גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוח שמן, מוח רזה: מה הופך בטטת כורסה לרץ מרתון?

כולם יודעים שכדי לרזות יש להרבות בפעילות גופנית, אבל מה הופך בטטת כורסה לרץ מרתון? מחקרים חדשים מצביעים על קשר מפתיע בין רקמת השומן שבגוף לבין הרצון שלנו לנוע

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

דן היה ילד בעל משקל עודף, שכל ילדותו נמנע מביצוע של פעילות גופנית. "פשוט שנאתי ספורט", הוא מודה. "בבית הספר התחמקתי משיעורי הספורט ובתקופות עמוסות של לימודים ועבודה לא היה לי זמן. כך בהדרגה עליתי במשקל עד שיום אחד, בגיל 44, החלטתי לעשות דיאטה בשילוב עם פעילות גופנית. בהתחלה זה הזכיר לי כמה שנאתי את זה, אבל בהדרגה, ככל שהתקדמתי והורדתי במשקל, התחלתי ליהנות מזה. כיום, אם אני לא עושה ספורט אני מרגיש לא טוב עם עצמי. אני ממש מכור".

המקרה של דן הוא רק אחד מהסיפורים שמציפים את התקשורת ואת הרשתות החברתיות. אנשים שעשו מהפך בהרגלי החיים שלהם, ומה שבולט אפילו יותר מהגזרה החדשה והרזה שלהם זה השינוי הקיצוני ביחסם לפעילות גופנית. האם המהפך ביחס לפעילות הגופנית מבטא רק שינוי התנהגותי-מחשבתי, או שמדובר בשינוי פיזיולוגי של ממש? השאלה הזו מעניינת את החוקרים, משום שהיעדר פעילות גופנית הוא אחד הגורמים המרכזיים להשמנה.

להבנה של המנגנונים שגורמים לנו לנוע יותר יש פוטנציאל אדיר בהגדלת היקף הפעילות הגופנית בקרב האוכלוסייה. שכן כיום בעולם המערבי, השמנת יתר הפכה למגיפה בריאותית. השמנה קשורה ישירות לעלייה בשיעור מחלות רבות, מסוכרת, מחלות לב ולחץ דם, ועד לעלייה בשיעור סוגי הסרטן.

מחקרים שבדקו את תופעת ההשמנה הובילו להבנה, שלא ניתן להתייחס להשמנה רק על-פי ההשפעה המטבולית שלה, שמתבטאת בעודף של רקמת שומן. אלה הם אותם תאי שומן שתפקידם הבסיסי הוא לשמש כמאגר אנרגיה למצבים של רעב וחוסר במזון. אך המנגנון הזה עומד לנו לרועץ בעולם המערבי המודרני, שהמזון נמצא בו בשפע ולא נדרש מאמץ פיזי להשגתו. בשנים האחרונות מתגבשת ההבנה שהשפעתה של ההשמנה על גוף האדם רחבה הרבה יותר ממה שחשבנו וכוללת גם שינוי בדפוסי התנהגות.

הורמונים של רעב ושובע

אחד מציוני הדרך שהובילו להבנה זו, הוא גילויו של הורמון הלפטין בשנות ה-50 על-ידי פרופ’ ג’פרי פלדמן. פלדמן מצא שלאחר אוכל, תאי השומן בגוף מייצרים ומפרישים הורמון בשם לפטין, שפועל במוח וגורם לתחושת שובע ולהפסקת האכילה. באופן בסיסי תפקידו הפיזיולוגי הוא שמירה על משקל תקין. אולם מחקרים נוספים שנערכו מאז גילוי ההורמון, גילו שאנשים הסובלים מעודף ברקמת השומן, חשופים לאורך זמן לרמות גבוהות של לפטין. כתוצאה מכך הם מפתחים עמידות ללפטין, וקטנה השפעתו על המוח.

תופעה זו לא משפיעה רק על תחושת השובע. לרמות גבוהות של לפטין במוח יש השפעה על דפוסי הפעילות. מנגד, פעילות גופנית נמרצת גורמת לירידה ברמות הלפטין. רמות נמוכות ביותר של לפטין נמצאו בקרב רצי מרתון ככל שזמן הריצות היה איכותי יותר.

על מנת להבין מה גורם לנו בכלל לנוע, נערכו מחקרים רבים בחיות מעבדה, שעקבו אחר כמות הפעילות החופשית שלהן במצבי תזונה שונים. הבסיס למחקרים השונים הוא שביצוע מאמצים גופניים הוא מנגנון הישרדותי שמטרתו השגת מזון, אם על-ידי חיפוש, ליקוט ובשלב מאוחר יותר מרדף וציד. כך מתברר שבמצבים של חוסר במזון במצבי רעב, המחשבה הראשונית היא שהגוף יפחית את כמות הפעילות הגופנית על מנת לחסוך באנרגיה. אולם המחקרים הראו שבמצבי רעב חיות המעבדה דווקא הגבירו את היקף הפעילות.

הסיבה היא שרעב גורם להפרשה של מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) במוח, שגורמים לתחושה המוכרת של אי נוחות ואי שקט. אלה מעודדים אותנו לבצע מאמצים, פעילות שתעזור להשיג מזון ולהיפטר מהתחושה - תמריץ נוסף שהמוח מתגמל בו כמו אדרנלין, ואלה מדכאים את תחושת הרעב. המנגנון הזה מאפשר לנו להתרכז בפעילות כדי להשיג מזון ולא להיות מודעים לתחושת הרעב שעלולה להסיח את דעתנו. מנגנון זה מסביר, אגב, מדוע אנשים שסובלים מאנורקסיה מתמכרים לפעילות גופנית אף שהם רעבים, ולו כדי לדכא את תחושת הרעב שלהם.

מנגנון נוסף אשר בא לתת חיזוק חיובי לביצוע המאמץ מתרחש לאחר סיום הפעילות. המוח מניח שאם סיימנו את הפעילות, המטרה הושגה והמזון בידינו. לכן מופרש במוח הנוירוטרנסמיטר דופמין, שמעניק תחושה טובה. זו הסיבה שלאחר פעילות, מתאמנים רבים מדווחים על הרגשה טובה שמוכרת בעיקר לאחר ריצה ארוכה, בשם Runners high. ההרגשה היא כה נעימה, שהיא גורמת למוח להתמכר אליה, למרות הקשיים בזמן הביצוע. עוד תופעת לוואי נעימה של הדופמין היא שהוא מגביר את תחושת ההנאה מהאוכל. זוהי התחושה הנעימה המתפשטת בגוף אחרי ארוחה טובה, במיוחד אחרי רעב או צום. תפקיד מנגנונים פיזיולוגים אלה הוא לעודד אותנו ולחזק התנהגויות פעילות על מנת להשיג מזון.

למה לשמנים קשה יותר

אם כל-כך הרבה מנגנונים מניעים אותנו לבצע פעילות גופנית, איך זה שחלק גדול של האנשים אינם פעילים? העובדה שכיום זמינות המזון גבוהה מאוד ואין צורך בפעילות גופנית כדי להשיגו, הופכת אותה מצורך הישרדותי לכלי לשיפור הבריאות. ועדיין - אלה שסובלים מהשמנת יתר נמנעים אפילו יותר מביצוע מאמצים. יש המייחסים את חוסר הפעילות שלהם לעצלנות או לקושי סובייקטיבי גדול יותר, שכן העומס הפיזיולוגי והעומס על המפרקים שלהם גדול הרבה יותר בהשוואה לאנשים בעלי משקל תקין. אולם מתברר שיש סיבה פיזיולוגית לכך שאנשים בעלי השמנת יתר לא פעילים.

מחקרים מראים שהשמנה מדכאת במוח את כל המנגנונים שמדרבנים אותנו לבצע פעילות גופנית. ומי שאחראי בעיקר הוא הורמון ההשמנה הלפטין. כאמור, עלייה ברמות הלפטין לאורך זמן גורמות לעמידות של המוח ללפטין.

מחקר שהתפרסם בירחון Cell Metabolisms מצא שחיות מעבדה בעלות רמות גבוהות של לפטין הפחיתו את פעילותן ב-50%. כאשר ריכוז הלפטין במוח גבוה, הוא נקשר לאזורים במוח שבאופן נורמלי נקשרים אליהם נוירוטרנסמיטרים שמעודדים פעילות גופנית. בנוסף, רמות גבוהות של לפטין גרמו לעיכוב של דופמין, שאחראי על ההרגשה הטובה לאחר פעילות.

בקיצור - אנשים שסובלים מהשמנת יתר אינם עצלנים. המנגנונים בגוף המעודדים פעילות פשוט מדוכאים אצלם, לכן הם מתקשים להתחיל בפעילות פיזית ולהתמיד בה. מבחינת המוח, הם במצב מתמיד כמו "לאחר ארוחה" - מצב שכולם מכירים כמה קשה להתחיל לבצע פעילות במהלכו.

בנוסף, במהלך הפעילות ואחריה הם גם לא נהנים מהמאמץ הגופני, כי הלפטין חוסם את תחושת הסיפוק ואת תחושת ההיי. זה מסביר את הסיפור של דן ושל מתאמנים נוספים שהצליחו להפחית במשקלם ולבצע פעילות גופנית. אלה חשים שעולם חדש נפתח להם, ומתמכרים להרגשה שלאחר מאמץ, הרגשה שכאשר היו בעלי משקל יתר לא יכלו לחוות.

ההבנה שלרקמת השומן יש השפעה על ההתנהגות מהווה פוטנציאל גדול בשיפור הפעילות למניעת השמנה. משפטי דרבון נפוצים בחדרי הכושר כמו "פעילות זה כיף" או "תרגיש מעולה אחר כך", שמצליחים להניע אנשים בעלי משקל תקין, אינם יעילים לגביהם. אליהם צריך להגיע אחרת, ובעיקר להסביר שהפעילות תגרום לשינוי פיזיולוגי שיגרום להם להתמיד בה, ואפילו להתמכר, גם אם בשלב ראשוני זה נשמע להם הזוי. 

עוד כתבות

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

גם מחיר כלכלי ואישי: הדילמה של טראמפ בדרך למלחמה רחבה

ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● עדכונים שוטפים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה