גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נפילת ורשה: התנהלות נתניהו מול הפולנים היא הפקרות פוליטית

יומיים בפולין הזכירו למתבוננים עד כמה עשר שנות שלטון יכולות לעייף בן אדם ולהעמיד בספק את שכלו הישר ● זה קרה למנהיגים הטובים ביותר

נתניהו ומקבילו הפולני מורבייצקי / צילום: רויטרס - GazetaSlawomir Kaminski
נתניהו ומקבילו הפולני מורבייצקי / צילום: רויטרס - GazetaSlawomir Kaminski

בוורשה הגיע אל קיצו השבוע העסק הדיפלומטי המשגשג, שבנימין נתניהו פתח בבודפשט ובווינה: מכירת תעודות יושר לממשלות מרכז-אירופיות עם סימפטיות לאנטישמים ולפשיסטים. תמורת התעודות הוא קיבל אלטרנטיבה אירופית אוהדת. היה נדמה לו, לראש, שהוא שלף ארנב מן המגבעת.

מה יש, אז יש לו חברים קצת פשיסטיים, סוף-סוף, אין זה עניינו את מי בוחרים ההונגרים והסלובקים והצ'כים והפולנים והברזיליאנים וההודים. הלוא הוא מתרועע עם ראש הממשלה המרקסיסטי של יוון, ולפני שבע שנים הוא כרת ברית אסטרטגית עם הנשיא הקומוניסטי דאז של קפריסין.

בעיני עצמו ובעיני אוהביו הוא להטוטר דיפלומטי בינלאומי, שנשיאים וראשי ממשלות וסולטנים ויורשי עצר קדים לו. הוא מנפיק להם תעודות יושר ורישיונות כניסה לבית חותנו של ג'ארד. מברזיל עד הצ'אד האפל של אפריקה, ממשרדי המטה לניסור גופותיהם של עיתונאים סוררים עד ארמונו של המושחת בנשיאי גוואטמלה (לא פשוט להיות, בהתחשב ברקורד), מר נתניהו הוא להיט החודש, השנה, העשור.

ואז הוא נוסע לוורשה, בחברת שר חוצו בפועל, ולהטוטיו הדיפלומטיים מתרסקים בעברית מדוברת של חובבן גמור. כמובן, הסבר רגיל במקרים כאלה הוא שמר נתניהו אינו מתעניין בהשפעת הכרזותיו הלא-דיפלומטיות על הדיפלומטיה; הוא מתעניין, כפי שהתעניין מאז ומעולם, במחוז הבחירה שלו, בפרוורים הימניים המרוחקים של הקשת הפוליטית. שם נמצאים אנשים טובים בהחלט, ישרים וכנים, המאמינים שכל המרבה בהעלבת זרים הרי זה משובח.

יצחק שמיר עליו השלום, שהעניק למר נתניהו את מינויו הפוליטי הראשון (סגן שר החוץ, 1990), היה מעליב אותם חדשות לבקרים. "הפולנים יונקים אנטישמיות עם חלב אמם" לא נשכח בפולין עד עצם היום הזה. שמיר היה שמיר. לא מהוקצע, מעוט ניואנסים, האיש שהדיפלומטיה שלו התמצתה במלה קטנה אחת, "לא" - אבל אותנטי לחלוטין. מר נתניהו הוא עניין אחר. במרוצת הקריירה המתארכת שלו הוא הפגין לא פעם וירטואוזיות מילולית, אם גם בדרך כלל לא בעברית. איך הוא הצליח לקבור את האלטרנטיבה האירופית בוורשה, זו שאלה המחייבת יותר מעקיצה או שמחה לאיד.

"במחשבה תחילה"

שכלו הישר של מר נתניהו מוטל עכשיו בספק, בייחוד כאשר החיווי האנטי-פולני שלו התחבר אל קריאתו ל"מלחמה נגד איראן", ואל לא-תהיה-מדינה-פלסטינית מן הבחירות הקודמות. אלה לא היו מעידות קטנות ובלתי נמנעות; אלה היו מעידות של הפקרות פוליטית ושל חולשה אינטלקטואלית. הן פוטרות את מר נתניהו מכל חשד של עומק היסטורי, של הבנה פסיכולוגית, אפילו של עורמת-תגרנים. הוא פשוט מזיק לעצמו, לצרכיו הפוליטיים והאלקטורליים, לרצינותו, ליוקרתו האישית, וכמובן למטרות הדיפלומטיות שהוא עצמו הציב.

מנפילת ורשה, מחזה בשתי מערכות, בוקע מר נתניהו במלוא עייפותו. ההתבוננות בו בימים האחרונים צריכה לעורר עצב וחמלה. הוא אינו מסוגל עוד לשקול את מעשיו במחשבה תחילה. זה עניין ביולוגי, או פיזיולוגי, או מנטאלי, או מי-יודע-מה. אולי האופוזיציה צריכה להעמיד את שאלת כשירותו הפיזית במרכז מערכת הבחירות שלה. אולי "במחשבה תחילה" צריכה להיות סיסמת הבחירות של בני גנץ.

עניין טבעי הוא בשביל אדם להתעייף מקץ עשר שנות שלטון. זו הסיבה שבדרך כלל מנהיגים דמוקרטיים נכשלים בתקופת כהונתם השלישית: מרגרט תאצ'ר, טוני בלייר, אנגלה מרקל... לא בושה להודות שנגמר לו הסוס. מעריציו לא יצטרכו להפסיק להעריץ אותו, והוא יהיה רשאי לתבוע אשראי ולקשור לעצמו כתרים. זה הזמן לאוטוביוגרפיה מקיפה ורבת גילויים; אולי למסע סביב העולם, אולי ספארי ארוך באפריקה (כמו טדי רוזוולט ב-1909); בוודאי למסע הרצאות עתיר-גמול.

מכחישי פוגרומים

לגופו של עניין, האנטישמיות בפולין לפני 80 שנה אינה השערה, או הגזמה. היא עמדה בסימן התפשטות ממאירה עוד לפני פלישת היטלר. היא אכלה כל חלקה טובה, והייתה נחלת המדינה והממשלה והמפלגות הפוליטיות והכנסייה הקתולית רבת העוצמה. יהודים הוחרמו ונודו. חרם כלכלי מסיבי על סוחרים יהודיים הביא מאות אלפים עד סף העוני. פוגרומים קטנים התחוללו. סטודנטים יהודיים עמדו על סף גירוש מן האוניברסיטאות.

אלמלא היטלר, לא היו אושוויץ וטרבלינקה, זה מובן מאליו. אנחנו יודעים מפני מה לא היינו רוצים להיות בוורשה ב-1943 בהיסטוריה הידועה לנו. אבל אינני בטוח שהייתי רוצה להיות שם ב-1943 גם בהיסטוריה פרללית, שבה הגרמנים אינם פולשים, ופולין נשארת עצמאית, לאומנית ומעוטת סובלנות.

הכחשת העבר האנטישמי היא עיסוק פולני רב שנים. פרופ' ויליאם הייגן מאוניברסיטת קליפורניה פרסם בשנה שעברה ספר על פוגרומים נגד יהודים בפולין בין 1914 ל-1920. הוא חושף שם ניסיון של הכחשת פוגרום בידי חוקר מיוחד של המודיעין הצבאי הפולני. חיילים במקרה עברו בעיירה סייני (Sejny), והרשו לעצמם לשדוד בתי עשירים וחנויות. החודש לפני מאה שנה בדיוק, בית משפט פולני ליד קראקוב הרשיע קבוצת פולנים בפרעות נגד יהודים. העונש המעניין היה מאסר של יום אחד בשבוע למשך שנה, שכלל "שינה על דרגש קשה". שיסבלו.

אבל כל זה אינו שייך לפוליטיקה ולדיפלומטיה. נחוץ מקביל אקדמי של "ועדת אמת", בהשתתפות רחבה של כל דכפין, פולנים ויהודים באשר הם, כדי לנבור בראיות ההיסטוריות ולדבר ביושר על העבר. דיבור ישר יחייב גם עיסוק בהתנהגותם הלא-לויאלית של יהודים רבים בזמן הפלישות הסובייטיות לפולין, ב-1920 וב-1939.

את הפצע הזה צריך להפוך לצלקת. זאת אומרת, הוא אינו יכול להישכח, אבל הוא צריך לחדול לדמם. יום אחד, פוליטיקאים מנוולים, בפולין או בישראל, יוקעו כל אימת שינסו לרתום את העבר לצורכי ההווה. 

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? יכול להיות שאתם מתחת לקו העוני של הזמן

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני