גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיקון היסטורי? קריית גת בדרך להשתלט על 100% מהכנסות אזור התעשייה שבו ממוקם מפעל אינטל

הוועדה הגיאוגרפית במשרד הפנים ממליצה כי מלוא ההכנסות ממתחם אינטל באזור התעשייה י.ש. גת, שערכן נאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה, ישולמו אך ורק לעיריית קריית גת ● כיום העירייה נהנית רק מ-59% מההכנסות

אינטל קריית גת / צילום: אינטל ישראל
אינטל קריית גת / צילום: אינטל ישראל

קרן אור לקריית גת: הוועדה הגאוגרפית שבמשרד הפנים לבחינת חלוקת ההכנסות מאזור התעשייה י.ש. גת, ממליצה כי מלוא ההכנסות מהמתחם, שערכם נאמד בעשרות מיליוני שקלים בשנה, ישולמו אך ורק לעיריית קריית גת. זאת בשונה מהמצב כיום בו העירייה נהנית רק מ-59% מההכנסות, כאשר היתר מתחלק בין המועצה האזורית יואב (18%), המועצה האזורית שפיר (17%), והמועצה האזורית לכיש (6%).

במסגרת הדוח ממליצה הוועדה כי השינוי בהכנסות יתקיים באופן הדרגתי כך שהחל משנת 2022 תקבל עיריית קריית גת 100% מההכנסות מאזור תעשייה. י.ש. גת, שם מצוי בין היתר מפעל אינטל, המשלם ארנונה שנתית בסך כ־50 מיליון שקל, המהווה לפי גורמים בעיר את המשענת הכלכלית האמיתית של קריית גת. על רקע ההודעה של אינטל העולמית מהשבועות האחרונים שבכוונתה להשקיע 40 מיליארד שקל בישראל, ובהגדלת הפעילות בקריית גת, ההכנסה מאזור התעשייה צפויה לעלות.

המלצות הוועדה לשינוי בחלוקת ההכנסות

דו"ח הוועדה שהגיע לידי "גלובס" נמסר בימים האחרונים לרשויות השונות להתייחסותן. יצוין כי ועדת החקירה הודיעה לצדדים כי באפשרותם להתייחס לדוח עד אמצע מרץ, ולאחר מכן תתקבל החלטה סופית על ידי שר הפנים אריה דרעי. עם זאת, לאור המועד המתקרב של הבחירות הכלליות, צפוי כי החלטה סופית בעניין תתקבל רק לאחר כינון הממשלה הבאה. בשיחה עם "גלובס" הזהירו גורמים המעורים בפרטים כי המלצות הוועדה יובילו לכך שמועצות אזוריות ברחבי הארץ יחששו מכל ניסיון להקמת אזורי תעשייה משותפים.

"אם לא ישונה ההסכם נקרוס כלכלית"

ועדת החקירה, או בשמה המלא: וועדת החקירה לאיחוד רשויות, שמונתה על ידי משרד הפנים לצורך בחינת חלוקת ההכנסות בין עיריית קריית גת והמועצות האזוריות יואב, לכיש ושפיר, מאזור התעשייה המשותף י.ש. גת עמלה על מסקנותיה כשנתיים. הוועדה כללה 5 חברים, ובראשה עמדה יו"ר הוועדה רות יוסף, שבעבר שימשה כממונת מחוז מרכז במשרד הפנים. במסגרת עבודתה התכנסה הוועדה ל-3 ישיבות פומביות וביצעה 3 סיורים בשטח השנוי במחלוקת.

הוועדה מנמקת את השינוי עליו היא ממליצה, בשינויים המרחביים שצפויים בשנים הקרובות לעבור על העיר קריית גת, "ההופכת להיות עיר משמעותית במרחב שבין המטרופולינים", כלשון ועדת החקירה. הוועדה הוסיפה כחיזוק נוסף להמלצתה כי קריית גת "לוקחת על כתפיה חלק משמעותי בהרחבת היצע יחידות הדיור באזור זה".

בהקשר זה ציינה הוועדה, כי לעיר קריית גת יש שני הסכמי-גג לפיתוח של כ-15,000 יחידות דיור, רובן בצפון העיר. במקביל לכך מקודמות מספר תכניות רחבות-היקף למגורים על ידי גופים ממשלתיים, כך שבסה"כ צפויות להתווסף לעיר עד שנת 2040 כ-53 אלף יחידות דיור חדשות. במקביל, הוסיפה הוועדה, כי גם פארק התעשייה י.ש. גת ממשיך לצמוח, להתפתח ולקלוט מפעלים נוספים, כאשר הוא משווק כיום כ-600 דונם לתעשייה (מתוך 2000 דונם זמינים).

לפי דוח הוועדה מימוש מלא של יחידות הדיור וסך כל שטחי התעשייה בקריית תביא לירידה במ"ר תעשייה לתושב בקריית גת, ולעומת זאת, במועצות האזוריות צפוי שיפור משמעותי בנתון זה.

ראש עיריית קריית גת אמר לפני כחודש ל"גלובס" כי "כל יחידת דיור מעמיסה על העיר 10,000 שקל, בניגוד לשטחי תעשייה שמאזנים את הקופה. אם לא יבוטל הסכם חלוקת ההכנסות עם המועצות האזוריות, קריית גת תקרוס כלכלית".

סוף למאבק ארוך השנים?

למרות שלא מדובר בהחלטה סופית, נראה כי ההמלצה מהווה אות לסוף המאבק ארוך השנים, שניטש בין קריית גת למועצות האזוריות על חלוקת ההכנסות מאזור התעשייה בו נמצאת בין היתר אינטל. מפעל אינטל הקיים משלם בכל שנה ארנונה שמוערכת סכום של כ-50 מיליון שקל מתוך 70 מיליון שקל ארנונה שמשלם כל אזור התעשייה. כאמור כיום העיר מקבלת רק 59% מההכנסות הללו.

לפי המלצות הוועדה, בשנת 2019, תקבל קריית גת 74% מההכנסות, ב-2020 תקבל 90%, ב-2021 תקבל 98%, וכאמור בשנת 2022 תקבל העיר הדרומית 100% מההכנסות. ועדת החקירה נימקה את השינוי ההדרגתי בחלוקת הכנסות, בכך שהיא מבקשת לאפשר למועצות האזוריות להתאים עצמן לשינוי המוצע.

"העובדה שבקרב המועצות האזוריות קיימות מספר תכניות בשלות לפיתוח אזורי תעסוקה מניבים, אשר פיתוחם ישמור על איתנותן הפיננסית וייענה גם על קליטת האוכלוסייה החדשה המתוכננת בשנים הבאות, לא נעלמה מעיני הוועדה", צוין בדוח.

במילים אחרות, ועדת החקירה סברה כי "המרחב צפוי לעבור בשנים הבאות תהליך פיתוח מואץ, במהלכו יתווספו יחידות דיור רבות לעיר קריית גת, במקביל יתווספו עסקים חדשים באזור התעשייה י.ש. גת ויפותחו שטחי תעשייה משמעותיים ברחבי המועצות האזוריות נשוא המנדט".

בהמלצתה לנשל את 3 המועצות האזוריות מההכנסות, לקחה הוועדה בחשבון את איתנותן הפיננסית של 3 המועצות האזוריות. כך למשל במקרה של המועצה האזורית לכיש, שלפי הוועדה היא בעלת היציבות הכלכלית הנמוכה מבין השלוש, היא תיהנה מהכנסות עד לשנת 2021, זאת בשונה מהמועצה האזורית יואב שב-2020 תפסיק לקבל לחלוטין תקבולים מאזור התעשייה.

את המועצה האזורית שפיר מייצג עו"ד יוסי רייטר, את המועצה האזורית יואב מייצגים עוה"ד חן סומך ואריאל שיין ממשרד עוה"ד בראש סומך. מועצה אזורית לכיש וקריית גת לא היו מיוצגות.

יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים שי חג'ג' "אני מבקש להפריך את הטענה ההזויה שהמועצות מבוססות כלכלית. המועצות האזוריות הסמוכות לקריית גת נשענות על מענקי איזון של משרד הפנים. הגישה הזו לקחת מרשות ענייה אחת כדי לתת לאחרת פסולה ולא עניינית, שמכניסה טריז בין רשויות.

משרד הפנים מקבל את הדוחות שלנו אחת לרבעון והמשרד יודע מה מצבה הכלכלי של כל רשות ורשות.

אנחנו כרגע עובדים עם משרד הפנים על קביעת מדד חוסן רשותי. ברגע שיהיה את המדד יהיה קל לבחון כל רשות עפי החוסן שלה. אם חושבים שנוותר בנושא הוועדות הגאוגרפיות, יש כאן טעות. אנחנו בעד שיתופי-פעולה, וככה צריך לעבוד, במשותף ולא במחטף".

ותודה לאינטל

הרקע לסכסוך הנוכחי מצוי בהחלטת אינטל העולמית עוד בשנות ה-90 להקים מפעל רחב-היקף בישראל, כאשר ממשלת ישראל החליטה כי מיקום המפעל יהיה בעיר קריית גת שנכללה באזור עדיפות לאומית. מאחר שלעיר לא היו שטחים מספיקים כדי להבטיח התרחבות עתידית של המפעל, נחתם בסוף 1995 הסכם בין העיר קריית גת למועצות האזוריות השכנות: שפיר, יואב ולכיש, על העברת 4,085 דונם משטח המועצות לתחום השיפוט של קריית גת, לטובת הקמת אזור תעסוקה משותף, ושתיקבע חלוקת הכנסות בין שלוש הרשויות.

מפעל הוקם, ועל פי הסכם חלוקת ההכנסות, 37.5% מהארנונה שולמו לקריית גת, ו-62.5% מההכנסות שולמו למועצות האזוריות.

בשנת 2003 פתחה עיריית קריית גת במאבק לביטול הסכם חלוקת ההכנסות, תוך נימוק כי בעיר מוקמות שכונות מגורים חדשות שמעמיסות על קופתה של העירייה, מבלי שתומכים בכך שטחי מסחר ותעסוקה נוספים שיאזנו את מצבה הכלכלי של העיר.

בשנת 2009 הוקמו שלוש שכונות מגורים חדשות - הבנים, גוגנהיים והפרחים, ובשנת 2013 נחתם הסכם-הגג המפורסם והראשון של המדינה עם עיריית קריית גת, שבבסיסו הקמת 7,600 יחידות דיור נוספות בשכונת כרמי גת. הסכם-הגג העלה את המאבק להילוך גבוה, ובשנת 2014 שונתה חלוקת ההכנסות באישור וועדת הגבולות, כך שקריית גת מקבלת מאז 59% מהארנונה, ושלושת המועצות את 41% נותרים (יואב - 18%, שפיר - 17%, 6% - לכיש).

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה

הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • לפני יציאת המשלחת לקהיר - חמאס בהצהרה רשמית: "נחושים להגיע להסכם - שיכלול את נסיגת הכוחות ועסקה רצינית" • עדכונים בולטים