גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוח שמן, מוח רזה: מה הופך בטטת כורסה לרץ מרתון?

כולם יודעים שכדי לרזות יש להרבות בפעילות גופנית, אבל מה הופך בטטת כורסה לרץ מרתון? מחקרים חדשים מצביעים על קשר מפתיע בין רקמת השומן שבגוף לבין הרצון שלנו לנוע

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

דן היה ילד בעל משקל עודף, שכל ילדותו נמנע מביצוע של פעילות גופנית. "פשוט שנאתי ספורט", הוא מודה. "בבית הספר התחמקתי משיעורי הספורט ובתקופות עמוסות של לימודים ועבודה לא היה לי זמן. כך בהדרגה עליתי במשקל עד שיום אחד, בגיל 44, החלטתי לעשות דיאטה בשילוב עם פעילות גופנית. בהתחלה זה הזכיר לי כמה שנאתי את זה, אבל בהדרגה, ככל שהתקדמתי והורדתי במשקל, התחלתי ליהנות מזה. כיום, אם אני לא עושה ספורט אני מרגיש לא טוב עם עצמי. אני ממש מכור".

המקרה של דן הוא רק אחד מהסיפורים שמציפים את התקשורת ואת הרשתות החברתיות. אנשים שעשו מהפך בהרגלי החיים שלהם, ומה שבולט אפילו יותר מהגזרה החדשה והרזה שלהם זה השינוי הקיצוני ביחסם לפעילות גופנית. האם המהפך ביחס לפעילות הגופנית מבטא רק שינוי התנהגותי-מחשבתי, או שמדובר בשינוי פיזיולוגי של ממש? השאלה הזו מעניינת את החוקרים, משום שהיעדר פעילות גופנית הוא אחד הגורמים המרכזיים להשמנה.

להבנה של המנגנונים שגורמים לנו לנוע יותר יש פוטנציאל אדיר בהגדלת היקף הפעילות הגופנית בקרב האוכלוסייה. שכן כיום בעולם המערבי, השמנת יתר הפכה למגיפה בריאותית. השמנה קשורה ישירות לעלייה בשיעור מחלות רבות, מסוכרת, מחלות לב ולחץ דם, ועד לעלייה בשיעור סוגי הסרטן.

מחקרים שבדקו את תופעת ההשמנה הובילו להבנה, שלא ניתן להתייחס להשמנה רק על-פי ההשפעה המטבולית שלה, שמתבטאת בעודף של רקמת שומן. אלה הם אותם תאי שומן שתפקידם הבסיסי הוא לשמש כמאגר אנרגיה למצבים של רעב וחוסר במזון. אך המנגנון הזה עומד לנו לרועץ בעולם המערבי המודרני, שהמזון נמצא בו בשפע ולא נדרש מאמץ פיזי להשגתו. בשנים האחרונות מתגבשת ההבנה שהשפעתה של ההשמנה על גוף האדם רחבה הרבה יותר ממה שחשבנו וכוללת גם שינוי בדפוסי התנהגות.

הורמונים של רעב ושובע

אחד מציוני הדרך שהובילו להבנה זו, הוא גילויו של הורמון הלפטין בשנות ה-50 על-ידי פרופ’ ג’פרי פלדמן. פלדמן מצא שלאחר אוכל, תאי השומן בגוף מייצרים ומפרישים הורמון בשם לפטין, שפועל במוח וגורם לתחושת שובע ולהפסקת האכילה. באופן בסיסי תפקידו הפיזיולוגי הוא שמירה על משקל תקין. אולם מחקרים נוספים שנערכו מאז גילוי ההורמון, גילו שאנשים הסובלים מעודף ברקמת השומן, חשופים לאורך זמן לרמות גבוהות של לפטין. כתוצאה מכך הם מפתחים עמידות ללפטין, וקטנה השפעתו על המוח.

תופעה זו לא משפיעה רק על תחושת השובע. לרמות גבוהות של לפטין במוח יש השפעה על דפוסי הפעילות. מנגד, פעילות גופנית נמרצת גורמת לירידה ברמות הלפטין. רמות נמוכות ביותר של לפטין נמצאו בקרב רצי מרתון ככל שזמן הריצות היה איכותי יותר.

על מנת להבין מה גורם לנו בכלל לנוע, נערכו מחקרים רבים בחיות מעבדה, שעקבו אחר כמות הפעילות החופשית שלהן במצבי תזונה שונים. הבסיס למחקרים השונים הוא שביצוע מאמצים גופניים הוא מנגנון הישרדותי שמטרתו השגת מזון, אם על-ידי חיפוש, ליקוט ובשלב מאוחר יותר מרדף וציד. כך מתברר שבמצבים של חוסר במזון במצבי רעב, המחשבה הראשונית היא שהגוף יפחית את כמות הפעילות הגופנית על מנת לחסוך באנרגיה. אולם המחקרים הראו שבמצבי רעב חיות המעבדה דווקא הגבירו את היקף הפעילות.

הסיבה היא שרעב גורם להפרשה של מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) במוח, שגורמים לתחושה המוכרת של אי נוחות ואי שקט. אלה מעודדים אותנו לבצע מאמצים, פעילות שתעזור להשיג מזון ולהיפטר מהתחושה - תמריץ נוסף שהמוח מתגמל בו כמו אדרנלין, ואלה מדכאים את תחושת הרעב. המנגנון הזה מאפשר לנו להתרכז בפעילות כדי להשיג מזון ולא להיות מודעים לתחושת הרעב שעלולה להסיח את דעתנו. מנגנון זה מסביר, אגב, מדוע אנשים שסובלים מאנורקסיה מתמכרים לפעילות גופנית אף שהם רעבים, ולו כדי לדכא את תחושת הרעב שלהם.

מנגנון נוסף אשר בא לתת חיזוק חיובי לביצוע המאמץ מתרחש לאחר סיום הפעילות. המוח מניח שאם סיימנו את הפעילות, המטרה הושגה והמזון בידינו. לכן מופרש במוח הנוירוטרנסמיטר דופמין, שמעניק תחושה טובה. זו הסיבה שלאחר פעילות, מתאמנים רבים מדווחים על הרגשה טובה שמוכרת בעיקר לאחר ריצה ארוכה, בשם Runners high. ההרגשה היא כה נעימה, שהיא גורמת למוח להתמכר אליה, למרות הקשיים בזמן הביצוע. עוד תופעת לוואי נעימה של הדופמין היא שהוא מגביר את תחושת ההנאה מהאוכל. זוהי התחושה הנעימה המתפשטת בגוף אחרי ארוחה טובה, במיוחד אחרי רעב או צום. תפקיד מנגנונים פיזיולוגים אלה הוא לעודד אותנו ולחזק התנהגויות פעילות על מנת להשיג מזון.

למה לשמנים קשה יותר

אם כל-כך הרבה מנגנונים מניעים אותנו לבצע פעילות גופנית, איך זה שחלק גדול של האנשים אינם פעילים? העובדה שכיום זמינות המזון גבוהה מאוד ואין צורך בפעילות גופנית כדי להשיגו, הופכת אותה מצורך הישרדותי לכלי לשיפור הבריאות. ועדיין - אלה שסובלים מהשמנת יתר נמנעים אפילו יותר מביצוע מאמצים. יש המייחסים את חוסר הפעילות שלהם לעצלנות או לקושי סובייקטיבי גדול יותר, שכן העומס הפיזיולוגי והעומס על המפרקים שלהם גדול הרבה יותר בהשוואה לאנשים בעלי משקל תקין. אולם מתברר שיש סיבה פיזיולוגית לכך שאנשים בעלי השמנת יתר לא פעילים.

מחקרים מראים שהשמנה מדכאת במוח את כל המנגנונים שמדרבנים אותנו לבצע פעילות גופנית. ומי שאחראי בעיקר הוא הורמון ההשמנה הלפטין. כאמור, עלייה ברמות הלפטין לאורך זמן גורמות לעמידות של המוח ללפטין.

מחקר שהתפרסם בירחון Cell Metabolisms מצא שחיות מעבדה בעלות רמות גבוהות של לפטין הפחיתו את פעילותן ב-50%. כאשר ריכוז הלפטין במוח גבוה, הוא נקשר לאזורים במוח שבאופן נורמלי נקשרים אליהם נוירוטרנסמיטרים שמעודדים פעילות גופנית. בנוסף, רמות גבוהות של לפטין גרמו לעיכוב של דופמין, שאחראי על ההרגשה הטובה לאחר פעילות.

בקיצור - אנשים שסובלים מהשמנת יתר אינם עצלנים. המנגנונים בגוף המעודדים פעילות פשוט מדוכאים אצלם, לכן הם מתקשים להתחיל בפעילות פיזית ולהתמיד בה. מבחינת המוח, הם במצב מתמיד כמו "לאחר ארוחה" - מצב שכולם מכירים כמה קשה להתחיל לבצע פעילות במהלכו.

בנוסף, במהלך הפעילות ואחריה הם גם לא נהנים מהמאמץ הגופני, כי הלפטין חוסם את תחושת הסיפוק ואת תחושת ההיי. זה מסביר את הסיפור של דן ושל מתאמנים נוספים שהצליחו להפחית במשקלם ולבצע פעילות גופנית. אלה חשים שעולם חדש נפתח להם, ומתמכרים להרגשה שלאחר מאמץ, הרגשה שכאשר היו בעלי משקל יתר לא יכלו לחוות.

ההבנה שלרקמת השומן יש השפעה על ההתנהגות מהווה פוטנציאל גדול בשיפור הפעילות למניעת השמנה. משפטי דרבון נפוצים בחדרי הכושר כמו "פעילות זה כיף" או "תרגיש מעולה אחר כך", שמצליחים להניע אנשים בעלי משקל תקין, אינם יעילים לגביהם. אליהם צריך להגיע אחרת, ובעיקר להסביר שהפעילות תגרום לשינוי פיזיולוגי שיגרום להם להתמיד בה, ואפילו להתמכר, גם אם בשלב ראשוני זה נשמע להם הזוי. 

עוד כתבות

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה חיובית בוול סטריט; ספוטיפיי מזנקת בכ-13%

הנאסד"ק עולה ב-0.9% ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● הנפט נסחר בירידות ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

3 כטב"מים יורטו בשמי הצפון - אזעקות הופעלו בקריות ובגליל המערבי

שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון - בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה, אזעקות הופעלו ביישובים מחשש לנפילת שברי מיירט ● ארבע רקטות שוגרו לאזור שדרות, מחסן עלה באש בעקבות נפילת רסיסי מיירט ● יו"ר מועצת זכויות האדם באו"ם: "מבועת מההרס בבתי החולים ברצועה" ● כל העדכונים

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות