גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האוניברסיטאות כבר ערוכות: זהו המקצוע החדש והמבוקש במשק

כמויות המידע העצומות שהטכנולוגיה מאפשרת לאסוף הולידו מקצוע חדש: מדעני נתונים ● השוק משווע למאות עובדים בתחום, וגם האוניברסיטאות נערכות לפתיחת מסלולים יעודיים ● "קשה לשווק את המקצוע, אבל מדובר ממש במהפך"

מדענות / צילום: shutterstock
מדענות / צילום: shutterstock

רשתות חברתיות, ערים חכמות עמוסות סנסורים ואפילו כמות תמונות הסלפי שאנחנו שומרים - נראה שהאנושות אוספת על עצמה ועל העולם הסובב אותה כמויות מידע גדולות מאי פעם. ההבנה כי ניתן לנתח את המידע הזה ולהפיק ממנו תובנות וערך הולידה מקצוע חדש יחסית בשם "מדעי הנתונים" (Data Science) והדרישה למקצוע הולכת וגוברת בארץ ובעולם.

לפי נתוני חברת ההשמה להייטק אתוסיה, בשנת 2016 נפתחו 380 משרות חדשות למדעני נתונים בישראל. ב-2018 הנתון כבר עמד על 480, ובינואר 2019 בלבד נפתחו 55 משרות, ו-320 משרות שנפתחו קודם לכן נותרו לא מאוישות. כלומר, מאות מדעני נתונים חסרים היום בשוק. זאת בנוסף למספר המשרות המאוישות של מדעני נתונים, שעמדו על 2,350 בינואר האחרון, לעומת 1,905 ב-2016.

כמה מרוויח מדען נתונים מנוסה וכמה עובדים חסרים בשוק? / לפי נתונים של חברת ההשמה להייטק אתוסיה

נראה שבאקדמיה מכירים בצורך הגובר בהכשרת מדעני נתונים, והדבר משתקף בתוכנית הרב שנתית של המועצה להשכלה גבוהה לשנים 2022-2017. לקראת השלמת גיבוש התוכנית, מוסדות אקדמיים מגישים למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) את תוכניות הלימודים שברצונם לפתוח בשנים הקרובות, ואלה נשקלות בהתאם לקריטריונים כמו צורך לאומי ושיקולים תקציביים. מדעי הנתונים היה התחום שבו המספר הגבוה ביותר של תוכניות אושרו להגשה ע"י המל"ג - 19 תוכניות לתואר ראשון ושני. המוסדות האקדמיים עדיין צריכים לקבל אישור סופי, אך הנתון מראה על מגמה ברורה לגבי מעמדו של התחום החדש. 

"מדעי הנתונים הפכו בשנים האחרונות לתחום רב השפעה בעולם ההייטק ובמחקר האקדמי. היכולת להתמודד עם נתוני ענק מצריכה כישורים במתמטיקה, בסטטיסטיקה ובמחשבים, ועל כן אנו רואים חשיבות רבה בהכשרתם של כמה שיותר בוגרים בתחום", אומרת פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב של מערכת ההשכלה הגבוהה. 

פרופ' יפה זילברשץ/ צילום: דוברות מל"ג

"מי השחקן הטוב במגרש?"

מדעני נתונים משתמשים באלגוריתמים של למידת מכונה כדי להפיק באופן אוטומטי תובנות ותחזיות מנתונים מגוונים - ממידע גנטי, דרך נתונים כלכליים ועד למאמרים אקדמיים. הטכניון היה המוסד האקדמי הראשון בישראל שהחל ללמד את התחום, לפני שלוש שנים, וכיום פועלות בו כמה תוכניות לימודים. גם באוניברסיטה העברית מציעים מספר תכניות לימודים לתואר ראשון ושני במדע הנתונים, ביניהם תואר בסטטיסטיקה ומדע הנתונים, ואוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע כבר הודיעה שבשנה הבאה תפתח מסלול ללימודי תואר ראשון בהנדסת נתונים. זאת בנוסף למספר תכניות עם התמחות במדעי הנתונים שכבר מוצעות לסטודנטים באוניברסיטה, כמו לימודי מדעי המחשב עם התמחות במדעי הנתונים.

פרופ' אביגדור גל, ראש התוכנית למדע נתונים בטכניון, שמכהן גם כיו"ר הוועדה המקצועית של המל"ג בתחום מדעי הנתונים, אומר כי "כבר שנים שלא פותחים תוכניות לימודים בתחומים חדשים לגמרי, ומדובר ממש במהפך. זה תחום שונה מהתחומים שאנחנו מכירים".

לדבריו, "התחום משלב יכולות משני תחומים עיקרים - מדעי המחשב וסטטיסטיקה ובנוסף יש אוסף של יכולות שנובעות מאופטימיזציה, תורת המשחקים ואפילו פסיכולוגיה, כי אם למשל הנתונים נאספו מטפסים באינטרנט צריך להביא בחשבון גם את אופן ניסוח השאלה", אומר גל.

גל מסביר כי "לנתונים יש מחזור חיים עם ארבעה שלבים. השלב הראשון הוא איסוף, השלב הבא הוא ניהול - שנוגע לשמירת הנתונים, והשלבים הבאים הם ניתוח באמצעות למידת מכונה וויזואליזציה, כדי להציג את הנתונים לבעלי עניין כמו מנהלים בחברות. אחר כך אוספים עוד נתונים, כדי להבין עוד דברים, ולכן זה מחזור חיים. מדען נתונים יודע לטפל בכל מחזור החיים מההתחלה עד הסוף. בפרויקט הגמר בתואר הראשון אנחנו נותנים לסטודנטים כמות עצומה של נתונים והם נדרשים להבין מה חסר להם, מאיפה אוספים את הנתונים, להגדיר כמה מקום הם צריכים בענן כדי לשמור אותם, לשפר אלגוריתמים לניתוח וכו'. אנחנו קוראים לבוגר התוכנית 'מהנדס בלי פחד' - הוא יודע לבוא, ייתנו לו נתונים, שום דבר לא יפחיד אותו".

למי מומלץ ללמוד את התחום הזה?

"היום כשאני מגיע לתלמידי תיכון באמת קשה לשווק להם את התוכנית כי הם לא יודעים מה זה. הפרופיל הטיפוסי למדען נתונים יהיה מישהו שטוב במתמטיקה, שאוהב לעבוד עם מחשבים ושהסיפור מאחורי הנתונים יכול לסקרן אותו. כי בכל מאגר דאטה יש סיפור, והמטרה שלנו היא לגלות אותו. מישהו שמגיע לעולם של ערים חכמות ורוצה לדעת מה הנתונים שנאספים מהאוטובוס, או אפילו למגרש כדורגל ורוצה לדעת אם יש משהו שיכול להגיד מי השחקן הטוב ביותר".

גל אומר כי את המחזור הראשון בתוכנית התחילו 25 סטודנטים בלבד, ובמחזור השלישי שהתחיל השנה המספר כבר עמד על פי שלושה. "עבדנו בזהירות כי תוכנית מהסוג הזה דורשת המון משאבים. יש קורסי נתונים שבהם הסטודנטים עובדים עם המון נתונים ועם טכנולוגיות ענן".

בעוד שקיימים היום גם קורסים אינטרנטיים שמלמדים את התחום, גל מדגיש כי הלימודים האקדמיים מעניקים ערך מוסף גדול בהרבה. "היום להשתמש בכלי למידת מכונה זה פשוט, אבל בלי להבין מה עומד מאחורי הכלים האלה, או הבנה לגבי הנתונים שמשתמשים בהם, אי אפשר לדעת כמה איכותית התוצאה. אני כן בעד קורסים להמונים כמו קורס למידת המכונה של סטנפורד שאפשר לעשות באינטרנט, כי אז אנשים פחות יפחדו מהטכנולוגיה, אבל כדי להיות מדען נתונים טוב צריך הכשרה עמוקה במתמטיקה".

בנוסף ללימודים עצמם, גל אומר כי בטכניון מסייעים לסטודנטים גם להשתלב בתעשייה. "גם התעשייה עוד לא מבינה מה זה להיות בוגר מדעי הנתונים, אז אנחנו עוזרים להם ומוצאים להם התמחויות קיץ ביחידות בצבא, חברות הייטק וסטארט-אפים. אנחנו גם מאתרים בשלב מוקדם סטודנטים מצטיינים כדי לעודד אותם להמשיך למחקר".

גל צופה כי הדרישה למקצוע תמשיך לעלות ואומר כי "לדעתי רק נגענו בקצה הקרחון של מה שנתונים יכולים לתת לנו. למשל בתחום התעשייה 4.0, הסנסורים שבפס הייצור יכולים לתת היום תחזיות טובות ממה שעשו איתם פעם ולשפר את הביצועים, שלא נדבר על כל הסנסורים שאנחנו הולכים לקבל מערים חכמות וברפואה, אנחנו נצטרך הרבה יותר מדעני נתונים כדי לתת ערך מוסף לעסקים".

פרופ עירד בן גל, אוניברסיטת ת"א / צילום: באדיבות אוניברסיטת תל אביב

"חתך קבלה גבוה מאוד"

גם באוניברסיטת תל אביב מעוניינים להשיק בקרוב תוכנית בתחום לתואר ראשון ושני. פרופ' עירד בן-גל מהמחלקה להנדסת תעשייה מסביר את התהליכים שהביאו לעליית התחום. "יש היום תשתית שמאפשרת לארגונים לקבל כמויות מידע עצומות מסנסורים, מערכות IoT (אינטרנט של הדברים) וגורמים רבים נוספים. לצד זאת, מהפכת הענן הביאה לכך שניתן גם להחזיק ולנהל את כמויות הנתונים האלה. בנוסף, המעבדים הגרפיים החדשים מאפשרים כוח חישוב גדול בהרבה לארגונים. כל אלה מאפשרים כוח חישוב גדול בהרבה לארגונים ומאפשרים לקבל תובנות שפעם אי אפשר היה לקבל. חברות יכולות להפיק מהתובנות האלה רווח אדיר.

"נוצר הצורך באנשים שיבינו מה הבעיה העסקית, מה הנתונים שנוגעים לאותה בעיה, ולחבר אותם לאלגוריתמים שיכולים לענות על הבעיות העסקיות. ישראל הפכה למרכז (hub) שבו ארגונים בינלאומיים פותחים את מרכזי מדע הנתונים שלהם, בגלל כוח האדם, האופי של היזמות והחדשנות ויכולת העבודה העצמאית שחלק מהאנשים פיתחו בצבא. זה מקצוע יחסית חדש וצעיר והיכולות לחקור ולפתח פתרונות חדשים היא מאוד גדולה. פתחו תוכניות כאלה ב-MIT, סטנפורד, קולומביה, באוניברסיטאות מובילות באירופה ובמזרח", אומר בן-גל.

לגבי תוכנית הלימודים העתידית באוניברסיטת תל אביב, בן-גל אומר כי "ננסה לפתוח את התוכנית בשנה-שנתיים הקרובות. זו תהיה תוכנית תלת שנתית ייחודית וקטנה, כרגע אנחנו מתכננים שיהיו בה 50-40 סטודנטים בשנה. התוכנית תהיה קשה ושאפתנית, עם חתך קבלה מאוד גבוה. שמיועדת לאנשים עם יכולת למידה מהירה ורצון לכבוש את השוק מהר, ומי שירצה לקבל תואר מהנדס או להשלים תואר שני יוכל לעשות זאת בתוספת שנת השלמה בלבד. התוכנית תשלב רקע תיאורטי עמוק במתמטיקה, קורסים אפליקטיביים בתחום מדע הנתונים כמו תחומי מערכות מידע בעידן הביג דאטה, והרבה קורסי בחירה ייחודיים כמו יישומי למידה עמוקה בתעשייה, ויזואליזציה של נתונים, פרטיות ואתיקה".

בן-גל מסביר כי השאיפה בתוכנית היא להכין את הסטודנטים להשתלבות בשוק. "נשלב את מדע הנתונים עם ראייה תהליכית ארגונית, כך שהבוגרים לא רק יהיו מתכנתים טובים שיודעים לעבוד עם הכלים לניתוח נתונים אלא יידעו לשנות את המיקוד העסקי של ארגון כדי להביא תועלת ורווח. הגישה האקדמית המסורתית תהיה לבחור את האלגוריתם שמביא עוד שני אחוזי דיוק, אבל גישה ריאלית לתחום נוגעת לדוגמה ליישום אלגוריתם שאולי פחות מדויק באחוז אחד אבל יותר אפקטיבי מבחינת גמישות, יכולת להכיל נתונים חיצוניים ויחס עלות-תועלת. הבוגרים שלנו צריכים לדעת להקים צוות מדעני נתונים, וגם להעביר את המשימות לדרגים גבוהים שאינם מדעני נתונים כך שיבינו אותן. גם סגל התוכנית מגיע מרקע אקדמי תיאורטי, אבל ברובו גם מחובר לעולם העסקי. בנוסף, אנחנו באינטראקציה עם הצבא כדי להכניס גם עתודאים ואנשי צבא שיבואו ללמוד את התחום". 

ומה למדו מדעני נתונים עד היום, לפני שהיו קיימות הכשרות אקדמיות רשמיות בנושא? לפני נתוני אתוסיה, 31% ממדעני הנתונים בישראל הגיעו מתחום הנדסת התוכנה, 15% הגיעו מתחום מערכות המידע ו-14% בוגרי תארים בתחומי המדעים המדויקים. 6% מהם דווקא הגיעו מתחום מדעי החברה, ו-4% בכלל למדו ביולוגיה.

עוד כתבות

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה