גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחכים לבנק של מריוס נכט: נדחה מועד הגשת הצעות להקמת לשכת מחשוב בנקאית

משרד האוצר דחה את המועד האחרון של הגשת ההצעות על מנת לאפשר לגורמים שהביעו עניין לגבש הצעות סופיות • לפי הערכות, מדובר בקבוצה שכוללת גם את הבנק הדיגיטלי שמריוס נכט פועל מזה זמן להקים • ככל שתהיה זוכה, היא תקבל מענק של עד 200 מיליון שקל

מריוס נכט - תמר מצפי
מריוס נכט - תמר מצפי

משרד האוצר והפיקוח על הבנקים בבנק ישראל דחו בשנית את המועד האחרון להגשת הצעות להקמת לשכת שירותי מחשוב בנקאיים עד לצהרי ה-17 במארס 2019. כשפורסם לראשונה, בתחילת הרבעון האחרון ב-2018, הקול הקורא בנושא, החליט האוצר כי המועד אחרון להגשת הצעה בתיבת המכרזים יהיה ב-3 בפברואר השנה, כאשר בדצמבר 2018 המועד האמור נדחה ל-24 בפברואר.

עם זאת, בסביבת מובילי ההליך הכמו-מכרזי מציינים כי מסתמנת לפחות קבוצה אחת שתכלול את ספק הטכנולוגיה ולפחות בנק אחד כלקוח, שתגיש הצעה בתקווה לקבל לידיה את הזכות למענק של עד 200 מיליון שקל, להקמת מערכת מחשוב לפעילויות בנקאיות שתוצע לשלל בנקים קטנים, חדשים ולאגודות אשראי ופיקדון.

מי שיזם את ההליך הוא אגף תקציבים באוצר, שהחליט לא לקחת חלק פעיל בהקמה של הגוף או להיות המזמין שלו. האגף בחר גם שלא להקים מערכת שכזו דרך בנק הדואר, וקבע שיינתן מענק לקבוצה שמהתחלה תכלול ספק שיבנה את התשתית.

באוצר מסבירים את הדחייה בכך שרוצים לאפשר לגורמים שהביעו עניין לגבש הצעות סופיות. ככל הידוע הבקשה התקבלה מהקבוצה של מריוס נכט, שזה זמן פועל להקמת בנק דיגיטלי חדש, כאשר באוצר כנראה מקווים להגיע להסכמות עם אחד הספקים עד למועד החדש, שנדחה לשם כך. גורם מעורה ציין בהקשר זה כי כרגע יש לפחות שתי קבוצות שנראות כפוטנציאליות למענק: "הקבוצה של מריוס נכט ועוד אחת", אומר גורם באוצר.

מקווים להסיר חסם שמרחיק בנקים חדשים

עד כה כבר היו כמה בנקים פעילים שהביעו עניין בהליך פרט לקבוצה שכוללת את הבנק הדיגיטלי שבכוונת נכט להקים, ולצדם חברות טכנולוגיה מובילות, מהארץ ומהעולם. גורם מעורה העריך בהקשר זה כי "יש כמה שחקנים מרכזיים מתחום הטכנולוגיה שמביעים יותר עניין בהליך, כגון טאטא, מטריקס וטק הינדרה, אך כרגע לא ברור מי מהן תיגש למכרז כי יש פער מאתגר בין מה שתוקצב לבין הצרכים בפועל של הספקים. הפער נובע בעיקר מכך שלא ברור כמה גורמים בכלל רוצים להקים בנק דיגיטלי", אומר אותו גורם.

באוצר לא פוסלים מתן הטבות נוספות לקבוצה שתזכה, על מנת להגדיל את אטרקטיביות ההליך הנוכחי, כשלאחר שתוקם הלשכה היא תורחב בהמשך למחשוב ושירות לחברות כרטיסי אשראי, ובעתיד היותר רחוק גם לביטוח ולפנסיה.

במשרד האוצר מסבירים את הצורך בלשכה לשירות ולמחושב לשלל גורמים בתחום הבנקאות כאמצעי למתן מענה לאחד החסמים שהם מזהים כיום לכניסת בנק חדש - "המחשוב וה-IT". לדברי גורם בכיר באוצר, "לשכה שכזו תביא להפחתה ניכרת בעלויות ה-IT, כשכיום כל בנק נדרש להקים מערכות שכאלה לעצמו, עוד קודם למערכות הליבה העסקיות שלו. דבר זה יביא לחיסכון ולהתייעלות בשירותי המידע, שעליהם יתלבשו המערכות העסקיות של הבנקים".

מעודדים: מענק של 200 מיליון שקל 

בספטמבר האחרון הודיע האוצר על מענק לעידוד הקמת לשכת שרות ומחשוב בנקאית בסך של עד 200 מיליון שקל, בתקווה שזו תסייע "לפעול להגברת התחרות בסקטור הבנקאי ולהפחתת החסמים לכניסת בנקים חדשים". עם השקת המהלך הבהיר האוצר כי "על פי מסמך הכללים, תנאי הכרחי לקבלת המענק הוא הסכם התקשרות בין ספק שירותי המחשוב לבין בנק חדש או בנק קיים (ששווי נכסיו אינו עולה על 5% משווי הנכסים של כלל הבנקים בישראל), אחד לפחות.

כמו כן, הסכום המקסימלי שיוענק לספק הזוכה יעמוד על סך של 200 מיליון שקל וזאת בהתאם למספר וסוג הגופים שיצטרפו אל הקבוצה בראשותו והכל כמפורט במסמך הכללים". לפי כללי האוצר, הלשכה צריכה לפעול לפחות 10 שנים. על הלשכה להיות פעילה תוך שנה, כלומר עד מארס 2020, והיא אמורה להביא לצירוף בנק חדש לאחר עשורים שזה לא קרה פה.

מי שמוביל את המהלך הוא יוגב גרדוס, סגן הממונה על התקציבים ויו"ר הצוות המקצועי שגיבש את הכללים בנושא, כשאגף תקציבים הוא הרוח החיה מאחורי ההליך. הפיקוח על הבנקים חבר לאוצר בהליך זה. עוד בספטמבר אשתקד אמר גורדוס כי "במהלך השימועים שקיימנו נחשפנו למספר קבוצות רציניות המעוניינות להקים בנק חדש בישראל", תוך שהוסיף אז כי "בנוסף הביעו התעניינות מספר אגודות אשראי וספקי מחשוב - מהגדולים בעולם ועד לספקים חדשים". גם עתה אומרים זאת באוצר.

תנאי הכרחי לקבלת המענק הוא קיומו של הסכם עקרונות חתום בין ספק שירותי המחשוב לבין בנק קיים או בנק חדש, אחד לפחות. משרד האוצר יעניק את המענק לספק שירותי המחשוב שייבחר בעיקר על שיקולי תמחור, וזאת בגין הקמת לשכת שירותי מחשוב בנקאיים ובכפוף להתחייבות של הספק לספק את שירותי המחשוב לכל גוף פיננסי המבקש זאת. מדובר במערכת בק-אופיס לתפעול בנק שנדרשת לתת מענה לניהול עו"ש, פיקדונות, ניירות ערך, הלוואות ועוד שירותים בנקאיים בסיסיים.

לאחר בחירת הספק הזוכה, ככל שנותר סכום מהמענק המקסימלי שלא נוצל על ידי הגוף הזוכה, יוכלו גופים פיננסיים נוספים להתקשר עם הספק.

גורמים באוצר ציינו כי מדובר במכרז מורכב ובעל מאפיינים חדשניים. לדבריהם " הלשכה תוכל בסופו של דבר לספק שירותים למספר רב של שחקנים ולא רק לבנקים שישפרו את הכדאיות הכלכלית שלה ". אותם גורמים ציינו כי בנק הדואר מועמד לקבלת שירותים מהלשכה וכי בעתיד תישקל האפשרות להרחיב את שירותיה לתחומים נוספים כמו ביטוח ופנסיה .

בכל אופן, בסביבת האוצר ובנק ישראל שמובילים את המאמץ לעניין גופים עסקיים בהקמת לשכה זו, מציינים כי באמצע מארס יראו אם יש הגשות, וככל שיהיו אז תוך "כמה שבועות" לאחר מכן, מתכוונים באוצר לבחור בזהות הגורם שיקבל את המענה. "הקבוצות הרציניות שרוצות כבר משקיעות כסף ויוצאות לדרך", מציין גורם המעורה בהליך.

גילוי מלא

ענת אגמון מחזיקה ב-50% ממניות מוניטין, הבעלים של "גלובס". אגמון היא פרודתו של מריוס נכט. מערכת "גלובס" מסקרת על בסיס ענייני כל עניין הקשור לחברת מוניטין או לבעלי השליטה ב"גלובס".

עוד כתבות

פרויקט ישע של אנלייט / צילום: באדיבות Belectric Israel

חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט עוקפת את התחזיות, המניה זינקה

אנלייט, חברת האנרגיה המתחדשת הגדולה בבורסת ת"א, עקפה את התחזיות שלה לשנת 2025, זאת הודות להקמה מהירה מהצפוי של פרויקטים בדרום-מערב ארה"ב והתחזקות השקל מול הדולר ● בנוסף מדווחת החברה על התקדמויות בפרויקטים נוספים בארה"ב ובאירופה, וצופה צמיחה של 32% בהכנסותיה ב-2026

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

מנכ''ל החברה הרוכשת פאלו אלטו נטוורקס ניקאש ארורה / צילום: איל יצהר

ההודעה שקיבלו עשרות עובדים: מזל טוב, תפוטרו בעוד שנה

כ־10% מעובדי סייברארק בישראל, כולל בעלי ותק של עשור ויותר, גילו במייל ישיר מפאלו אלטו כי תפקידם יבוטל בעוד 12-3 חודשים, וישנם מנהלים שאף לא ידעו מי מהצוות שלהם יפוטר ● המהלך מעורר שאלות על המחיר האנושי של עסקאות הענק בהייטק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

מכירת צים במעל 4 מיליארד דולר - מכה לשורטיסטים ולאנליסטים שלא האמינו בה

פרמיה משמעותית של כמעט 60% על מחיר השוק שישלמו קרן פימי והפג-לויד עבור חברת התובלה הימית, צפויה להסב הפסדים כבדים לשורטיסטים שהימרו נגדה ● אבל גם אנליסטים שמסקרים את צים "פספסו" את האפסייד במכירה: אף אחד מהם לא המליץ לקנות את המניה

הרצל חבס / צילום: רוני שיצר

כעשור לאחר מכירת קרקע ברעננה: משפחת חבס חויבה במע"מ בהיקף מיליוני שקלים

ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורה של חברת נוף נאה שבבעלות משפחת חבס וקבע כי מכירת קרקע חקלאית ברעננה ל-80 רוכשים שונים ב-15 עסקאות היא פעילות עסקית החייבת במע"מ - זאת למרות שהחברה החזיקה בקרקע במשך 60 שנה מבלי לעשות בה כל שימוש

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

דנה עזריאלי / צילום: אריק סולטן

דנה עזריאלי מתיישבת על כס המנכ"לית עם שכר משודרג

דנה עזריאלי תהפוך למנכ"לית הקבועה של חברת הנדל"ן המניב ● השף יוסי שטרית ישתף פעולה עם מותג הרכב הסיני זיקר ● אחד המטוסים בארקיע יישא את שמו של הזמר יהורם גאון ● וזה המינוי החדש בקרן ההון סיכון של האחים ברקת ● אירועים ומינויים

ספינה של ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד / צילום: ap, Matthias Schrader

"השתלטות עם השלכות פוליטיות": איך מסקרים בגרמניה את רכישת צים?

כלי התקשורת בגרמניה מתייחסים לעסקת הרכישה של צים ע"י ענקית הספנות הגרמנית הפג-לויד כ"השתלטות עם השלכות פוליטיות" ● בעקבות לחץ פרו-פלסטיני, בקיץ האחרון הפג-לויד פרסמה הצהרה שבה היא מרחיקה את עצמה מההתנחלויות הישראליות מעבר לקו הירוק

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית