גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  גלובלי ושוקי עולם

"טראמפ הזהיר בתי"ס שבהם למד: אל תשחררו תוצאות מבחניי"

מייקל כהן: טראמפ ניפח את גודל הונו ● מומחי משפט: עדותו של כהן בקונגרס עשויה להיות רלוונטית לטענות שטראמפ היה שותף למזימות להטות את הבחירות לטובתו, ושניסה לשבש הליכי משפט ● כהן טוען שלטראמפ היה מידע מוקדם על פגישה של מטה הבחירות, לרבות בנו, עם גורמים רוסיים ● אמר עוד: צוות טראמפ קיים קשר ישיר עם ראש וויקיליקס לגבי המיילים הגנובים של הילארי קלינטון

דונלד טראמפ ועורך דינו לשעבר, מייקל כהן / צילום: Reuters
דונלד טראמפ ועורך דינו לשעבר, מייקל כהן / צילום: Reuters

רעש וצלצולים היו בשפע בעדות בקונגרס שנתן היום (ד') מייקל כהן, פרקליטו לשעבר של דונלד טראמפ. אבל מעבר לעלבונות שהטיחו בו מחוקקים רפובליקאים, במאמץ לקעקע את עדותו ואמינותו, מעבר להצהרות המיאה קולפה של העד, בולטת מציאות קרה: לעדותו של כהן, שחלק גדול ממנה מגובה במסמכים, עלולות להיות השלכות משפטיות חמורות על נשיא ארה"ב.

מציאות זו משמעותית הרבה יותר מהנזק לדימויו של הנשיא שגרמו התבטאויות של כהן. בשלבים שונים של עדותו הוא הגדיר את טראמפ כגזען, שקרן ונוכל. הוא סיפר, כי הנשיא לעתיד הזהיר מוסדות חינוך שבהם למד, לרבות אוניברסיטאות, לא לשחרר נתונים על הישגיו בלימודים ועל תוצאות הבחינות שלו ואיים שיגיש תביעות משפטיות נגד כל מוסד שיחשוף מידע זה. כהן גם טען, שבהנחייתו של טראמפ הוא קיצץ בשכרם של ספקים ונותני שירותים.

"אתם לא מכירים את טראמפ, אני מכיר אותו" אמר כהן. עשר שנים ישבתי לידו. כשהוא אומר שהוא יכול לירות באדם בשדרה החמישית וזה יעבור לו בשלום - תאמינו לו; הוא לא משקר. המסר של טראמפ הוא, שטראמפ יכול לעשות מה שהוא רוצה".

אבל, לאחר הכל, הדברים האלה עולים בקנה אחד עם מה שפלח גדול מהציבור בארה"ב חושב על הנשיא. האמריקאים כבר נחשפו לטענות כאלה בעבר. התובע המיוחד שחוקר את מעורבות רוסיה בבחירות ב-2016 לא מעוניין לפשפש בפגמי אופיו של הנשיא. אבל הוא ישמח לקבל כל פיסת מידע על מעורבותו הפוטנציאלית במאמצים לגייס סיוע רוסי במסע הבחירות שלו. מבחינה זו, העד סיפק את הסחורה כבר מזמן לתובע המיוחד. היום הוא נתן לה פומבי.

אחת מפיסות המידע המזיקות ביותר שסיפק כהן בעדותו היתה הטענה, שטראמפ היה מודע לתכניות לתת פומבי לדוא"לים הגנובים של הילארי קלינטון ברגע קריטי במסע הבחירות. כהן אף טוען, כי טראמפ ידע על פגישה של בכירי מטה הבחירות שלו עם נציגים רוסיים, שהציעו לחשוף מידע שלילי עת המועמדת הדמוקרטית.

אחת מהפצצות שהטיל כהן בעדותו היתה הטענה שהוא שמע במו אוזניו כיצד מקורבו של טראמפ, רוג'ר סטון, אומר לנשיא לעתיד, בשיחת טלפון, שהוא, סטון, דן זה עתה עם ג'וליאן אסאנג', מייסד וויקיליקס, על שחרור כמות מסיבית של דוא"לים של קלינטון. (טראמפ לחץ על כפתור הרמקול של הטלפון כדי שכהן ישמע את השיחה). טראמפ הגיב במילים: "זה יהיה גדול", סיפר כהן. עדות זו מנוגדת להצהרה בכתב שסיפק טראמפ למשרד התובע הכללי. הצהרת שקר באזני חוקר פדרלי היא עבירה חמורה ושת"פ עם גורמים זרים כדי לזכות בבחירות הוא עבירה פלילית חמורה לא פחות.

כזכור, טען טראמפ בפומבי, כי אין, ולו היו לו עסקים ברוסיה. אבל כהן סיפר, שטראמפ הרבה לשאול אותו איזה התקדמות הושגה בקבלת אישור לבניית מגדל טראמפ במוסקבה, פרוייקט שטראמפ חלם להגשים במשך שנים.

גילויים אלה ואחרים חושפים את הנשיא וכמה מיועציו הקרובים ביותר לסיכונים משפטיים ופוליטיים חמורים. בהתבטאות מסקרנת אמר כהן, שחוקרים פדרליים בודקים חשדות למעשים פליליים של טראמפ שעד עתה לא ניתן להן פומבי.

כהן טען עוד, כי טראמפ נהג לנפח את הגודל ההון שלו, או לכווצו, לפי מטרותיו בכל זמן נתון. כך, למשל, הוא ניפח את שווי הונו כדי שמערכת המגזין "פורבס" תכלול אותו ברשימת "400 האנשים העשירים ביותר". אבל, כאשר הגיע הזמן להגיש דו"חות למס הכנסה, טראמפ נהג לכווצו.

כהן הגיע לקונגרס עם מוניטין של שקרן. לאחר הכל, הוא יתחיל לרצות במאי עונש מאסר של שלוש שנים, בין היתר מפני השמיע הצהרות כזב בעדות קודמת שלו לפני ועדה של הקונגרס. הרפובליקאים ניצלו עובדה זו ותקפו אותה בלהט לאורך כל השימוע. אחד מהצירים הרפובליקאים כינה את כהן "פייק עד" ואמר כי עדותו היא חרפה לקונגרס.

כהן קיבל את ההתקפות בשלווה. היה ניכר שהוא התכונן לקראתן. הוא חזר ואמר, בתשובה לתוקפיו, כי הוא מתבייש ששירת אדם כטראמפ וכי הוא משלם עתה את המחיר. אך כהן בא גם עם ערימה גדולה של מסמכים לגיבוי דבריו. כך, למשל, הוא הציג המחאה בסך 35 אלף דולר, חתומה לפקודתו ע"י טראמפ עצמו, מתאריך אוגסט 2017, כחצי שנה לאחר שטראמפ נכנס לבית הלבן. ההמחאה היתה אחת מכמה המחאות של טראמפ או בנו הבכור שנועדו להחזיר לכהן דמי שתיקה ששילם לשתי נשים שטענו כי קיימו יחסים עם טראמפ. הנשיא הכחיש בפומבי - ועדיין מכחיש - שהוא שילם דמי שתיקה או שבכלל קיים יחסים עם הנשים האלה.

כהן, שהיה ידוע כ'מאכער' של טראמפ לפני שנבחר לנשיאות, אמר, במהלך משפטו (שבו נדון לשלוש שנות מאסר) אשתקד, כי ב-2016, בעת מסע הבחירות, הורה לו טראמפ לשלם דמי שתיקה לשתי הנשים: 130 אלף דולר לכוכבת הפורנו סטפאני קליפורד, שידועה יותר בשם המיטה שלה, סטורמי דניאלס, ותשלום עקיף בסך 150 אלף דולר לדוגמנית פלייבוי, קארן מקדוגאל (בעסקה סבוכה, שבה קנה הטבלואיד "נשנל אינקוואיירר" את סיפורה של מקדוגל ואחר-כך גנז אותו, תהליך שידוע כ-CATCH AND KILL.

כהן הועמד לדין לאחר שהתובע המיוחד, רוברט מולר, שחוקר את המעורבות הרוסית במערכת הבחירות ושת"פ אפשרי של טראמפ ואחרים במעורבות זו, העביר למשרד התובע הפדרלי של מחוז דרום ניו-יורק מידע על פעילויות בלתי חוקיות של כהן, שחלקן אינו קשור לטראמפ.

באפריל פשטו עשרות סוכני FBI על משרדו של כהן, על ביתו ועל חדר במלון שבו הוא מתגורר בזמן שבבית נעשים שיפוצים. כל האתרים נמצאים בניו-יורק. הסוכנים החרימו מסמכים, מחשבים, דיסקים וטלפונים ניידים, לרבות פריטים שקשורים להמחאה שמסר כהן לסטורמי דניאלס כדי להבטיח שלא תיתן פומבי ליחסים שקיימה עם טראמפ. חלק מהמסמכים מנציחים תקשורות חסויות בין עורך-דין ללקוחו, אך החיסיון הזה פג אם התקשורות עוסקות בקשר לביצוע עבירה פלילית.

בעדותו אתמול, הביע כהן חרטה על התנהלותו ואמר שהוא נוטל על עצמו את מלוא האחריות והוא משלם את המחיר על התנהגותו הפסולה.

עוד כתבות

מימין: עו''ד יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח, ויקטור שמריך, ווליו בייס ועידו נויברגר, ווליו בייס / צילום: סיון פרג', תומר יעקבסון

600 מיליון שקל: מה הוביל לקפיצה בשווי בנק ההשקעות של ויקטור שמריך ועידו נויברגר

יותר מעשור לאחר מכירת החיסול של כלל פיננסים: יורם נוה מקדם השקעה בווליו בייס של ויקטור שמריך ועידו נויברגר לפי 600 מיליון שקל ● מהלך ההשקעה שנתקע בעבר בעקבות חקירת ני"ע, יוצא כעת לדרך בשווי גבוה בהרבה, על רקע הגאות בשווקים ומחירי שיא לבתי השקעות

אפי שקדי, מנכ''ל אפי קפיטל / צילום: אוהד דיין

אפי קפיטל מוכרת קרקע ברעננה שבה זכתה לפני כשנה – ותישאר עם רווח של כ־4 מיליון שקל

חברת אפי קפיטל זכתה בקרקע עבור 221 יח"ד במכרז "מחיר מטרה" ברעננה באפריל 2025 תמורת כ־163 מיליון שקל ● חברת שמואל ברוך השקעות רוכשת ממנה כעת את הקרקע תמורת כ־194 מיליון שקל – אבל בשורה התחתונה העסקה צפויה להניב רווח של כ־5 מיליון שקל לפני מס

סוכה בבניין / צילום: תמר מצפי

השכן בנה סוכה שחוסמת את החניה. מה אפשר לעשות?

המפגש בין חופש הדת והמסורת לבין הזכות לקניין, נוחות ומניעת מטרדים בבית המשותף או במרחב הציבורי והאישי מעורר לא מעט שאלות, ובהן: האם אפשר לבנות סוכה בכל מקום שרוצים? מה אפשר לעשות אם הסוכה מפריעה לגישה לחניה או למדרכה, והאם כל השכנים יכולים להשתמש בסוכה שנבנתה בחצר המשותפת? ● גלובס עושה סדר

מגדל יורוקום ברמת גן / הדמיה: חברת קנדה ישראל, מילוסלבסקי אדריכלים

המגדל בן 66 הקומות ברמת גן מעורר התנגדויות: “קיפוח חריף של בעלי הקרקעות”

פרויקט "בית ישראל קנדה" ברמת גן, שיכלול 208 דירות לצד שטחי תעסוקה ומסחר, מעורר התנגדויות מצד בעלי קרקעות ודיירי המגדל הסמוך ● בעלי הקרקעות טוענים לחלוקה לא הוגנת של זכויות הבנייה, ודיירי Tower Time מזהירים מפגיעה בנגישות, בפרטיות ובאיכות החיים ● וגם: התוכנית החדשה שתסייע לקבלנים להטמיע טכנולוגיות בענף הבנייה ● חדשות השבוע בנדל"ן 

אורן קובי / צילום: כדיה לוי

יזם הנדל"ן פושט הרגל טוען שהקים עסק חדש, כתבה מזויפת מגלובס ניסתה לקדם אותו

כתבה מזוייפת המתחזה לעמוד שער של עיתון גלובס פורסמה החודש בטוויטר תחת שמו של אורן קובי, יזם הנדל"ן לשעבר המואשם בפלילים, ובה הכותרת: "האיש שמכר קרקעות במאות מיליונים בישראל בונה עכשיו פלטפורמה גלובלית" ● לאחר פניית גלובס לקובי לקבלת תגובה - הכתבה נמחקה מהעמוד

סניף קרפור היפר רעננה / צילום: שירה ספיר

מחליפה הנהלה ונפרדת מהסל של ברקת: השינויים של קרפור בדרך אל הבורסה

כחודשיים לפני ההנפקה המתוכננת, מיכאל לובושיץ עובר לתפקיד יועץ, ענבל הרסון מפרקת את שדרת הניהול, וקרפור מסיימת את מיזם "הסל של המדינה" השנוי במחלוקת ● החברה נערכת להנפקה לפי שווי של כ־800 מיליון שקל, לאחר שעברה מהפסד של 190 מיליון שקל - לרווח

איך לקבל יותר מהבנק שלכם? / אילוסטרציה: Shutterstock

הפיקדון שלא הכרתם: אפשר לקבל יותר ריבית אפילו בלי לעבור בנק

הישראלים נוטים לסגור פיקדון בבנק שבו מתנהל חשבונם, גם כשבנק אחר מוכן לשלם יותר ● אולי זו הנאמנות שהופכת רבים ללקוחות שבויים, אף שאפשר לפתוח פיקדון בבנק אחר בלי להעביר את העו"ש ● ומי שמסתפק בהצעה הראשונית, עלול להשאיר "כסף על השולחן"

אוניית צים / צילום: שמעון יונה

הפג-לויד וקרן פימי הגישו הצעה משופרת לרכישת צים. מה היא כוללת?

הפג-לויד ופימי הגישו לממשלה הצעה משופרת לרכישת צים, הכוללת התחייבות להפעלת קו ישיר לאסיה, חיזוק "מניית הזהב" והשארת פעילות הספנות והידע המקצועי בישראל ● במסגרת ההצעה יוגדל גם מספר הימאים הישראלים, צים ישראל תחזיק בצי מכולות עצמאי ותיהנה מגישה לצי העולמי של הפג-לויד

הבית הלבן, ארה''ב / צילום: Shutterstock

בית המשפט הפדרלי הורה לממשל טראמפ לבטל את החרם שהטיל על כמה כלי תקשורת

לאחר שבשבוע שעבר טראמפ שלל את הכניסה לבית הלבן מנציגי CNN, MS NOW ו-Politico, בית המשפט הפדרלי הורה להשיב להם את הגישה ● השופט הפדרלי טימותי קלי: שלילת אישורי העיתונאים נעשתה ללא "הליך הוגן מספק מבחינה חוקתית" ● משרד המשפטים: כלי התקשורת "סיכנו את הביטחון הלאומי"

מימין -  נטע ברמן, אלון שטאובר, פיני כהן, עמית מסד, שמשון הראל / צילום: איתמר סיידא

חברות הנדל"ן מסד עוז ואמריקה ישראל מתמזגות - ומכוונות לבורסה

המיזוג ירכז תחת קבוצה אחת את פעילות היזמות למגורים ולמסחר של אמריקה ישראל ואת פעילות ההנדסה וניהול הפרויקטים של מסד עוז ● הקבוצה המאוחדת נערכת להנפקת חוב ומניות, בהתאם להתפתחות העסקית ולתנאי השוק

מנכ''ל מטא מארק צוקרברג / צילום: ap, Nic Coury

מטא מציגה עוזר אישי שיזמין לכם כרטיסי טיסה. האם הוא שווה את הזינוק במניה?

מטא רשמה מיליוני הורדות עם Muse, עוזר אישי שיכול לנהל יומן, לעשות קניות אונליין ולהזכיר ימי הולדת ● ההצלחה הזניקה את המניה בוול סטריט, אך המומחים מזהירים שהמודל הפיננסי עדיין לא ברור וייתכן שהדרך להכנסות מהמוצר ארוכה

מנכ''ל משרד הביטחון, אלוף (מיל’) אמיר ברעם / צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון

המגעים על כספי הסיוע האמריקאים תקועים, בצל בחירות האמצע בארה"ב

במשרד הביטחון ניסו להאיץ השנה את המגעים כשההסכם הנוכחי הוא עד תום 2028 ● ההערכה בירושלים: הטיפול יידחה לאחר בחירות האמצע ● מערכת הביטחון מקדמת מתווה ללא רכש אמריקאי

יוסי חבר, מנכ''ל IBC / צילום: יונתן בלום

איש השב"כ שלקח חברה מדשדשת והביא אותה לשווי של יותר מ־2 מיליארד שקל

מיזם הסיבים IBC שהוקם ב־2013 התקשה להמריא, שקע בחובות ועמד על סף פשיטת רגל ● אז נכנס יוסי חבר, שצמח בכלל בשב"כ, לתפקיד המנכ"ל ● בראיון ראשון הוא מספר על המהפך שהוביל את המיזם להתחרות ראש בראש מול בזק ● כעת הוא מסמן את היעד: "השוק העסקי בשליטה מוחלטת של בזק, והגיע הזמן לשינוי"

מעיין אדם / צילום: צילום מסך

אפקט מעיין אדם: שיתוף-הפעולה הקפיץ ל-iHerb את המכירות בישראל

נפח הזמנות הישראלים באתר ענקית הבריאות האמריקאית iHerb גדל החודש ביותר מ-30% ● אתר האופנה החזק ביותר באוגוסט: טרמינל X ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין

משכנתא / אילוסטרציה: Shutterstock

ירידה בפיגורי המשכנתאות: 345 מיליון שקל נמחקו בתוך שלושה חודשים

היקף הפיגורים במשכנתאות ירד ב-345 מיליון שקל בתוך שלושה חודשים, לאחר זינוק חד מאז פרוץ המלחמה, ומעורר הערכות כי הבנקים הרחיבו את ההסדרים עם לווים שהתקשו לעמוד בהחזרים

מייק פיי ודן אמיגה, מייסדי איילנד / צילום: Antonio Delucci

חד הקרן איילנד מתל אביב מודיע על גיוס הון שישי - והשווי קופץ ל-6.4 מיליארד דולר

איילנד מגייסת 400 מיליון דולר לפי שווי של 6.4 מיליארד דולר ● החברה מרחיבה את פעילותה מעבר לדפדפן הארגוני ומאיצה את המאבק על נתחי השוק בסייבר הארגוני ובאבטחת ה-AI

כפר סבא / צילום: Shutterstock

במרחק קילומטרים ספורים מכפר סבא: מנהרה ואמל"ח כבד נחשפו בבטן האדמה

נערכים גם להסלמה מהירה: צה"ל בכוננות שיא לשבוע הקרוב ● בצל הפיגוע בבנימין: יהודה ושומרון על סף רתיחה, דריכות במערכת הביטחון לקראת החגים ● צה"ל: חיסלנו מפקד בחמאס שהחזיק שבעה חטופים ● נתניהו ופמלייתו המריאו לעצרת האו"ם בניו יורק ● דיווח: גורמים בסין ביצעו אלפי משלוחים של רכיבים המשמשים לכטב"מים ולטילים לאיראן ● על הכוונת של אירופה: הלחץ על ממשל טראמפ להחריף את הצעדים נגד ישראל ● עדכונים שוטפים

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

הדרישה של רשות התחרות שעשויה לטרפד את עסקאות המיזוג הבאות

מאחורי התנאים של רשות התחרות למיזוג יוניון והראל עם חברת כאל, שהפילו את המיזוג, עומד חשש מזליגת מידע בין החברות ● מומחים בתחום מסבירים: "מידע על משתמשים הוא דרמטי והוא נכס שחברות קונות"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

פימי רוכשת את השליטה בחברת שירותי תקשורת תמורת 55 מיליון דולר

קרן ההשקעות בניהולו של ישי דוידי תרכוש את השליטה (55%) בחברת MMD SMART, שפיתחה מערכות לניהול תקשורת עם לקוחות באמצעות הודעות ● המייסדים אריה פרנקלך (מנכ"ל) ולאוניד רובנוב (מנהל פיתוח עסקים), יחזיקו ביתרת המניות וימשיכו בתפקידם

ההיסטוריה מלמדת: היכונו לרבעון הכי טוב בשנה / צילום: Shutterstock

וול סטריט נכנסת לרבעון החזק בשנה, הפד עלול לקלקל אותו

ה־S&P 500 עלה ברבעון האחרון של השנה ב־80% מהמקרים מאז 1950, עם תשואה ממוצעת של כ־4.2%, וגם השנה הוא מגיע אליו עם מומנטום חזק ● אלא שהפד כבר חזר להעלות ריבית, וההיסטוריה מלמדת שכאשר הרבעון משתבש, כפי שקרה ב־2018, זה עלול לכאוב