גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה זמן נותר למוות או כמה נותר לחיות: דרור פויר מציין 5 שנים להשתלה

בתור אדם שחי עם איבר מושתל, אני יודע כמה דברים על סתירות, וכדאי שתאמינו לי: כמה שיותר, יותר טוב

איור: תמיר שפר
איור: תמיר שפר

 

א.

השבוע מלאו חמש שנים לניתוח השתלת הכליה שעברתי. לא ציינתי את האירוע באופן מיוחד או באופן כלשהו. כמובן שזכרתי את התאריך וזיהיתי אותו מתקרב אליי. גם הוא ידע בדיוק מי אני, אבל כמו שני סוכנים בסרט ריגול, חלפנו זה על פני זה בלי לעצור. במבט מהיר שבמהירים וניד ראש קל שבקלים סימן לי התאריך שהכול עובד לפי התוכנית ויש אישור מהמפקדה להמשיך במשימה. רציתי לשאול איזו מפקדה ומה המשימה, אבל כשסובבתי את הראש, התאריך כבר לא היה שם. ככה זה עם ימים, כשהם עוברים, הם עוברים.

חמש שנים. מוזר לחשוב על זה ככה. הניתוח היה אומנם אירוע משמעותי, אבל חד פעמי. להיות מושתל זה עניין יומיומי. לא ניתוח לייזר בעיניים, נגיד ככה.

אני לא מתלונן כמובן, אבל יש שעון שמצלצל פעמיים, בוקר וערב, מזכיר לקחת את התרופות - אקט שחזר על עצמו כבר 3,650 פעם - והתרופות הרי לא יגיעו לארון מעצמן, אז צריך ללכת לבית המרקחת ובדרך חזרה הביתה לכבוש בפעם המאה את המבוכה של להיראות הולך ברחוב עם שקית ניילון מלאה תרופות, ומדי פעם יש קצת בדיקות, וביקורות, וצריך להוציא טופס 17 וכל מיני כאלה. הכול כל-כך יומיומי ונוכח שאני כבר לא יכול להתייחס לזה (רק) כאל משהו שקרה לי לפני חמש שנים. זה פשוט אני בהווה מתמשך.

● קיבלתי כליה מאמא שלי ושבתי כדי לספר

אלא שהזמן דורש שיתייחסו אליו יותר בכבוד. הווה מתמשך תקרא לחברים שלך, אומר לי הזמן, איתי תדבר בשנים. חמש שנים זה אולי שום דבר בשבילי, משוויץ הזמן בנחת, אבל בשביל יצור מוגבל כמוך, חמש שנים זה בכל זאת משהו.

ב.

אנשים שמוצאים את עצמם לפני ניתוח השתלת כליה מחפשים על זה חומרים בגוגל, חלקם מגיעים לטורים שכתבתי פה ב־G ושבריר מהם גם יוצר קשר. במהלך השנים יצא לי להתכתב, לצלצל, לפגוש ולתמוך בלא מעט אחיות ואחים לגורל. לא כולנו חולים באותה המחלה, אבל רובנו חוששים מאותם הדברים וזה לא סוד גדול שכולנו רק רוצים לשמוע ממישהו שהיה שם את אותו צמד מילים מתוקות: יהיה בסדר. אותו צמד המילים שכבר מזמן הפך לתכונה ישראלית מגונה, למשל ולשנינה, מטרה לבוז ולקלס במרחב הציבורי הופך, אם מתכוונים אליו מכל הלב, להבטחה שכולה בטון יצוק: יהיה בסדר.

אבל המכתב שקיבלתי באותו היום שבו מלאו חמש שנים לניתוח שלי היה משהו אחר. אישה צעירה שעומדת לעבור כריתת כליה ולהישאר עם כליה אחת בכלל לא רצתה לדעת שהכול יהיה בסדר. היא ביקשה לברר כמה שנים הולכות לרדת לה מהחיים ומה הנתונים על ירידה ממוצעת בתוחלת החיים אצל אנשים עם כליה אחת או כאלה שאיבדו כליה. עשיתי את הבירורים שלי, וחזרתי עם תשובה: בלתי אפשרי לענות על השאלה הזו. המשתנים פשוט רבים כל-כך - ממצב האצבעות של מנתח x ביום y, דרך הרגלים אישיים, עבור בגנטיקה ועד להתפתחויות בתעשיית הפארמה - שאין דרך לתת מספר בלי להיגרר לשרלטנות, ובכל מקרה, היא ספציפית תחיה לנצח ובכלל, מה זה משנה.

לא התרשמתי שנחה דעתה. סיפרתי לה שחייתי 44 שנים לא כל-כך רעות עם כליה אחת בלבד ונפרדנו עם הרבה סמיילים ואימוג'ים - ולא, אין אימוג'י של כליה, וזה כי ללב יש יחסי ציבור טובים בהרבה, אבל אל תתנו לי להיכנס לנושא הזה, הוא מעצבן אותי. הלב הזה, כמה אימוג'ים הוא צריך? גדול, קטן, כפול, עם חץ, שבור, פועם, מסתובב - והכול בכל הצבעים, כמובן. לקחו משאבה, כולה משאבה, ועשו ממנה מי ישמע, אפילו את האהבה ניכסו לשם. אתם מבינים את זה? כי אני לא!

ג.

בכל מקרה, המכתב הזה השאיר אותי מהורהר. הסתכלתי הרבה על ממוצעים של תוחלת חיים ממוצעת של כליה מושתלת ושל מושתלים בקבוצות גיל שונות, אבל אף פעם לא ככה: תמיד הסתכלתי על כמה שנים הרווחתי. אף פעם לא עלה בדעתי לחשוב על השנים שהפסדתי. אף פעם לא חשבתי על הזמן כמשהו שאני יכול לאבד או להפסיד. הזמן אף פעם לא היה שלי. אני כמובן לא טוען שהזמן שייך למישהו ובטח לא למשהו כמו אלוהים, זו רק צורת הסתכלות.

מאז שאני זוכר את עצמי חושב, הסתכלתי על הזמן כהולך ומתווסף - אני חי דקה ועוד דקה, יום ועוד יום. חיית? הרווחת. אבל מאז המכתב הזה, לא מניחה לי המחשבה שאפשר להסתכל על הזמן גם הפוך, כאילו הוא רק הולך ונגרע - הדקה שאתה חי היא דקה פחות ממה שנותר לך. חיית? הפסדת.

יש פה סתירה. אי אפשר גם וגם. מכירים את המחלוקת של בית שמאי ובית הלל על סידור הנרות בחנוכייה? כמובן: בית שמאי רצו שביום הראשון יהיו שמונה נרות וכל יום יחסר אחד ובית הלל הפוך - תחשבו איזה חג מדכא היה חנוכה אם שמאי היה מנצח. גם אם הם ככה, החיים לא נועדו שנחיה אותם בספירה לאחור כאילו הם הולכים ומתחסרים, הולכים ומתמעטים. בעיניי, הם נועדו שנחיה אותם כשהם הולכים ומתווספים, הולכים וגוברים.

אם יש משהו שבכל זאת למדתי בחמש השנים האלה זה שחשוב להיות מודע לתיקתוקו התמידי של השעון, אבל חשוב לא פחות לדעת להתעלם ממנו. אז תרגישי טוב, חברה יקרה. תסתכלי על הזמן ותחיי את החיים כמו שבא לך ואל תשכחי מה הכי חשוב: שיהיה בסדר.

ד.

כמו כל אדם אחרי אירוע משמעותי, הייתי רוצה לחשוב שהחוויה של לפני חמש שנים שינתה אותי והפכה אותי לאדם טוב יותר, למרות שאסתפק בנחמד יותר. אני רואה את הסתירה - הווה מתמשך או אירוע משמעותי? תחליט! - אבל היא לא מפריעה לי. להיפך. בדיוק כמו הסתירה בכיווני הזמן. אני אומר, כמה שיותר סתירות יותר טוב. השתלת כליה היא בעצמה אקט פרדוקסלי במהותו: הגוף מנסה לדחות את הכליה שבאה להציל אותו. זה קורה כל הזמן, בלי הפסקה. אנחנו המושתלים חיים עם סתירה בילט אין.

וגם בגלל זה אני עוקב בתימהון משועשע אחר הוויכוח המתנהל בשמאל הטהרני על הסתירות הפנימיות בין יהודית ודמוקרטית ועל הבעיה של מקף החיבור בין שמאל וציוני. זה לא עוד ניסיון לחבוט בשמאל, ממש לא. אני יכול להבין את הטוענים שיש התנגשות מובנית, עמוקה, בין יהודית ודמוקרטית ואת האמירה הנשמעת שוב ושוב (גם משולי השמאל וגם ממרכז הימין שחוגג על זה בהנאה מרובה) ששמאל וציונות הם ערכים סותרים, או שיכולים להגיע לידי סתירה ושככה אי אפשר יותר להמשיך וצריך לבחור - יהודית או דמוקרטית, שמאל או ציוני - ולבחור עכשיו.

למה בעצם? עבורי, זה כל היופי וזה כל הטעם; כן, זו סתירה פנימית וכן, אני חי בתוכה ואיתה. אני מעדיף את זה בהרבה על פני בחירה בהגדרה אחת. יש התנגשויות - אז מה? יש פרדוקס - בסדר. הרי זה לב העניין ומהות החיים, כולם חיים בשלל סתירות פנימיות ומצבי אבסורד בעצימות משתנה על בסיס קבוע. אז דווקא את שתי הסתירות האלה דחוף לכם ליישב?

בעיניי, שמאל־ציוני ויהודית־דמוקרטית הן מהסתירות הנהדרות והנחוצות, דווקא בגלל שהן מתנגשות פה ושם בעוצמה כזאת. לשבור את המקף זה לא אינטרס של השמאל או צעד שיביא אותו לאנשהו, זה אינטרס של הימין (וכמה טהרנים). צריך לעשות את ההיפך הגמור: להיכנס מתחת לאלונקה כמו שאומרים בימין החדש, ולהחזיק את שני המקפים האלה גבוה-גבוה באוויר. הסתירה הזו היא כוח, הסתירה הזו היא אמת. אמת משופשפת ומוכה, זה נכון, אבל אמת. 

עוד כתבות

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

שלמה איזנברג / צילום: תמר מצפי

אחרי הקריסה במניה: שלמה אייזנברג פרסם הצעת רכש למזג את מלם תים לחברה האם

בעל השליטה מקפל שכבה, לתוך החברה האם, באמצעות החלפת מניות אחרי שקיבל את אישור רשות המסים שהאירוע לא ייחשב כאירוע מס ● בחודש האחרון מניות חברות ה- IT קרסו בבורסה בעקבות החשש שה- AI עלול להחליף את חברות התוכנה ● מלם תים צללה ביותר מ-30%

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Anadolu

למה טראמפ העדיף לתקוף דווקא בתזמון הזה?

בחינת התנהלותו של נשיא ארה״ב מצביעה על נטייה ברורה להכריז על צעדים נפיצים כשהבורסה סגורה ● מה עומד מאחורי ״אפקט סוף השבוע״ וכך תהנה ממנו הפעם גם ישראל

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר בעקבות פתיחת מתקפת המנע וההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שני ● עם זאת, חברות התעופה כבר מתחילות להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

הקריה בתל אביב / צילום: Shutterstock

תל השומר בפנים, הקריה עדיין לא: נחתם הסכם לפינוי 11 בסיסי צה"ל

על פי ההסכם, פינוי הבסיסים יאפשר הקמה של כמעט 19 אלף יח"ד על פני כ־2,300 דונמים במרכז הארץ • לגבי פינוי הקריה בתל אביב – תוקם מנהלת משותפת שתקדם תהליך לבחינת היתכנות ההעתקה

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה במגמה מעורבת; המניה שזינקה ב-88% מתחילת השנה

ת"א 35 ננעל בעלייה של 0.6%, ת"א 90 ירד ב-0.6% ומדד הבנקים עלה ב-1.4% ● הדולר מתחזק על רקע המתיחות בגזרת איראן ● מניית מגה אור בלטה בעליות והשלימה זינוק של 88% מתחילת השנה ● ואיך סיכמו המדדים את חודש פברואר?

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

על רקע האמברגו וההרחקות מתערוכות באירופה, התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית - ופרגוואי מסתמנת כלקוחה חדשה למערכות של התעשייה האווירית ואלתא ● במקביל, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אנשים מנסים לתפוס מחסה בעקבות פיצוץ, טהרן הבוקר. ניו יורק טיימס מדגיש כי התקיפה התבצעה בשעת העומס / צילום: Reuters

דיווחים על מבצע שתוכנן חודשים ופינוי חמינאי: כך מתפתח הסיקור העולמי

כלי תקשורת מובילים בארה"ב מדווחים על תקיפות אמריקאיות ישירות, ועל ריכוז כוחות חסר תקדים באזור, הגדול מאז 2003 ● באירופה שונה המסגור הראשוני כדי לכלול את וושינגטון כשותפה מלאה למהלך, וכן דווח כי המנהיג העליון חמינאי הובל למקום בטוח מחוץ לבירה ● הניו יורק טיימס מציין כי התקיפות התרחשו בשעה שמיליונים בדרכם למקומות עבודה ולבתי ספר, וב-CNN מתמקדים גם בהשלכות הכלכליות

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה

המבורגר שרימפס / צילום: חיים יוסף

לא טרנדית ולא מתחנפת: מסעדה שהיא עדיין אחת הטובות בת"א

המסעדה שייסד אוראל קמחי לפני 13 שנה מציעה אוכל גבוה או פשוט, בצלחות פיין דיינינג או שאוכלים עם הידיים – העיקר שתתענגו

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

סמטת דיאגון מתוך ''הארי פוטר'' באולפני הוורנר ברדרס / צילום: ap, Ross D. Franklin

מהפך דרמטי בארה"ב: בוורנר ברדרס מעדיפים את ההצעה המשופרת של פרמאונט, נטפליקס נסוגה

לאחר שחתמה עם נטפליקס בחודש דצמבר על עסקה שהוערכה בכ-83 מיליארד דולר, חברת וורנר ברדרס מסרה אמש כי הצעתה המשופרת של חברת פרמאונט בסך 111 מיליארד דולר "עדיפה" ● מנכ"לי נטפליקס בתגובה הלילה: "העסקה כבר אינה אטרקטיבית מבחינה כלכלית"