עסק פעיל כזה בכל העולם. החלטתי להפוך לשליח של החברה ליום אחד, ולפגוש לקוחות.

"כל הלקוחות סיפרו על שיפור משמעותי, אבל אחד זכור לי במיוחד. הוא היה אדם מבוגר, בכפר סבא, וכשהתחלתי לדבר איתו במטבח, הוא פרץ בבכי כמו ילד קטן. הוא סיפר שלאשתו יש פרקינסון, ולפני הטיפול משקלה ירד ל-40 קילו. אחרי תחילת הטיפול היא הפסיקה לרעוד, והחלה לאכול. הוא אמר שהצמח שינה את חייהם, ואני החלטתי שאני בפנים".

שוסטר מציין שהעריך, כי תוך זמן קצר יעבור הקנאביס ממסלול של צמח מפוקח למוצר תרופתי, אבל זה לא באמת קרה עד היום. אמנם הצמח מוכר כחומר רפואי, אך השוק לא מתנהג כשוק של תרופות, וכרגע לא ברור אם יתנהל כך, ומתי.

"לקח הרבה זמן עד שהתחום זז", אומר שוסטר. "הרישיונות ניתנו לחצי שנה, ואמנם לא קרה שרישיון לא חודש, אך אי אפשר להשקיע תחת עננה כזו. במשך זמן רב הפסדנו כסף. החברות החלוצות החזיקו את התחום, מול לא מעט קשיים".

בין היתר נתקלה החברה בקשיים תדמיתיים. "e-wave היא קבוצת חברות תוכנה מוכרת במגוון תחומים. כשהייתי מספר למשקיעים או לבנקים על החברה החדשה בקבוצה - זה היה מסיים את הפגישה. ראו את זה על הפנים שלהם. כל האווירה השתנתה, הם נאטמו. לכן, כעבור זמן מה פיצלנו את הקבוצות, ואת החלק הזה שמרנו מתחת לרדאר".

בשנתיים האחרונות, לדבריו, ניכר שינוי דרסטי, וכמובן הכניסה של בכירים ממערכת הביטחון והמשטרה לחברות בתחום היא הדוגמה האולטימטיבית לשינוי התדמיתי. "אבל במשך השנים התדמית הייתה ממש נוראית".

כאמור, החברה הייתה בין החלוצות בתחום, והייתה לכך משמעות גם מבחינת שכר לימוד. "השקענו עשרות מיליוני שקלים לאורך השנים, בין היתר משום שלא היה ידע בתחום. לקחנו כל מיני יועצים, כלומר אנשים שבעצם גידלו בצורה לא חוקית, ולא תמיד העצות שלהם היו טובות. אני שילמתי, והם המשיכו הלאה, ובינתיים נאלצנו לפרק את החממה ולבנות אותה שוב, לפי הנחיות של יועץ אחר, וזה קרה כמה פעמים. למשל, בהתחלה גידלנו על מזרנים לחים וייבשנו ביבשנים, ואחר כך ראינו שצריך לעשות את זה בכלל הפוך. הכל נכתב בדם, עם הכל התמודדנו לבד".

עם הידע הקיים כיום בתחום, עדיין מגדל חדש יתקשה כל כך להיכנס?

"בסופו של דבר לגדל גראס זה פשוט. לא סתם קוראים לו Weed - זה עשב שגדל בכל מקום. אבל לגדל אותו ברמה מסחרית, ובצורה הדירה ונקייה, בלי עובשים, זה כבר מורכב מאוד".

כלומר מי שמעשן היום לא חוקי, מעשן עובש?

"בהחלט יכול להיות, וזה רע מאוד. במיוחד לחולים עם מערכת חיסונית מוחלשת, למשל חולי סרטן. הדבר האחרון שהם צריכים זה עובש בריאות. בתעשיית הקנאביס המסודרת ישנן מגוון שיטות לטפל בעובש, הקרנות למשל".

וחומרי הדברה?

"הצמח הזה, להבדיל מירקות ומפירות, לא נצרך טרי. ולכן אין לו בעיה של הדברה, כי חומר הריסוס מתפרק עם הזמן. אנחנו מרססים רק בחומרי הדברה שמשמשים בחקלאות האורגנית, והם מתפרקים.

"אלו הן דוגמאות לסוגי ידע שלמדנו על בשרנו, ולדעתי לא כל הידע קיים באופן גלוי וברור בשוק. מי שייכנס לתחום יצטרך ללמוד הרבה מההתחלה. כשאני עובד עם קנדים אני מתרשם שהם מעדיפים לשלם מחיר טוב כדי לקנות את החומר או את הידע מחברה ותיקה, כדי לא להגיע למצב של חומר שלא יעבור את התקינה ולחוסרים. אם אתה עוד לא מקצוען, יש סיכוי לא רע שתיכשל בתחילת הדרך".

חברות הקנאביס החלוצות להן זיקה לשוק ההון

מכונות שנבנו במיוחד

אחד התחומים שבהם שוסטר מאמין שיש לחברה את היתרון הגדול ביותר, הוא תחום מיכון התהליך המתרחש אחרי הקציר. "חווה בתחום הזה אחראית לא רק על הגידול עצמו, אלא על תהליך ה-Post Harvest (לאחר הקציר)", כלומר ייבוש הצמח והבאתו לתצורה שבה נהוג לצרוך אותו היום. "נסעתי לאחרונה לארה"ב, שבה מגדלים כמויות עצומות במדינות שבהן יש לגליזציה, וראיתי חוות ענק שבהן כל הקציר והעיבוד הוא ידני, על-ידי עשרות ומאות עובדים. אין חקלאות כזו בשום תחום אחר.

"אנחנו, לעומת זאת, השקענו ובנינו מכונות שחוסכות חלק מכוח האדם. לפתח מכונה בתחום הזה, גם זה לא טריוויאלי. בונים את האבטיפוס הראשון, משתמשים בקציר אחד, מפיקים לקחים, ואז נדרשים עוד ארבעה חודשים עד שאפשר לנסות את הגרסה החדשה. זה תהליך של שנים לפיתוח מיכון ספציפי לתחום".

שוסטר מאמין, כי "מי שירצה לעבוד בסדרי גודל משמעותיים, לא יוכל לעבוד בלי אוטומציה. אם רוצים לקצור כמה טונות בבת אחת, יהיה קשה מאוד לעשות זאת ידנית, ואי אפשר לתת לצמח לחכות. בגלל הרגישות שלו לעובשים חייבים לקצור מיד. התחום הזה צריך להפוך לתעשייה, אחרת זה לא יהיה כלכלי, בעיקר לא בישראל - שבה כוח האדם יקר יחסית.

"אני לא מכיר עוד חברות שיש להן מכונות כמו שלנו, וגם רשמנו פטנטים עליהן. זה היתרון של מי שמגיע מעולם הטכנולוגיה".

החוות בקנדה ממוכנות?

"רובן חוות גידול מקורות (Indoor), ולא בחממות, כלומר מזג האוויר בהן מבוקר לחלוטין, ולכן אין מחזורי גידול וקצירים גדולים, אלא כל פעם חלק אחר במתקן מבשיל, ואז אפשר לטפל בכל התוצרת בעזרת פחות כוח אדם, אבל העלות של גידול מקורה היא אחרת לגמרי מאשר גידול בחוץ. המתחרות של ישראל יהיו חברות שבהן אדמה, מים וכוח אדם זולים, כמו מדינות אפריקה ודרום אמריקה, ומולן לא נוכל להתחרות בלי מכונות. בקולומביה אושר לאחרונה היצוא, ניתנו 140 רישיונות והם טוענים שעלות הגידול שלהם היא 5 סנטים לגרם".

אז מה בעצם המשמעות של כל זה לחברות חדשות בתחום?

"זה תחום עתיר השקעה. לוקח זמן עד שרואים תשואה. גם אם מקימים מתקן, ונניח שקוצרים סחורה ראויה בפעם הראשונה, עדיין ישנה השאלה מי קונה ממך. זה יכול לקחת זמן עד שמשיגים רישיונות ואישורים". 

"אין מה להתחרות בקנדה, באירופה הפוטנציאל גדול"

אורן שוסטר, איך אתם רואים את הפעילות שלכם בחו"ל?

"אפשר לחלק את העולם לשווקים שונים. ארה"ב - שוק מדהים. מכונות חלוקה, חנויות ברמה של אפל, מגוון אדיר של מותגים, של מוצרים, חוויית קנייה ברמה אחרת. זה שוק לגמרי לא נגיש כרגע לחברות המייצאות מישראל, כי הקנאביס עדיין לא חוקי ברמה הפדרלית, ואסור אפילו להעביר אותו בין מדינות.

"קנדה היא שוק מאוד פעיל וגדול, הכי בוגר ובשל, ולדעתי אין לנו מה להתחרות שם. קנדה תגן על התעשייה שלה. אני לא מכיר הסכם יבוא שנחתם מולם והתממש.

"אמריקה הלטינית היא שוק מעניין - כן, גם מתחרה מסוכנת, אך גם שוק למוצרים ברמה גבוהה. דווקא בגלל הפעילות הלא חוקית הרבה בתחום הקנאביס שם, הם כמעט לא מאשרים לשוק הרפואי פרחים, אלא רק מיצויים ומוצרים ברמת איכות ובקרת איכות גבוהות. ייתכן שדווקא שם למוצרים מגובים בניסויים קליניים ייווצר בידול.

"השוק האירופי יגיע על פי ההערכות ל-60 מיליארד אירו עד 2028. היום הוא מגלגל כמה מאות מיליוני דולרים. אירופה קרובה לישראל, ושותפת הסחר הכי טובה שלה, והיא עדיין מתקדמת פחות מאיתנו בהפקת הצמח, וגם תנאי מזג האוויר ברוב מדינות אירופה פחות מתאימים. גם התקינה דומה בין ישראל לאירופה.

"אנחנו מתכננים להתחיל קודם כל בשוק הגרמני, שיש בו 40 אלף מטופלים שכבר היום מקבלים קנאביס, כמו בישראל בערך, אך הפוטנציאל הוא פי עשרה. היום המוצרים מיובאים מקנדה ומהולנד, והתקינה מחמירה מאוד.

"בשנים הקרובות היבוא ישלוט בשוק הגרמני, כך שאין תחרות מבפנים, אבל יש תחרות אירופית מיוון, מפורטוגל ואולי אפילו מדנמרק, שם מקימים מתקני גידול ענקיים מקורים, בהשקעה של חברות קנדיות.

"קולומביה לא רלוונטית לגרמניה, כי הקולומביאנים מייצאים רק מיצויים ובגרמניה מוכרים רק פרחים, אבל בבריטניה מוכרים גם כן רק מיצויים, כך שהקולומביאנים יהיו תחרות משמעותית שם".

היום שוק הקנאביס הוא שוק של ביקושים, אומר שוסטר, אולם בעתיד הלא רחוק צפויה הצפה. "חברת אורורה הקנדית מתכננת לייצר 150 טונות ב-2010, וכ-500 טונות ב-2020. כל השוק הגרמני, כמו השוק הישראלי, הוא כ-10 טונות.

"לאף אחד אין תמונת מצב מלאה כמה חוות ייבנו בעולם, מה יהיה קצב הגידול, מתי יינתנו האישורים. זה לא שוק רגיל של היצע וביקוש, אלא הוא מנוהל רגולציה, והיא לא זזה מהר. לכן, למרות שאין ספק בכלל שיהיה פה שוק, זה הימור גדול, הימור על איך ומתי, ובעיקר מי, כלומר מי יהיו המנצחים הגדולים. אני בטוח שיהיו מעט שחקנים מצליחים, והיתר יירכשו במקרה הטוב, או ייעלמו, ברגע שהשווקים יתבהרו. בקנדה תהליך הקונסולידציה כבר התחיל. כל חברה יכולה לומר היום שהשווי שלה מוצדק, אם היא תהיה זו שתצליח, אבל השווי המצרפי הוא לא הגיוני".

שוסטר מאמין כי הרפורמה האחרונה בשוק הקנאביס הישראלי תשפר את איכות הצמח ואת האמינות מול גורמים בינלאומיים, אולם הצרכנים בישראל ישלמו, רובם, מחיר גבוה יותר. "אבל החולים התרגלו למחירים לא ריאליים", הוא מודה. הוא מוסיף, כי "אנחנו רואים שצריכה של קנאביס לעיתים קרובות מורידה את הצורך בחלק מן התרופות האחרות, בעיקר בתחום הכאב. יש לכך גם השלכות כספיות, אז גם למטופלים עצמם וגם לחברות הביטוח זה עדיין כדאי".

היום החווה של IMC היא בהיקף של 16 דונם, ובכוונת החברה להתרחב בהדרגה עד 200 דונם. יש לה חברת הפצה בבעלותה בגרמניה, וכמו חברות אחרות - היא לא חיכתה רק ליצוא, אלא הקימה גם חווה במיקום אחר, אשר לדבריה יוכל לשווק לגרמניה כבר בעוד כמה חודשים.

הרישום לבורסה בקנדה נעצר בינתיים בגלל חוקי מדינת ישראל, אשר לפיהם המשטרה צריכה לאשר כל גורם שהוא בעלים של יותר מ-5% מחברת קנאביס. "אחרי שאישרנו את כל בעלי המניות, עלה הצורך פתאום לאשר גם את השלד עצמו", מספר שוסטר. "איך מאשרים שלד? נתקענו חצי שנה עם הסיפור הזה, אבל אנחנו עומדים לעשות שינוי שיאפשר לנו להתמזג, וזאת אחרי שירדו לטמיון מאות אלפי דולרים ומוניטין. בכלל, ישראל הצליחה לשרוף את עצמה יפה אצל המשקיעים הקנדים, בגלל העיכובים ביצוא".

לחברה זן קנאביס פופולרי בשם רומא (כה פופולרי, שסוחרי גראס לא חוקיים מזייפים אותו לפעמים ומציגים אותו כסחורה שנרכשה מחולים). "זה זן עם כמות גבוהה יחסית של THC, הוא יקר יחסית לגידול, והיום אנחנו מפסידים כסף על כל חולה שמשתמש בו, בתקווה שכשהכמויות יעלו נתאזן בו".

אתה חושב שבאמת ניתן יהיה לבדל זן מסוים?

"אני חושב שאנחנו נראה קנאביס בכל מקום בחיים שלנו - בחטיפים, במסעדות, בקוסמטיקה, יהיה 'המפ' (Hemp, צמח קנאביס ללא חומרים פעילים, ג' ו') בטקסטיל. רוב המוצרים לא יכללו THC בכמויות ממסטלות, אלא יתפקדו יותר כתוספי מזון. בתחום הזה, שיווק ומיתוג יתנו את הבידול. מחוץ לכך יהיה גם התחום הרפואי, שבו יידרשו ניסויים קליניים ומאגרי מידע שיעקבו באופן צמוד אחר השפעת המוצר. 

"לאחרונה הקמנו חברה יחד עם פרופ' דדי מאיר מהטכניון - שנחשב לאחר המומחים הגדולים בחקר הצמח - מיזם להשקעה בסטארט-אפים מהתחום שיש בהם חדשנות, בכל התחומים: הצמח עצמו, שיטות חקלאיות חדשות, מוצרים חדשים, משאפים; אלה המקומות שבהם לישראל באמת יש יתרון". 

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"