גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכו האצטדיונים להשקעה הכי לוהטת של מועדוני הכדורגל

159 אצטדיוני כדורגל נבנו בעשור האחרון באירופה כחלק מהצורך של מועדונים להגדיל הכנסות • המוטו: מגרשים קומפקטיים, לא מוגזמים, שיהפכו מקום בילוי נעים למשפחות • בפולין (27 אצטדיונים חדשים) וטורקיה (26) ייצרו את מהפכת תשתיות הספורט הגדולה בעולם

אוהדי כדורגל / צילום: שאטרסטוק
אוהדי כדורגל / צילום: שאטרסטוק

המירוץ של מועדוני כדורגל להגדלת הכנסות מתקיים בכל החזיתות. הסכמי טלוויזיה מוגדלים, ספונסרים שמוכנים לחדש הסכמים בקבוצות הגדולות בסכומים אדירים (אדידס חתמה עם ריאל מדריד לאחרונה על 1.1 מיליארד אירו ל-10 שנים). אבל בנקודה אחת מרכזית כמעט ולא נעשה שינוי משמעותי בשנים האחרונות - מחירי הכרטיסים למשחקים. מועדונים מעדיפים שלא להסתבך עם כוח המחאה שנמצא בידיים של האוהדים.

מה עושים כדי להעלות בכל זאת את ההכנסות מימי משחק? בונים אצטדיונים חדשים ומזמינים יותר, עם תכולה גדולה יותר. ההחלטה לבנות אצטדיונים חדשים נשענת על מחקרים שמראים כי אצטדיונים חדשים ואיכותיים הם גורם מרכזי בהחלטה של קהל לבוא למשחק, לעתים יותר אפילו מנאמנות לקבוצה. הם מביאים קהלים חדשים, משפחות, הופכים למקומות בילוי, גם אם הקבוצה לא בדיוק זוהרת על המגרש. הדוגמה המקומית הטובה ביותר היא כנראה מכבי חיפה שנכנסה לאצטדיון סמי עופר בעשור הגרוע ביותר שלה בארבעים השנים האחרונות, אבל הרחיבה את כמות הקהל הממוצע שלה למשחק פי שלושה בהשוואה לעידן קריית אליעזר. האצטדיון החדש בחיפה הפך בין לילה למקור ההכנסה הבטוח והטוב ביותר של הירוקים מאז נחנך ב-2014, בעיקר לאור חוסר היכולת לייצר כסף מההופעות הדהויות והמועטות באירופה.

אירופה עוברת מהפך בנושא האצטדיונים בעשור האחרון. לפי דוח הבנצ'מקינג החדש של אופ"א, בעשור האחרון נבנו בעולם 495 אצטדיוני ספורט לכלל ענפי הספורט בעלי תכולה של מעל 5,000 מקומות ישיבה. מתוך זה 221 הם אצטדיוני כדורגל. במלים אחרות, כמעט כל אצטדיון שני שמוקם בעולם בעשור האחרון הוא אצטדיון כדורגל. ובאופן טבעי הריכוז המשמעותי ביותר של בנייה הוא באירופה - 159 אצטדיוני כדורגל נבנו בעשור האחרון באירופה בלבד. בנתונים נכללים גם אצטדיונים שעברו בנייה מחדש באותו אתר (rebuild), בדומה למה שעובר בלומפילד בימים אלו, וגם שיפוץ מאסיבי (renovation).

הנתונים של תנופת התשתיות הזאת הם מיידיים: עונת 2017/18, שהיא העונה האחרונה שבה נכללו הנתונים בדוח של אופ"א, היא העונה שבה נרשם שיא הקהל אי פעם - 105 מיליון צופים בעונה בליגות אירופה. ב-20 ליגות נרשמה בתוך עונה אחת עלייה של לפחות 5% בכמות הקהל הממוצעת במשחק, מתוך זה ב-7 ליגות הגידול השנתי הממוצע היה בלמעלה מ-15%.

עיר בירה: 3 אצטדיונים חדשים באיסטנבול

מי בונה? כולם. אבל התנופה המרשימה ביותר ברמת התשתיות נרשמה דווקא בפולין ובטורקיה. בפולין נבנו בעשור האחרון 27 אצטדיוני כדורגל, נתון מדהים שהתחשב בכך שאין אף מועדון כדורגל פולני מוביל או משמעותי באירופה בעשור האחרון. הסיבה המרכזית במקרה של פולין היא אירוח טורניר היורו ב-2012 ביחד עם אוקראינה. מרשים יותר המהפך שעברה טורקיה - שם בעקבות החלטה של הממשלה והרשויות המוניציפליות להשקיע באצטדיונים גם מתוך מחשבה של זכייה באירוח אירועים בינלאומיים שיובילו בעקיפין גם לכספים חדשים שייכנסו מחוץ למדינה (תיירות ספורט) נבנו בעשור האחרון 26 אצטדיונים, מתוכם 24 אצטדיונים חדשים. כחלק מהצורך למימון אצטדיונים אלו יצאו כמה קבוצת להנפקה בבורסה המקומית. רק באיסטנבול נבנו בעשור האחרון שלושה אצטדיונים חדשים שמשרתים שלוש מחמש הקבוצות בסופרליג הטורקית (גלטסראי, בשיקטאש, בסקשהיר).

את רשימת המדינות המובילות בבניית אצטדיונים משלימות גרמניה (16 אצטדיונים בעשור האחרון), רוסיה (16 - כמחצית מהם בגלל אירוח המונדיאל ב-2018), אנגליה (12 אצטדיונים) וצרפת (9 אצטדיונים).

אלופי העולם (בתשתיות)

בניגוד לעבר הרחוק, האצטדיונים היו הרבה יותר קומפקטיים - לא בהכרח בגלל עלות הבנייה אלא בעיקר בגלל שקבוצות יודעות להכיר בפוטנציאל הקהל שלהן ואף אחד לא מעוניין לשחק באצטדיון ענק מול יציעים ריקים. רק 18 מתוך 159 האצטדיונים שנבנו בעשור האחרון (11%) הם "אצטדיונים גדולים", כלומר בעלי תכולה של מעל 50 אלף מקומות. 56 אצטדיונים (35%) הם אצטדיונים בינוניים - בעלי תכולה של בין 30,000-50,000 אלף מקומות. החלק העיקרי הם אצטדיונים "קטנים/קומפקטיים" בעלי תכולה של 5,000-30,000 מקומות - וכאלו נבנו באירופה בעשור האחרון 85 מתקנים (53%). לקטגוריה הזאת נכנסים גם האצטדיונים שנבנו בישראל.

כאן בונים

אצטדיון לאומי? כבר לא בונים כאלו

בישראל מתקיים בשנים האחרונות דיון סביב הצורך באצטדיון כדורגל לאומי. הדיון נובע בעיקר לאור החיפושים אחר פיתרון לאצטדיון רמת גן, ומעלה את השאלה האם בעידן הנוכחי קיים בכלל צורך למדינה באצטדיון לאומי שיהווה בית לנבחרת. אצטדיון וומבלי הוא כנראה אחת הדוגמאות המפורסמות לקיימות של אצטדיון כזה באירופה, אבל ככל שעובר הזמן מדינות נוטשות את הרעיון הזה. חלק מהמדינות הן פשוט גדולות מדי ומעדיפות לאפשר לכלל תושבי המדינה ליהנות מדי פעם ממשחקי נבחרת קרובים לבית. בספרד, למשל, נודדת הנבחרת הלאומית דרך קבע בין כל הערים במדינה כאשר למדריד וברצלונה שמחזיקות את שני האצטדיונים הגדולים במדינה (קאמפ נואו, סנטיאגו ברנבאו) אין שום עדיפות: עשרת משחקי הבית של ספרד התקיימו בעשרה אצטדיונים שונים - אלצ'ה, סביליה, גראן קנאריה, ויאריאל, מדריד (אתלטיקו), מדריד (ריאל), מלאגה, מורסיה, אליקנטה, חיחון.

היעדר הצורך באצטדיון לאומי הוביל לכך שכמעט ולא נבנים היום יותר אצטדיונים לאומיים - מתוך 159 אצטדיוני כדורגל שנבנו בעשור האחרון באירופה רק ארבע מדינות הלכו על פרויקט של מתקן לאומי: קזחסטן, אירלנד, אלבניה ורומניה.

אצטדיון לאירוע גדול? לא ממש

הדוח שם אצבע על נקודה נוספת מעניינת: עם כל הרצון לזכות באירוח של טורניר בינלאומי גדל, מדינות נזהרות מאוד שלא לכפות על עצמן בנייה דווקא מהצורך הזה מאחר וההיסטוריה מראה במקרים רבים שהיום שאחרי סיום הטורניר עלול להשאיר אותן עם פילים לבנים. בפולין, בהשראת אירוח יורו 2012, נבנו/שופצו בעשור האחרון 27 מתקנים בתכולה מצטברת של 600 אלף מקומות. אבל חלקו של היורו במערך הבנייה היה יחסית מצומצם - רק שלושה אצטדיונים חדשים נבנו לטורניר. האם זה הוביל אחרי הטורניר לאירוח של משחקים גדולים? לא ממש. רק פעם אחת קיבלה פולין מאופ"א אירוח של משחק גדול מאז - גמר הליגה האירופית בווארשה ב-2015.

ועדיין 17% מכלל האצטדיונים שנבנו באירופה בעשור האחרון (29 אצטדיונים) נעשו מתוך מטרה של אירוח טורניר בינלאומי. בחלק מהמקרים אצטדיונים שנבנו למטרה בינלאומית מארחים לאחר שחגיגה מסתיימת בין 3-4 משחקים בשנה, וברוב ימות השנה על מנת לסגור את עלויות התפעול הם משמשים לאירועים מהופעות רוק ועד ירידי מכירות המוניים.

אפילו ההתאחדות האנגלית הגיעה למסקנה בשנה האחרונה שאצטדיון וומבלי הוא יותר כאב ראש תפעולי וכלכלי, וניהלה מו"מ למכירתו למיליארדר האמריקאי-פקיסטני שאהיד חאן בעבור 600 מיליון ליש"ט. באוקטובר האחרון החליט חאן בסופו של דבר להסיר את הצעתו מהשולחן. אבל הכיוון ברור: אחרי עשרות שנים, גם במולדת הכדורגל לא מכירים עוד בצורך של "מקדש הכדורגל" להיות הבית של הנבחרת הלאומית.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

"המשך הסטת כספים מחו"ל יכול לתדלק את הראלי הבא בשוק המקומי"

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק