גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק טראמפ נגד סין: המשבר האמריקאי עם וואווי עלול לעכב את התפתחות הדור החמישי בישראל

בכנס הסלולר בברצלונה נשמע קולם המודאג של המפעילים האירופים, שטוענים כי מלחמת הסחר האמריקאית מול סין והמאבק מול וואווי יגררו מהלך שיחזיר את התעשייה הסלולרית אחורה ● החשש הגדול: עיכוב בפריסה של הדור החמישי ועליית מחירים בשוק

מנכ”ל וואווי ריצ’רד יו מציג בברצלונה את הסמארטפון המתקפל החדש Mate X/  צילום: רויטרס - Sergio Perez
מנכ”ל וואווי ריצ’רד יו מציג בברצלונה את הסמארטפון המתקפל החדש Mate X/ צילום: רויטרס - Sergio Perez

תערוכת הסלולר השנתית בברצלונה MWC 2019 מייצרת כמו תמיד שלל כותרות. בעיקר מהווה התערוכה פלטפורמה ליצרנים גדולים כקטנים, חברות סטארט-אפ, מפתחים וכו', לקידום וחשיפת מרכולתם. צד נוסף של התערוכה הוא של המפעילים הסלולריים וחברות התקשורת - התערוכה היא הזדמנות עבורם להשמיע את קולם לקראת האתגרים העתידיים של התעשייה. אלא שדווקא הזווית שלהם לא תמיד מקבלת את הנפח המתאים. למען האמת קצת בצדק - כאשר כל הזרקורים מופנים למכשירים החדשים ולגדג'טים, את מי מעניין בעיות התחרות של המפעילים הסלולריים?

בדומה למה שקורה אצלנו בישראל, גם בעולם המפעילים הגדולים מרגישים שהרגולטורים מנותקים ועסוקים בעיקר בסוגיות של תחרות, במקום להבין שהשקעות העתק שנדרשות לדור החמישי צריכות לפגוש מדיניות תומכת. וכך, בעוד שהעיניים נשואות לסלולרי המתקפל של סמסונג או וואווי, בחר ניק ריד, מנכ"ל וודאפון לפרוק את תסכוליו ולקלקל מעט את החגיגה.

ריד, שמוביל את אחת מחברות הסלולר הגדולות בעולם, דיבר במהלך נאום בכנס בברצלונה על תחרות לא בריאה, משבר אמון מול הלקוחות, פרוטקציוניזם, והיעדר שיתוף פעולה. לדבריו, למפעילים יש מספיק סיבות שעשויות להעיב על הדור החמישי בדומה למה שקרה בדור הרביעי. "אני מחפש לייצר חוזה חדש מול התעשייה, אני רוצה לבנות אמון עם הצרכנים והעסקים ומול הצרכנים. זה יחייב אותנו לנהל שיח אחר עם הממשלות כדי לבנות את החזון העתידי של החברה הדיגיטלית".

אחד הנושאים החשובים שקברניטי התעשייה מדברים עליו בתערוכה הוא המשבר הגדול בין ארה"ב לוואווי הסינית. הדיון הגיע גם לישראל, אבל מכיוון שוואווי היא לא שחקנית בתחום התשתיות הסלולריות - הדיון כאן די גווע. בעולם מסתבר שהסיפור חם מאוד ועשוי להשליך על השוק כולו. 

כזכור, ארה"ב מנהלת מאבק לסיכול ההתרחבות של וואווי בעולם כאשר התירוץ בו היא משתמשת הוא החשש מפני ריגול סיני. בפועל יש הסבורים כי מאחורי המאבק שאותו מוביל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ עומד האינטרס האמריקאי לשמור על הדומיננטיות האמריקאית בעולם האינטרנט. כך או כך, עבור מנכ"ל וודאפון, המשבר עם וואווי הוא משבר חמור שההשלכות שלו הן הרבה יותר מאשר בשאלה האם מכשירי הסלולר של וואווי יושקו בארה"ב או לא. לטענת ריד, יש יותר מדי רטוריקה מתלהמת סביב הנושא ופחות דיון על עובדות, וכנראה יותר מדי השפעה פוליטית, אמר.

"וואווי היא כרגע שק חבטות, אבל כל חרם, או תגובה קיצונית אגרסיבית של ארה"ב כלפיה, תשפיע על כלל התעשייה העולמית ויהיו לה השלכות רחבות". לדבריו, וואווי היא שחקן דומיננטי בשרשרת האספקה של המפעילים באירופה ומחזיקה נתח שוק של כ-28% משוק תשתיות התקשורת הסלולרית, בעוד אריקסון ונוקיה מחזיקות כ-20% כל אחת. פגיעה באחת השחקניות האלה, או הוצאתן מהשוק, משמעה פגיעה קשה בשרשרת האספקה של כל התעשייה ויצירת שוק ריכוזי של מספר שחקנים קטן שיפגע בכולם. "אי אפשר להוציא שחקן מהשוק הזה בהיעדר מגוון שחקנים חדש, והדבר יפגע קשות במפעילים האירופאים", אמר.

סכנה בהטמעת הדור החמישי

מבחינת ארה"ב הדבר פחות רלוונטי עבור המפעילים, כי וואווי היא שחקן קטן בשוק האמריקאי ולא משפיעה על תשתיות הסלולר של המפעילים האמריקאיים. לדברי ריד, להפר חוזים מול וואווי המשמעות של חרם כזה באירופה משמעו להחזיר את התעשייה הסלולרית שנתיים אחורה, עד כדי פגיעה מהותית ביכולת להטמיע דור חמישי.

"הנושא כאן שעומד על הפרק הוא האמון בהשקעה. למה שהמפעילים ייכנסו למשא ומתן עמוק על השקעות בדור החמישי בהיעדר חוסר ודאות. זה כבר ניכר בהחלטה של ​​וודאפון להשהות את העבודה על ליבת רשתות דור חמישי. עיכוב כזה עשוי לדחוק את אירופה כך שתפגר אחר המובילות העולמית בנושא הדור החמישי. המפעילים זקוקים לודאות ותשובות. ככל שהמאבק יהיה ארוך יותר בסוגיה, כך המצב ייעשה מסוכן יותר".

ריד התייחס ליחסים בין המפעילים למדינות, ממשלות ורגולטורים. הוא ציין שהיעדר שיתוף הפעולה משפיע לרעה על היכולת לפעול, אך הוא ניכר גם ביחסים עם הצרכן והמתחרים "שיתוף פעולה הוא מילת מפתח כאן".

בין היתר הוא נתן דוגמה לשיתוף פעולה שעשוי לפתור את הבעיה היא בבריטניה, שם המרכז הלאומי Cybersecurity מפקח ביעילות על הציוד של וואווי. "מודל זה יכול להיות מגולגל ברחבי אירופה. הפיצול הוא האויב כאן, והוא יחניק התקדמות".

התגובה של ריד לסוגיית וואווי מלמדת עד כמה הענק הסיני התקדם בשנים האחרונות ונהפך לדומיננטי באירופה ובעולם, ושבלעדיו המפעילים הסלולריים באירופה ככל הנראה ימצאו את עצמם בבעיה. אך הבעיה היא כאמור רחבה יותר: גם ישראל עלולה לסבול ממנה בצורה עקיפה אם המחירים יעלו. אם מחירי תשתיות התקשורת יעלו בעקבות הוצאתה של וואווי מהמשחק, מה תהיה המשמעות מבחינת ההתקדמות של הדור החמישי? ואיך פיגור כזה בכניסת הדור החמישי ישפיע על הכלכלה העולמית בכלל?

משרד התקשורת התעורר, וגם זה משהו

אמש חשפנו ב"גלובס" את התוכנית של משרד התקשורת לקדם פתרון לסוגיית התשלומים הכפולים של לקוחות לספקיות האינטרנט. כבר הרחבנו לא מעט על הכאוס בשוק האינטרנט בישראל, בכל הקשור לסוגיית הבנדל ההפוך - אותו שירות לפיו בזק מספקת ללקוחות אינטרנט בצורה עקומה בגלל דרישות לא הגיוניות של משרד התקשורת. כעת, כאמור, המשרד מתכנן לטפל בתשלומים הכפולים לספקיות - אחרי שהסתבר כי קיימים מאות אלפי לקוחות שמשלמים לספקיות האינטרנט תשלומים כפולים עבור הקישוריות לאינטרנט. המשרד מעוניין להקים מאגר ממוחשב שאליו יוכלו המשתמשים להיכנס, ובאמצעות תעודת זהות לדעת מי ספק האינטרנט שלהם ולמי הם משלמים תשלומים כפולים.

משום מה, כשמדובר במשרד התקשורת, במקום ללכת פשוט מסבכים את העניינים. אם יש לקוחות שמשלמים כפול - וכנראה יש הרבה - תודיעו לספקיות האינטרנט שהן חייבות לנתק כל לקוח שהיוזר שלו לא פעיל אחרי תקופה קצרה. לקוח שהספקים רואים שהוא לא משתמש בשירותי החברה אך בכל זאת משלם, ינותק אחרי התראה קצרה. פשוט. אבל אתם יודעים מה - עצם זה שהמשרד החליט לעסוק בבעיה הזו אחרי שנים שהיא קיימת, זה גם משהו. 

הדוח של הדואר יחכה 

הוועדה לבחינת התחרות בתחום הדואר בראשות דני רוזן סיימה את עבודתה בדיוק במועד שנקבע לה. במשרד התקשורת ובשוק העריכו שהוועדה לא תעמוד בלוחות הזמנים, ה-18 בפברואר, אך רוזן נתן הבטחה ועמד בה. אלא שהעובדה שהדוח מוכן כבר לא מעניינת איש, כי שר התקשורת איוב קרא עומד לסיים את תפקידו ממילא, וצמרת המשרד נמצאת בברצלונה. אז הגשת הדוח תחכה עוד שבוע. לא נורא, חיכינו עד עכשיו, נחכה עוד קצת. למרבה הצער, בגלל הבחירות שר התקשורת לא יכול להחליט על אימוץ ההמלצות או דחייתן. הוא רק יכול להשאירן כמו שהן, להחלטת שר התקשורת הבא. אם רוזן כתב את הדוח, צפו לדוח מעניין במיוחד. מה שנשאר לקוות זה רק שהשר החדש יגלה בו עניין ולא יקבור אותו. 

הקנס המצחיק של דואר ישראל

משרד התקשורת קנס את דואר ישראל על אי עמידה בתנאי טיב שירות, כך אומרים ל"גלובס" מקורות בחברה. הפעם הקודמת והיחידה שהמשרד הטיל קנס על הדואר היה לפני ארבע שנים, ע"י עו"ד יגאל לוי ששימש בזמנו סמנכ"ל משרד התקשורת לענייני דואר, וזאת בעקבות ליקויים שחשף בבית המיון המרכזי ובדואר רחובות. המצחיק הוא גובה הקנס - 30 אלף שקל בלבד. מכיוון שמדובר בחברה ממשלתית, לא פשוט להטיל עליה קנס: מצד אחד רוצים להעניש אותה על הפרת רשיון, מצד שני גם את הקנס הציבור משלם. כאשר תופרט החברה הסיפור יהיה שונה. בינתיים בדואר מקבלים את הביקורת של המשרד ואת הקנס באופן חיובי - מבקרים אותם, והם מבטיחים ללמוד ולהשתפר. אחרי ההפרטה, כשהקנסות יאמירו, התגובה לקנסות תהיה מן הסתם אחרת. 

עוד כתבות

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

במערב מתכננים סנקציות על תוכנית הכטב"מים האיראנית. איך זה יקרה בפועל?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן, ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

חברת ארמיס / צילום: שלומי יוסף

ארמיס רוכשת חברת סייבר ישראלית ב-150 מיליון דולר

סילק מפתחת פלטפורמה המאפשרת למנהלי אבטחת מידע לזהות ולתעדף שלל חולשות ואף לתקן אותן ● לאחר הרכישה, ארמיס תטמיע את הפלטפורמה של החברה בתוך המערכות והפלטפורמה שלה

רשא חולי, מנכ''לית חברת הביומד מדיפלסט / צילום: יונתן בלום

המנכ"לית שנוסעת 5 שעות ביום כדי להגיע לעבודה: "חיה באוטו"

רשא חולי, מנכ"לית חברת הביומד מדיפלסט, תמיד ידעה שהיא רוצה לנהל מפעל ייצור ● היום היא אחת המנכ"ליות הערביות היחידות בישראל, ובכל יום נוסעת חמש שעות למשרד ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל מתקרב לרמה של 3.78 שקלים, שיא של חמישה חודשים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

ביידן בקריאה לקונגרס במאמר מיוחד: "לאשר בדחיפות את הסיוע הביטחוני לישראל ולאוקראינה"

הנשיא האמריקני הבהיר: "זה לא הזמן לנטוש את ידידותינו, לא מתקבל על הדעת שנעמוד מנגד" • על המתקפה האיראנית אמר ביידן: "איראן רוצה למחוק את המדינה היהודית היחידה מעל המפה" • עוד הזהיר הנשיא: "ארה"ב עלולה להיגרר למלחמה, אסור שנניח להגנה של ישראל להיחלש"

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

תחנת הכוח צומת של OPC אנרגיה / צילום: באדיבות החברה

החליטו שלא להחליט: הסחבת שמעכבת הקמת תחנת כוח חדשה

ברוב של שמונה מול שישה החליטה היום הממשלה להחזיר את התוכניות לדיונים בות"ל בנוגע להקמת תחנת הכוח ריינדיר ● ההחלטה הזו מתווספת לסחבת תמוהה של רשות החשמל שבמשך שנה לא פרסמה אסדרה לשלוש תחנות כוח שהקמתן דווקא כן אושרה

ד''ר משה כהן / צילום: תמונה פרטית

האם בקרוב יוקם בית ספר נוסף לרפואה במיקום מפתיע?

ד"ר משה כהן פועל בימים אלה מול המל"ג להגשמת החזון שלו -  בית ספר בינלאומי לרפואה באילת, בהשקעה של 250 מיליון שקל ● התוכנית כוללת שיתוף־פעולה הדוק עם אוניברסיטאות בעולם וחיזוק לבית החולים יוספטל ● האם יצליח היכן שרייכמן נתקל בהתנגדות, ומי המלונאי שרתם לגיוס הכסף?

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

כפר ערב אל-עראמשה / צילום: איל יצהר

הותר לפרסום: 6 לוחמים נפצעו קשה בגליל, 8 נוספים במצב בינוני וקל

אדם נפצע אנוש, שניים נפצעו קשה, ארבעה במצב בינוני והשאר קל בפגיעה ישירה בערב אל-עראמשה ● דיווח: בארה"ב מעריכים שישראל תבצע תקיפה מצומצמת בשטח איראן • איראן: "כל תקיפה של ישראל בשטחנו תיענה בתגובה חזקה ונחרצת" • בגליל המערבי: נפילות בשטחים פתוחים אחרי כ-5 שיגורים מלבנון, לא ידוע על נזק או על נפגעים • הפעילות במרכז הרצועה: כוחות הנח"ל חיסלו מחבל באמצעות רחפן • עדכונים שוטפים

מסילות רכבת בחדרה, באזור מתחם 27 / צילום: תמר מצפי

המאבק שתוקע הכפלת מסילת הרכבת ופיתוח קרקע ביותר ממיליארד שקל

הוועדה לתשתיות לאומיות רוצה להפקיע כ-400 דונם במערב חדרה ● בעלי הקרקעות עתרו לבג"ץ והזהירו: ההפקעה, הפיצויים וביטול אזור התעסוקה יגרמו נזק של יותר ממיליארד שקל

יצחק קרויזר, עוצמה יהודית / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

האם שיעורי הגיוס באוכלוסייה הכללית נמצאים במגמת ירידה?

האם שיעורי הגיוס יורדים בחברה הכללית כפי שטוען ח"כ יצחק קרויזר? פירקנו לגורמים ● המשרוקית של גלובס

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל

מדפי דבש בסופר / צילום: טלי בוגדנובסקי

בשמן זית, בדבש ובקרוב ביין: המותג ישראלי, התוצרת - אירופית

החיבה לתוצרת מקומית, לובי חקלאי חזק וחסמי יבוא, מציפה את המדפים במותגים ותיקים שמשווקים "בלנד": ערבוב מותג ישראל עם תוצרת אירופית, מבלי לחשוף מאיזו מדינה הוא מגיע ● את השיטה הפופולרית שעובדת בעיקר בשמן ובדבש, רוצה הממשלה להרחיב כעת גם ליין

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

"עשיתי דברים מסוכנים": המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

סודות מתוך ועדת ההשקעות: כך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים