גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אתם כנראה לא עומדים לקרוא את הטור הבא, וזה לא רק חבל אלא גם מסוכן

הציבור הישראלי מפגין אדישות לאפשרות שחשבונות מזויפים ובוטים יטו את תוצאות הבחירות, גם לאחר פרשת דליפת המידע של פייסבוק לקיימברידג' אנליטיקה ואזהרה מפורשת של ראש השב"כ לגבי התערבות של מדינה זרה בבחירות בישראל ● ממה זה נובע, ולמה זה מסוכן?

מנכ“ל פייסבוק מארק צוקרברג מעיד בפני הסנאט / צילום: רויטרס Aaron P. Bernstein
מנכ“ל פייסבוק מארק צוקרברג מעיד בפני הסנאט / צילום: רויטרס Aaron P. Bernstein

חודש פברואר המתקרב לסיומו היה מוצלח במיוחד מבחינת כתבת הפרסום והדיגיטל של "גלובס", ענת ביין-לובוביץ'. ב-7 בחודש היא חשפה החלטה דרמטית של גוגל: לא לאפשר לחברות מדיה העוסקות בפרסום פוליטי להשתמש בכלי פרסום מותאים אישית - טרגוטים, ריטרגטינג ושימוש ברשימות שמות - עד אחרי הבחירות בישראל.

שבועיים לאחר מכן היא פרסמה ידיעה בלעדית נוספת על ענקית אינטרנט שנערכת לבחירות, הפעם פייסבוק: הרשת החברתית החליטה לערוך בישראל מבצע לניקוי חשבונות אוטומטיים (בוטים) ומזויפים המקדמים פוליטיקאים, כפי שעשתה סביב הבחירות לנשיאות בצרפת ב-2017 וסביב בחירות האמצע בארה"ב ב-2018. בנוסף מתכוונת החברה להשיק בקרוב כלים שישפרו את השקיפות במודעות פוליטיות, ויציגו את זהות העומדים מאחוריהן.

שתי ההחלטות מקפלות בתוכן דרמה לא קטנה, שתופסת כיום מקום מרכזי בשיח הפוליטי והטכנולוגי. המשמעות שלהן היא ששתיים מהחברות הגדולות בעולם הבינו ששימוש בהן לצורך הטיית בחירות הוא לא "רעיון די מטורף", כפי שטען מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג אחרי בחירתו לנשיאות של דונלד טראמפ, שלוותה בקמפיין פייק ניוז נרחב. התערבות דיגיטלית לא-לגיטימית במערכת הבחירות - מצד המועמדים, תומכיהם או מדינה זרה בעלת אינטרס - היא סכנה ברורה ומידית שיש להיאבק בה. חברות הענק יודעות שגם כשמדובר בבחירות במדינה קטנה כמו ישראל, הן עשויות להינזק משמעותית אם לא יפעלו נגד מפיצי הדיסאינפורמציה, ועל כן מוותרות על הכנסות ומשקיעות משאבים כדי להיערך לאיום.

כאשר הידיעות של ביין-לובוביץ' פורסמו באתר "גלובס", נכונה לנו אכזבה: רק חלק קטן מהגולשים, אותם גולשים שמהווים יעד פוטנציאלי למתקפות הבוטים והפרסומות הממוקדות, נכנסו אליהן. מספר הצפיות בכל אחת מהן הסתכם באלפים בודדים בלבד, בעוד שכתבות "חזקות" מגיעות בקלות לעשרות אלפי צפיות. אפילו כאשר ראש השב"כ, נדב ארגמן, הזהיר בחודש שעבר שמדינה זרה תנסה בוודאות להתערב בבחירות דרך הרשת - הגולשים לא בדיוק נפלו מהכיסא.

תנועת גולשים (טראפיק), מבחינת אתרי התוכן כיום, מזכירה את מה ששמעון פרס אמר פעם על סקרים: מותר להריח, אבל לא כדאי לשתות. גוף תקשורת רציני חייב לפרסם גם ידיעות חשובות שלא "מביאות קליקים", אחרת הוא חוטא לתפקידו. ובכל זאת, כל גוף תקשורת רוצה שיקראו אותו, ודאי כאשר הוא מצליח לספק ידיעות בלעדיות בנושא חם. מה יכול להסביר את אדישות הגולשים לסכנה העומדת בפני הדמוקרטיה הישראלית, רגע לפני שהיא הולכת לקלפיות ב-9 באפריל?

איומים מעורפלים ואשליית שליטה

בשנתיים-שלוש האחרונות העיתונות העולמית מסקרת בהרחבה את תופעת הפייק ניוז הפוליטי. שורת תחקירים גילתה שורת חשבונות מזויפים ואוטומטיים שהפיצו שקרים, עובדות מומצאות וסתם פרופגנדה סביב מערכות בחירות ברחבי העולם - ובראשן זו בארה"ב ב-2016. בשנה שעברה נחשפה פרשת קיימברידג' אנליטיקה, המשבר התדמיתי הגדול בתולדות פייסבוק, שבו התגלה כי שאלון אישיות תמים למראה איפשר יצירת פרופילים פסיכולוגיים של גולשים לצורך התאמת מודעות פוליטיות. האצבע המאשימה הופנתה שוב ושוב לכיוון רוסיה.

כמי שערך בעבר את "גלובס טק" ומדורים נוספים שעסקו בטכנולוגיה, אני יכול להעיד שידיעות מסוג זה זוכות בקביעות לתשומת לב מועטה מצד הגולשים הישראליים. בכלל, ידיעות על פייסבוק וגוגל, בניגוד למה שאפשר היה לצפות, זוכות במקרים רבים לחשיפה נמוכה. החברות האלה, שאין דרך להפריז בהשפעתן, הפכו כנראה כל כך גדולות, מתוחכמות וקשות להבנה מבחינת הגולש הממוצע - שהוא איבד בהן עניין. ידיעות על פיצ'רים חדשים בווטסאפ, אינסטגרם או ג'ימייל (השייכות לפייסבוק ולגוגל), לעומת זאת, זוכות להצלחה. כך גם ידיעות לא-טכנולוגיות על מחדלים מקוממים אך מקומיים ומוגבלים בהשפעתם, כמו משאית המשלוחים של שופרסל שהובילה גם גופות.

ההבדל בין שני סוגי הידיעות ברור: המוחשיות. קל להבין איך פיצ'ר כזה או אחר ישנה את חווית השימוש שלנו בטכנולוגיה, וקל להזדעזע מהמחשבה על גופה שחולקת משאית עם האוכל שאנחנו אוכלים. לעומת זאת, פרשת קיימברידג' אנליטיקה, חשיפת רשתות בוטים וגם אירועי סייבר אחרים, אולי מרתקים ומעסיקים את העוסקים בתחום - אבל מבחינת רוב הציבור מדובר בסכנה מעורפלת, אבסטרקטית. מה זה אומר שניסו להשפיע עלינו דרך הרשת, או שהתגלתה נקודת תורפה במערך ההגנה של ענקית אינטרנט? מה בדיוק קרה? עד כמה הקמפיין היה אפקטיבי ובאמת היטה מערכת בחירות? הצליחו לעבוד עלינו או לא? התשובות לשאלות האלה לרוב חלקיות ולא ברורות, וכשיש לנו מספיק בעיות מוחשיות לחשוש מפניהן - נוח לשים אותן במגירת ה"דברים שאמורים עקרונית להדאיג אותנו אבל למי יש כוח".

ויש עוד גורם שצריך לקחת בחשבון, שמכונה בפסיכולוגיה "אשליית השליטה". אנו מכירים את התופעה הזאת בנהיגה: גם אם יוכיחו לנו באותות ובמופתים שמכוניות אוטונומיות בטוחות יותר מנהג אנושי, רבים מאיתנו יתקשו לוותר על האחיזה בהגה. ההנחה היא שבמקרה חירום, אנחנו נדע לקחת את העניינים לידיים ולהתמודד טוב יותר מכל מערכת ממוחשבת. באותה מידה אנו מניחים שאם ניתקל בקמפיין פסיכולוגי נגדנו, נדע לזהות אותו ולהערים על התוכנה שמאחוריו. האשליה הזאת אולי נחוצה כדי להגן על האגו האנושי, אבל היא עלולה להתגלות כמסוכנת בכביש, ברשת, ובכל מקום אחר.

"ככה בדיוק חשבתי"? זהירות

צריך להגיד בשלב הזה: אשליית השליטה אולי מוגזמת, אבל הצעדים שנוקטות ענקיות הרשת דווקא מסתמנים כיעילים. הבחירות לנשיאות בצרפת ובחירות האמצע בארה"ב, לפי ההערכות, היו נקיות יותר מהמירוץ בין טראמפ להילארי קלינטון. כאשר חברות הענק, תחת הלחץ הציבורי והרגולטורי, מחליטות להציב את בעיית הטיית הבחירות בראש סדר העדיפויות - רואים תוצאות בשטח. סביר להניח שגם בבחירות בישראל, שמסתמנות כסוערות, מלולכלכות ועמוסות דיסאינפורמציה, יהיה להחלטות של פייסבוק וגוגל משקל-נגד ממתן. ובכל זאת, האדישות הציבורית מסוכנת.

לפני שנתיים וחצי ערכה העיתונאית רחלי רוטנר מ-Mako ניסוי: היא יצרה דמות פייסבוק מזויפת, שהחלה לשלוח פייק ניוז לעמודים פופולריים ברשת החברתית. בין היתר טענה הדמות שילדים ערבים ביפו ציירו ציורים של שאהידים, שמודעת דרושים שפורסמה באתר נפוץ כללה את המילים "עור בהיר - יתרון", ושבבניין ברמת גן נדרשו הנשים להיכנס מהכניסה האחורית כדי לא להחטיא את הגברים. בכל המקרים המוזכרים הידיעות קודמו בלי בדיקה, וחלקן זכו לפולו-אפים מצד כלי התקשורת ולתגובות נזעמות מצד ח"כים.

אחת הסיבות שהניסוי הצליח היה שהידיעות נשלחו לדפי פייסבוק שמפעיליהן החזיקו מראש באג'נדה מסוימת. הידיעה על ציורי השאהידים נשלחה לעמוד של "הצל", הידיעה על העור הבהיר לעמוד שמוחה על אפליית מזרחים, והידיעה על הבניין מדיר הנשים - לעמוד נגד כפייה דתית. כאשר אנו נחשפים למידע שמאשר את מה שחשבנו מראש על העולם, אנו נוטים לקבל אותו בלי בדיקה וביקורת. זו נקודת התורפה האנושית שאנשי קיימברידג' אנליטיקה ניצלו, והם לא לבד. הפרקטיקה של "צביעת" (פילוח) גולשים כדי לנצל את ההטיות הפסיכולוגיות שלהם, שגוגל וגם פייסבוק מנסות להיאבק בה כעת, היא כבר חלק בלתי נפרד מהמציאות הדיגיטלית שאנו חיים בתוכה.

הדרך היחידה להתמודד עם נקודת התורפה הזאת היא לגלות ערנות, במיוחד בשבועות שנותרו עד הבחירות. לשאול, על כל פיסת אינפורמציה, מהיכן היא מגיעה וכיצד אנו יודעים שהיא נכונה - גם אם הח"כים מהדהדים אותה והיא מופיעה בכלי התקשורת (גם אצלנו). להיעזר בכלים שעוזרים להפריד בין האמת לבדיה, כמו המשרוקית של "גלובס". לחשוד בחשבונות פייסבוק וטוויטר שמתנהגים מוזר, שבחינתם מעלה ספק אם מדובר באדם אמיתי, ושמוקדשים באופן בולט לקידום אג'נדה מסוימת. לא להשתכנע יותר מדי גם ממידע "אמיתי", כולל סקרי דעת קהל. זו הדרך היחידה ליצור תהליך דמוקרטי אמיתי, שלא מתמצה בהליכה לקלפי אחת לארבע שנים או פחות. אם, כמו הבוטים, נפעל באופן אוטומטי - התוצאה תהיה בהתאם, ולא משנה מה פייסבוק וגוגל יעשו. 

עוד כתבות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים ב-1%; ירידה חדה בצמיחה בארה"ב

מזרחי טפחות: "הנתון היום לא מביא לשינוי בציפיות מהפדרל ריזרב להורדת ריבית" ● השקל נחלש ביותר מ-1%, 3.79 שקלים לדולר ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות, המניה צוללת במסחר המוקדם ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות תופסת תאוצה: הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה