גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך נראה הברקזיט בעיני מדדי המניות?

למרות נבואות הזעם בנוגע להשלכות הברקזיט על הכלכלה הבריטית, ששלחו את הליש"ט למסע היחלשות שנמשך עד היום, שוק המניות הבריטי דווקא מיהר לפצוח בראלי אימתני ● החל מהמחצית השנייה של 2018 "הצטרף" השוק למטבע, ושניהם החלו צועדים יד ביד בכיוון מטה ● מתחילת 2019, עם המרוץ קדחתני של תרזה מיי להשגת הסכם מול האיחוד האירופי, כל האופציות פתוחות

בורסת לונדון / צילום: Toby Melville, רויטרס
בורסת לונדון / צילום: Toby Melville, רויטרס

ביוני 2016 בחר העם הבריטי לעזוב את האיחוד האירופי ולצאת לדרך עצמאית. בחודשים שקדמו למשאל העם התפרסמו לא מעט מחקרים אקדמיים, שניסו לכמת את השלכות הפרישה על הכלכלה הבריטית, ואולי אף במעט להטות את כף המאזניים לטובת ההישארות באיחוד. רובם ציירו תרחישים אפוקליפטיים משהו, אך אלו נפלו על אוזניים ערלות. בסופו של דבר ההחלטה נפלה, והברקזיט יצא לדרכו.

הבנק הבריטי המרכזי, עם מרק קרני בראשו, הצטרף למחנה הפסימי, ופרסם ערב המשאל את הערכותיו לגבי תרחיש היציאה: פגיעה מתמשכת בפעילות הכלכלית, היחלשות הפאונד, נסיקה באינפלציה וזינוק בשיעור האבטלה.

מאז אותו יום מכונן נוספו כמה וכמה עבודות חדשות, שאיששו במידה מסוימת את החששות המוקדמים. מחקרים אלו סיפקו הוכחות סטטיסטיות לכך שגם בתקופת ביניים, של ניהול משא ומתן קדחתני לקראת הפרישה, חוסנה הכלכלי של בריטניה נפגע.

כך, החוקרים מבית הספר לכלכלה של לונדון ומאוניברסיטת בון, הראו כי כבר בתקופת המעבר חלה האטה בצמיחת התוצר. על רקע האי-ודאות, היצואנים הבריטים יצרו פחות קשרי מסחר חדשים. סביבת האינפלציה הראתה סימני התחממות, והשכר הריאלי נשחק קמעה. החוקרים מהמכון הלאומי לכלכלה הראו, ששוק האג"ח סבור כי הבנק המרכזי ידבוק במדיניות מוניטרית מרחיבה, במטרה לתמוך בפעילות העסקית. ברור שתמיכה בצמיחה עלולה לבוא על חשבון האינפלציה.

איש לא הופתע כשאנשי אקדמיה הביעו את הסתייגותם מהברקזיט. הממסד הכלכלי באירופה חרת על דגלו את עקרונות האינטגרציה ופתיחת הגבולות הגיאוגרפיים עוד משנות ה-50. ההפתעה הגיעה משוק המניות, שעל אף נבואות הזעם פתח בראלי אימתני. כשמתעמקים במבנה המדדים בבריטניה, מתחילים להבין את הסיבה לעליות בשוק המניות.

מחירי המניות, בממוצע, אמורים לגלם את כל המידע הזמין למשקיעים, בכל רגע נתון. שווי החברות בשוק ישקף, בין היתר, את הנחותיהם לגבי שורות ההכנסות, שורות הרווח, שיעורי הריבית וכן מגמות ענפיות כלליות. לפיכך, מדדי המניות הם הדרך המהימנה ביותר להבין כיצד ראו המשקיעים את בריטניה מחוץ לאיחוד האירופי. זהו למעשה אומדן חלופי לתחזיות האקדמיה, שחלקן הגדול התבסס על מודלים אקונומטריים, חפים מהיבטים פסיכולוגיים.

יום לאחר המשאל צנח שוק המניות של בריטניה בכ-3% (כצפוי, המשקיעים חששו מהאטה שמקורה בפגיעה בסחר-החוץ), והליש"ט נחלשה ב-8% מול הדולר. הפיחות בליש"ט התברר כפרמננטי - הוא המשיך להסחר בדיסקאונט ביחס לדולר, מאז ועד היום. בן לילה הפכה סוגיית המט"ח לקריטריון מכריע בקביעת המשקיעים מי מהחברות תרוויח מההתנתקות (או תיפגע פחות), ומי תפסיד ממנה. חברות שבסיס פעילותן נמצא בשוק המקומי, סבלו מירידות, ואלו שעיקר עיסוקן בחו"ל דווקא עלו.

הכנסות מחו"ל טובות למדד

מדד הבנצ'מרק FTSE 100 הוא מדד המניות הגדולות בבריטניה, שקרוב ל-70% מההכנסות שלו מגיעות משוקי חו"ל. זו הסיבה העיקרית כנראה לביצועים העודפים שלו ביחס ל-FTSE 250, שרק כ-44% מהכנסותיו מגיעות מחו"ל, וכל היתר מהשוק המקומי.

עשר המניות הגדולות במדד FTSE 100

המשקיעים העריכו כי היצואניות ירוויחו מהיחלשות המטבע הבריטי, שכן הכנסותיהן הנקובות בדולר (או במטבע אחר שמולו נרשם פיחות), יהיו שוות יותר במונחי מטבע מקומי, וליש"ט חלשה מקנה להן יתרון תחרותי מול המתחרות. מנגד, היבואניות יהיו רגישות יותר להאטה בשוק המקומי, וייפגעו מהתייקרות חומרי הגלם עבורן. התבוננות במדד המניות FTSE 100 מול מדד המניות מהשורה השנייה - FTSE 250 - עוזרת לזקק את ההבדלים.

FTSE 100 הוא מדד "דפנסיבי", כלומר משקל הסקטורים שעמידים יותר להאטת הצמיחה (בין שבבריטניה ובין שבחו"ל) הוא גבוה יותר בהשוואה ל-FTSE 250, וגם בהשוואה ל-MSCI Eurozone. צריכה בסיסית, אנרגיה, תשתיות או רפואה עונים על ההגדרה. בשל היותו מדד "דפנסיבי", הוא מציע תשואת דיבידנד נאה למשקיעים - ב-2018 היא עמדה על כ-4.8%, לעומת 3.8% בגוש האירו וכ-2% ב-S&P 500.

התפלגות ההרכב הסקטוריאלי במדדים

מעניין לציין, כי החוקרים לא מצאו התייחסות שונה מצד המשקיעים לחברות או לסקטורים עם נוכחות גדולה יותר של מהגרים מתוך מצבת העובדים שלהם. אחרי הכול, הרי זו הייתה הסיבה העיקרית לכך שהבריטים החליטו לנטוש את האיחוד. בדומה לכך, הכלכלנים לא מצאו עדות סטטיסטית לכך שהמשקיעים התייחסו לנושא המכסים הפוטנציאליים. מפתיע שהנחה שלפיה הברקזיט עלול לסכן את סחר-החוץ בין בריטניה לאיחוד האירופי, לא מצאה ביטוי בביצועי החברות. ייתכן שהפופולריות של שימוש במכשירי השקעה פסיביים, כגון קרנות סל (ETF), היא ההסבר האפשרי לתופעת האחידות בביצועים.

חשיפה לשוק המקומי במדדים הבריטיים

במחצית השנייה של 2018 "נשבר" המתאם השלילי בין FTSE 100 לליש"ט, והוא הפך חיובי, כלומר חולשת המטבע הלכה יד ביד עם ירידה במדדי המניות. מגמה דומה נרשמה לא רק בבריטניה, אלא גם בגוש האירו - שער האירו ומדדי המניות התחילו לנוע באותו הכיוון.

התפתחות מדד FTSE 100 ושער הדולר מול הליש"ט

המשקיעים נזכרו כנראה מהן הסיבות האמיתיות שבגינן המטבעות מאבדים מערכם. כשזה קרה, הם לא היו מוכנים יותר להתבונן בחצי הכוס המלא, ותיאבונם לסיכון פחת.

קשה להגדיר בבירור מה גרם לשינוי: ייתכן שהייתה זו הכרה בסיכוני ברקזיט, או הכרה בסיכוני מלחמת הסחר, וסביר יותר שגם וגם. כך אן כך, בשלהי 2018 המשקיעים כבר התקשו להאמין כי הליש"ט, או האירו, חלשים ככל שיהיו, יצילו את רווחי היצואניות כשברקע מתחוללת לה האטה גלובלית בביקושים.

2019 נפתחה במרוץ קדחתני של ראש הממשלה תרזה מיי להשגת הסכם מול האיחוד האירופי. הזמן אוזל והמחלוקות מרובות. נכון לעכשיו, כל האופציות פתוחות: ייתכן שמועד היציאה יידחה, ייתכן שיושג הסכם חדש, או שמא בריטניה תחליט על יציאה "קשה" ללא הסכם כלל.

בינתיים מצטברים להם ענני ההאטה: הכלכלנים נותנים הסתברות של 30% לכך שבריטניה תגלוש למיתון בשנה הקרובה, לאחר שמאז 2012 הכלכלה לא חוותה התכווצות בתוצר. בבנק המרכזי סבורים כי "ערפל הברקזיט" יקטין את קצב הצמיחה ל-1.2%, הנמוך ביותר בעשור האחרון.

מדד מנהלי הרכש של ענף השירותים בבריטניה צנח לשפל של שנתיים וחצי, מה שמאשש את הערכה כי ברקזיט עלולה לגרור את הכלכלה לקיפאון. בעלי העסקים ציינו בסקר כי נוכח האי-ודאות, הם נמנעים מלהקים מיזמים חדשים.

ומה בשוק המניות? תמונת המאקרו שוב לא מקבלת את ביטויה במדדים: FTSE 100 ו-FTSE 250 לא נכנעים לתכתיבי הכלכלה - הם רשמו עליות נאות מתחילת השנה, בין היתר הודות לנימה "יונית" של הבנקים המרכזיים.

אירוע הברקזיט מלמד אותנו על מורכבות שוק המניות. ריבוי הגורמים שמשפיעים על ציפיות המשקיעים לא מאפשר דפוסי התנהגות קבועים, ומקשה מאוד על מלאכת ניבוי התחזיות. פעם זה המטבע שמוביל את המגמה, פעם זו הצמיחה העולמית ופעם זו מדיניות הריבית.

מה שבטוח - השווקים שונאים אי-ודאות. עם התבהרות התמונה סביב אופי הפרישה מהאיחוד, קל יותר יהיה להעריך את עתידה הכלכלי של בריטניה ואת שוקי המניות שלה. 

הכותבת היא מנהלת מחלקת מחקר מדדים בקסם מדדים, מקבוצת אקסלנס. חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה. המידע האמור הינו למטרות מידע בלבד, בהתבסס על ניתוחי שוק שנעשו, ואין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה של ניירות ערך המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. מובהר בזאת כי מדדי MSCI הם קניינו הרוחני של עורך המדד MSCI Inc, לרבות סימני המסחר הרשומים. 

עוד כתבות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

היישר מרוסיה: איראן תקבל השבוע נשק חדש

לפי סוכנות הידיעות האיראנית הממלכתית, איראן תקבל כבר בשבוע הבא אספקת מטוסי קרב מדגם סוחוי 35 ● כיום חיל האוויר של משטר האייתוללות מתבסס על מטוסים מיושנים מאוד כמו פנטום - כך שמאזן הכוחות האווירי הנוכחי צפוי להשתנות, אך ישראל עדיין מתקדמת יותר

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

עיראק / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

הפצצה בבסיס מיליציות פרו-איראניות בעיראק, רצף אזעקות בצפון

גורמים ישראלים ואמריקנים: לא קשורים לתקיפה בעיראק • שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • רקטה נפלה בשטח פתוח מחוץ לשדרות, צה"ל תקף את מוקד השיגור • כל העדכונים

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה