גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דפי הכלכלה נכתבים מחדש: על מדד המחירים וההשפעה על השוק הפיננסי

ספרו של צ'רלס דיקנס "בין שתי ערים" מתאר מצב שבו החיצוניות דומה, אבל הפנימיות השונה מובילה לתוצאות שונות באופן משמעותי ● חברות הנסחרות בשוק ההון חוות על בשרן איך אותה חברה מתנהלת באופן אחד בכלכלה הריאלית, האמיתית, ואיך בשוק ההון היא נתפסת כמשהו אחר לגמרי ● אצל דיקנס הפער הזה הסתיים בהפיכה צרפתית; בעולם הכלכלי, דפי הספר נכתבים בימים אלה

העולם הכלכלי / אילוסטרציה: shutterstock
העולם הכלכלי / אילוסטרציה: shutterstock

"היה זה הטוב בזמנים, היה זה הרע בזמנים. היה זה עידן החוכמה, היה זה עידן הטיפשות. היה זה תור האמונה, היה זה תור הספקנות. היו אלה ימים של אור, היו אלה ימים אפלים. היה זה אביב התקווה, היה זה חורפו של ייאוש. הכול היה אפשרי, דבר לא היה אפשרי".

ספרו של צ'רלס דיקנס "בין שתי ערים" מתייחס לתקופה שטרם המהפכה הצרפתית, ומתאר שני גברים, צ'רלס הצרפתי וסידני האנגלי, המאוהבים באותה גברת. לצ'רלס ולסידני תכונות אופי שונות, תרבות שונה והתנהלות שונה - אך הם דומים זה לזה במראם החיצוני, וגם הגברת (לוסי) היא אותה הגברת.

עובדת היות החיצוניות של הדמויות דומה גורמת לא פעם לקורא להתבלבל, ולחשוב שגם שאר הדברים דומים, אך איזה הבדל קיים בין המהפכה המתרגשת על צרפת, שתגבה את חייהם של עשרות אלפים במשך עשור, לבין המתרחש בבריטניה. צ'רלס דומה לסידני ולוסי היא אותה לוסי - אך הזרמים התת-קרקעיים, שלרוב נוטים להתעלם מהם, מובילים לתוצאות שונות לגמרי. ומה לגבי העולם הכלכלי? האם החיצוניות מעידה על התהליכים המתרחשים, או שתהליכי העומק יכולים לשנות את התמונה מהיסוד?

הצפי לשיעור הריבית בינואר / נתונים: בלומברג

אותה חברה, הצגה אחרת

התיאור הספרותי של דיקנס פותח צוהר להבנת הפער בין הכלכלה של האריסטוקרטים לכלכלה של העם. העידן הנוכחי לא קרוב למקום שבו נמצאה החברה הצרפתית טרם המהפכה - איכות החיים ברמה גבוהה יותר, ומעמד הביניים כיום חי חיים טובים יותר מאלה של מלך צרפת אז.

ובכל זאת - גם היום מתפתחות שתי כלכלות - כלכלה פיננסית וכלכלה ריאלית. בכלכלה אחת אנשים קמים בבוקר, הולכים לעבודה ומייצרים מוצרים שבהם נעשה שימוש; בכלכלה השנייה מבצעים מסחר בנגזרת של הכלכלה הריאלית, באמצעות מכירת תחזיות שאולי יתממשו ואולי לא, ולא פעם גם מכירת אשליות.

אותה חברת "שופרסל" או "רמי לוי", "בנק דיסקונט" או "צ'קפוינט", שאליה מגיעים העובדים בבוקר לעבודה, אומרים בוקר טוב לעמיתיהם ומייצרים ערך עבור לקוחות החברה, היא גם אותה חברה שמנייתה נסחרת בבורסה ולעיתים בתנודתיות גבוהה. העבודה היא אותה עבודה, המכירות אותן מכירות והתפוקה אותה תפוקה, אבל ביום אחד המניה יכולה לעלות או לרדת ב-10%. מה זה אומר בעצם? האם החברה הפרטנית, שמחיר המניה שלה השתנה באופן מהותי, צפויה לעבור טלטלה ניהולית או התרחבות משמעותית? ככל הנראה התשובה במרבית המקרים היא לא.

ניתן להמשיל את הכלכלה הריאלית למים, ואת הכלכלה הפיננסית לצינורות שמובילים את המים. אם הצינורות סתומים, יהיה צורך לחזור ולשאוב מים מבארות, אבל אם אין מים - הצינורות הופכים להיות חסרי משמעות. הדרך הטובה ביותר לדאוג שהצינורות לא ייסתמו היא לתחזק אותם באופן שוטף, ולוודא שזורמים בהם רק מים, משום שאם נזרוק פנימה לכלוך, הוא יכול להוביל לסתימה של הצינורות ולהפרעה בזרימה.

כיום הכלכלה הפיננסית משפיעה באופן מהותי על הכלכלה הריאלית, וזה כבר מייצר היזון חוזר מורכב מאוד. כך, לדוגמה, חברות תעופה נסמכות על מחיר הנפט כפי שהוא נקבע בשוק ההון, אבל התנודתיות הגבוהה של מחירי הסחורות לא מאפשרת להתנהל באופן אחראי, או תוך תכנון תזרים מזומנים לתקופה ארוכה.

שערו בנפשכם שאם הצינור בבית סתום, המשמעות היא שכל המים בכנרת הופכים ללא ראויים לשתייה. בלבול נפוץ בקרב העוסקים בשוק ההון הוא לחשוב שהצבעים הירוקים והאדומים על מסכי המחשב הם הכלכלה האמיתית, והבלבול הזה מחלחל לא פעם גם לקובעי המדיניות, שמייחסים לא פעם חשיבות רבה יותר למדדי המניות מאשר לכלכלה הריאלית.

מדד המניות s&p500 ומדד המחירים לצרכן בארה"ב / נתונים: בלומברג

עד כמה הבורסה היא הקובעת?

נשיא ארה"ב דונלד טרטמפ מציג מאז תחילת כהונתו את העליות בשווקים הפיננסיים כאינדיקציה להיותו נשיא מוצלח. המשמעות היא שנשיא המעצמה הגדולה בעולם מייחס חשיבות רבה למדדי המניות, לעיתים רבה יותר מכפי שהוא מייחס לנתונים כלכליים אחרים.

לאחר הנפילות בשווקים של שלהי 2018, מסתמן שגם הבנק המרכזי של ארה"ב החליט שמדדי המניות הם הנתונים הכלכליים המהותיים, והוא החליט לשנות מן הקצה את התוכניות שלו, בגלל חודש של ירידות בשווקים הפיננסיים.

שינוי מתווה הריבית של הבנק המרכזי בארה"ב, כפי שבא לידי ביטוי בהתבטאויות של נגיד הבנק, ג'רום פאואל, לא הגיע בעקבות שינוי בנתונים הכלכליים, אלא הוא תולדה של ירידות בשווקים הפיננסיים. כעת, כשנתוני התעסוקה ומדדי המחירים מצביעים על כך שמבחינה כלכלית גרידא עדיין יש אפשרות להעלות את הריבית, הבנק המרכזי מסונדל, משום שהצהרות העבר עלולות לפגוע באמינותו.

הגרף המצורף מציג את צפי השוק בהתבסס על החוזים לשיעור הריבית בינואר 2020. בעוד ש-3.3% מאמינים שהריבית תהיה גבוהה יותר מרמתה כיום, 15.7% מאמינים ששיעור הריבית יהיה נמוך יותר, קרי הורדת ריבית (81% הנותרים מאמינים שהריבית תיוותר באותו שיעור).

המשמעות היא שבשוק ההון מאמינים שצפוי מיתון, או לחלופין, שהבנק המרכזי יפעל לתמוך בשווקים הפיננסיים גם אם המחיר הוא הכלכלה הריאלית ויצירת בועות פיננסיות, שסופן הוא כסופה של כל בועה המתנפחת יתר על המידה.

כרגע מסתמן שמתווה הריבית מושפע יותר ממדד התנודתיות בשווקים (מדד VIX) מאשר מתוספת המועסקים למשק האמריקאי. הגרף המצורף מציג את תוספת המועסקים החודשית במגזר הלא חקלאי בארה"ב מאז שנת 2010. מדובר על תוספת חודשית ממוצעת בשיעור של כ-200 אלף משרות. נוסף, לא חל צמצום בכוח העבודה המשוקלל מאז שנת 2010 - נתון שלילי, השקול לגריעת משרות במקום תוספת משרות.

תוספת המשרות החודשים / נתונים: בלומברג

מדד מחירים מעוות

הגרף המצורף מציג השוואה של מדד S&P 500 מול מדד המחירים לצרכן בארה"ב מאז שנת 1985. בעוד שמדד המניות עלה פי 16.6, מדד המחירים עלה פי 2.4 בלבד. אבל מאז 1985 חסכונות הציבור רק גדלים, וכיום מרבית נכסיו של אדם בוגר הם נכסים פיננסיים (קרנות פנסיה, קופות גמל וכיו"ב).

מכאן, שעלייה במחיר הנכסים הפיננסיים שקולה לאינפלציה, משום שאם מחירה של מניה עלה פי שניים, אזי היום אני יכול לקנות עם אותה כמות כסף מחצית מכמות המניות - משמע, אינפלציה של 100%.

אבל מכיוון שמניות והמירים לא משוקללים אל תוך מדד המחירים לצרכן, נוצר בין היתר העיוות המתואר לעיל, שלפיו הניתוק בין השוק הפיננסי לשוק הריאלי לא בא לידי ביטוי.

התפיסה שמנחה את קובעי המדיניות ואנשי שוק ההון היא שאם שוקי המניות יורדים, אז הציבור נתקף בפסימיות, ומקטין את היקף הצריכה והפעילות הכלכלית שלו. זה אולי נכון בקרב מיליארדרים שרוכשים טירות במאות מיליוני דולרים, או מטוסים פרטיים במיליוני דולרים. אבל האם האדם הסביר בודק מה שווה תיק ההשקעות שלו בכל פעם לפני שהוא משלם בקופה בסופר?

מכיוון שמדדי המניות לא באים לידי ביטוי במסגרת חישובי מדד המחירים, שאמור לייצג סל הוצאה של משפחה ממוצעת - כאשר שכיום כ-20% מהשכר מופנה לחסכונות פיננסיים, משמע שסל הוצאה ממוצע של משפחה כולל מרכיב של הוצאה על מוצרים פיננסיים. כשיש עלייה חדה במדדי המחירים נוהגים להעלות ריבית, אבל משום מה בהקשר הפיננסי, יש חשש מהעלאת ריבית שתוביל לעליות מתונות יותר בשווקים הפיננסיים, ויש שיגידו להתנהלות "בריאה" יותר של השווקים הפיננסיים. כרגע שוק ההון נמצא בטוב שבזמנים. ימים יגידו אם ההתנהלות הנוכחית לא תוביל לרע שבזמנים. 

הכותב הוא מנכ"ל OXTP INVESTMENTS ומשמש כמנהל תחום החוב בחברת Oscar Gruss&Son. הכותב ו/או חברות קשורות עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלה שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00