גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל פיטורים עולמי ויותר מוצרים של גוגל ואפל: מה צפוי לקרות השנה בעולם התקשורת

חברת הייעוץ הבינלאומית Analysys Mason צופה כי חברות הטלקום העולמיות יקצצו 5% ממצבת כוח-האדם שלהן ב-2019 בשל תהליכי ייעול, וזו רק ההתחלה ● בנוסף, יותר מערכי שירות לקוחות יוחלפו ברובוטים ● וגם: איך עשרות אלפי לקוחות בזק עדיין גם מנותקים מהאינטרנט וגם משלמים יותר

גוגל / צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
גוגל / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תערוכת הסלולר השנתית הגדולה בעולם תיפתח בשבוע הבא בברצלונה, ואת מרכז תשומת הלב צפוי לתפוס הדור החמישי בסלולר שמתקרב בצעדי ענק לשימוש מסחרי. גם בשנים קודמות דובר רבות על כניסת הדור החמישי, אך השנה כבר ישנן התחלות של הטמעות מסחריות, ומטבע הדברים בזמן התערוכה נשמע על חוזים חדשים שנחתמים ועל השקות נוספות.

מה מעכב את החדרת הדור החמישי ומה עוד נראה בברצלונה? 8 נקודות על מה שצפוי בענף התקשורת בשנה הקרובה:

1. למרות הבאזז הגדול והרעש סביב הדור החמישי, יש מי שסבור שהדור החמישי הוא אירוע שהציבור לא יבחין בו בצורה ממשית ב-2019.

דוגמה לכך היא חברת המחקר והייעוץ Analysys Mason, שפרסמה לאחרונה את המחקר השנתי שלה על המגמות הצפויות בעולם הטלקום ב-2019. לפי החברה, למרות ההשקות הרבות הצפויות השנה, מחסור במכשירים תואמים יעיב על המודעות הציבורית למגמה וידחה את השפעתה ל-2020, לכל הפחות.

ומכיוון שהדור החמישי, בארה"ב לפחות, מתחיל את פעילותו בשוק האלחוטי הנייח, צפוי שהוא ייתן את הטון השנה בכמה שווקים. המגמה המסתמנת היא שמאמצים מוקדמים של הטכנולוגיה, יהיו אלו שישתמשו בדור החמישי כתחליף לתקשורת הנייחת הפיסית מצד חברות הטלקום והכבלים.

2. המגמה השנייה על פי Analysys Mason היא המשך המומנטום של תחום ה-IoT (האינטרנט של הדברים). לדברי החוקרים, התחזקות המגמה תגיע עד כדי ערעור ההגמוניה של המפעילים הקיימים על תחום הקישוריות בגלל מודלים חדשים שייווצרו בשוק.

3. חברות תקשורת ירכשו חברות IT כדי להרחיב את פעילותן. זה יקרה בכל העולם. אך בניגוד למה שחושבים, הרכישות לאו דווקא יובילו לצמצום בכוח-האדם בחברות ה-IT.
כמו כן, תתרחב מגמת ה-SD-WAN - פתרונות ענן לארגונים שמאפשרים גישה ישירה דרך רשת האינטרנט הפרטית והציבורית, ומציעים אבטחה משולבת ההכרחית להגנה על סניפים משרדיים וארגונים מבוזרים. ההטמעה תהיה איטית בשל חוזים ישנים של ארגונים, אך המגמה ברורה.

4. בתחום העסקים הקטנים והבינוניים, צפויה להתפתח מגמת ה-DAAS (The device as-service). חברת המחקר Analysys Mason סבורה כי בעיקר עסקים בינוניים יהפכו את המכשירים הסלולריים וציוד הקצה בארגון לכלי ניהולי ותחרותי.

5. האיום מצד ענקיות הדיגיטל גוגל ואפל על חברות התקשורת רק הולך ומתגבר, בעיקר בבית החכם. חברות התקשורת היו מעדיפות לספק בעצמן פתרונות כמו "אלקסה" של אמזון, אך ככל הנראה התוצאה כבר נקבעה. בשורה התחתונה, המפעילים יתמקדו בשיפור השירותים והקליטה בבית. בהמשך לכך, תתגבר מגמת האחדה בין השירותים הנייחים לניידים. זה אומר שהיקף תעבורת האינטרנט בבתים יגיע עד ל-250 ג’יגה בייט בחודש בחלק מהשווקים.

6. חברות התקשורת ימשיכו להאיץ אפליקציות כעזר בשירות לקוחות. המגמה תתחזק במקביל ליכולות הדור החמישי, שיאפשרו לארגונים הקצאה של מעין רשת פרטית סלולרית לניהול עצמאי. בפועל, הבוטים ישתלטו על מערכי שירות הלקוחות כך או אחרת.

7. בינה מלאכותית היא אחד התחומים הכי חמים בעולם הדיגיטל. תחום הביג דאטה יוביל ארגונים וחברות תקשורת להתייעלות וחיסכון בכוח-אדם היכן שרק יהיה ניתן. בינה מלאכותית תהיה פקטור משמעותי הרבה יותר באופן שצרכנים משתמשים בתקשורת ובשירותים שהם צורכים, למרות שאמזון, פייסבוק וגוגל ישמרו על ההגמוניה שלהם.

8. המגמה האחרונה שעליה מצביעה Analysys Mason היא הפחתה של 5% לפחות מכוח-האדם ברחבי העולם בחברות הטלקום. זה יקרה למרות מודלים עסקיים חדשים שיצמחו. הסיבה לכך נובעת מפישוט של תהליכי עבודה. בתוך חמש שנים יכולות חברות התקשורת לקצץ 25% מכוח-האדם שלהם, ככל שיבינו את הפוטנציאל הטמון בהטמעה של שינויים דיגיטליים.

עדיין אין פיתרון ל"בנדל ההפוך"

השבוע נחשפנו להמשך הסאגה שנחשפה ב"גלובס" בשבועות האחרונים בכל הקשור ל"בנדל ההפוך" של בזק. מדובר באותה חבילת אינטרנט שבזק משווקת ללקוחות יחד עם קישוריות לאינטרנט, תשתית וספק בחשבונית אחת. מכיוון שישראל מתעקשת על רגולציה ייחודית, רק אצלנו נהוגה ההפרדה המבנית בין ספק הקישוריות לאינטרנט לבין חברת התשתית.
תזכורת קצרה: עם פרוץ רפורמת השוק הסיטונאי לחיינו, לפני בערך ארבע שנים, הוחלט במשרד התקשורת לאפשר לבזק למכור חבילה שנקראת "בנדל הפוך". מדובר בחבילה שמי שמוכר אותה זו בזק, כשהיא מציעה ללקוחות לבחור את ספק האינטרנט מתוך רשימה של ספקים.

כלומר, בזק היא שמשווקת את ספקיות האינטרנט, גדולות כקטנות. עד אז הלקוח היה מתקשר עם חברת התשתית ועם ספק האינטרנט בנפרד, כשהם היו מעבירים ביניהם את אמצעי התשלום של הלקוח.

השוק הסיטונאי איפשר למתחרותיה של בזק למכור שירות אינטרנט אחוד ללא הפרדה. כדי לאזן את הנזק לבזק, הרגולטור איפשר לה למכור שירות שהוא מעין ייצור כלאיים. היא זו שמשווקת ללקוח את התשתית ואת הספק, ומעבירה לספק את התשלום. יצור הכלאיים הזה, שעדיף אילו לא בא כלל אל העולם, יצר שורת עיוותים בשוק.

ברגולציה, מה שלא פשוט לא עובד

וכמו תמיד, מי שמשלם את המחיר על המחדלים הוא הציבור. מאות אלפי לקוחות אינטרנט מנותקים בחודשים האחרונים מאחר שמשרד התקשורת לא מוכן לאפשר לבזק לשווק בנדל הפוך לתקופה שעולה על שנה.

למשרד יש קונספציה משלו - אחרי שנה, ובעקבות פירוק הבנדל, הלקוחות יתחברו מחדש לאינטרנט דווקא אצל מתחרותיה של בזק. זה לא עובד. מה שקורה בפועל הוא שאחרי שנה של בנדל הפוך, מאות אלפי לקוחות מתנתקים באבחה אחת, בלי שספקיות האינטרנט יוכלו בכלל לאתרם ולהציע להם שירות. הסיבה היחידה לכך היא שאין להם את היכולת ליצור קשר עם הלקוחות.

בזק, בגלל מדיניות המשרד, מודיעה על סיום המבצע ומעלה את מחיר התשתית, אך אחרי שנה היא כבר לא מעבירה לספקיות את התשלום על חלקן בחבילה, מפני שהחבילה מתפרקת אוטומטית בגלל הוראות המשרד. הספקיות מצדן נאלצות לנתק את הלקוחות מפני שהן לא מסוגלות לאתר אותם ולהציע להם חבילה חדשה. כאוס שאין כדוגמתו.

לטעמי, הדרך היחידה להתמודד עם הכאוס הזה כעת היא לבטל את "הבנדל ההפוך" של בזק לחלוטין. צריך לאפשר לה הארכה של הבנדל לתקופת ביניים להיערכות, ואז להפסיק אותו לחלוטין. צריך במקומו לאפשר לבזק גם לספק אינטרנט ולא רק תשתית. זה לא מסובך, זה לא יגרום נזק בשוק, ההפרדה המבנית (המיותרת יש לומר) תישאר, ורק העיוות שנוצר בגלל המדיניות של המשרד ייפתר. ברגולציה, מה שלא פשוט לא עובד. 

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ