גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנופה להעצמה: עמותת בוגרי 8200 השיקה את יוזמת LIFT

וגם: כמה עולה לנו תרבות של חוסר הגינות?

מימין: מור, הרשקוביץ, גלבוע, ברי, ליברמן, גרינברגר, קצוביץ ומלצקי / צילום:  ענבר לוי
מימין: מור, הרשקוביץ, גלבוע, ברי, ליברמן, גרינברגר, קצוביץ ומלצקי / צילום: ענבר לוי

תוכנית Woman2Woman של עמותת בוגרי 8200 השיקה אתמול את LIFT) Leading Impact from within) - יוזמה שמטרתה לספק לארגונים כלים ופלטפורמות לגיוס ולהעצמת נשים בארגונים.

האירוע התקיים בקמפוס של חברת גוגל בתל אביב בנוכחות ד"ר ארנה ברי, בכירה בענף ההייטק והמדענית הראשית לשעבר, פרופ' יוסי מטיאס מנכ"ל גוגל ישראל מו"פ, וניר למפרט, איש עסקים מבכירי המשק ומייסד עמותת יוצאי 8200.

התוכנית פועלת עם ארגונים בעולמות ההייטק, יזמות והון סיכון, פיננסים וייעוץ, מסייעת להם לקלוט נשים לעמדות בכירות ולקדם נשים מתוך הארגון לתפקידים בכירים.

לדברי קרן הרשקוביץ, מנהלת וממייסדי תוכנית W2W, "הרבה חברות משקיעות כספים ורוצות להוביל את הנושא של קידום נשים בתוך הארגון, אבל אינן יודעות כיצד לעשות זאת נכון. המקום שלנו הוא לבוא ולעזור להן. למרות שבשנים האחרונות החשיבות בשילוב נשים בתפקידי ניהול בכירים מייצרת שיח ומקבלת נראות בתקשורת, המשק אינו מאוזן עדיין. זה פספוס גדול לכל המשק שעדיין חסר ייצוג הולם של טאלנט נשי, במיוחד על רקע התחרות על הון אנושי".

עוד באו להפגין כוח נשי: נירית מור, סמנכ"לית פיתוח עסקי ושיווק ב- BDO; קרן הרשקוביץ, מייסדת-שותפה ומובילת תוכנית W2W, ומנהלת צוות חשבות ישראל בצ'ק פוינט; הלה גלבוע, סמנכ"לית כספים ב-DELL EMC; שלומי ליברמן, COO ב-DELL EMC; יעל גרינברגר, מנהלת השיווק והפיתוח העסקי של W2W, ויועצת ב- Designit; נועה קצוביץ, מובילת פעילות LIFT מבית W2W, ומפתחת ב-Skycure; יעל מלצקי, מובילת תחום חדשנות אורבניות ב-CityZoom, ונוספים.

ביוזמת LIFT תומכות חברות הייטק המעסיקות יחד אלפי עובדים, בהן צ'ק פוינט, סייבריזן, BDO, Dell EMC, בנק דיסקונט, גוגל ו-BCG. חברות נוספות המעסיקות אלפי עובדים בישראל ושותפות ליוזמה הן חברות ההייטק Payoneer, קלטורה, מיקרוסופט ו-Fiverr.

יוסי מטיאס / צילום:  ענבר לוי

חדשנות, הנפקות, ומה מיוחד במקרר בשוהם?

אתמול ערכו חברת דירוג האשראי S&P מעלות, משרד עוה"ד גולדפרב זליגמן ואיגוד החברות הציבוריות את ועידת ההנפקות השנתית, המבקשת לתת במה לכמה סוגיות ואתגרים בשוק ההון הישראלי. באירוע נכחו בין היתר רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות; צבי סטפק, בעלי מיטב דש; איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל; אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, ואחרים.

הראל בן זאב כינתה את העשור שחתמנו מאז המשבר הפיננסי של 2018, עשור אבוד. היא הסבירה כי הפעילות בשוק החוב לא צמחה באופן מספק לצרכי השוק ולביקוש להשקעות מצד המוסדיים. זאת, במיוחד בעידן של ריבית אפסית, שניתן היה לנצל לעודד הנפקות של חברות גדולות וגיוסים לצרכי השקעות, צמיחה ופיתוח, מעבר לגיוסים לצורכי מימון מחדש שאפיינו את מרבית ההנפקות בעשור זה".

פלטו ניצל את אווירת טרום הבחירות וטען כי "מקבלי ההחלטות בשוק ההון לא ניצלו את תקופת הגאות בשווקים כדי להיערך לימים פחות טובים, והמשיכו לקדם רגולציה מזיקה ולהימנע מהרפורמה הנדרשת בתחום המס על שוק ההון. לכן אנחנו רואים פחות הנפקות וירידה במספר החברות הציבוריות בישראל". פלטו טען כי "שר האוצר, משה כחלון, לא עשה דבר לקידום שוק ההון, אך אנו מקווים שהממשלה הבאה תדע לשנות סדרי עדיפויות וליצור את התשתית להמשך פיתוח שוק ההון הישראלי".

עו"ד נחמה ברין, שותפה וראש מחלקת חברות ושוק ההון במשרד עוה"ד גולדפרב זליגמן, התייחסה לכניסתם של המטבעות הווירטואליים ולחוסר המוכנות להם. "חדשנות כשלעצמה היא לא רק רעיונות חדשים וטובים, אלא גם הביצוע שלהם. לכן יש חשיבות קריטית לרגולציה שגם תתמודד עם האתגרים שהחדשנות מביאה עמה וגם תספק פתרונות קוהרנטיים ותומכים שיאפשרו את היישום שלה", אמרה ברין.

אברכהן הציג זווית משלו לחדשנות ויתרונותיה. "התחלנו במחסן מבוקר טמפרטורה בשוהם וכולם הרימו גבה ושאלו למה צריך את זה. היום כולם רוצים לתאם שם ביקורים", הוא אמר.

נחמה ברין, איציק אברכהן, רונית הראל בן־זאב, אילן פלטו, צבי סטפק / צילום: גיא אסיאג

חדשנות ישראלית, תרומה חברתית, ומה הקשר לוותיקן?

דיקסון דול, מבכירי תעשיית ההון סיכון האמריקאית, ומייסד קרן Impact VC, הגיע ביום חמישי האחרון לכנס המשקיעים הבינלאומי Axis Tel Aviv, בחיפוש אחר אפשרויות השקעה במיזמי אימפקט, כלומר בכאלה שרותמים את הטכנולוגיה למטרות טובות ולתרומה חברתית. אל הכנס, שהתקיים במרכז פרס לשלום וחדשנות ובראשו עומד יזם ההייטק אד פרנק, הגיעו בין היתר נציגי הסטארט-אפים Air Doctor, שפיתחה פלטפורמה למטיילים ברחבי העולם, המאפשרת להם גישה לעזרה רפואית מקצועית בכל מקום בו הם נמצאים; FruitSpec שפיתח טכנולוגיה מבוססת ראייה מלאכותית המיועדת לחקלאים ויודעת להעריך באופן מדויק את כמות היבולים הצפויה בסוף העונה במטעים; EyeControl -מכשור לביש מבוסס בינה מלאכותית העוזר לחולים במחלות כגון ALS או שבץ לתקשר עם הסביבה, ועוד.

דול שימש בעברו כיו"ר איגוד קרנות ההון סיכון האמריקאי. הקרן הנוכחית שבראשה הוא עומד, זכתה באחרונה בהשקעה מצד הוותיקן, המנהל את כספי הכנסייה הקתולית. בכנס הוא הסביר כי "השנה האחרונה היתה הטובה ביותר לתעשיית ההון סיכון העולמית, עם גיוס מעל ל-200 מיליארד דולר שהושקעו ב-13,400 חברות. גם סין הופכת בשנה האחרונה לכוח משמעותי עם עלייה מרשימה בהשקעות לכ-70 מיליארד דולר. אין ספק שתעשיית ההון סיכון בישראל, שגייסה בשנה שחלפה כ-6.5 מיליארד דולר, היא חזקה וגדלה בקצב בריא. אם הייתי צריך להתחיל מההתחלה, כנראה הייתי פונה לתחומי הבריאות והמדע. קורים שם דברים מרתקים".

אד פרנק ודיקסון דול  / צילום: Photo Touch

שאלת מיליון הדולר: כמה עולה לנו תרבות של חוסר הגינות?

מדוע המחירים עולים? שאלה זו עמדה במרכזו של כנס שערך בשבוע שעבר מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה במסלול האקדמי המכללה למינהל. בכנס נכחו פרופ' מאיר חת, מייסד המרכז; השופטת בדימוס ד"ר איריס סורוקר, העומדת בראש המרכז; רמי לוי, בעלי רמי לוי שיווק השקמה; עו"ד מיכאל מקייה, יועמ"ש רשות החשמל; עו"ד גלעד ברנע; עו"ד טליה סלומון, ראש מחלקת התחרות במשרד הרצוג פוקס נאמן; עו"ד שחר בן מאיר; ד"ר שלומי פריזט, הכלכלן הראשי של רשות ההגבלים לשעבר; ואחרים.

"אני אומר לכם שהצרכן לא חייב לקנות בכל מחיר", טען רמי לוי, "הוא יכול לקנות מותגים אחרים שהם לא פחות טובים באיכותם. הדרך להוריד מחירים היא רק דרך חינוך הצרכן. אם הצרכן יבין שיש לו כוח עצום ביד והוא ישתמש בו, המחירים יירדו. שלא יקנו 2 קילו עגבניות כשהמחירים בשמיים, שיקנו חצי קילו".

עוד הוא טען: "הסקטור הציבורי הוא כולו מונופולים. אני לא יכול לשלם ארנונה, חשמל או דלק למישהו אחר. אי אפשר לייצר תחרות למדינה, אבל בסקטור הפרטי יש גם יש תחרות. העלות המרכזית על האזרח הישראלי היא העלות הממשלתית. הכסף של האזרח הישראלי לא שווה, זאת כל הבעיה. יש פה יותר מדי מסים על האזרח הישראלי".

לדברי פריזט "מה שמפריע לצרכן הישראלי זה שהמחירים עולים ללא הצדקה. אם הממשלה הייתה מציגה את הסיבות לעלייה, אזי הציבור לפחות היה יותר סבלני. בעיה נוספת היא שאין לנו שום מנגנון שיגרום לנו להאמין שעליית המחירים היא הגונה כלפינו, מלבד תחרות - כשיש תחרות, אנחנו מאמינים לתוצאה".

לדברי סורוקר "הכנסת תחרות היא בהחלט דבר מבורך אך לעיתים אנו רואים שהתחרות פוגעת ברמת האיכות ולכן תמיד ישנו סחר חליפין בין המחיר לאיכות. השיקולים המהותיים הם לעיתים סותרים ובכל מקרה מורכבים".

עו"ד אוהד פלג, לשעבר יו"ר המועצה הישראלית לצרכנות, הסביר מצדו כי הבעיה של המחירים הגבוהים נובעת מ"תרבות ישראלית בסיסית של העדר הגינות. אנשים רוצים לקחת לעצמם כמה שיותר על חשבון אחרים. מחירים מופרזים הם חלק מתרבות כללית לא הוגנת. הגיע הזמן שנחתור לתרבות של הגינות, ושהמחירים יהיו הוגנים".

מאיר חת, איריס סורוקר, רמי לוי / צילום: יעקב אשכנזי

עוד כתבות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית במסחר באירופה: החוזים העתידיים על וול סטריט אדומים

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על כ-87 דולר ● ירידות קלות בחוזים העתידיים על וול סטריט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע