גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

SAS השלימה גיוס של 15 מיליון דולר; "נהיה חברה שתגלגל מחזורים של מאות מיליוני דולרים"

חברת הננו-לוויינים הישראלית החלה להיסחר באוסטרליה ב-2016 לאחר שמוזגה לשלד, ומאז גייסה 50 מיליון דולר אוסטרלי ● לדברי מאיר מועלם, המנכ"ל ואחד ממייסדי SAS, השתתפו בגיוס משקיעים מוסדיים לטווח ארוך, בניגוד לגיוסים קודמים שבהם המשקיעים היו משקיעי ריטייל

מאיר מועלם /   צילום: אילן סימן טוב
מאיר מועלם / צילום: אילן סימן טוב

חברת הננו-לוויינים Sky and Space Global) SAS), חברה ישראלית שנסחרת באוסטרליה, השלימה גיוס הון של 15 מיליון דולר, והיא צפויה לעבור השנה לשלב המסחרי של חייה. החברה נסחרת בשווי של כ-100 מיליון דולר אוסטרלי (260 מיליון שקל), אך אם שואלים את מאיר מועלם, המנכ"ל ואחד ממייסדי SAS, "השמיים הם הגבול התחתון מבחינתנו. אני מאמין באמת שנהיה חברה שתגלגל מחזורים של מאות מיליוני דולרים, אם לא יותר".

החברה הוקמה לפני שלוש שנים, והיא מפתחת ננו-לוויינים, שמשקלם פחות מ-10 ק"ג, המיועדים לצורכי תקשורת באזורים מרוחקים, בפרט באפריקה. לדברי מועלם, הלוויינים הקטנים חסכוניים משמעותית גם בהוצאות הייצור וגם בשיגור. חזון החברה הוא לשגר 200 ננו-לוויינים, לאחר שהוכיחה אפשרות טכנולוגית לבצע דרכם שיחות טלפון, וכבר חתמה על חוזים עם 30 לקוחות - ספקי תקשורת.

ב-2016 החלה החברה להיסחר באוסטרליה בעקבות מיזוג לשלד, והגיוס הנוכחי, שבו הבטיחה לעצמה עד 15 מיליון דולר, הוא החמישי שביצעה מאז, ובסך הכול גויסו 50 מיליון דולר אוסטרלי (כ-130 מיליון שקל). מועלם אומר שבגיוס השתתפו משקיעים מוסדיים שמשקיעים לטווח ארוך, בניגוד לגיוסים קודמים שבהם המשקיעים היו משקיעי ריטייל. הגיוס כלל הנפקה בהיקף 12 מיליון דולר והצעה לרכוש מניות נוספות ב-3 מיליון דולר, לפי מחיר מניה של 3 סנטים אמריקאיים, שמשקף דיסקאונט של כ-20% על המחיר בבורסה. בגיוס הקודם, לפני כשנה, המחיר היה גבוה יותר, 12 סנט.

"הפרויקט דורש השקעה מאוד גדולה: לייצר ולשגר 200 לוויינים עולה כ-150 מיליון דולר, אבל לא נגייס את כל הסכום כי בנקודה מסוימת נייצר הכנסות. בהערכה גסה, נצטרך לגייס 50-100 מיליון דולר, וזאת תוכנית שהצגנו למשקיעים מהיום הראשון בבורסה", אומר מועלם. "התמחור הוא איזון בין ביקוש להיצע, והיה נכון עבורנו להוסיף משקיעים יותר מבוססים".

החברה מציעה ללקוחות להשתמש בלוויינים שלה כדי לספק שירותי תקשורת למשתמשי הקצה, ולדברי מועלם, "כולם מדברים על חיבור ו-digital inclusion, אבל יש היום 3 מיליארד איש מנותקים לחלוטין, ואפשר לחבר אותם לשירותי תקשורת בעלות סבירה. אפשר לחבר אותם ברשת קרקעית אבל העלויות מאוד גבוהות, והחלל הוא חלק מהדרך לתת שירות לאזורים כל כך נרחבים. הטכנולוגיה שלנו פורצת דרך ואנחנו יכולים להציע שירות כמעט במחירים של רשתות סלולריות".

תציעו שירותי קול והודעות, אבל לא פס רחב. למה?

"יכולנו לנסות להציע גם שירותי אינטרנט, אבל זה היה לוקח שנים ועולה הרבה יותר. ככל שהטכנולוגיה תתקדם, נשדרג את הלוויינים שלנו, ועוד כמה שנים נוכל לספק גם את זה. הטכנולוגיה לא עוצרת לרגע".

לבורסה האוסטרלית הגיעה החברה "בפוקס", כהגדרתו. "חיפשנו מימון והציעו לנו להתמזג לשלד. לא הבנו בזה כלום", הוא מודה. בדיעבד, הוא מרוצה מהמהלך: "רצינו אז לגייס 3 מיליון דולר לשגר שלושה לוויינים להוכחת הטכנולוגיה. אם היינו מגייסים מקרן הון סיכון, היינו גדלים בקצב יותר איטי, אבל הפלטפורמה הבורסאית אפשרה לנו לעשות גיוסי המשך ולהכניס הון להמשך הפיתוח, ונקודת הזינוק שלנו יותר טובה".

איפה תהיו עוד כמה שנים?

"אני מאמין שנהיה שחקן מוביל בעולם התקשורת הלוויינית, ומעריך שנמצא דרכים להשפיע עוד בתחום החלל, כי יש פה ידע ויכולות. אני באמת מאמין שנגלגל מחזורים של מאות מיליוני דולרים, כי השוק הוא אדיר, ורק עכשיו מתחילים להבין את הפוטנציאל. אחרינו הופיעו לא מעט סטארט-אפים וזה משמח אותנו, כי אנחנו לא המשוגעים היחידים, ויש שוק ואקוסיסטם. אנחנו מקדימים את המתחרים בשנתיים-שלוש, ומכוונים לשוק רחב יותר".

שווי החברה היום כ-100 מיליון דולר אוסטרלי, לא שווי עצום; למה שלא יגיע שחקן גדול שירכוש אתכם?

"זה תמיד יכול לקרות, ותמיד אפשרי שסטארט-אפ שמפתח משהו חדשני יעניין מישהו שרוצה לקנות. כחברה בורסאית, אם תגיע הצעה נבחן אותה כמו שצריך". 

עוד כתבות

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא