גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סולר במקום סוללות נטענות: קיה ספורטאז' מתחדשת בטורבו דיזל

לרגל חידוש המודל, איבד הספורטאז' את מנוע הבנזין 1.6 ליטר הפופולארי לטובת טורבו-דיזל חדיש וגמיש ● הרכב שומר על השימושיות והנוחות, והוא חזק וחסכוני יותר משמעותית מקודמו ● המכשולים הגדולים שניצבים בפניו הם ציי הרכב השמרנים וחובבי ההיברידיות

התושבים במחוז זיליניה בסלובקיה שומרים לישראל פינה חמה בליבם. רובם לא ביקרו בארץ וגם לא יודעים הרבה עליה אבל שוק הרכב הישראלי דואג בעקביות לפרנסתם של רבים מתושבי המחוז, שמועסקים במפעל הייצור הענק והמקומי של קיה בו מיוצר הספורטאז'. אפילו בשנה שעברה, כאשר הספורטאז' ניצב לפני עדכון אמצע החיים שלו, נרכשו בישראל למעלה מעשרת אלפים יחידות של הרכב, כמעט 8% מכלל היקף הייצור והייצוא של הרכב הזה לכל אירופה.

הספורטאז' הוא תושב ותיק בישראל, אבל את התאוצה הגדולה שלו הוא קיבל בזכות גרסת בסיס עם מנוע 1.6 בנזין מיושן, שהיצרן נעתר לייצר עבור היבואן הישראלי בתקינה אירופאית. הגרסה הזו נמכרה כאן במחירי בסיס שוברי סגמנט, על גבול מחירי המשפחתיות, ובשילוב עם מדיניות הנחות אגרסיבית הפכה ללהיט בקרב חברות הליסינג ובשוק ה"אפס קילומטר", שהן מתפעלות בחצרן האחורית.

אבל תקנות הפליטה המחמירות של אירופה לא עשו הנחות לישראל. במסגרת חידוש הדגם, נעלם מנוע ה-1.6 בנזין בין דפי ההיסטוריה. במקומו מהמר היבואן על מנוע טורבו-דיזל חדיש בנפח 1.6 ליטר, עם תיבה כפולת מצמדים, שמשווק לצד מנוע ה-2 ליטר בנזין המוכר.

רכב

חדי עין יבחינו בשינוי החיצוני

מבחינה חיצונית, הספורטאז' 2019 עבר עדכון תקופתי קל, בדומה לבן הדוד "טוסון" לבית יונדאי שאותו סקרנו כאן לאחרונה. הפגושים עוצבו מחדש, הפנסים מלפנים ומאחור הוחלפו ביחידות נאות שמשובצות באלמנטים של LED, הגריל צבוע בשחור מבריק וייתכן שיש עוד כמה שינויים קלים שלא הצלחנו להבחין בהם. זה עדיין רכב נאה עם מראה עדכני ופרופורציות מאוזנות וחבל רק, שדגם הבסיס מגיע עם חישוקי 16 אינץ' צנועים שעוטים עליהם צמיגי "בלון" בחתך 70' - מפרט שלא תורם לאסטתיקה של רכב בסגמנט האופנתי ועתיר הסטטוס הזה.

עיצוב תא הנוסעים עבר שינויים במכחול דק ולא בתרסיס צבע. חומרי הדיפון שודרגו, וחדי מבט יבחינו בטקסטורות חדשות ובשינויי מיקום של כמה מתגים. בשורה התחתונה, הנדסת האנוש נותרה טובה וקלה לתפעול גם לנהגים מתחילים, תנוחת הישיבה מעניקה תצפית טובה לסביבה וקל מאוד לנווט את הרכב במרחב העירוני הצפוף והעצבני.

מרחב הפנים נותר ללא שינוי, ועם מרחב רגליים וכתפיים סביר מאחור, הספורטאז' מספק חלל מחיה מרווח דיו למשפחה של ארבעה פלוס, אם כי יש בפלח הזה כלים שמציעים יותר מרווח ראש. איכות הייצור והגימור טובה מאוד, כפי שהתרגלנו לצפות מרכבי המותג. בידוד הרעשים יעיל, ורוב הזמן מותיר את הטרטור של מנוע הדיזל מחוץ לחלל התא.

רמת האבזור מכובדת וכמעט זהה לזו של דגמי ה-2 ליטר בנזין היקרים יותר, למעט גג שמש חשמלי ובלם חנייה מגושם, שמופעל ברגל, מקום הבלם החשמלי של הדגמים המאובזרים. מערכת המולטימדיה אינה עשירה כמו המערכת המקורית של הטוסון המתחרה, אבל מגיבה מהר ומוטמעת היטב בלוח המחוונים. תמצאו גם מערך עדכני של מערכות בטיחות וסיוע לנהיגה כולל בלימה אוטונומית, סיוע אקטיבי לשמירה על ההיגוי ועוד.

צריכת הדלק שופרה משמעותית

על הנעת הרכב מופקד מנוע טורבו-דיזל חדש לחלוטין בנפח 1.6 ליטר, שתוכנן מבראשית כדי לעמוד בתקנות הפליטה החדשות והמחמירות של אירופה. זה אמנם לא ה-2 ליטר טורבו-דיזל המתוחכם של הקבוצה עם מערכת היברידית "קלה" של 48V, שמשווק באירופה, אך עדיין הוא אחד המנועים "הירוקים" ביותר כיום בשוק - לפחות עד עדכון נוסחת הפליטה באפריל. ראייה לכך אפשר למצוא בשיבוצו בקבוצה 4, עשר דרגות מתחת לקבוצת הזיהום של גרסת ה-2 ליטר.

ההספק שלו, 136 כ"ס, גבוה רק ב-4 כ"ס ממנוע ה-1.6 בנזין היוצא אבל המומנט שלו לא פחות מכפול, ומושג בסל"ד הרבה יותר נמוך. ביחד עם התיבה האוטומטית כפולת המצמדים הזריזה של הקבוצה מקבלים יחידת הנעה מהנה. כל הדיפה של הדוושה מאיצה את הרכב קדימה על גל בשרני של מומנט, תאוצות ביניים ועקיפות מתבצעות עם הרבה רזרבות של דחף, ולמרות שנתון התאוצה מאפס ל-100 די דומה לזה של דגם הבנזין (11.8 שניות), התחושה היא של כוח הרבה יותר זמין - במיוחד בעליות בהן המנוע היוצא נדרש לטפס לסל"ד גבוה ומאומץ.

הטרטור הטיפוסי של הדיזל אמנם נשמע היטב בעת התנעת בוקר קרה, אבל במהלך הנסיעה הוא נרגע ובמהירויות שיוט רציניות על הכביש המהיר המנוע שומר על המהום רקע חרישי. קיה נוקבת בצריכת דלק ממוצעת מרשימה של כמעט 21 קילומטרים לליטר. אנחנו השגנו כ-15 קילומטר לליטר בנהיגה ריאלית, וזה עדיין נתון טוב משמעותית מזה של גרסת ה-1.6 ליטר בנזין זצ"ל. נהגים יותר רגועים מאיתנו לא יתקשו להוציא מהרכב טווח של למעלה מ-650 קילומטרים בין ביקורים בתחנת הדלק.

גם המחיר עבר עדכון

בדומה לטוסון 2019, גם הספורטאז' המחודש עבר לא מעט שיפורים הנדסיים נסתרים מהעין (ומחומר העיתונות) והוא מרגיש כעת יותר "אירופאי" והדוק. מערכת הסיוע "החכמה" להיגוי עדיין נוטה לפגום בתחושת ההיגוי, כמו בכל דגמי קבוצת יונדאי, אבל ניתוקה מותיר היגוי מאוזן ונעים. התנהגות הכביש מתקבלת על הדעת, אם כי מטבע הדברים עם צמיגים בחתך כה גבוה מגבלות האחיזה בפניות הדוקות אינן גבוהות. הפיצוי הוא נוחות נסיעה טובה מאוד ויכולת עבירות די מפתיעה על דרכי עפר משובשות, למרות היעדר הנעה כפולה.

עם שדרוג המודל, זחלו מעלה גם מחירי הספורטאז'. גרסת הטורבו-דיזל האוטומטית עולה כיום כ-150 אלף שקל, שהם כ-4,000 שקל יותר מגרסת ה-2 ליטר בנזין בעלת האבזור המקביל. המחיר זהה כמעט לחלוטין למחיר הטוסון 2 ליטר בנזין המקביל, וקרוב לוודאי שהתחרות המסורתית בין שני קרובי המשפחה בישראל תמשיך להיות מוכרעת בהתאם ליכולת ולנכונות של היבואנים להעניק הנחות. מחירים לחוד, גרסת הטורבו-דיזל החדשה היא חסכונית, "ירוקה" ונעימה לנהיגה ומוכיחה שגם בעידן ההיברידי טכנולוגיית הדיזל המושמצת עדיין נמצאת חזק בתמונה. 

חלק מהמתחרות

דאצ'יה דאסטר טורבו דיזל 4X4

ב-120 אלף שקל מציעה הגרסה הבכירה של הדאסטר החדש מנוע טורבו-דיזל בנפח 1.5 ליטר עם 109 כ"ס ו-26 קג"מ. המנוע משודך לתיבה כפולת מצמדים ובזכות משקל עצמי הביצועים סבירים. תא הנוסעים מרווח, אבל עיצוב הפנים עדיין נראה מיושן למרות השדרוג והאבזור הבטיחותי בסיסי למדי. הבונוס הוא הנעה כפולה ויכולת שטח מפתיעה

פיז'ו 3008 טורבו-דיזל

גרסת הטורבו דיזל ההתחלתית של פיז'ו 3008 עולה 156 אלף שקל. המנוע בנפח 1.5 ליטר מייצר 130 כ"ס ו-30.6 קג"מ, ומשודך לתיבה אוטומטית בת 6 מהירויות. תא הנוסעים מרווח ומאובזר היטב, וכולל מערך פיקוד דיגיטלי ורבה עזרי בטיחות, נוחות הנסיעה טובה מאוד. תא המטען מכיל 520 ליטר

סקודה קארוק 1.6 ליטר טורבו-דיזל

140 אלף שקל עולה גרסת הטורבו-דיזל 1.6 ליטר החדשה של הקארוק שנוספה לאחרונה להיצע. המנוע מייצר 150 כ"ס ו-25 קג"מ, אבל הרכב שוקל 150 קילו פחות מהקיה ומייצר ביצועים מכובדים לצד חיסכון מרשים בדלק. האבזור התקני דליל למדי, אבל מערך הבטיחות התקני עדכני ומקיף

עוד כתבות

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

הוועדה לקידום המאבק בפשיעה בחברה הערבית, ספטמבר 2023 / צילום: חיים צח-לע''מ

הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם: בשיתוף "יוזמות אברהם", התוכנית לטיפול בפשיעה והאלימות בחברה הערבית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

להשתמש בישראל כדי לדחוף את אוקראינה אל גרונו של העם האמריקאי

זה מה שאומר ציר בית הנבחרים הימני הקיצוני בארה"ב על תכסיס פרלמנטרי שנועד לאפשר סיוע צבאי לאוקראינה, לישראל ולטייוואן ● במקביל, הימין שוקל להדיח את יו"ר בית הנבחרים על נכונותו להתפשר ● "הם רוצים שהעולם יעלה בלהבות", אומר הציר הדמוקרטי

בנימינה / צילום: נעמה מצגר טבול

"משלמים שכר דירה של 7,000 שקל בחודש ולא מקבלים דירה": הפרויקט שהסתבך והעלויות

ב־2018 זכו 18 משפחות בהגרלה של מחיר למשתכן בבנימינה, אולם עד כה הפרויקט לא התקדם ● היזם מאשים את המועצה והוועדה המרחבית שלא מאפשרות להוציא היתר בנייה, והוועדה טוענת שההיתרים שהגיש היזם אינם תואמים את תוכנית הבינוי החדשה ותרמו לעיכוב

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

קיבוץ כפר עזה. עלות שיקום הנזק מוערכת ביותר מ־5 מיליארד שקל / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

יותר מ־5 מיליארד שקל: ממדי הנזק בעוטף עזה נחשפים

נזקים ביישובי העוטף, שמוערכים במיליארדי שקלים, נחשפו בהצעת המחליטים של הממשלה שאושרה היום ● מספר דורשי העבודה זינק והפגיעה בחקלאות מוערכת במאות מיליונים ●  שיקום הבתים טרם החל בשלב זה

זה שני עשורים שאין השקעות מספקות במתקני כריית הנחושת / צילום: Shutterstock

ההיצע בירידה והביקוש צפוי לזנק: האם זה קץ הדשדוש במחיר הנחושת?

מחיר המתכת מטפס בעקביות בחודשים האחרונים, ואנליסטים חוזים שהוא יזנק בעוד 70% במהלך השנתיים הקרובות ● בין הסיבות: שיבושים בכריית הנחושת שעלולים להביא לירידה בהיצע

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

ישראל וארה"ב בוחנות נשק חדש נגד איום הכטב"מים האיראני

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ארה"ב וישראל בוחנות מערכות נשק מיקרו־גל ולייזר נגד כלי טיס בלתי מאוישים ● בזמן שיירוט באמצעות כיפת ברזל, למשל, מוערך בכ־30 אלף דולר, עלות יירוט באמצעות לייזר היא זניחה

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

בנייה חדשה. האם ההצעה תשפיע על המחסור בפועלי בניין? / צילום: טלי בוגדנובסקי

הממשלה מתכננת: הבאת עובדים זרים לישראל ישירות ולא דרך חברות כוח אדם. לא כולם מרוצים

הממשלה דנה באופן מפתיע בסעיף שלא היה על סדר יומה שיכול להקל על הבאת פועלי בניין מחו"ל לארץ ● לפי ההצעה, קבלנים יוכלו להביא עובדים מחו"ל באופן זמני בהעסקה ישירה על ידם, בכפוף להבאת מינימום של 50 עובדים על ידי אותו מעסיק ● שר הבינוי והשיכון: "מייתרת את המשרד מכלל הליכי קבלת החלטות"

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

צוות המייסדים של מנטי רובוטיקס / צילום: Mentee Robotics

ישטוף כלים ויעשה כביסה? אמנון שעשוע משיק רובוט דמוי אדם

הרובוט המכונה "מנטיבוט", פותח במסגרת חברה שהקים שעשוע לפני כשנתיים עם פרופ' ליאור וולף, שבעבר היה חוקר בינה מלאכותית במטא ● מדובר ברובוט דמוי אדם המיועד לבצע מטלות בסיסיות במשקי הבית או במחסנים תעשייתיים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● פאוול:"השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● טראמפ מדיה צללה ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

שלט של גינדי שמציעה פטור ממס רכישה / צילום: כדיה לוי

המבצעים למכירת דירות: מי באמת הנהנה העיקרי?

הקיפאון בשוק הנדל"ן גורם ליזמים להציע הנחות בכל מיני צורות על דירות, אך האם הקונים באמת מרוויחים בהם?