גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פגישת טראמפ-קים: האם הרודן ברכבת רוצה לשחק גולף?

בפסגתם השנייה בתוך שבעה חודשים, טראמפ ינסה לאמת את אהבת קים, ולבדוק עד כמה הקיסר השלישי בשושלת מוכן להשתחרר מן האובססיות של אבא ושל סבא ● נשיא ארה״ב להוט לניצחון דיפלומטי, והוא מוכן להנמיך את הרף כדי לטעון שהשיג אותו

טראמפ וקים בהאנוי / צילום: רויטרס Leah Millis
טראמפ וקים בהאנוי / צילום: רויטרס Leah Millis

כלי התחבורה שמנהיגים בוחרים כדי להגיע לוועידות פסגה לימדו אותנו במרוצת השנים על ביטחונם העצמי, על המאניות שלהם ועל האובססיות.

כאשר התעופה הייתה צעירה יחסית, לא יותר מ-30 או 35 שנה לאחר האחים רייט, היה מותר לפקפק בבטיחותה.

מעניין שרודנים תמיד פקפקו יותר. סטאלין סירב בהחלט לטוס. לחופשותיו בחוף הים השחור הרחוק-למדי הוא היה נוסע ברכבת; לוועידת טהרן עם רוזוולט ועם צ'רצ'יל, 1943, הוא נסע ברכבת. רוזוולט הגווע היה צריך לטוס מהלך אוקיאנוס וחצי כדי לפגוש אותו ביאלטה, ב-1945, מסע שזירז את מותו.

היטלר לא אהב מטוסים, אבל לא הייתה לו ברירה. הוא נטל פיקוד ישיר על צבאו, והיה חייב לטוס כדי להתקרב אל החזית המתרחקת. כשהיא התקרבה, הספיקה לו מכונית מהירה מברלין, עד שאפילו בה לא היה צורך.

המנהיג הבולט הראשון, שעשה שימוש תכוף במטוסים לצורך מה שהתחילו לכנות שנים הרבה אחר כך "דיפלומטיה של דילוגים" היה נוויל צ'מברלין הבריטי, ב-1938, בדרכו למינכן. "מינכן" חדלה להיות רק ציון גיאוגרפי, והפכה למילת גנאי בהיסטוריה הדיפלומטית. איש לא רצה עוד לטוס ל"מינכן" הלא-גיאוגרפית.

עד מלחמת העולם השנייה, מנהיגים היו משתמשים ברכבות, לפעמים משוריינות. פרנקלין רוזוולט, הנשיא ארך-הכהונה ביותר בתולדות ארה"ב, אהב את הרכבת. כאשר וושינגטון נמאסה עליו, הוא היה קופץ (טוב, לא בדיוק) אל הרכבת הנשיאותית, ונוסע הלוך וחזור בין אחוזת משפחתו במדינת ניו יורק לבית החוף שלו במדינת ג'ורג'יה.

יורשו המקרי, הארי טרומן, הפך את הרכבת לכלי מלחמה: הוא ניצח באופן לא צפוי בבחירות של 1948 מכוח מסע רב-תחנות ברכבת שלא היה דוגמתו בהיסטוריה, מפני שהוא איפשר קשר עין בלתי אמצעי בין הנשיא לבין המוני בוחריו.

יומיים וחצי לכל האורך

כל זה מביא אותנו אל בחירתו של קים ג'ונג און. הרודן הצעיר מאוד של צפון קוריאה, בסך הכול בן 35, לקח רכבת משוריינת למסע לכל אורך הצד המזרחי של אסיה, מבירתו פיונגיאנג בפאתי צפון-מזרח אל האנוי בפאתי דרום-מזרח, כדי להגיע אל פגישת הפסגה שלו עם דונלד טראמפ, המתחילה היום. יומיים וחצי ללא הפסקה נדרשו לו, לקים, כדי להשלים את המסע.

האם צריך לחשוב את הבחירה הזו לקוריוזית בלבד, או שהיא משגרת איזשהו איתות על הבאות? מי יודע. פסגתם הקודמת, בסינגפור, לפני שבעה חודשים, חשפה את צפון קוריאה בחולשתה. שום מטוס צפון קוריאני לא יכול היה להטיס את המנהיג העליון מרחק כזה. היה עליו לתפוס טרמפ על מטוס של חיל האוויר הסיני, בשעה שנשיא ארה"ב ריחף על מטוסו המלכותי, ובקע ממנו טוב לב ונינוח.

שושלת קים של צפון קוריאה הייתה מאז ומעולם מסורה לרעיון של 'הסתמכות עצמית' (Juche, שההגייה שלה היא, כנראה, פחות או יותר, "ז'וש"). הצורך להיות עצמאים בכל מחיר פיעם במשפחה הקיסרית כדיבוק, ועומד ביסוד סטיותיה האינדיבידואליות והקולקטיביות, כולל גישתה הלוחמנית כלפי העולם החיצון והדיכוי הברוטלי מבית. הסירוב הקפריזי של קים להשתמש במטוס סיני, או רוסי, כדי להגיע להאנוי מדבר אפוא בעדו. הוא נמצא באותו כוכב לכת מרוחק שעליו עמדו רגלי אבא ורגלי סבא.

אם יש ממש בהשערה הזו, היא כמובן אינה מבשרת טובות. הנשיא טראמפ מנסה לשכנע את קים, ששלום באסיה יעניק לארצו הזדמנות להדביק את קצב ההתפתחות הכלכלית, שהזניק תחילה את דרום קוריאה ואחר כך את סין, שתי שכנותיו המיידיות, סמוך אל פסגת הכלכלה הבינלאומית.

דמעות כמעט נקוו

סוחר הנדל"ן טראמפ דיבר פעם על העתיד הוורוד הנשקף לצפון קוריאה מפיתוח חופיה לצורך תיירות. הוא ראה בעיני רוחו מועדוני גולף, אולי עם מותג מפורסם, ודמעות כמעט נקוו בעיניו. נראה שהוא החליט, כי קים הוא מנהיג פרגמטי הזקוק להזדמנות, רק להזדמנות, כדי לפרוק את עול השושלת, להשתחרר מן האובססיות שלה, ולפתוח את השערים בפני השקעות זרות. לפי שעה אין כל ראיה שקים רוצה, או מעוניין.

אנחנו יודעים מעט מאוד על הדינמיקות של המשטר בצפון קוריאה. עיקר הידיעות במערב באות מן הביון הדרום קוריאני. בזמן האחרון שמענו שיש סיעה בתוך המשטר, הסבורה שקים מרחיק לכת בנכונותו להתפשר עם אמריקה ועם דרום קוריאה. קשה לדעת באיזו מידה של רצינות צריך להתייחס למידע כזה.

הנשיא טראמפ מאמין שהוא מצא מפתח אל לבו של קים. זו אינה לשון השאלה. הוא הכריז לפני חמישה חודשים, בעצרת בחירות, שהוא וקים "התאהבו" זה בזה, וקים שלח אליו "מכתב אהבה". אלה דיבורים המעוררים מידה ניכרת של אי-נוחות. אם הם מיועדים רק לרכך את האויב, ניחא; אבל אם הם משקפים את דעתו של נשיא ארה"ב על מה שמנחה את רודן צפון קוריאה, זה עניין אחר.

לפני שלושה שבועות, טראמפ כתב על קים בחשבון הטוויטר שלו, "הוא אולי יפתיע אחדים, אבל הוא לא יפתיע אותי, מפני שאני התוודעתי אליו, ואני מבין היטב למה הוא מסוגל". באמת? על יסוד פגישה אחת בסינגפור? באמצעות מתורגמן?

חיוויים כאלה נשמעו בעבר. ג'ימי קרטר, שנים לאחר שעזב את הבית הלבן, סיפר כי מצא את "ישו הנוצרי" בעיניו של רודן צבאי ברוטלי בהאיטי. וג'ורג' בוש הבן התבונן אל תוך עיניו של ולדימיר פוטין, לפני 18 שנה, וגילה עד כמה הוא "הגון וראוי לאמון". קשה לדעת מה בדיוק מביא נשיאים אמריקאיים להגיד דברים כאלה.

פרס נובל לשלום? נו, באמת

מניעיו של טראמפ מצריכים מידה של ניחוש ושל ספקולציה. בזמן האחרון הוא דיבר על פרס נובל לשלום. ראש ממשלת יפן אפילו הציע רשמית את מועמדותו לוועדת הפרלמנט הנורווגי המופקדת על חלוקת הפרס. צריך לקוות שהוא אינו מתכוון ברצינות מפני שאין לו כל סיכוי.

הרושם של הימים האחרונים הוא שהוא זקוק לניצחון דיפלומטי, וכדי להכריז על ניצחון כזה הוא מוכן להוריד את רמת ציפיותיהם של המתבוננים. בזה אפשר להבחין לא רק בהכרזותיו לקראת הפסגה בהאנוי, אלא גם במשא-ומתן עם סין על הסכמי סחר חדשים, ובמאמץ החלקי להוציא את כוחות ארה"ב מסוריה ומאפגניסטן.

הוא אינו מנסה עוד לשבור שיאים היסטוריים, אלא רק להפחית סיכונים. זה כשלעצמו גובל בריאליזם, ובתור שכזה אין בזה כל פגם. אבל אין זה מן הנמנע שקצת מאוחר מדי בשביל טראמפ. הוא יצר בהבל פיו את הקריטריונים למדידת הצלחותיו. בקוריאה הקריטריון הוא פירוז מלא של חצי האי מנשק גרעיני; בסין, הקריטריון הוא הפסקת השוד המסיבי של זכויות יוצרים בידי המשטר הקומוניסטי; באפגניסטן, רק טליבאן שוחר שלום יצדיק יציאה; ובסוריה, רק הסתלקות איראנית. הסיכויים מוכרחים להיחשב לקלושים. 

מעניין יהיה לראות איך דונלד טראמפ יטען להצלחה ולניצחון, מפני שברור למדי שהוא אמנם יטען להם.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב- https://tinyurl.com/karny-globes

ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; מטא יורדת בכ-1% לקראת הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס