גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפי נוה: יש אכיפה בררנית נגדי; שיקולי הפרקליטות זרים ואסורים

בתגובה לטענת המדינה כי אין אכיפה בררנית בעניינו של עו"ד אפי נוה, טוענים באי-כוחו כי אסור היה לפרקליטות לשקול את מעמדו הציבורי ואת העובדה שהחקירה בפרשה זכתה לפרסום

עו"ד אפי נוה / צילום: איל יצהר
עו"ד אפי נוה / צילום: איל יצהר

"עסקינן בעורך דין ותיק, כבן 50, אב לשישה; ובבחורה צעירה, בראשית דרכה האישית והמקצועית, אשר כבר ספגה פגיעה חריפה בגין הפרסומים הרבים עד כה. אין לחובת השניים כל עבר פלילי, ולהליך עד כה - עוד קודם להגשת כתב האישום - הייתה השפעה קשה ביותר עליהם" - כך כותבים הבוקר (ד') באי-כוחו של עו"ד אפי נוה לבית המשפט, בתגובה לטענת המדינה כי אין אכיפה בררנית בעניינו של נוה.

לטענת נוה, הפרקליטות מודה בכתבי הטענות שהגישה לבית המשפט כי שקלה את מעמדו הציבורי של עו"ד נוה בעת שהחליטה האם להגיש נגדו כתב אישום בפרשת "ביקורת הגבולות" - שיקולים זרים ואסורים.

באמצעות עורכי הדין בעז בן-צור, כרמל בן-צור וגיא רוה, כותב נוה לבית המשפט כי אסור היה לפרקליטות לשקול את מעמדו הציבורי ואת העובדה שהחקירה בפרשה זכתה לפרסום. הפרקליטות הגדירה שיקולים אלה כ"ענייניים, חשובים, משמעותיים ואף מכריעים", ובהם "מעמדו הציבורי הרם והמוכר של הנאשם" ו"הפומביות והפרסום הציבוריים התקשורתיים הרבים להם זכו האירוע והעבריינות שננקטה בו".

"ואולם", טוענים באי-כוחו של נוה, "עד כמה שידענו, דין פלילי אחד ויחיד יש במדינה זו, גם לאדם שמוכר לציבור, וגם אם חקירתו זכתה לפרסום בתקשורת".

עוד טוען נוה כי "שיא האבסורד" הוא העובדה שהפרקליטות "שכחה" כי כתב האישום הוגש גם נגד בת זוגו של נוה, "שהיא צעירה, בתחילת דרכה המקצועית, אשר אינה נושאת או נשאה מעולם בתפקיד ציבורי ואינה מוכרת לאיש מלבד למשפחתה ולחבריה". לגביה, טוען נוה, "לא מתקיימת אותה 'נסיבה מחמירה' (המהווה גם כך כאמור שיקול זר), אשר לה טוענת המדינה בדבר 'מעמדו הציבורי הרם והמוכר של הנאשם'. גרירתה של הנאשמת לקלחת הפלילית, נוכח רצונה של המדינה להגיש כתב אישום ויהי מה נגד נוה, היא בבחינת חוסר צדק משווע והתנהלות בלתי נאותה, לשון עדינה".

התגובה הוגשה במסגרת הליך שמנהל נוה על-מנת לקבל חומרים שונים מהפרקליטות, במטרה להוכיח כי הגשת האישום נגדו בפרשת "ביקורת הגבולות" אינה מוצדקת, וכי במקרים דומים לא הוגשו אישומים.

כתב האישום נגד נוה ובת זוגו הוגש בדצמבר אשתקד, ובמסגרתו נטען כי נוה, ראש לשכת עורכי הדין דאז, סייע לחברתו לעבור במעבר הגבול ביציאה מישראל בדרכם לחופשה זוגית בתאילנד, ובכניסה אל ישראל כשחזרו מהחופשה, ללא הצגת דרכון. כתב האישום מייחס לנוה עבירות של קבלת דבר במרמה וכן עבירה על חוק היציאה והכניסה מישראל (בנוסף מתמודד נוה עם חקירה פלילית שנפתחה נגדו בפרשה המכונה "פרשת המין והמינויים". נוה חשוד בעבירות על טוהר המידות, ובין היתר בקידום שופטים בתמורה לשוחד מיני).

בתגובה לאישומים נגדו טען נוה כי מדובר באכיפה בררנית, ודרש מגוון חומרים מהפרקליטות, ובהם דוגמאות לתקדימים ולמקרים אחרים שבהם הוגשו אישומים כמו אלה המיוחסים לו. לטענתו, הפרקליטות לא הגישה כתבי אישום בנסיבות דומות לשלו, בהן המעבר בגבול ללא החתמת דרכון נעשה על-ידי אזרחית ישראלית שיכולה להיכנס ולצאת מהארץ ללא כל הגבלה.

בתגובה שהגישה פרקליטות מחוז מרכז לבית המשפט בשבוע שעבר, היא דחתה את כל טענותיו של נוה וציינה כי הוגשו עשרות כתבי אישום בגין "עבריינות מעבר" בשנים האחרונות. המדינה הציגה שלל כתבי אישום אשר מוכיחים לגישתה כי אין אכיפה בררנית כנגד נוה. עוד טענה הפרקליטות כי ללא קשר לעניינו של נוה, הוחמרה מדיניות האכיפה בתחום מעבר בגבול. עוד לטענת הפרקליטות, נוה אינו זכאי לקבל את החומרים המבוקשים על-ידו.

נוה הגיב הבוקר לדברים, והוא טוען כי "בניגוד לרעשי הרקע שהם תגובת הפרקליטות, הרי שבגילוי חומר חקירה לטובת ביסוס ההגנה - ובכך בלבד - עוסקת הבקשה".

ראשית, לטענת נוה, עצם הודאת המדינה כי נשקלו מעמדו והפרסומים על המקרה, מהווה אכיפה בררנית. "מה זאת אם לא אכיפה בררנית? מה קראנו, אם לא הודאה בכך שכתב האישום הוגש משיקולים זרים, אך בשל מעמדו הציבורי של המבקש והפרסום שלו זכה מקרה זה? מה לכך ולשיקולים הרלוונטיים להעמדה לדין?", כותב נוה.

עוד טוען נוה כי אף אחד מהמקרים שהוצגו על-ידי הפרקליטות (כתבי האישום שהוגשו בגין עבירות מעבר בגבול) אינו רלוונטי לעניינו. "על אף המלל הרב שהושקע בתגובת הפרקליטות, לא עלה בידה להצביע על מקרה אחד שניתן לגזור ממנו גזירה שווה לענייננו. אלא אם כן, כמובן, מתעלמים כליל מנסיבות ביצוע העבירות ומן הנסיבות האישיות", כותב נוה.

לטענת נוה, הפרקליטות המציאה עבורו מונח חדש - "עבריינות המעבר". לטענתו, "כדי לסתור את טענת האכיפה הבררנית שבכוונת המבקשים להעלות, הפרקליטות מבקשת להעמיס כמה שיותר ביצים לסל העבירות. וכך, אם עד היום שמענו על 'עבירות רכוש', 'עבירות אלימות' או 'עבירות המתה', עתה נוספה לדין הישראלי קטגוריה נכבדה נוספת - 'עבריינות המעבר'. ובהמצאת הקטגוריה אין די; כעת הפרקליטות מבקשת 'לנפח' את הקטגוריה האמורה ולכלול בה כמה שיותר מקרים - לרבות מקרים חמורים עשרות מונים מן המקרה דנא, שאינם קשורים לנסיבותיה הצנועות של פרשה זו כלל ועיקר".

עוד לטענתו, אם הפרקליטות תיאלץ להישאר בגזרה הצרה שבה עוסק התיק ולהצביע על מקרים דומים למקרה זה - מקרים שבהם הועמדו לדין אזרחי ישראל, ללא עבר פלילי, שלא הייתה מניעה ליציאתם/כניסתם לארץ, בגין אי-רישום במעבר הגבול - "היא תצא וידיה על ראשה". "ובמילים אחרות, הפרקליטות, המבקשת 'להקדים תרופה למכה', מנסה להסביר כבר במועד ראשוני זה (שבו, כזכור, התבקש החומר הרלוונטי בלבד - והמבקשים עוד לא טענו טענת אכיפה הבררנית לגופה), מדוע יש להשוות את עניינם של המבקשים למקרים רבים אחרים, שבינם לבין המקרה דנא אין דבר וחצי דבר", כותב נוה.

לטענת נוה, כדי להתגבר על העובדה שאין לפרקליטות מקרים רלוונטיים, מסבירה הפרקליטות בתגובתה כי כל מקרה נבחן לפי נסיבותיו ולפי נסיבות העבריין, וכי ההבדלים בין הנסיבות והדוגמאות שהציגה הן כאלה הקשורות לאופן ביצוע העבירה, והן כאלה הקשורות לעבריין שביצע את העבירה, משליכים על מידת חומרת עבריינות המעבר שבוצעה - ועל העונש שאמור להיות מוטל - ולא על עצם היותה עבריינות מעבר, האחריות הפלילית בגינה, והצורך וההצדקה באכיפתה.

על כך כותב נוה כי "דברים (קשים) אלה מעוררים, מטבעם, מחשבות נוגות על הצורך בפרקליטים. אם המשטר החל במדינתנו הוא שבכל עת שמתקיימים, לשיטת המאשימה, יסודות של עבירה פלילית יועמדו המעורבים לדין מיד, תהיינה נסיבות ביצוע העבירה אשר תהיינה, תהיינה נסיבותיהם האישיות אשר תהיינה - מדוע שלא יוחלפו הפרקליטים, אשר מסתבר כי גם כך 'עובדים' קשה, ועוד למען 'עבריינים לכאורה', בטכנאים? מדוע שלא ישגרו אלה אחר כבוד כתבי אישום לבתי המשפט? הלוא אליבא דפרקליטות, תפקידו של התובע להפציע - הוא ושיקול-דעתו - רק בשלב הטיעונים לעונש, שאז יידון מתחם העונש ההולם והעונש המתאים בתוכו".

לטענת נוה, עמדת הפרקליטות מבטאת "התפרקות כללית משיקול-הדעת הנדרש בעת העמדה לדין", ו"משמעות הטענות שנטענו על-ידה היא כי בכל פעם שהתגבשו לשיטת המאשימה יסוד עובדתי ויסוד נפשי של עבירה פלילית, מאליו נכתב ונחתם כתב האישום - ולעזאזל נסיבות המקרה, נסיבות אישיות ושיקולים רלוונטיים נוספים".

עמדה זו, נטען, סותרת את הלכות בית המשפט העליון בנוגע לשיקולים שיש לשקול בעת קבלת החלטה האם להעמיד אדם לדין וההכרעה בנוגע לקיומו של עניין לציבור, אשר כוללים בין השאר את השיקול של חומרת המעשה; נסיבותיהם האישות של החשוד ושל קורבן העבירה; ושיקולים מוסדיים של התביעה ובית המשפט.

*** חזקת החפות: חקירת המשטרה בחשד לשוחד מיני סביב מינוי שופטים נמצאת בראשיתה; ובפרשת ביקורת הגבולות - כתב האישום רק הוגש, טרם נשמעה הגנתם של הנאשמים, ולא ידוע כיצד ההליכים הפליליים יסתיימו. יודגש כי כל המעורבים בשתי הפרשות, ובהם אפי נוה, הם בחזקת חשודים וזכאים ליהנות מחזקת החפות. 

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד