גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מירי רגב? "חיבוק זה לא דבר טוב. מי שמחבק אותך בדרך כלל רוצה ממך משהו"

דניאל וקסמן חתום על כמה מהסרטים החשובים והטעונים בתולדות הקולנוע הישראלי, מה שלא שינה את העובדה שעשר שנים הוא חיפש מימון לסרט החדש שלו, "עכו חלומות", וגם כשסוף־סוף מצא תקציב ל־14 ימי צילום, הילדים שלו עבדו על הסט ● ראיון

דניאל וקסמן / צילום: כפיר זיו
דניאל וקסמן / צילום: כפיר זיו

בתוך ארגז עץ, בפינת חדר העבודה שלו, מאחסן דניאל וקסמן את התסריטים שכתב, כולל אלה שנדחו שוב ושוב על ידי הקרנות. כרוכים הם מונחים זה על גבי זה, כמו מצבות שיש חרוטות ומלוטשות, שעוד לא הונחו במקומן. סרטים נטולי חיים, שלא יזכו במבטי הקהל באולם החשוך.

הוא כבר בן 72, שבע סירובים ומפחי נפש, במאי רב הישגים ופרסים, שבמדינה מתוקנת היה זוכה לכבוד ולהערכה, אולי אפילו למלגת קיום נאה, כמי שאחראי לכמה יצירות מכוננות בטלוויזיה ובפילמוגרפיה הישראלית: "טרנזיט", "חמסין", "פרה אדומה", "המיועד", מול היערות", "בר מצווה". רק שווקסמן אף פעם לא היה חלק מהברנז’ה ובמאי של קונסנזוס, אלא בחר לגרד את פצעי הסכסוך הישראלי-פלסטיני בציפורניים מלוכלכות, מה שדחק אותו למעמד של מסורב סדרתי, שגיוס תקציבים לסרטים שלו עולה לו בבריאות.

כך גם היה עם סרטו החדש, "עכו חלומות", שהוצג בפסטיבל הקולנוע האחרון בחיפה ושיוקרן מיום חמישי הבא בסינמטק ת"א, כמעט עשור אחרי שנכתב. הסרט מביא את סיפורו של עזאם, במאי תיאטרון מהגליל, שמביים בעכו מחזה המתרחש בסוף תקופת המנדט הבריטי, המגולל את סיפור אהבתם של סבתו, זמרת פלסטינית ושל סבו, ד"ר אלפסי, הרופא והתושב היהודי האחרון בעכו בתקופת המלחמה. עזאם מחליט ללהק יהודים לתפקיד ערבים ולהפך, מה שגורם להתנגדות בקרב יהודים וערבים כאחד, מה שמונע מההצגה לעלות על הבמה בסופו של דבר. ה"הצגה" מתכתבת עם התסריטים בארגז העץ שלו, שחלקם זכו בתקציב פיתוח זעום שלא עזר להם להבשיל, או מימון של מנטור שרק עצבן אותו - כאלה שכמעט קרו ונגנזו. ובאופן מפתיע, למרות הכתף הקרה שהוא זוכה לה בישראל, וקסמן, שחי כבר עשרות שנים על הקו להודו, שהפכה לסוג של חיק חם ולא שיפוטי, מתעקש שהוא אופטימי, אחרת לא היה נלחם כדי להגשים את חלום "עכו חלומות".

"זה התחיל בתסריט דרמטי רגיל", הוא אומר כשאנחנו יושבים בקפה ברנז’אי תל אביבי ביום שישי קריר. "נחמן אינגבר נתן תשבחות לתסריט, תקציב גדול, היו מגעים עם מפיק גרמני לשת"פ, רונית אלקבץ הייתה אמורה לשחק בתפקיד ראשי, דרמה קלאסית, ואז הוא לא עבר קרן אחת ואחר כך שנייה".

למה?

"כי מאוד קשה לעבור קרנות. אני לקטור בקרן הקולנוע הישראלי, ואני קורא תסריטים מצוינים, שאני יודע שאין להם סיכוי לעבור, כי יש כסף לשני תסריטים והכסף שישנו מחולק ביותר מדי קרנות ובתי ספר לקולנוע, מה שפוגע ביכולת להרים פרויקטים. ל’עכו חלומות’ קיבלתי 300 אלף שקל, מין מענק כזה שנותנים ליוצרים מבוגרים. וגם את זה היה כמעט בלתי אפשרי להשיג. יש לי שני משקיעים פרטיים, טוני וג’ריס קופטי מיפו, שהם כמו אחים שלי, 14 ימי צילום, צוות נהדר שחלקו היה מורכב מהילדים שלי, בת אחת נערת תסריט, שנייה הייתה מעורבת בעיצוב, הבן היה עוזר במאי".

עצוב לשמוע שאתה צריך לעבוד ככה.

"לי זה לא עצוב. לא על עצמי. מה שכן, אני מוטרד, כי יש סכנה גדולה למדינה, בגלל מצב של התקרנפות כללית של המערכת, וזה לא רק של השרה, אלא אלה שמתחתיה. המפיקים היו צריכים מזמן לעמוד על הרגליים האחוריות ולהודיע שהם מפסיקים לעבוד. שנה-שנתיים לא יהיו הפקות ישראליות ואז נראה מה יהיה".

אתה יודע שאנשים צריכים להתפרנס.

"נכון, אבל אפשר להסתדר אם באמת רוצים. אני עובד עכשיו על שני תסריטים. אחד תקופתי, מתרחש בסין שבה נולדתי, סרט עתיר תקציב שכרגע בגדר פנטזיה; ותסריט שקורה בגליל, שאני יכול לעשות בסכום לא גדול, אבל גם אותו כמעט בלתי אפשרי להשיג. אבל אני אופטימי, אני עובד".

מאיפה האופטימיות הזאת?

"ממרום שנותיי ומערכת החיים שלי. אני אופטימי. אבל לא לגבי המדינה. העם שרוי בפחדים שהחדירו בנו במשך 70 שנים, חלקם מוצדקים וחלקם לא. פוחדים מערבים, מאנטישמיות אחרי השואה".

ההורים שלך נמלטו מאירופה. הם לא העבירו לך את פחד הקיום?

"לא, אולי כי לא ממש גדלתי בבית. אמא הייתה גרושה, אישה יפהפייה, היו לה הרבה גברים. כשהייתי ילד, אישה כזאת נחשבה לזונה. עד גיל שלוש גדלתי במשפחה נורמטיבית והייתי מאוד קשור לאבא שלי, שלא יכול היה לקחת אותי אחרי הגירושין, וחייתי במוסדות, בבן שמן. הסרט שלי ‘טרנזיט’ הביא את הסיפור הזה. אבל עם כל זה, לא היו לי שנאה או פחד, ועד הצבא לא הבנתי את ההבדל בין מרוקאים לאשכנזים. הדבר היחיד היה שאמא לא אהבה שאני שומע מוזיקה ערבית, אבל גם יידיש היא לא סבלה".

"אני לא מקופח"

שרת התרבות מירי רגב לא אהבה את "עכו חלומות", כמו גם את הסרט "אאוט" של אלון סהר, שהוקרנו בפסטיבל חיפה. בהסתמך על מידע שהגיע אליה על כך שהם פוגעים בחיילי צה"ל, פנתה בבהילות לשר האוצר כחלון בבקשה שיבחן את מימון הפסטיבל, בנימוק של פגיעה בערכי המדינה וסמליה. המימון לא נפגע והסרטים הוקרנו על אפה ועל חמתה, ואפילו קיבלו יח"צ לא רע. "אם מירי רגב תהיה שוב שרת התרבות, נגיע למצב שבו היא תבחר את הלקטורים שמתאימים לאג’נדה שלה", מתייחס וקסמן מתוקף תפקידו כלקטור בקרן הקולנוע. "כרגע אנחנו לא מקבלים הנחיות, אבל אם המצב ימשיך ככה, גם זה יגיע".

שתי סצנות טעונות במיוחד הקפיצו את המתנגדים ב"עכו חלומות". באחת מהן, וקסמן משחק את עצמו, דני, שמספר על חוויה ממלחמת ששת הימים, כשהיה בן 19. הוא שבה חיילים מצריים והביא אותם למכלאה בבסיס. כשהלך לקנות מצופה וטמפו ראה איך חייל אחר מחסל את אחד מהם. השנייה עוסקת באונס פלסטיניות צעירות במלחמת העצמאות, מקרה שהגיע לבן גוריון, שהורה לעצור את האנס. על שתיהן לא היה מוכן לוותר בשום פנים ואופן, גם במחיר הקמפיין שעשתה עליהן שרת התרבות.

מרגב, וקסמן לא נעלב, הוא אפילו מכיר אותה כבר המון זמן, כשהייתה דוברת צה"ל. "היא הייתה סימפטית ומצאה חן בעיניי, אבל לא נתנה לי אישור להיכנס ולצלם בלבנון, אולי שמעה על ‘חמסין’, שגם הוא עסק בסכסוך. זה אפילו לא היה אישי. אני בטוח שהיא אפילו לא זכרה אותי. אני זוכר שאת ‘חמסין’ רציתי למכור לערוץ 1 וחיים יבין פסל אותו. גם ‘פרה אדומה’ נפסל לשידור".

מייאש. כל יוצר צריך גם חיבוק.

"לא. ולמה לא? כי חיבוק זה לא דבר טוב. מי שמחבק אותך בדרך כלל רוצה ממך משהו. מצד שני, זכיתי בפרסים, קיבלתי מימון יפה ל’טרנזיט’ ו’חמסין’, אז אני לא מקופח".

ובכל זאת, עד "עכו חלומות", כמעט 30 שנים לא עשית סרט באורך מלא.

"עשיתי סרטי תעודה, תדמית, כתבתי ארבעה תסריטים שלא התקבלו, מה אני אעשה, אתאבד? חוץ מזה, אני הרבה בהודו. זה התחיל כשהילדים היו קטנים והרגשתי שאני מפסיד אותם. גרנו בעמוקה, כי חשבתי שזה יהיה יותר זול, אבל בפועל, כשצריך להחזיק שתי מכוניות ולשלם אותו דבר על המכולת, אין הבדל, והייתי המון בת"א. אני מת על הרפתקאות. אמרתי לאשתי, בואי ניקח אותם וניסע. פעם היינו שלושה חודשים, פעם ארבעה. צילמנו שם את ‘רישקש’ כשהקטנה בת 12 הייתה נערת מים והבן ‘בום-מן’".

עם השנים, הודו הפכה למקלט שלך.

"אולי זה סוג של בריחה. באורוויל, הכפר בדרום מזרח הודו שאני נוסע אליו קבוע, אני יכול להיכנס למסיבה של בני 20. חסר לי המפגש עם הצעירים. חסר לי השקט לכתוב. אני לא מסוגל לעשות כל שלוש שנים סרט. מעניינים אותי גם דברים אחרים. ההרפתקה של החיים לא פחות מעניינת מההרפתקה של הקולנוע, כי אין בה אשליה".

ובכל זאת, להגיע לרגע ההקרנה זה אושר גדול.

"ההקרנה הייתה מעולה, הגיע קהל ערבי מעכו והרגשתי ויברציה מאוד חזקה, אבל אני לא מסופק, כי לא יראו אותו הרבה אנשים. הם לא רוצים לקבל שגירשנו, שרפנו ושאנחנו כובשים אכזריים".

ואיך הרצח האכזרי של אורי אנסבכר ז"ל משתלב בתזה הזאת?

"לא משתלב. כדור בראש לרוצח האנס. לחסל אותו, זה איום ונורא".

עוד כתבות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-1.7% ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבות הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות