גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע אחרי מכירת אטיוניטי, שמעון אלון מסכם אקזיט שני: "החלטנו למכור כי לא לעולם חוסן"

אטיוניטי הודיעה על מכירתה לחברת Qlik תמורת 560 מיליון דולר ● המנכ"ל שמעון אלון מספר על המחיר בעסקה: "כשאתה אומר 'אנחנו רוצים עוד דולר', אתה לוקח סיכון שהצעה כזאת כבר לא תחזור פעם שנייה" ● ויש גם בונוס: האזינו לשיחה עמו, שערכנו ב-17 בספטמבר 2018, לפני המכירה

שמעון אלון, יו"ר ומנכ"ל אטיוניטי / צילום: איל יצהר
שמעון אלון, יו"ר ומנכ"ל אטיוניטי / צילום: איל יצהר

 

"התגובות שאני מקבל מהמשקיעים הן 'מזל טוב, מברוק, פעם שלישית גלידה'. כולם הופתעו מצד אחד, אבל לאורך השנים נתנו להם תשואה מדהימה, ואף אחד לא מתלונן", כך אמר ל"גלובס" שמעון אלון, יו"ר ומנכ"ל חברת התוכנה אטיוניטי, לאחר שהחברה דיווחה על מכירתה לחברת Qlik תמורת 560 מיליון דולר.

מניית אטיוניטי  זינקה ביום חמישי בנאסד"ק ב-18% ונסחרה ללא שינוי ביום שישי; מעניין לציין שהמניה עקפה את המחיר שנקבע בעסקה, 23.5 דולר, ונסחרת ב-23.54 דולר - עובדה שעשויה לשקף את הביטחון של המשקיעים בהשלמתה, ואולי גם את תקוותם כי עשויה להגיע גם הצעה טובה יותר לחברה. במהלך 2018 מניית אטיוניטי זינקה ב-180%, ובחודש שעבר כבר נסחרה בשיא של 25.2 דולר, אך נחלשה מאז, ומחיר המניה בעסקה משקף פרמיה של 18% על מחיר הנעילה בנאסד"ק לפני הדיווח על העסקה.

קליק נמצאת בבעלות קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית Thoma Bravo, שרכשה אותה ב-2016. לחברה הרוכשת יש זיקה היסטורית לישראל - אחת המשקיעות הראשונות בה, בשנות ה-90, הייתה קרן ההון סיכון JVP של אראל מרגלית. לימים הונפקה החברה בנאסד"ק ו-JVP מימשה את החזקתה ברווח ניכר. לדברי אלון, "זאת קרן מאוד גדולה שמתמקדת בצמיחה, ולא ביצירת ערך על-ידי קיצוצים וחיתוך הוצאות בחברות. Thoma Bravo לוקחת חברות ומשביחה אותן על-ידי השקעות. אני במקרה מכיר אותם מרכישה שהם עשו של חברת Dynatrace, שבה הייתי דירקטור. הם הצליחו להגדיל את הכנסות החברה פי 7 תוך 8-9 שנים".

אלון מוסיף כי "קליק מתעסקת באנליטיקס ו-ויזואליזציה. המטרה של קליק היא לגדול בשוק הביג דאטה. היא שאלה 'איך צומחים מפה' - היא נותנת ללקוחות תוצאות אנליטיות, אבל הלקוחות שואלים מאיפה מביאים את הדאטה? האם אנחנו מקבלים את הדאטה הנכון, ומה אני עושה עם דאטה שאין לי? כך, קליק וחברות אחרות התחילו להבין שהדרך להפוך למובילי שוק היא חיבור של הדאטה עם האנליזה, ושכל אחת בנפרד לא עושה את העבודה. הדאטה זה תחילת התהליך והאנליזה זה המשך. זה מה שיצר את העניין הרב בנו. החיבור בין שתי החברות המובילות - קליק ואטיוניטי, סינרגטי לגמרי ויביא לשוק של דבר שלא קיים, מהפכני. קליק ו-Thoma Bravo מאמינות שזאת דרך חשובה מאוד לצמיחה".

אלון מדגיש שלא מדובר רק ברכישת הטכנולוגיה: "הם לא לוקחים את הטכנולוגיה של אטיוניטי ואומרים 'חבר'ה, תודה רבה'. הם רואים בנו חברה פנומנלית, עם צמיחה מדהימה, חברה שעברה למודל עסקי של מכירת רישיונות לתקופות קצרות ויש לה הכנסות חוזרות. הם אומרים 'יש משהו בחברה הזאת שאנחנו חייבים ללמוד. הם קונים טכנולוגיה, אבל גם מתחברים אלינו כדי שיחד נזוז יותר מהר".

מניית אטיוניטי עלתה ב-108%

ב-Roth מעריכים: לא תגיע הצעה טובה יותר

בראיון ל"גלובס" לפני מספר חודשים, נשאל אלון על האפשרות שהחברה תקבל הצעה לרכישתה, והשיב: "אין שום סיבה שלא. אני לא שולט בזה, אבל זה שאנחנו חברה קטנה שמוכרת עדיין פחות מ-100 מיליון דולר, מקטין את כמות המתעניינים ביומיום. בכל מקרה, אנחנו לא למכירה, כי אנחנו חושבים שאנחנו יכולים לתת הרבה יותר בעתיד. אנחנו נהנים לעשות את זה לבד ועושים את זה טוב".

אם החברה צומחת ומצליחה, למה למכור עכשיו?

"הרעיון הוא שלא לעולם חוסן. התחום דינמי ומשתנה כל הזמן. עברנו למכירת רישיונות, והעולם כבר זז לכיוונים אחרים. מה שרואים היום לא ייראה מחר, וחברות גדולות לא תמיד הצליחו לשמור את הגידול הפנומנלי של 39% משנה לשנה (שיעור הצמיחה של אטיוניטי ב-2018, ש'ח'ו'). הסתכלנו איך אפשר להתחבר עם מישהו ולהפוך להיות יותר חזקים ופחות 'שבירים'. אני מסתכל על המשקיעים מצד אחד, על העובדים מהצד השני ועל הלקוחות מהצד השלישי. אנחנו בטוחים שהשילוב יהיה מדהים ללקוחות, אין ספק שהמשקיעים קיבלו החזר גבוה מאוד, ואנחנו כמובן עובדים קשה שהעובדים ייהנו מזה, כי זה מה שההנהלה של קליק רוצה. קליק רוצים את המו"פ של אטיוניטי כמו שהוא, אבל יותר חזק ועם יותר כסף. הם רוצים מינימום הפרעה, רק שאטיוניטי תמשיך לעבוד".

בנוגע למחיר המניה בעסקה, נראה שיש גם מי שציפה ליותר. בבית השקעות Roth Capital המליצו על המניה בהמלצת "קנייה", ולאחרונה מחיר היעד שלהם עלה מ-25 דולר ל-30 דולר למניה. לאחר הדיווח על המכירה, כתב האנליסט ריצ'רד באלדרי מ-Roth כי "התנאים בהסכם נראים זולים, אך מובנים לאור ההיסטוריה והגודל". לדברי באלדרי, המחיר משקף מכפיל 6 על הכנסות 2018, ולהערכתו היקפה הקטן יחסית של אטיוניטי והביצועים הלא אחידים לאורך השנים האחרונות השפיעו על יכולתה להשיג פרמיה גבוהה יותר. הוא לא צופה שתצוץ הצעה טובה יותר, ומציין נקודה מעניינת: הקשרים העסקיים של אטיוניטי עם מיקרוסופט כוללים "זכות להצעה ראשונה" - אם אטיוניטי מבקשת להימכר, עליה לעדכן את מיקרוסופט ולנהל איתה מו"מ. במקביל, מיקרוסופט יכולה להפסיק את קשריה העסקיים עם אטיוניטי במקרה שהיא נמכרת. באלדרי מ-Roth מעריך שייתכן שהסעיף הזה שונה בשנה האחרונה.

המחיר הוא נכון? אנליסטים הציבו לכם מחירי יעד גבוהים יותר.

אלון: "בשבועות האחרונים מחיר המניה היה פחות או יותר 20 דולר. אם מישהו חשב שהמחיר יכול להיות יותר גבוה, הוא היה יכול לקנות בכמה שקלים יותר. זאת תכונה מאוד נחמדה להגיד שצריך מחיר יותר גבוה. שכרנו יועץ פיננסי למיזוג, קבוצה שהיא בין הגדולות בעולם, מקצוענית לא רגילה שעושה עסקאות הרבה יותר גדולות. הם בדקו מה המחיר הגבוה ביותר שניתן לקבל כרגע. הרי באותה מידה שאתה אומר 'אנחנו רוצים עוד דולר', אתה לוקח סיכון שהצעה כזאת כבר לא תחזור פעם שנייה. זה חלק מהחיים של החברה הציבורית".

"הכיוון המרכזי זה ליהנות"

עבור אלון זהו אקזיט שני - ב-2002 נמכרה חברת פריסייס שאותה ניהל בכ-540 מיליון דולר; הוא פרש והשקיע באטיוניטי, אך התוצאות המאכזבות של החברה באותה עת הובילו אותו לקבל על עצמו את תפקיד המנכ"ל ב-2008. מאז כניסתו לתפקיד המנכ"ל ועד היום, המניה עלתה פי 20 ויותר: מ-1.16 דולר ל-23.5 דולר במכירה לקליק (עוד קודם כיהן כיו"ר מ-2004). ב-2017, עלות שכרו כיו"ר ומנכ"ל החברה הסתכמה בכ-1.3 מיליון דולר, מתוכם כשליש תגמול הוני.

אלון רואה בסיפור של אטיוניטי, כמו בזה של פריסייס, סמל להייטק בישראל: "אלה סיפורים פשוטים בסך הכול", הוא אומר. "אנשים בונים פה טכנולוגיות וחברות לתפארת, והרבה אנשים מתייאשים סביבם. לא צריך להתייאש. יש המון חוכמה וחדשנות של המהנדסים הישראלים, יש פה צורת חשיבה אחרת. אנשים מרימים ידיים מהר מדי בלי סיבה. הסיפור של אטיוניטי הוא סמל לאחד הדברים הרבים בישראל: הנכסים הטכנולוגיים נהדרים, אבל צריך סבלנות וצריך להשקיע, והתשואה תגיע בהתאם".

באופן אישי, מה תעשה לאחר מכירת החברה?

(צוחק): "האדם שהכי מבסוט מכל התהליך זאת אשתי. הצעתי לקליק לעזור בכל מה שצריכים, ואעשה הכל בשביל שהארגון ימשיך באותו קצב ובאותו מקום. חשוב לי שהעובדים שתרמו לחברה והשקיעו יקבלו את ההחזר, הכבוד שמגיע להם והעבודה שלהם, ושהכול יהיה טוב יותר מאשר היום. אני לא הולך לנהל חברה נוספת. מצד שני, את זה אמרתי גם אחרי פריסייס, אז צריך להיות זהיר. אני חוזר לנוח לתקופה קצרה, ואמשיך לעשות דברים יפים".

ומה הכיוון?

"הכיוון המרכזי זה ליהנות. אני נהנה בעבודה. אין לי כיוון אחד מסוים. אני מניח שאנשים יבדקו, ישאלו. אמנם אני לא אותו צעיר שהייתי לפני מספר שנים, אבל אני יותר נמרץ. אני נהנה מהדברים האלה. לא ישנתי כבר קרוב ל-48 שעות, אבל אני נהנה". 

עוד כתבות

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס