גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנרגיה תמורת תקשורת: עידן עופר החליף חמור בסוס מרוץ

עידן עופר עשה עסקה סופר-מוצלחת, כשנפרד מעסקי התקשורת המקרטעים והחליף אותם באפשרות להאיץ את עסקי ייצור החשמל הפורחים ● פרשנות

אחת ההשקעות המוצלחות בבורסת תל-אביב בשנתיים האחרונות היא בחברת OPC אנרגיה . מנייתה של החברה - העוסקת בייזום, פיתוח, הקמה ותפעול של תחנות כוח וכן בייצור חשמל ואספקתו ללקוחות פרטיים ולחברת החשמל - אשר הונפקה לציבור באוגוסט 2017, המריאה בכ-80% מאז ההנפקה.

בעלת השליטה בחברה היא החברה הציבורית קנון  המחזיקה בכ-76% ממניותיה. קנון נמצאת בשליטת עידן עופר, איל הון המקיים מערכת יחסית מורכבת עם הציבור הישראלי - פעם הוא מאותת כי פניו לחיסול הפעילות העסקית בישראל, ופעם הוא מעמיק את שורשי אחיזתו בכלכלה המקומית.

בתחילת ינואר השנה, רגע לאחר דצמבר המר בשווקים הפיננסיים, פרסמה OPC אנרגיה דיווח טכני לכאורה שאינו כולל מספרים ותחזיות, ואולם כזה שמשנה מקצה לקצה את האופק העסקי של החברה באופן חיובי: מתווה להרחבת פעילות הקבוצה ("קבוצת עידן עופר") בתחום ייצור החשמל, מבחינת ריכוזיות כלל-משקית.

מדובר בהסכמות שבמסגרתן התחייב עופר שלא לפעול בתחום התקשורת בישראל במשך 25 שנים, כתנאי לקבלת רישיונות לייצור חשמל. במסגרת המתווה שגובש תמכור קבוצת עופר את החזקותיה בתחום התקשורת (זכיינית הטלוויזיה המסחרית רשת) ותוכל להרחיב את פעילותה בתחום ייצור החשמל עד להיקף שנקבע באסדרה ענפית. לי אין ספק שעופר עשה עסקה סופר-מוצלחת, במסגרתה נפרד מעסקי התקשורת המקרטעים והחליף אותם באפשרות להאיץ את עסקי ייצור החשמל הפורחים. 

הסדר זה פירק את תקרת הזכוכית המשוריינת אשר הונחה על-ידי רשות ההגבלים העסקיים מעל הרחבת עסקיה של OPC אנרגיה בישראל. עד להודעה האמורה הייתה OPC חברה של שני נכסי אנרגיה מהותיים ואספירציות להרחיב את פעילותה, אשר הוגבלו על-ידי הרגולטור. בפעם המי יודע כמה הוכח כי עתידם הכלכלי של עסקים נקבע במידה רבה על-ידי החלטות רגולטוריות, שנתפסות על-ידי רבים בשוגג כהחלטות טכניות במהותן.

בעלי המניות מייחלים להגדלת פעילות על אף הסיכון 

כבר כיום החברה היא אחת מקבוצות האנרגיה המובילות במשק המקומי ואחראית ל-6% מהחשמל שיוצר במשק בשנת 2017. לאחר פתרון הסבך הרגולטורי בסוגיית הריכוזיות של בעל השליטה בדצמבר האחרון, נמצאת OPC בדרכה להגדיל באופן מהותי את נתח השוק שלה במקטע ייצור האנרגיה המקומי. 

מניות החברה נסחרות כיום במחיר המשקף לה שווי שוק של 2.95 מיליארד שקל - הממקם אותה במקום ה-46 ברשימת החברות בעלות השווי הגבוה בבורסת תל-אביב. להבנתי עתידה לפניה, והיא תוסיף להתקדם במעלה רשימת החברות הגדולות בבורסה, כל זמן שהרגולטור לא ישנה כיוון.

ההסדרה בסוגיית הריכוזיות אליה הגיעה החברה תאפשר לה ליטול חלק במכרזים למכירת תחנות הכוח של חברת החשמל במסגרת הרפורמה. זכייה במכרז שכזה תתמוך במניה, שכן בעלי המניות מייחלים להגדלת פעילות גם במחיר של הגדלת הסיכון העסקי.

כיום מחזיקה OPC ב-80% מתחנת הכוח רותם הפועלת מאז יולי 2013. מדובר בתחנה תחנה בהספק 440 מגוואט שלה 23 לקוחות פרטיים החתומים לטווח ארוך בהסכמי PPA. התחנה מכניסה 1.4-1.3 מיליארד שקל בשנה ומייצרת EBITDA שנתי (רווח לפני ריבית, מסים, פחת והפחתות) של 350-400 מיליון שקל.

בנוסף מחזיקה החברה בבעלות מלאה בתחנת כוח חדשה המושלמת בימים אלה בחדרה, בעלת הספק של 130 מגוואט (כ-148.5 מגוואט ללא הקזת קיטור), אשר צפויה לפעול מסחרית בחודשים הקרובים. ההכנסות השנתיות הצפויות מחדרה עומדות על 360 מיליון שקל בשנה וה-EBITDA השנתי מוערך בכ-130 מיליון שקל. בנתונים אלה בעתיד הקרוב החברה תחזיק בשני מקורות תזרימים איכותיים.

צמד החזקות בתחנות כוח אלה, מוצלחות ככל שיהיו, אינן יכולות להצדיק את תג המחיר של החברה בבורסה. OPC ביצעה צעדים משמעותיים לייזום תחנת כוח נוספת בצומת פלוגות (צומת אנרגיה), ואולם הייתה עד לאחרונה מנועה רגולטורית לקדם תחנת כוח גדולה זו.

מתווה ההסדרה האמור יאפשר לחברה לפעול במלוא המרץ על-מנת לממש את הקמת תחנה זו. העלות המוערכת של הקמת התחנה בפלוגות היא כ-1.3 מיליארד שקל, והיא אמורה לפעול החל מאמצע 2022. המודל של צומת הוא מכירת כל החשמל המיוצר לחברת החשמל למשך 20 שנה תמורת תשלום זמינות. ה-EBITDA השנתי המוערך של התחנה הוא כ-290 מיליון שקל.

הסכנה המהותית לעסקיה של OPC - גזרות רגולטוריות 

בנוסף לשלוש תחנות הכוח שהזכרתי, OPC אנרגיה ערוכה עם שטחים מתאימים להגדלת תחנת רותם ותחנת חדרה, במסגרת ההכוונה של הרגולטור לקידום תחנות כוח חדשות צמודות דופן לתחנות קיימות. היה והתוכניות של החברה יאושרו, מדובר במנוע צמיחה אדיר לעתיד אשר ידרוש היערכות מתאימה מבחינת משאבים. בטווח הבינוני, ריבוי התחנות יתמוך בסינרגיה עסקית שבתורה תתמוך בשיפור התוצאות העסקיות של ענק ייצור החשמל המקומי המתהווה אל מול עינינו.

פתחנו שורות אלה בהתייחסות להחלטת ההגבלים העסקיים על עסקיה של חברת OPC. רגולטור אחר, בשם רשות החשמל, אשר העלתה את תעריף הייצור של תחנות הכוח בשנתיים האחרונות, הביאה לגידול ניכר ברווחיותן בשנתיים האחרונה והגבירה את התיאבון להשקעה בתחום.

על-מנת להמחיש את הרגישות העצומה להחלטות הרגולטוריות בתחום, אציין כי שינוי לרעה בתעריף הייצור יהווה חשיפה עסקית עצומה עבור תחנות הכוח, ובהן אלה של OPC אנרגיה. קיטון של 5% בתעריף הייצור היה מקטין את רווחיה של תחנת הכוח רותם לפני מס בשנת 2017, אשר עמדו על 88 מיליון שקל, בלא פחות מ-41 מיליון שקל.

במציאות שכזו גזרות רגולטוריות שונות ומשונות הן הסכנה המהותית לעסקיה של OPC, ומנגד ודאות ויציבות רגולטורית תאפשר לחברה להמשיך לנסוע במהירות גבוהה על הכביש המהיר, ולהפוך לזרוע ייצור אנרגיה מהחשובות והמרכזיות בישראל. הניסיון בישראל מלמד כי המצרך של ודאות ויציבות רגולוטורית הוא נדיר, אולם מדובר בנדבך קריטי לתעשיית ייצור האנרגיה המקומית, הממונפת בצורה יוצאת דופן, כך שכל אחוז קטן במודל העסקי מזיז את מחוג הרווחיות והשווי מקצה לקצה. 

הכותב הוא האסטרטג הראשי של איילון בית השקעות. כותב המאמר ו/או החברה עשויים להחזיק או לסחור בניירות הערך המצוינים בכתוב. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב