גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפיתוח הישראלי שיהפוך את מערכת ההשקיה בשדות לחכמה

סטארט-אפ האגריטק הישראלי פרוספרה חתם על שיתוף פעולה עם ענקית ההשקיה האמריקאית ולמונט • כך יוכלו מערכות הבינה המלאכותית של פרוספרה לנתח את מצב הגידולים בשדה ולדאוג בעצמן להשקיה, לריסוס ולדשן, בהתאם לצורך

מערכת השקיה/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאטיב
מערכת השקיה/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קריאטיב

ההמצאה הגדולה ביותר שיצאה מישראל בתחום החקלאות, מלבד אולי עגבניות השרי, הייתה הטפטפות, שאיפשרו לחקלאים להשקות שטחים עצומים באופן חסכוני במים וללא נוכחות בשטח. הרבה מים עברו בשדות מאז, וכיום עולם החקלאות נמצא בפני ניסיון לעבור למאה ה-21.

סטארט-אפים ברחבי העולם פועלים בתחום החקלאות המדויקת, מנסים לשפר את עבודת החקלאים באמצעות ניטור מצב השדה והצמח. אחד מהם הוא החברה הישראלית פרוספרה (Prospera), שמנסה לפתח את ההמצאה הגדולה הבאה: הממטרה האוטונומית. אם תצליח, פרוספרה תאפשר לגדל גידולי שדה ללא מגע יד אדם, באמצעות מערכות השקיה חכמות שיטפלו בשדה באופן אוטונומי - החל מההשקיה, דרך הריסוס ועד הדישון.

השבוע הודיעה החברה על ציון דרך - שיתוף פעולה עם ענקית ההשקיה האמריקאית Valmont (ולמונט), שתאפשר לה לראשונה לאסוף מידע מסוג זה בשדות בסדר גודל רחב. במסגרת שיתוף הפעולה, תותקן המערכת של פרוספרה על מערכות ההשקיה של ולמונט, וחברת הבת שלה, Valley, המייצרת ציוד השקיה המותקן כיום בקרוב ל-120 מיליון דונם. Valley חולשת על 40% מהשוק של המשתמשים במערכות ההשקעיה המעגלית (Pivot). שיתוף הפעולה יימשך על פני שלוש שנים, בהשקעה משותפת של 40 מיליון דולר מצד שתי החברות.

"החקלאות המדייקת עוד לא מימשה את כל הפוטנציאל ואת כל ההבטחה שלה. יש צעדים ראשונים, ויש כל מיני צלעות שניבנות, כשחלק גדול מהן בתחום של למידת מכונה ובינה מלאכותית. עכשיו אנחנו מביאים את הטכנולוגיה הזאת לשדות, עם שותף מאוד אסטרטגי, עם טכנולוגיה שעובדת כבר הוכיחה את עצמה בחממות, ובקנה מידה עצום", אומר דניאל קופל, מייסד משותף ומנכ"ל פרוספרה, בשיחה עם "גלובס".

קופל הקים את החברה בשנת 2014 ביחד עם סימון שפיז, המכהן סמנכ"ל טכנולוגיות, ורביב יצחקי, סמנכ"ל המו"פ של החברה. בשנת 2017 השלימה את סבב הגיוס האחרון שלה בגובה 15 מיליון דולר, מקרנות הון סיכון וממשקיעים אסטרטגיים, בינהם קוואלקום, סיסקו ובסמר.

החברה מתרחבת מטיפול בחממות לגידולי שדה

כיום, איסוף המידע על השדות החקלאיים מתבצע בעיקר באמצעות תמונות לוויין ותמונות ממטוסים - שניהם מאפשרים לנתח באופן ויזואלי את השדות והצמחים, ולאתר מזיקים ומחלות. סוג נוסף של מקור מידע הם חיישנים המפוזרים בשדה ומנטרים את מצב הצמח באמצעות חישה של גלים מסוגים שונים הנפלטים ממנו. חיישנים מסוג זה לא נפרסו בשדות באופן נרחב עד היום, משום שהתקנתם יקרה מאוד, ולא בהכרח מצדיקה את ההשקעה מצד החקלאים.

פרוספרה מפתחת מערכת חקלאות מדויקת שמתבססת על מערכות ההשקיה המעגליות, מסוגלת לנתח את הגידולים, ועל בסיס התובנות - לספק המלצות למגדלים בנושאי השקיה והגדלת יבולים.

מערכות השקיה מסוג זה מסתובבת על ציר מרכזי בתנועה ספירלית בשטח השדה, העגול גם הוא. היתרון של מערכות השקיה מסוג זה הוא יכולתן להרחיב את פעילותן ביעילות יחד עם הרחבת שטח הגידולים, משום שצינור ההשקיה המעגלי כבר נמצא בשדה ונע בו באופן דינמי יחסית. הנוכחות של מערכת ההשקיה בכל נקודה בשדה, תאפשר לשתי החברות לאסוף מידע מהשטח, באמצעות חיישנים של פרוספרה שיותקנו על מערכות ההשקיה. בנוסף, פרוספרה אוספת ומנתחת מידע שמגיע גם מתמונות לווין ותמונות ממטוסים.

השילוב של מקורות המידע, יאפשר לפרוספרה לנתח מידע בתחום הנראה לעין, וגם בתחום הלא נראה לעין. התמונות מאפשרות לגלות בשדה מזיקים, חרקים ומחלות המתבססים על עיבוד מידע ויזואלי. החיישנים, שפיתחו יחד שתי החברות, מסוגלים לקלוט גלי אור המופקים מהאדמה ומהצמחים בטווחים שלא ניתן לראות בעין, ולזהות מצבים של מחסור בהשקיה או בדשן למשל. זאת באמצעות שימוש בגלים שונים שנפלטים מצמחים כאשר הם נמצאים במצבים ביולוגיים מסויימים כמו מחסור בפחמן או במים.

קופל מעריך כי בשנה הראשונה לשיתוף הפעולה, החברה תצליח לזהות אנומליות בשדות, בשנה השנייה היא תוכל לזהות בדיוק באיזו בעיה מדובר ולהתריע לחקלאי על חוסרים בדשן או במים, ולהמליץ על הפתרון הנדרש לבעיה. בשנה השלישית, הוא אומר, שיתוף הפעולה יבשיל לכדי מערכת ניהול אוטונומי לגידולים. המשמעות היא שהחברות יוכלו לקחת מכונת השקיה רגילה, ולהפוך אותה למכונה בעלת יכולת למידה עצמית אשר תעשה שימוש בנתונים שהיא אוספת מהשדה, וממקורות נוספים, כגון חיישנים והחקלאי עצמו, כדי לספק את הכמות הנכונה של מים, דישון וריסוס מדויקים.

"זו אחת ההטמעות הכי גדולות בתחום החקלאות, אבל גם בתחום הבינה מלאכותית - הטכנולוגיה הזו היא חוד החנית בתחום וביחוד כיוון שהיא משמשת למטרה טובה, כי אנחנו כאנושות נצטרך לדעת להאכיל 10 מיליארד איש עוד לא הרבה זמן", אומר קופל.

פרוספרה פעלה עד כה בחממות, ושיתפה פעולה גם עם Invernex, חברת החממות הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. לדברי קופל, יש פוטנציאל גדול יותר בשדות חקלאיים, בהשוואה לחממה: "בחממה החקלאי משקיע יותר בצמח, לוקח יותר סיכון, ומניב יותר הכנסות. וזה תחום מאוד מורכב מבחינת קבלת החלטות, אך פשוט יותר מבחינת איסוף נתונים, כיוון שהחקלאי כבר משקיע תשומת לב מיוחדת לכל צמח", הוא אומר.

לעומת זאת, בשדות, קשה לאסוף מידע פרטני על הצמחים בשטח, כיוון שההשקעה הנדרשת בהתקנה חיישנים בשטח היא גבוהה מדי ביחס לתנובה מגידולי שדה. לדברי קופל, חקלאי ממוצע בארה"ב יניב כ-15 אלף דולר לכל דונם בחממה, ו-200 דולר בלבד לכל דונם בשדה תירס.

חקלאות מדייקת שתחסוך זמן ועלויות

נכון להיום, פרוספרה ניטרה יותר מ-5 מיליארד דולר בתוצרת חקלאית, בעיקר בחממות בהן מגדלים פירות וירקות, והכנסותיה עומדות על מיליוני דולרים בשנה. השותפות בין שתי החברות תיבנה על הרחבת הטכנולוגיה של פרוספרה גם לגידולי שדה, עם גידולים כמו תירס, סויה ותפוחי אדמה, ותיצור לחברה פוטנציאל הכנסות של עשרות מיליוני דולרים נוספים, אומר קופל.

ההטמעה תתבצע ב-3 שלבים, כאשר בשנה הראשונה, המערכת תוטמע ב-8,500 מערכות השקיה, ואם הכל ילך כשורה, בסוף השנה השנייה המערכת תוטמע כבר בכ-40-50 אלף מערכות, ובסוף השנה השלישית בכ-100 אלף מערכות. לשם כך, פרוספרה משקיעה בשיתוף הפעולה כ-20 מיליון דולר לרכישת תצלומי לוויין ומטוסים.

הטמעת הטכנולוגיה של פרוספרה, מחייבת את Valley להפוך לחברה טכנולוגית יותר בעצמה. כיום, מתוך 250 אלף מערכות של החברה, 60 אלף מתוכן מחוברות לענן, ובכך יכולות להתחבר לפלטפורמה של פרוספרה. בסוף התקופה, Valley מתכננת לחבר לענן כ-120 מערכות, דבר שידרוש ממנה השקעה של כ-20 מיליון דולר בעצמה. לשם השוואה, חברת ההשקיה השנייה בגודלה בתחום מחזיקה ב-20% מהשוק העולמי ורק עשרת אלפים מערכות השקיה מחוברות.

"מגדלים המשתמשים ב-Pivot יכולים להשתמש בהם לעיתים תכופות ככל שנדרש הודות לנוכחותם הקבועה בשדותיהם. כעת, נוכל למנף את הנוכחות הקבועה הזו של ה-Pivot בשטח הגידול לאסוף מידע שהמגדל לא יכול לזהות בדרך אחרת - ולספק למגדלים מידע קריטי אשר יאפשר חקלאות מדייקת וכך יחסוך זמן, יפחית את העלויות ויגדיל את התנובה" אמר סטפן קניאבסקי, מנכ"ל ונשיא Valmont. 

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?