גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי תיקי נתניהו: לאיזה תפקיד לוטשים עיניים הפרקליטים הבכירים, ואיזה תפקיד יקבל מנדלבליט

מקפצה במעלה הקריירה? ההכרעה בתיקי נתניהו צפויה להשפיע על הקריירה המקצועית של מנדלבליט וניצן, ששואפים להגיע לביהמ"ש העליון בעתיד, אך גם על הקריירות של הפרקליטים הבכירים הנוספים המעורבים בתיקים ורואים עצמם מועמדים למשרת פרקליט המדינה

אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף
אביחי מנדלבליט / צילום: שלומי יוסף

כולם מדברים על חשיבות החלטתו של היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ראש הפירמידה, שעלול לחרוץ את גורלו המשפטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו; אבל להתלבטויות ולהכרעות בתיקים 1000, 2000, ו-4000 שותפה כל צמרת משרד המשפטים והפרקליטות. לכן, ההחלטות צפויות ללוות ולהשפיע על הקריירה המקצועית של מנדלבליט, ששואף להגיע יום אחד לבית המשפט העליון, וגם על הקריירות של הפרקליטים הבכירים הנוספים המעורבים בתהליך.

השני בהיררכיה אחרי מנדלבליט הוא עו"ד שי ניצן. בסוף השנה, בדצמבר 2019, אחרי 6 שנים כפרקליט המדינה, יסיים ניצן את התפקיד. עדיין מוקדם לסכם את כהונתו, אבל אין ספק שהאופן שבו התנהל ניצן בנוגע לחקירת "תיקי האלפים", ילווה אותו אל התפקיד הבא שימלא. מדובר אולי בתפקיד של שופט בבית המשפט העליון; ואולי בתפקיד ציבורי בכיר אחר.

ניצן נמנע עד כה מלפרסם חוות-דעת עצמאית בנוגע לתיקי נתניהו, כפי שהיה מקובל על-ידי פרקליטי מדינה בעבר בתיקים בעלי פרופיל גבוה. ניצן העדיף כי חוות-דעתו תתפרסם ביחד עם חוות-הדעת של היועמ"ש. עם זאת, לפי ההערכות, ניצן שותף לגישה המחמירה של עו"ד ליאת בן-ארי, שלפיה נתניהו עבר עבירות של קבלת שוחד, גם בתיק 4000 וגם בתיק 2000.

לא בטוח שהגישה הזאת תסייע לניצן להגיע לבית המשפט העליון. ניסיון העבר הקרוב מלמד, שהמנהיגים שלנו מעדיפים למנות לתפקידים בכירים במערכת אכיפת החוק אנשים שהם, הפוליטיקאים, חושבים שיהיו אנשי שלומם. כך, מינה נתניהו את רוני אלשיך למפכ"ל המשטרה, ואת מזכיר הממשלה לשעבר, מנדלבליט, ליועמ"ש, כנראה מתוך מחשבה שהם ייטו לו חסד.

מבחינתו של נתניהו, התקוות שהוא תלה באלשיך ובמנדלבליט הכזיבו. ובגדול. גם העימות של ניצן עם ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, אפי נוה; שניצן הגיש נגדו כתב אישום, עלול להיות לרועץ לניצן בעתיד. זאת, לאור ההשפעה הרבה שיש עדיין לעו"ד נוה בחוגים הפוליטיים.

פרקליטת מחוז תל-אביב, עו"ד ליאת בן-ארי / צילום: עופר עמרם, דוברות לשכת עורכי הדין

בן-ארי - משפטנית ומנהלת מוכשרת

בינתיים, בחדרי חדרים, כבר החל בין אלה שרואים את עצמם כמועמדים למשרה הציבורית החשובה - המאבק על ירושת פרקליט המדינה. לפי שעה, אפשר לסמן כמה מועמדים מתוך המערכת שיוכלו להחליף את ניצן. שניים מהבולטים שבהם הם עו"ד שלמה (מומי) למברגר, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים; ועו"ד ליאת בן-ארי-שווקי, פרקליטת מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה). שניהם מעורבים מאוד בתהליך קבלת ההחלטות בתיקי נתניהו.

בן-ארי, פרקליטת מחוז תל-אביב מיסוי וכלכלה, עומדת בראש הצוות שמלווה את חקירות נתניהו מיומן הראשון, והיא נחשבת ל"סמן הימני" בפרקליטות בגישתה כלפי ההתנהלות של נתניהו, שאול אלוביץ', ארנון מילצ'ן, וארנון מוזס. לתפיסתה של בן-ארי, צריך היה להעמיד לדין פלילי את כל הארבעה, בגין ביצוע עבירות שוחד.

מנגד, מנדלבליט חושב אחרת. על התפיסה הלוחמנית של בן-ארי ניתן היה ללמוד מההתבטאות הציבורית, אולי היחידה שלה, בנושא במאי 2017. זמן קצר אחרי שקיבלה לידיה את הטיפול בתיקי 1000 ו-2000, אמרה בן-ארי, ברומזה לחשדות בתיק 1000, כי "כשמדובר על מאות אלפי שקלים שניתנים לעובד ציבור, אני מתקשה לקבל שמדובר אך ורק במתנה מחבר לחבר. אף אחד לא מקבל או דורש מאות אלפי שקלים מחברים. צריך לבדוק בכל תיק ותיק את יחסי החברות, מתי הם החלו, ומה הגודל של המתת". בן-ארי לא התייחסה מפורשות לתיקי נתניהו, אבל אמרה כי "שוחד הוא לא רק מעטפה שניתנת מתחת לגשר",

נזכיר כי בן-ארי היא גם הפרקליטה שניהלה את משפטו של ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, ב"תיק הולילנד" והביאה להרשעה, אמנם חלקית, של כל החשודים המרכזיים. תיק הולילנד נוהל במהירות וביעילות נדירות במחוזותינו, למרות היקפי החומרים האדירים שלו ולמרות כמות הנאשמים הגדולה.

אחד היתרונות של בן-ארי במרוץ לתפקיד פרקליט/ת המדינה, הוא שהיא נחשבת למשפטנית טובה וגם למנהלת מוכשרת. היא חוללה מהפכה של ממש באופן שבו מנוהלת פרקליטות מיסוי וכלכלה, והביאה אותה למצב שכיום היא נחשבת ליחידת העילית של הפרקליטות. בן-ארי גם אהודה מאוד בתוך המערכת. היא ניהלה תיקים רבים במהלך השנים, לרבות פרשות ידועות כמו תיק השוחד נגד דודי אפל, והתיק הפלילי שהתנהל נגד היזמים עודד גולד ושלמה וחניש, שנמשך כעשור.

עוד פרשה ידועה שבה טיפלה בן-ארי - היא פיקחה גם על ניהול תיק נוחי דנקנר, שנחשב לתיק הפלילי הכלכלי החשוב ביותר שנוהל בשנים האחרונות, והסתיים בהרשעתו של דנקנר ובשליחתו לכלא לשלוש שנות מאסר.

שלמה למברגר / צילום באדיבות דוברות משרד המשפטים

למברגר - הוביל שורת כתבי אישום

פרקליט בכיר נוסף, שיש לו סיכוי גבוה להתמנות לפרקליט המדינה הוא שלמה (מומי) למברגר, שמונה לפני שנתיים, בפברואר 2017, למשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים. במסגרת תפקידו, עוסק למברגר בתחום המשפט הפלילי בנושאים בעלי השלכות רוחב משמעותיות, ובהנחיה המקצועית הניתנת בתחום הפלילי לכלל היחידות הפליליות בפרקליטות.

עו"ד למברגר החל את דרכו בפרקליטות ב-1991. בתחילה בפרקליטות מחוז ירושלים, שבה שימש כפרקליט הן בתחום הפלילי והן בתחום האזרחי. מאז, הוא עלה והתקדם בסולם הדרגות וכיהן בשורה של תפקידים. ב-2003 מונה למברגר לסגן-מנהל המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש). ב-2009 הוא מונה לפרקליט מחוז דרום (פלילי), וביולי 2014 נבחר לשמש כפרקליט מחוז תל-אביב (פלילי).

למברגר ניהל תיקים רבים במהלך השנים, בהם תיקי שוחד, מרמה ושחיתות ציבורית. כפרקליט פלילי הוא הוביל, בין היתר, הגשת שורה של כתבי אישום נגד ארגוני פשיעה וגורמי פשיעה באזור הדרום ובאזור תל-אביב, בהם ארגוני דומרני, זגורי ועוד. בשנים האחרונות טיפל למברגר ב"פרשת 512" ובעבריינים הקשורים למולנר, למוסלי ולאחרים.

מועמדים אפשריים נוספים שעתידים אולי להחליף בבוא היום את שי ניצן, הם עו"ד אבי ליכט, המשנה ליועמ"ש לעניינים מיוחדים, שפרש מתפקידו במאי 2018, ודווקא התרחקותו מהפרקליטות עשויה לסייע לו לחזור, ובגדול, בעתיד; עו"ד נורית ליטמן, המשנה לפרקליט המדינה לתפקידים מיוחדים; עו"ד עמית אייסמן, פרקליט מחוז חיפה; עו"ד רז נזרי, המשנה ליועמ"ש לעניינים ציבוריים-חוקתיים; ועו"ד דן אלדד, מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה.

עם זאת, עו"ד ליכט עזב את משרד המשפטים בתחושת מיצוי, שלא לומר מיאוס, ובנוסף, הוא פוזל יותר בכיוון של תפקיד היועמ"ש. נזרי הוא חסר ניסיון בעבודת שטח פרקליטותית; עם זאת, הגישה המרוככת שנזרי מציג ביחס לתיק 2000 (נזרי סבור שיש לסגור את התיק), ובכלל, עשויה לסייע לו בעתיד בקרב על לבם של חלק מהפוליטיקאים הבכירים שנוטים לחבב שומרי סף רכי-לבב.

על הקריירה של עו"ד אייסמן מעיבה העובדה שהוא הסתבך בעבר בתלונות על אמירות מיניות (ונחלץ מכך בשלום); עו"ד נורית ליטמן פחות כריזמטית ופחות מוערכת מחלק מהמועמדים; ועו"ד אלדד אמנם מוערך ומוכשר, אבל צריך לכהן קודם בתפקיד של פרקליט מחוז או משנה ליועמ"ש.

ולכן, לסיכום, ניתן לסמן את עורכי הדין בן-ארי ולמברגר כמועמדים המובילים מתוך המערכת, כל אחד ויתרונותיו. 

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו והחשודים האחרים בתיקים עודם בראשיתם. כל החשודים מכחישים את המיוחס להם, ועומדת להם חזקת החפות. 

עוד כתבות

מכונות הדפוס של לנדא דיגיטל פרינטינג / צילום: באדיבות לנדא דיגיטל פרינטינג

הצרות בחברת הדפוס של בני לנדא מגיעות לחברת הנדל"ן המניב

חברת ויתניה דיווחה היום כי חברת לנדא דיגיטל פרינטינג שוכרת משרדים בשלב א' בפרויקט שהיא מקימה בנס ציונה ואמור להתאכלס בשנה הבאה ● דמי השכירות שאמורים היו להיות משולמים מוערכים בכ-48 מיליון שקל בשנה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

הוספת מיגון ליצירת ''חדר מוגן''. הביקוש עלה מאוד בשבועות האחרונים / צילום: אורטק

איך למגן חדר קיים במקרה שאי אפשר להוסיף ממ"ד

בעקבות מתקפת הטילים מאיראן ושיעורם הנמוך של דירות ובניינים ממוגנים, ישראלים רבים נמצאים בחיפוש אחר מרחב מוגן תקני ● חברות שונות מציעות פתרונות מיגון מעבר לממ"דים ולמקלטים, אולם פיקוד העורף אישר רק חלק מהשיטות ● גלובס עושה סדר

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה